logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Bihor: Adolescenții de clasa a VIII-a, marcați de îngrijorare și anxietate privind viața lor (raport de cercetare MERPAS)

Image

Profesorul universitar dr. habil Adrian Hatos a evidențiat joi, prezentând raportul MERPAS din acest an, realizat în urma cercetării sociologice în clasele a VIII-a, că asistăm în timp la o degradare foarte serioasă a sănătății mintale a adolescenților, marcați de îngrijorare și anxietate privind viața lor.

Raportul MERPAS 2025, acronimul de la Monitorul Educațional al Rezultatelor, Practicilor și Atitudinilor în Școlile din Bihor, este o cercetare realizată în al patrulea an, în perioada februarie - iulie, de către Școala Doctorală de Sociologie din cadrul Universității din Oradea în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE).

Culegerea datelor din cadrul acestei anchete educaționale a avut loc pe un eșantion de 2.308 elevi din clasa a VIII-a, din jumătatea școlilor din județ.

''Cu responsabilitate și fără să încerc să fiu alarmist, din datele pe care le-am compilat, aș zice cu destul de mare certitudine că asistăm în timp la o degradare foarte serioasă a sănătății mintale a adolescenților, a copiilor de clasa a opta din județul Bihor. Nu știm dacă aceeași situație este în România, dar nu văd nicio cauză pentru care județul Bihor ar fi o excepție și în restul țării e altă situație. Concluzia generală, evidentă și pe baza altor studii, e că avem o problemă de sănătate mintală. La nivel european, și internațional, în România avem printre cele mai mari incidențe la tinerii elevi a simptomelor de depresie și diverse forme de anxietate'', a declarat joi, într-o conferință de presă, coordonatorul proiectului, Adrian Hatos.

Alături de acesta s-au aflat inspectorul școlar general Alin Ștefănuț și directoarea CJRAE, Cristina Avrigeanu.

Foto: (c) EUGENIA PAŞCA / AGERPRES


Adrian Hatos și-a motivat afirmația având în vedere, în primul rând, evoluția în ultimii patru ani a scorului mediu de bunăstare subiectivă, adică fericire, care se bazează pe răspunsul la întrebarea ''Cât de mulțumit ești de viața ta?'', o întrebare standard de bunăstare subiectivă.

''Din 2019, de la primul MERPAS, scorul mediu a scăzut cu un punct de pe scală, ceea ce este extraordinar de mult. Prăbușirea merge direct în cap, în jos. Și nu putem spune că a scăzut în pandemie și că a revenit. Nu, cade direct. Nu pot să spun acum ce se întâmplă, decât ce am constatat'', a precizat Hatos.

Potrivit acestuia, există o presiune foarte mare asupra copiilor de a obține rezultate școlare foarte bune, în vederea trecerii examenului de Evaluare Națională, motiv pentru care se apelează din ce în ce mai mult la meditații (95% iau meditații la matematică, 78% la română), ponderea copiilor care iau meditații este în creștere, bunăstarea subiectivă (fericire) fiind corelată pozitiv cu nota la învățătură, cu media școlară, cu cât au note mai bune cu atât sunt mai fericiți.

O pondere foarte mare a tinerilor din eșantion, peste 30%, raportează că se simt frecvent îngrijorați, cu sentimente de anxietate, principalele motive de îngrijorare fiind faptul că nu vor avea cariera pe care și-o doresc, că nu se descurcă în școală și că vine un război în zonă.

Dimensiunile analizate în anchetă sunt: parcurs educațional și orientare în carieră, experiența școlară și percepțiile asupra învățării, activități extracurriculare și angajament civic, comportamente online și dependență digitală, comportamente de risc și cunoștințe, relații și bunăstare personală.

Alte aspecte evidențiate de specialiști în urma analizei se referă la faptul că învățământul profesional nu prezintă atractivitate pentru elevi deoarece nu este bine cunoscut, activitatea de orientare școlară în carieră este neglijată, peste 35% dintre repondenți nu discutaseră despre orientarea în carieră.

''În general, partea de orientare profesională și în carieră mi se pare, la nivel de planificare politică în România, că este o activitate destul de neglijată și nu este tratată cum trebuie'', a afirmat Adrian Hatos.

Alte concluzii afirmă că tinerii din Bihor, ca și cei din România, sunt foarte atașați valorilor democratice, dar sunt foarte nemulțumiți de prestația politicienilor și a instituțiilor politice centrale.

Raportul mai arată că tinerii stau din ce în ce mai mult în fața ecranelor, cu efecte negative ale utilizării în exces a dispozitivelor digitale prezentate de circa 45% din ei (insomnii, anxietate, conflicte cu alți colegi).

Pentru prima oară au fost introduse în cercetare și comportamentele de risc - consumul de droguri și traficul de persoane. Circa 10% dintre adolescenții din eșantion par a fi vulnerabili la consumul de droguri, având o atitudine foarte lejeră, pozitivă, față de droguri.

''Sunt proporții foarte mari de copii - 20 - 30% - care raportează că au cunoștință de trafic de persoane în anturajul lor. (...) Sunt informații foarte importante care trebuie să se transforme în ceva semnificativ pentru decidenți, pentru cei care fac politici și le implementează. Traficul de persoane este un lucru care mi se pare un lucru foarte grav. Știm că România este una dintre principalele surse de persoane traficate din Europa și culmea e că în România nu se vorbește aproape deloc despre asta. Nu pare a fi subiect de interes, iar eu acum ridic această problemă'', a mai spus sociologul Adrian Hatos. AGERPRES/(A - redactor: Eugenia Pașca, editor: Irina Poenaru, editor online: Gabriela Badea) 

Afisari: 180

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Educatie - Stiinta 25-07-2025 15:32

Vâlcea: Elevii de 10 din Râmnic, recompensați de municipalitate cu premii în valoare de 11.800 lei

Cele două eleve din județul Vâlcea care au obținut media 10 la examenele naționale din această vară au fost recompensate vineri de Primăria Râmnicu Vâlcea cu premii în bani. Maria Renata Popescu este singura cu 10 pe linie la Evaluarea Națională, iar Maria Novac are media maximă la Bacalaureat, ambele fiind eleve ale Co

Educatie - Stiinta 25-07-2025 14:55

Universitatea București, admitere iulie: peste 48.000 de candidaturi pentru cele 20.000 de locuri scoase la concurs

Cele 20 de facultăți ale Universității din București (UB) au primit, în sesiunea din iulie de admitere la programele de licență, masterat și doctorat, peste 48.000 de candidaturi pentru cele 20.000 de locuri scoase la concurs. Potrivit unui comunicat al Universității din București, transmis, vineri, AGERPRES, pentru programele de licență

Educatie - Stiinta 25-07-2025 13:56

Alin Ștefănuț (ISJ Bihor): 67% din clasele de a IX-a - învățământ profesional și tehnic

Inspectorul școlar general din județul Bihor, Alin Ștefănuț, a evidențiat, vineri, importanța Campusului dual din Oradea și, în general, pregătirea în domeniul tehnic și profesional, el punctând că, pentru anul școlar 2025-2026, este prevăzut un procent de 67% din totalul claselor de a IX-a pentru aceste domenii. 'Acest campus pentru &ici

Educatie - Stiinta 25-07-2025 13:13

Sindicatele din învățământ îi cer președintelui Nicușor Dan să nu promulge 'măsurile anti-educație'

Sindicatele din învățământ au trimis, vineri, un memoriu președintelui Nicușor Dan, în care îi solicită ca, în calitate de mediator între stat și societate, să vină în sprijinul învățământului românesc, prin blocarea 'măsurilor anti-educație cuprinse în Legea privind unele măsuri fiscal-bugetare'.

Educatie - Stiinta 24-07-2025 22:11

O medalie de aur, patru de argint și două premii speciale pentru România, la Olimpiada Internațională de Fizică

Lotul României a obținut o medalie de aur, patru medalii de argint și două premii speciale la Olimpiada Internațională de Fizică 2025 (IPhO), desfășurată anul acesta în Franța, la Paris, în perioada 17 - 25 iulie. Ionuț Gabriel Stan de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică din București a obținut medalie de aur. Pe

Educatie - Stiinta 24-07-2025 14:49

Iași: Cercetătorii de la UAIC caută un potențial tratament pentru Alzheimer în deșeurile de tutun (GALERIE FOTO)

Cercetători de la Facultatea de Biologie a Universității ''Alexandru Ioan Cuza'' din Iași au dezvoltat o metodă de transformare a deșeurilor toxice de tutun într-un compus cu potențial în tratarea bolii Alzheimer, informează un comunicat transmis joi de UAIC. Folosind o bacterie din natură, echipa convertește deșeur

Educatie - Stiinta 24-07-2025 14:20

Prima creșă din Capitală cu finanțare din programul guvernamental ''Sfânta Ana'' a fost inaugurată în Sectorul 2 (GALERIE FOTO)

Prima creșă din Capitală realizată prin programul guvernamental ''Sfânta Ana'' de construire de astfel de instituții a fost inaugurată, joi, în Sectorul 2, are o capacitate de 110 de locuri pentru copii, iar valoarea investiției finanțate din PNRR se ridică la patru milioane de euro, potrivit ministrului Dezvoltării, Cseke Attila.

Educatie - Stiinta 24-07-2025 14:07

Sindicatele din Educație îi cer președintelui să nu promulge legea asumată de Guvern în Parlament

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație ''Spiru Haret'' și Federația Națională Sindicală ''Alma Mater'' îi solicită președintelui Nicușor Dan să nu promulge legea privind unele măsuri fiscal-bugetare în forma asumată în fața Parlamentului de către Guvern.

Educatie - Stiinta 23-07-2025 17:02

Sălaj: Media doi, cea mai mică medie de admitere la liceu la nivel județean

Cea mai mică medie de admitere la liceu în Sălaj a fost doi, în vreme ce, la polul opus, prima medie de admitere a fost 9,92, potrivit rezultatelor repartizării în licee a absolvenților claselor a VIII-a, făcute publice, miercuri, de Ministerul Educației și Cercetării. La nivelul județului Sălaj, cea mai mare concurență

Educatie - Stiinta 23-07-2025 15:11

Hăncescu (FSLI): De săptămâna viitoare reluăm protestele; mărirea normei didactice înseamnă dezastru

Președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Simion Hăncescu, a declarat miercuri că începând de săptămâna viitoare sindicaliștii din educație vor relua protestele, subliniind că aplicarea măsurii privind mărirea normei didactice înseamnă 'un dezastru' în urma căruia 'se pierd 15.000 de postu

Educatie - Stiinta 23-07-2025 12:02

Ministrul Educației - referitor la masteratul didactic: Aștept sugestiile constructive în timpul legal

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a transmis miercuri un mesaj referitor la masteratul didactic, afirmând că așteaptă sugestiile ''constructive'' în timpul legal, pentru a găsi cea mai bună soluție, inclusiv, dacă va fi cazul, cu unele modificări la nivel de lege. ''Am primit direct o serie de propuneri legate

Educatie - Stiinta 23-07-2025 11:28

Ministerul Educației a publicat rezultatele repartizării în licee pentru absolvenții clasei a VIII - a; 97,02% elevi repartizați

Ministerul Educației și Cercetării a publicat, miercuri, pe site-ul admitere.edu.ro, rezultatele repartizării computerizate în învățământul liceal a absolvenților clasei a VIII-a care au susținut Evaluarea Națională pentru anul școlar 2025 - 2026. Potrivit unui comunicat al MEC, au fost rep

Educatie - Stiinta 22-07-2025 12:19

MEC: 43,52% dintre candidații la examenul de titularizare în învățământ au obținut la proba scrisă note peste șapte

Un procent de 43,52% dintre candidații la examenul de titularizare în învățământ au obținut la proba scrisă note peste șapte, anunță marți Ministerul Educației și Cercetării. Potrivit unui comunicat al MEC, rezultatele inițiale înregistrate la proba scrisă din 15 iulie din cadrul concursului pentru ocuparea posturilor didactice din &ici

Educatie - Stiinta 22-07-2025 05:15

Titularizare/ Primele rezultate la proba scrisă, afișate marți; se pot depune contestații

Primele rezultate la proba scrisă la concursul național pentru ocuparea posturilor/catedrelor didactice vacante/rezervate din învățământul preuniversitar vor fi afișate marți, cei interesați putând să depună contestații. Potrivit Ministerului Educației, rezultatele la proba scrisă a examenului de Titularizare vor fi afișate m