Ziua Muzicii / Viorica Mihalache (profesor): Puneţi copiilor muzică de calitate, cu mesaje pozitive şi în viitor vor fi adulţi responsabili

Ceea ce Dumnezeu pune într-un copil trebuie scos la lumină şi educat; de aceea îi îndemn pe părinţi să le pună copiilor muzică de calitate, cu mesaje pozitive, pentru a le crea stări pozitive şi, cu siguranţă, în viitor, vom avea o generaţie de adulţi responsabili, care să ducă ţara asta către vremuri mai bune, afirmă Viorica Mihalache, profesoară de muzică la mai multe şcoli din judeţul Dâmboviţa.
În contextul Zilei internaţionale a muzicii, sărbătorită anual pe data de 1 octombrie, prof. Viorica Mihalache a vorbit, într-o declaraţie acordată AGERPRES, despre rolul benefic al muzicii în educaţia copiilor, despre modul în care muzica ajută la dezvoltarea imaginaţiei, a creativităţii, a sensibilităţii, a siguranţei de sine, precum şi a relaţionării pozitive cu cei din jur.
"Ascultăm muzică tot timpul, fie că vrem sau nu, deci este evident rolul important al muzicii în viaţa de zi cu zi. Muzica este capabilă să cuprindă toate stadiile de creştere a copilului din punct de vedere intelectual, social şi emoţional, al dezvoltării motorii şi al limbajului. Ea ajută mintea şi corpul să lucreze împreună. Ajută copilul ca, încă de la început, să înveţe diverse sunete şi semnificaţia unor cuvinte. Nou-născuţii recunosc o melodie înainte de a putea vorbi", a precizat Viorica Mihalache.
Potrivit profesoarei, educaţia muzicală lucrează trei zone ale creierului în acelaşi timp: cea vizuală, cea auditivă şi cea motorie.
"Este ca şi cum am face un antrenament complet pentru creier. Printr-un studiu desfăşurat cu ajutorul aparatului RMN, s-a constatat că, atunci când ascultau muzică, subiecţii aveau extrem de mulţi centri nervoşi activaţi, ca şi când se producea un foc de artificii în creier. Studii recente arată că muzica este una dintre principalele abordări artistice în viaţa tinerilor, manifestările muzicale reprezentând momente de satisfacţie personală şi îmbogăţire spirituală", a explicat prof. Viorica Mihalache.
Viorica Mihalache subliniază că activităţile specifice educării copiilor prin muzică au ca efect, pe lângă îmbogăţirea culturii lor şi formarea gustului muzical, dezvoltarea simţului estetic, dezvoltarea imaginaţiei şi a creativităţii, a sensibilităţii, a siguranţei de sine, a relaţionării pozitive cu ceilalţi.
"Aceste activităţi formează impresii, trezesc interesul pentru artă, dezvoltă auzul muzical şi memoria muzicală şi, nu în ultimul rând, au un rol distractiv şi recreativ. Prin acest tip de activităţi se oferă o temelie în formarea gândirii critice, copilul timid va îndrăzni mai mult, copilul tăcut va vorbi cu coechipierii săi, iar anumite dificultăţi de învăţare şi adaptare se vor ameliora sau chiar vor dispărea. De aceea cred cu tărie în importanţa studiului muzicii, a educării elevilor în acest spirit", a punctat Viorica Mihalache.
De-a lungul anilor, prof. Viorica Mihalache a participat cu elevii săi la multe concursuri şi festivaluri, unde i-a urmărit cântând şi bucurându-se de ceea ce au acumulat prin studiu. Au obţinut premii la cele mai importante festivaluri din ţară, dar şi peste hotare, în Serbia, Bulgaria, Italia, Ucraina, Moldova, Rusia, Macedonia.
"Rezultatul pe care îl consider ca fiind de top este Premiul WAFA obţinut la Festivalul SLAVIANSKI BAZAR, în Belarus, de către eleva mea Selena Bobeică, la vârsta de 8 ani. Acest festival este unul dintre cele mai mari din lume. Participă doar 20 de copii, cu vârste între 8 şi 12 ani, şi doar simpla selecţie este considerată un premiu în lumea cunoscătorilor. Însă o satisfacţie la fel de mare am şi atunci când elevii mei mă aplaudă după ce le cânt", povesteşte profesoara de muzică, mândră de rezultatele copiilor pe care i-a îndrumat.
Întrebată dacă muzica este o pasiune costisitoare, Viorica Mihalache a răspuns că nici pe departe, dar "cu siguranţă este o pasiune care te consumă, pentru că trebuie să îi acorzi mult din timpul tău şi pentru că excelenţa se câştigă cu multă muncă". Însă satisfacţiile sunt pe măsură.
"Mă mândresc cu faptul că am câţiva elevi care au ales acest drum şi astăzi pot fi văzuţi şi ascultaţi cântând pe scenele ţării. Sunt mulţi care au ales chiar muzica populară şi azi sunt solişti ai unor orchestre profesioniste, precum Orchestra "Chindia" a Consiliului Judeţean Dâmboviţa", a spus Viorica Mihalache.
A studiat la Şcoala de muzică şi arte plastice, actualul Liceu de arte din Târgovişte şi este absolventă a Facultăţii de Muzică din cadrul Universităţii Valahia din Târgovişte. Din 2005, Viorica Mihalache îi învaţă pe copii muzică. Mai întâi a lucrat cu cei mici la Clubul Victorioşilor din Târgovişte, iar din 2020 a intrat în învăţământul public. Spune că decizia de a ajunge la catedră a adus-o în mijlocul copiilor care au cea mai mare nevoie de cultură şi de artă, "în mijlocul copiilor de la ţară, care încă au acces greu la această parte indispensabilă pentru omul modern". În paralel cu profesia de dascăl, Viorica Mihalache cântă şi compune muzică folk şi muzică pentru copii. Are şi o licenţă de economist, dar, cum spune ea, "prima dragoste te macină şi nu poţi trăi altfel", aşa că s-a întors la muzică.
Mesajul ei pentru părinţi este să îşi sprijine copiii dacă au înclinaţie muzicală.
"Atâta vreme cât ne naştem cu auz, vom putea să facem muzică. Ceea ce Dumnezeu pune într-un copil trebuie scos la lumină şi educat. Dacă veţi înţelege câte beneficii aduce studiul muzicii, atunci cu siguranţă că nu veţi refuza pasiunile copiilor! Eu spun mereu că, dacă nu am reuşit să fac din copil un muzician de excepţie, cu siguranţă am reuşit să fac un spectator educat. Puneţi copiilor muzică de calitate, cu mesaje pozitive, pentru a le crea stări pozitive şi, cu siguranţă, veţi avea în viitor o generaţie de adulţi responsabili, care să ducă ţara asta către vremuri mai bune", afirmă profesoara de muzică Viorica Mihalache. AGERPRES/(AS - autor: Cornelia Dumitru, editor: Andreea Rotaru, editor online: Simona Aruştei)
Foto: (c) Viorica Mihalache / Arhiva personală
Citeşte şi:
* Ziua Muzicii / Loredana: Muzica este energie pură; publicul merită întotdeauna ce e mai bun
* Ziua Muzicii / Soprana Felicia Filip: Muzica poate modela lumea; înseamnă echilibru, pace, iubire
* Ziua Muzicii / Cornel Ilie (Vunk): Muzica - şansa de a fi altfel; am primit mai mult decât am oferit
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025/Cluj: UBB lansează busola pentru alegerile prezidențiale
Universitatea 'Babeș-Bolyai' (UBB) din Cluj-Napoca lansează busola RefreshVote.ro pentru alegerile prezidențiale din luna mai. 'Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca lansează, pentru al doilea an consecutiv, busola digitală pentru alegerile prezidențiale. RefreshVote.ro este o platformă digitală gratuită, cunoscută și ca '
Politehnica București organizează în perioada 9 - 11 mai ediția a III-a a SpaceFEST
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, prin Facultatea de Inginerie Aerospațială, în colaborare cu Agenția Spațială Română (ROSA), va organiza, în perioada 9 - 11 mai, cea de-a treia ediție a SpaceFEST 2025, cel mai mare eveniment din Europa Centrală și de Est dedicat explorării spațiului. Cam
Rectorul UPB: Memorandumul semnat cu instituții din Coreea de Sud - un pas înainte în inovații în industria de apărare
Memorandumul de înțelegere semnat miercuri de către Hanwha Aerospace România- o filială a Hanwha Aerospace - cu Universitatea Națională Pusan (PNU) și Universitatea Politehnica de Știință și Tehnologie București (UPB) este 'un pas înainte' în ceea ce privește inovațiile în industria de apărare, a afirmat rectorul UPB, Mihnea Cost
Cluj: Omul de afaceri Dorel Goia a înființat un afterschool gratuit pentru elevii din cartierul Mănăștur
Omul de afaceri clujean Dorel Goia a înființat, prin intermediul fundației sale 'Ioan și Maria', un centru afterschool în Cluj-Napoca, unde elevii de la școlile din cartierul Mănăștur, în special cei cu dificultăți materiale, vor putea, ajutați de profesori, să-și consolideze informațiile primite la cursuri și să desfășoare diverse alte acti
Reprezentanții Universității din București au transmis un apel pentru o Românie democratică și euroatlantică
Universitatea din București a transmis miercuri un Apel pentru o Românie democratică și euroatlantică, în contextul în care, susțin reprezentanții instituției de învățământ superior, libertatea obținută 'cu sânge' în 1989 și 1990 este amenințată de 'vectorii regimurilor antidemocratice, autoritariste și dictatoria
Cursurile se pot desfășura online în unitățile de învățământ care vor fi centre de examen la Bacalaureat
Cursurile se pot desfășura în format online asincron în unitățile de învățământ desemnate centre de examen sau din care provin resursele umane implicate în desfășurarea examenului de Bacalaureat, la cererea inspectorului școlar general, cu aprobarea Ministerului Educației și Cercetării, în zilele în care sunt programate probe
CONAF/Peste 100 de elevi din Buzău și Iași, participanți în semifinale ale Maratonului pentru Educație Antreprenorială
Peste 100 de elevi și-a expus viziunea asupra lumii de mâine în cadrul semifinalelor Maratonului pentru Educație Antreprenorială care au avut loc la Buzău și Iași. Potrivit unor comunicate transmise AGERPRES de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), Maratonul pentru Educație Antreprenorială face parte din pro
Cea de-a IV-a ediție a Poli AutoFEST în perioada 16 - 18 mai, în Campusul Politehnicii București
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, prin Facultatea de Transporturi, va organiza, în perioada 16 - 18 mai, cea de-a IV-a ediție a Poli AutoFEST, un eveniment care va aduna pasionați ai industriei auto, inovatori și profesioniști în domeniu. 'Poli AutoFEST 2025 va aduce în prim-plan nu d
Elevii intră în vacanță joi, după finalizarea cursurilor
Elevii vor intra de joi, după finalizarea cursurilor, în vacanța prilejuită de Sărbătorile Pascale, urmând să se întoarcă la școală pe 28 aprilie, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației și Cercetării. Vacanța de vară va începe pe 20 iunie, după terminarea cursurilor. Pentru clasa a VIII-a,
Tulcea: O adolescentă de 14 ani, prima sportivă calificată de cinci ori în finalele unui Campionat național de înot
O elevă de clasa a VI-a de la Școala generală 'Alexandru Ciucurencu', Cristiana Melnic, este prima înotătoare din județul Tulcea care s-a calificat în cinci finale ale unui campionat național organizat de Federația Română de Natație și Pentatlon Modern (FRPNM), ea avându-l ca model pe David Popovici de la care încă nu a reușit să
Covasna: Polițiștii se alătură programului de transport școlar Pedibus
Inspectoratul Județean de Poliție (IPJ) Covasna a încheiat un protocol de colaborare cu Primăria municipiului Sfântu Gheorghe, prin care va susține programul Pedibus, lansat de către autoritățile locale în urmă cu aproape patru ani cu scopul de a determina elevii din clasele primare să meargă pe jos la școală. În baza acestei co
Cluj/ Daniel David: Dacă vrei performanță, trebuie să întărești resursa umană și infrastructura
Ministrul Educației și Cercetării, prof. univ. dr. Daniel David. a participat, luni, la inaugurarea noului sediu al Facultății de Drept a Universității ''Babeș-Bolyai'' (UBB) din Cluj-Napoca. El a amintit, în discursul său, că proiectul noului sediu al Facultății de Drept a început în timpul mandatului său de
Constanța: Universitatea Ovidius organizează o nouă ediție a evenimentului caritabil 'Gala Luminilor, dedicat tinerilor talentați
Universitatea Ovidius din Constanța (UOC), prin Facultatea de Arte, anunță organizarea celei de-a doua ediții a evenimentului caritabil 'Gala Luminilor', dedicat tinerilor talentați, ce se va desfășura pe 24 mai. Reprezentanții Universității Ovidius au informat, luni, că prima ediție a Galei, organizată în 2024, s-a remarcat prin impactul său soc
REPORTAJ Harghita: Centrul Fabton din Miercurea-Ciuc - locul unde zeci de copii deprind tainele lego-roboticii
Centrul Fabton din Miercurea este locul unde zeci de copiii deprind tainele lego-roboticii, iar opt dintre ei se pregătesc intens, în această perioadă, pentru a participa la o prestigioasă competiție de profil în Australia, în cadrul First Lego League. Pentru cei care nu sunt familiarizați cu acest domeniu, centrul Fabton par
Ministerul Educației și Cercetării: Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională
Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională de studiu, potrivit unui ordin al ministrului Educației și Cercetării, publicat în Monitorul Oficial. Ordinul privind aprobarea unor programe școlare pentru discipline opționale din oferta națională, parte a curriculumului la decizia elevului din oferta școlii, prevede inclu