logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Ziua Muzicii / Alin 'Coiotu' Dincă (Trooper): Mi-ar plăcea ca toţi compozitorii să nu mai scrie la comandă

Imagine din galeria Agerpres

Solistul vocal al formaţiei Trooper, Alin 'Coiotu' Dincă, spune că slujeşte muzica de când se ştie, nu se lasă influenţat de trenduri, vrea mai mult curaj din partea colegilor de breaslă în propriile compoziţii şi anunţă că în prezent lucrează alături de colegii săi de trupă la partea a treia a "Poemelor".

"Pentru mine muzica înseamnă aproape tot. Cu asta mă trezesc în minte dimineaţa, cu asta mă culc seara, slujesc deja muzica de când îmi aduc aminte de mine şi cred că şi colegii mei simt la fel. Am încercat să nu o stricăm niciodată, să nu ne lăsăm influenţaţi de moduri şi de trenduri care nu fac decât să distrugă ideea de muzică. Din punctul meu de vedere, în clipa asta, muzica mainstream s-a transformat în fundal pentru restaurante, să fie ceva uşor, în surdină, să nu te deranjeze, să auzi un bum-bum şi voce din aia dreaptă care să nu atragă atenţia, să nu audă cei de la masa de alături ce vorbeşti. Este foarte trist", a declarat Alin 'Coiotu' Dincă, pentru AGERPRES, de Ziua internaţională a muzicii.

Subliniază faptul că melodiile nu trebuie făcute la comandă.

"Noi n-am ţinut cont niciodată de nimic, nu ne interesează să fim pe radiouri, nu ne interesează să fim pe TV. Am compus fix ce ne-am dorit. Noi aşa am simţit şi aşa am scris. Mi-ar plăcea ca toţi compozitorii să-şi găsească curajul să înceapă să nu mai scrie la comandă, să scrie realmente ce se află în sufletul lor şi cred că o să fie mult mai bine", a adăugat 'Coiotu'.

 


Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO



Multă muzică a ascultat din copilărie, iar ulterior a ştiut că vrea să urmeze o carieră în acest domeniu.

"Mama mea îmi punea mereu, de pe benzi de magnetofon, Elvis, Beatles, Janis Joplin, Shakin' Stevens şi m-a prins, am vibrat cu chestia asta şi nu mai puteam să stau fără. Am ştiut clar că vreau să fac o şcoală de muzică, după aceea a urmat Conservatorul. N-am ieşit din zona asta niciodată. Am avut o scurtă perioadă de rătăcire, când m-am trezit că îmi place foarte mult şi istoria şi am făcut doi ani de facultate de istorie, dar până la urmă mi-am dat seama că tot la Conservator o să sfârşesc", a afirmat artistul.

 



Mărturiseşte că deşi a făcut "extrem de multe sacrificii" pentru muzică, le-ar face din nou şi nimic nu este prea puţin pentru a-ţi putea urma visul.

"Am făcut extrem de multe sacrificii, nu regret deloc. Aş face oricâte sacrificii este nevoie ca să îmi duc visul ăsta la capăt fix aşa cum îl vreau eu. De fapt... le numesc sacrificii pentru că poate în unele momente a fost dureros, dar probabil nici nu sunt sacrificii, probabil că ăsta este mersul lucrurilor, în orice meserie nu poate să fie totul roz. (...) Nu am de ce să mă plâng în viaţă, am vrut să cânt şi cânt, am vrut să predau muzică şi predau muzică, am avut un vis să lucrez în radio şi lucrez în radio", a mai afirmat 'Coiotu'.

 


Foto: (c) CORNELIA DUMITRU / AGERPRES FOTO



Muzică face în primul rând ca să poată fi fericit şi dacă restul oamenilor rezonează cu ceea ce face, atunci este un motiv în plus de fericire, el adăugând că Trooper a încercat mereu să inoveze în materie de producţie de concerte.

"După anii 2000 am fost prima gaşcă din România care a folosit bannere mari, cât spatele scenei, am fost primii care am făcut chestia asta în 2002, am fost prima trupă de metal din România de după 2000 care a început să folosească efecte pirotehnice (...), am venit cu actori pe scenă, am făcut o grămadă de nebunii, am pompat mult de tot în ideea de show, însă acum, în perioada asta, am simţit nevoia unei întoarceri la clasic. (...) N-am mai vrut nebunii cu flăcări, cu confeti, cu lumini orbitoare. Asta este strict perioada pe care o traversăm acum", a precizat liderul Trooper.

 



'Coiotu' a povestit şi despre proiectele noi ale formaţiei - promovarea celui mai recent album, "X", sau următorul disc.

"După o vară în care am cântat la festivaluri, acum începem să promovăm prin toată ţara cel mai recent album al nostru, 'X', avem destul de multe evenimente anunţate deja - vineri suntem la Craiova, urmează Roman, Bacău, Arad, Timişoara, Constanţa. Vom încheia în 17 decembrie la Bucureşti, în Quantic. În acelaşi timp, ne-am apucat să lucrăm la piese noi, nu ştiu de ce ne-am grăbit aşa, cred că pur şi simplu am avut idei. S-ar putea, şi spun asta prima oară, dar totuşi nu pot să promit, ca următorul disc să fie închiderea trilogiei de 'Poeme'. Am scos 'Poemele Valahiei', 'Poemele Moldovei' şi acum am început să lucrăm la partea a treia, nu spun ce poeme sunt, dar probabil că următorul disc ăsta o să fie, cel puţin lucrăm la nişte piese în direcţia aia", a mai spus artistul.

* Ziua internaţională a muzicii (International Music Day) sau Ziua mondială a muzicii (World Music Day) este sărbătorită, în fiecare an, la 1 octombrie.

Iniţiată în 1975 de Lord Yehudi Menuhin, a fost organizată pentru prima dată de Consiliul Internaţional de Muzică (International Music Council - IMC) la 1 octombrie 1975, în conformitate cu rezoluţia adoptată în cadrul celei de-a 15-a Adunări Generale de la Lausanne, în 1973.

Propunerea pentru a dedica o zi muzicii a fost făcută atât de renumitul violonist şi muzicolog, Yehudi Menuhin, cât şi de Boris Yarustowski, preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Internaţional al Muzicii al UNESCO, care au semnat o scrisoare, în acest sens, la 30 noiembrie 1974, adresată tuturor membrilor acestuia, potrivit www.imc-cim.org. AGERPRES/(AS - autor: Petronius Craiu, editor: Florin Marin, editor online: Simona Aruştei)

 

Citeşte şi:

 

Ziua Muzicii / Neurochirurgul Vlad Ciurea: Închideţi ştirile negative, deschideţi muzica pe toate canalele şi veţi fi fericiţi

 

Ziua Muzicii / Dirijorul Daniel Jinga, directorul ONB: Muzica este viaţa însăşi; eu nu exist în afara ei

 

Ziua Muzicii / Viorica Mihalache (profesor): Puneţi copiilor muzică de calitate, cu mesaje pozitive şi în viitor vor fi adulţi responsabili

 

Ziua Muzicii / Loredana: Muzica este energie pură; publicul merită întotdeauna ce e mai bun

 

Ziua Muzicii / Alin 'Coiotu' Dincă (Trooper): Mi-ar plăcea ca toţi compozitorii să nu mai scrie la comandă

 

Ziua Muzicii / Soprana Felicia Filip: Muzica poate modela lumea; înseamnă echilibru, pace, iubire

 

Ziua Muzicii / Psiholog: Versurile şi melodia unei piese trebuie potrivite cu starea de spirit a persoanei în terapie

 

Ziua Muzicii / Cornel Ilie (Vunk): Muzica - şansa de a fi altfel; am primit mai mult decât am oferit

 

Ziua Muzicii / Marcel Bostan (Alternosfera): La început, făceam 'zgomot'; apoi, muzica ne-a marcat viaţa

 

Ziua Muzicii / Irina Mitrea (psiholog): Muzica ajută la procesul de învăţare; elevii să asculte în surdină o muzică de relaxare

 

Ziua Muzicii / Liviu Teodorescu: Muzica nu e sacrificiu; nu poţi numi sacrificiu ceva ce faci din iubire

 

Ziua Muzicii / Violonistul Remus Azoiţei: Muzica e totul; viaţa - afectată de scenă şi de propriul succes

 

Ziua Muzicii / Dr. Florin Mitu (cardiolog): Cu ajutorul meloterapiei se descarcă acele endorfine care ne dau o stare de bine

 

Ziua Muzicii / Baritonul Ştefan Ignat: Muzica aduce pacea pe Pământ, apropie oamenii, îi face mai buni

Afisari: 21

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 10-05-2025 23:13

Volum despre creștin-democrație, conservatorism și provocările populismului extremist - lansat pe 13 mai, la BCU

Volumul colectiv 'Creștin-democrația, conservatorismul și provocarea extremelor', coordonat de Klaus Welle, președintele Consiliului Academic al Wilfried Martens Centre din Bruxelles și dr. Federico Ottavio Reho, coordonator strategic și cercetător principal la Wilfried Martens Centre, va fi lansat, pe 13 mai, în Aula Magna a Bibliotecii Centrale Univer

Cultura - Media 10-05-2025 21:05

Corul de Copii Radio, desemnat Ambasador al Anului Național al Copilului, cu ocazia aniversării a 80 de ani de activitate

Corul de Copii Radio și dirijorul Răzvan Rădos au susținut, sâmbătă, un concert aniversar de 80 de ani, pe scena Sălii Radio, ocazie cu care li s-a mulțumit de către reprezentanți ai Guvernului și UNICEF, informează Ministerul Culturii. Grupul vocal a primit titlul de Ambasador al Anului Național al Copilului pentru contribuția excepțion

Culte 10-05-2025 13:06

Patriarhul Daniel l-a primit în vizită de rămas bun pe Ambasadorul Republicii Iranului la București

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, l-a primit vineri, 9 mai, în vizită de rămas bun, la Reședința Patriarhală, pe ambasadorul Republicii Iranului la București, Sadat Meidani, informează Agenția de știri Basilica a Patriarhiei Române. Potrivit sursei citate, la începutul întrevederii, Patriarhul Rom

Cultura - Media 10-05-2025 06:00

Muzeul Satului organizează, de sâmbătă până pe 18 mai, evenimente dedicate împlinirii a 89 de ani

O serie de evenimente menite să marcheze împlinirea a 89 de ani de la înființarea Muzeului Național al Satului 'Dimitrie Gusti' vor fi organizate, de sâmbătă până pe 18 mai, în cadrul instituției muzeale. Potrivit unui comunicat al Muzeului Satului transmis AGERPRES, ceremonia oficială de deschidere a Zile

Cultura - Media 10-05-2025 05:43

'Străzi deschise', pe Calea Victoriei: Mașini retro, magie și concert Irina Sârbu

Calea Victoriei devine pietonală sâmbătă și duminică, în contextul evenimentului 'Străzi deschise', care propune vizitatorilor spectacole de magie și animație, ateliere de origami, mașini de colecție și un concert Irina Sârbu. Sâmbătă, de la ora 14:00, publicul este invitat la expoziția 'Fabricat în România',

Cultura - Media 09-05-2025 19:06

Radu Petrovici, managerul Teatrului Național de Operetă: Pentru anul viitor - un musical bazat pe albumul 'Cantafabule'

Managerul general al Teatrului Național de Operetă și Musical 'Ion Dacian', Radu Petrovici, a anunțat vineri premierele pentru stagiunea 2025 - 2026 și proiectul pe care-l va realiza cu Josef Kappl, opera rock după dublul album 'Cantafabule' al formației Phoenix. 'Vreau să încep în stagiunea 2025 - 2026 cu anunțurile cele mai im

Cultura - Media 09-05-2025 16:05

CNA: 43 de eliminări de materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok, Facebook, YouTube și Instagram

Consiliul Național al Audiovizualului a decis să transmită, în perioada 28 aprilie - 9 mai, 43 de ordine de eliminare a unor materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok, Facebook, YouTube și Instagram. ''Consiliul Național al Audiovizualului - CNA, având calitatea de unică autoritate de reglementare a conținutului audiovizual, inc

Cultura - Media 09-05-2025 15:11

VIDEO Iași: Arhitectul Palatului Culturii, readus la viață cu ajutorul tehnologiei și IA, întâmpină vizitatorii și răspunde la întrebări

Arhitectul Palatului Culturii din Iași, Ioan D. Berindey, a fost readus la viață prin intermediul holografiei și inteligenței artificiale și întâmpină, începând de vineri, vizitatorii edificiului cultural, răspunde la întrebări și chiar poate recita poezii dacă este solicitat. Vizitatorii Palatului Culturii au ocazia unică î

Cultura - Media 09-05-2025 14:25

'Iona' de Marin Sorescu, cu Kuranosuke Sasaki, în regia lui Silviu Purcărete, la Teatrul Odeon, pe 30 și 31 mai

Spectacolul 'Iona' de Marin Sorescu, cu traducere literară din limba română în limba japoneză semnată de Mayo Nishiike și Florin Grancea, în regia lui Silviu Purcărete, va fi prezentat pe 30 și 31 mai, la Sala Majestic a Teatrului Odeon. Potrivit unui comunicat transmis, vineri, AGERPRES, spectacolul este o coproducție Teatrul Naționa

Cultura - Media 09-05-2025 12:32

Bihor: Expozița 'Între șic și kitsch. Despre decorarea casei în comunism', din 16 mai la Oradea

Aproape o sută de bibelouri și obiecte din sticlă folosite pentru 'înfrumusețarea' interioară a caselor în perioada comunistă vor face obiectul expoziției temporare 'Între șic și kitsch. Despre decorarea casei în comunism', ce va fi vernisată pe 16 mai în Muzeul Orașului Oradea. Cei doi curatori -

Cultura - Media 09-05-2025 12:03

Călin Pop a lansat single-ul 'Locul retras'

Călin Pop, solistul și chitaristul grupului Celelalte Cuvinte, a lansat un nou single, intitulat 'Locul retras'. ''Locul retras' este un cântec care are povestea mea, a celor din jurul meu, a celor ca și mine. Cei care suntem învățați cu valoarea, frumosul și firescul, demnitatea, onestitatea și onoarea. Cei ce-

Cultura - Media 09-05-2025 08:33

'Pop Simfonic' - vineri, la Arenele Romane din Capitală

Paula Seling, Misha Miller, Holy Molly și Pasha Parfeni concertează în cadrul show-ului 'Pop Simfonic', vineri, de la ora 20:00, la Arenele Romane din București. Pe scena bucureșteană vor mai urca Mihail, Cătălin Josan și Ana Cernicova alături de Orchestra Națională de Tineret a Moldovei și 50 de muzicieni de peste Prut și Rom&ac

Culte 08-05-2025 22:07

Patriarhul Daniel - mesaj pentru Papa Leon: Suntem pe deplin convinși că veți continua să promovați dialogul

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis, joi, un mesaj de felicitare Sanctității Sale Papa Leon al XIV-lea, în care își exprimă deplina convingere că noul Suveran Pontif va continua să promoveze 'spiritul dialogului, al păcii și al cooperării între Biserica Romano-Catolică și Biserica Ortodoxă'.

Cultura - Media 08-05-2025 21:49

VIDEO Documentarul 'O neașteptată întrezărire a unor lucruri mai profunde' a deschis Festivalul Filmului European

Documentarul 'O neașteptată întrezărire a unor lucruri mai profunde', regia Mark Cousins, peliculă câștigătoare a celei mai recente ediții a Festivalului de film de la Karlovy Vary, a deschis, joi seară, la Cinema Luceafărul, cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European. 'Avem o ediție record cu multe î

Culte 08-05-2025 19:09

PF Daniel: Aniversarea Centenarului Mitropoliei Basarabiei - ocazie de evidențiere a importanței demnității și unității de neam, limbă și credință

Aniversarea Centenarului Mitropoliei Basarabiei constituie o zi de recunoștință pentru toți cei care au susținut și au adus contribuția lor la înființarea acesteia și o ocazie de evidențiere a importanței demnității și unității de neam, limbă și credință între românii aflați de o parte și de alta a Prutului, transmite Patriarhul Bisericii Ortodoxe R