REPORTAJ Vrancea: Transportul elevilor - o problemă în majoritatea localităţilor din judeţ

Transportul elevilor şcolari şi preşcolari de acasă la şcoală şi înapoi reprezintă o problemă în acest an în majoritatea localităţilor din judeţ, în condiţiile în care microbuzele şcolare pot prelua, în contextul pandemiei, cel mult opt elevi.
În prima zi de şcoală, în lipsa unor norme foarte clare privind distanţarea socială, dar şi pentru că directorii încă nu s-au lămurit unde să trimită mai întâi microbuzele, mai ales că nevoile sunt multiple, foarte multe unităţi de învăţâmânt din judeţ nu au folosit microbuzele şcolare pentru transportul elevilor.
"Avem două microbuze şcolare pentru toată comuna şi nu mai pot să care elevii la capacitate maximă, ci doar opt copii. Astăzi i-au adus părinţii, pentru că nu puteam să îi aducem cu microbuzele. Am vorbit cu domnul primar şi am obţinut promisiunea că va discuta cu o firmă pentru a suplimenta numărul microbuzelor. Nu facem faţă să îi aducem pe toţi. În acest moment un microbuz aduce copii din Cornetu, unde şcoala este în construcţie, iar celălalt, din Lieşti, Valea Beciului, sate mai îndepărtate. De la Şcoala Cornetu sunt circa 380 de copii care trebuie aduşi zilnic la Centrul de Zi. Din Lieşti, de asemenea, sunt peste 300 de copii. Acum i-am împărţit în grupe şi am decalat programul, dar chiar şi aşa, fiind doar opt copii pe transport, nu face faţă microbuzul să îi transporte în timpul necesar pentru a fi prezenţi la ore. Am mai discutat cu părinţii să îi mai aducă cu maşinile până la poarta şcolii şi sperăm să găsim înţelegere. În aceste săptămâni nu vin toţi copiii la şcoală, pentru că este perioada de campanie agricolă şi mulţi merg cu părinţii la recoltat, dar mai târziu vor veni cu toţii", a declarat directorul Şcolii Gimnaziale Slobozia Bradului, Voica Costache.
Însă conducerea şcolii de la Slobozia Bradului se mai confruntă şi cu o altă situaţie când vine vorba de transportul copiilor, deoarece la finalul programului peste 400 de elevi participă la proiectul "Şcoală după şcoală", care continuă şi în acest an. Dacă înainte copiii erau luaţi de la şcoală cu microbuzul şi duşi la grădiniţă, unde se desfăşura proiectul, acum se caută încă soluţii pentru transportul acestora.
Slobozia Bradului este una dintre localităţile cu cel mai mare efectiv de copii din judeţ, circa 1.700 de elevi şcolari şi preşcolari, iar părinţii sunt nemulţumiţi, dar în acelaşi timp îngrijoraţi pentru această situaţie.
Foto: (c) Dana Lepădatu / AGERPRES
"Astăzi nu a venit microbuzul să îi ia pe copii. Până se termină şcoala, de aici, din Cornetu, vor merge la Slobozia Bradului la şcoală. Sunt circa trei kilometri până acolo şi este foarte mult trafic pe şosea. Nu avem nici trotuare. Dacă va pune microbuzul, e bine, că e distanţă foarte mare şi un copil de 7-8 ani nu ai încredere să meargă pe jos. Altfel, nu ştim cum vor ajunge la şcoală. Îi mai ducem noi, cu maşinile noastre, dar acum e campanie agricolă şi nu prea avem cum, că suntem plecaţi la vie de dimineaţă", a spus un bunic din satul Cornetu.
Alţi părinţi sunt îngrijoraţi şi din cauza pandemiei şi spun că preferă să îşi ducă copiii la şcoală cu maşina sau chiar pe jos.
"Ne-au spus că va veni un microbuz să ia copiii dimineaţa, dar ne este frică să îi lăsăm să meargă cu microbuzul. Îi mai ducem şi pe jos, îi mai ducem şi cu maşinile personale, facem cum putem până se va termina şcoala de la noi din sat. Deocamdată timpul e frumos. O să vedem cum vom face la iarnă, când va fi frig şi zăpadă", a spus o mamă din acelaşi sat.
Singurii bucuroşi pentru această situaţie par a fi copiii, care au ocazia să socializeze mai mult unii cu alţii în drum spre şcoală şi înapoi acasă, mai ales că în clasă vor fi nevoiţi să păstreze distanţarea socială, iar pauza dintre ore este aproape inexistentă.
Unii profesori spun că au fost părinţi care şi-au manifestat intenţia de a nu-şi trimite copii la şcoală dacă nu vor fi luaţi cu microbuzul şcolar, pentru că mersul pe jos reprezintă un risc prea mare pentru aceştia.
"Microbuzul şcolar nu va circula la Tâmboeşti, copiii trebuie să se descurce cum pot, părinţii la fel. Şi pentru că în această perioadă părinţii sunt în campanie agricolă şi nu pot aduce copiii, astăzi au venit foarte puţini copii la şcoală. Unii vin şi de la 2-3 kilometri. Am înţeles că vor aduce copiii numai de la şcoala Trestieni, o şcoală mai îndepărtată. Drept dovadă, copiii care stau la distanţă mai mare riscă să nu ajung la şcoală. M-au sunat mai mulţi părinţi care mi-au spus că nu îşi vor trimite copii la şcoală, pentru că stau la marginea satului şi copiii trebuie să meargă pe şoseaua principală, care e foarte traficată, mai ales în această perioadă. Este una dintre problemele cu care ne confruntăm", a declarat Daniela Mihalcea, profesoară la şcoala din satul Slimnic, comuna Tâmboeşti.
Foto: (c) Dana Lepădatu / AGERPRES
Directoarea şcolii de la Tâmboeşti spune că microbuzul va face un singur drum zilnic pentru a aduce copiii care locuiesc cel mai departe de şcoală.
"La noi, în cele două şcoli din comună învaţă 492 de copii, şcolari şi preşcolari. Avem un singur microbuz şcolar şi distanţa care este cea mai mare este Trestieniul. Acolo sunt exact opt copii şi îi vom aduce pe toţi odată. Dar ceilalţi care sunt mai aproape nu am avea timpul fizic să îi aducem cu microbuzul şi nu ar ajunge la ore la timp. Părinţii au înţeles, am stat de vorbă cu ei şi îi vor însoţi la şcoală. Domnul primar face demersurile necesare pentru a achiziţiona alte două microbuze. Când le vom avea, se va schimba situaţia", a fost de părere directoarea Ana Gavrilescu.
Şi primarii se plâng că nu dispun de destule microbuze şcolare pentru a aduce la şcoală copiii, mai ales acolo unde distanţele până la şcoală sunt uneori foarte mari.
"Noi ne-am luat toate măsurile pentru începerea anului şcolar. Dar cum facem cu transportul? Avem un singur microbuz şi 185 de copii care trebuie aduşi la şcoală zilnic. În condiţii de pandemie, în care trebuie să păstrăm distanţa, nu prea avem cum. Dacă în clasă putem distanţa băncile, în microbuz nu se poate. Este o nebuloasă. Vin şi mă întreabă părinţii cum trebuie să facă şi nu ştiu", a declarat primarul comunei Fitioneşti, Iordache Cazacu.
Acesta spune că a făcut demersurile necesare pentru achiziţia unui al doilea microbuz, dar chiar şi aşa, nu va fi destul pentru a aduce toţi copiii la şcoală.
La Focşani problema transportului a fost tranşată mult mai simplu, elevii beneficiind de gratuitate pe toate liniile de transport în comun din oraş, iar serviciul este decontat de primărie.
În cursul zilei de luni, la liceele din Focşani, elevii care fac naveta din alte localităţi au putut depune cereri pentru decontarea transportului. Însă şi aceştia vor folosi transportul în comun sau trenul pentru a ajunge la liceu, laolaltă cu sutele de angajaţi care fac zilnic naveta pentru a ajunge la locul de muncă, astfel că nimeni nu poate garanta pentru respectarea distanţării sociale şi a regulilor privind prevenirea infecţiei cu noul coronavirus. AGERPRES / (A - autor: Dana Lepădatu, editor: Antonia Niţă, editor online: Adrian Dãdârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Tulcea: Schimb de experiență România-Republica Moldova în domeniul educației
Cadre didactice din România și Republica Moldova au participat, zilele trecute, la un schimb de experiență în județul Tulcea în cadrul unui proiect transfrontalier educațional intitulat 'Porți deschise spre Prut'. Proiectul, susținut din donații, a început în anul 2019 și este derulat printr-un parteneriat
Cluj: UBB lansează inițiativa europeană 'Plastic Pirates în România'
Universitatea 'Bebeș-Bolyai' (UBB) din Cluj-Napoca, prin Facultatea de Știința și Ingineria Mediului, va lansa inițiativa europeană 'Plastic Pirates în România', un proiect de cercetare participativă (Citizen Science) finanțat prin programul Horizon Europe. 'Această inițiativă marchează debutul participării Rom&
Timiș: Olimpiada de Astronomie și Astrofizică se desfășoară în premieră la Timișoara; participă 229 de elevi din țară
Municipiul Timișoara găzduiește, în premieră, Olimpiada Națională de Astronomie și Astrofizică (ONAA), în perioada 5-10 mai, organizată de Ministerul Educației și Cercetării și Inspectoratul Școlar Județean Timiș, la care vor participa 229 de elevi din țară, însoțiți de 34 de profesori. Județul Timiș este reprezentat de șase
Ziua Națională a Tineretului/Daniel David: Educația de calitate este calea principală spre succesul personal și social
Educația de calitate este calea principală spre succesul personal și social, de aceea trebuie respectată și promovată, se arată în mesajul ministrului Educației și Cercetării, Daniel David, de Ziua Națională a Tineretului. 'Prin educație formală, nonformală și informală Ministerul Educației și Cercetării are un rol cheie în via
Ordinul privind monitorizarea audio-video în unitățile de învățământ - publicat în MOf; David: Școlile devin mai sigure
Ministrul Educației, Daniel David, a salutat joi publicarea în Monitorul Oficial a ordinului legat de monitorizarea audio-video în cadrul unităților de învățământ, subliniind că, și prin acest element, școlile devin mai sigure. 'Ca ministru am responsabilitatea ca actul educațional să se desfășoare nu doar eficient,
Prezidențiale2025/ Inspectoratul Școlar București: Toate unitățile de învățământ vor desfășura luni cursuri cu prezență fizică
Toate unitățile de învățământ din București vor desfășura luni activitate cu prezență fizică, însă în anumite situații, acolo unde se organizează secții de votare, clasele vor avea programul decalat cu o oră sau două, a declarat, pentru AGERPRES, inspectorul general al Inspectoratului Școlar al Municipiului București, Florian Lixandru.
Elevii intră miercuri, după cursuri, în minivacanța de 1 Mai
Elevii vor intra de miercuri, după finalizarea cursurilor, într-o minivacanță de patru zile, cu prilejul zilei de 1 Mai, urmând să se întoarcă la școală luni, 5 mai. Vacanța de vară va începe pe 20 iunie, după terminarea cursurilor. Pentru clasa a VIII-a, anul școlar are o durată de 35 de săptămâni
Ministerul Educației a pus în consultare un proiect privind bursele în străinătate
Ministerul Educației a lansat în consultare publică un proiect de Hotărâre de Guvern care asigură cadrul legislativ pentru acordarea burselor de studii în străinătate pentru cetățenii români, conform prevederilor Legii învățământului superior. Potrivit proiectului, se vor acorda: * burse &icir
Ministrul Educației, despre sistemul de educație din ultimii 30 de ani: Mi se pare că treptat ne-am pierdut viziunea
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a afirmat, marți, cu privire la sistemul educațional din România, că elevii care termină școala trebuie să fie 'buni specialiști, buni cetățeni și oameni mulțumiți cu propria viață'. Întrebat, în cadrul Conferinței educaționale V.R.E.M. de la Târgu Jiu, care consi
Ministrul Educației, despre problema drogurilor și a violenței în școli: Trebuie făcută curățenie
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat, marți, în ceea ce privește situația drogurilor și a violenței în școli, că trebuie acționat pe mai multe niveluri și că în jurul școlilor 'trebuie făcută curățenie'. El a menționat că profesorii trebuie să fie antrenați mai bine în a detecta primele se
Echipa României s-a clasat pe primul loc la Olimpiada Balcanică de Matematică
Echipa României s-a clasat pe locul întâi, cu patru medalii de aur și două de argint, la Olimpiada Balcanică de Matematică (BMO), care se desfășoară în perioada 25-30 aprilie, la Sarajevo, în Bosnia și Herțegovina, a informat, luni seara, Ministerul Educației și Cercetării. Elevii Emanuel Mazăre d
Timiș: UVT a premiat echipa CSH Timișoara care a ocupat locul III la Campionatul Mondial de Robotică
Universitatea de Vest Timișoara (UVT) a premiat, luni, echipa de robotică Team CSH a Colegiului Național Pedagogic ''Carmen Sylva'' din Timișoara, pentru rezultatele excepționale obținute la FIRST Championship Houston 2025 - Campionatul Mondial de Robotică FTC, unde s-a clasat pe locul III mondial. Profesorul coordonator al tin
Ministerul Educației a pus în consultare un proiect privind Cadrul Național al Calificărilor
Ministerul Educației și Cercetării a pus în consultare publică un proiect de Hotărâre de Guvern privind aprobarea Cadrului Național al Calificărilor (CNC), care are scopul de a îmbunătăți transparența, comparabilitatea și recunoașterea calificărilor cetățenilor care doresc să aibă acces pe piața muncii europeană. Modificarea
Tulcea: O elevă din Sibiu a câștigat marele premiu al Olimpiadei naționale de limba engleză
Ana Sofia Greavu, elevă în clasa a VII-a la Colegiul Național 'Gheorghe Lazăr' din Sibiu a câștigat, luni, marele premiu al Olimpiadei naționale de limba engleză care constă într-o tabără de studiu în Oxford, Marea Britanie, după ce a obținut cel mai mare punctaj al concursului. Olimpiada națională de limba engleză a reunit la T
Constanța: Universitatea Ovidius lansează proiectul de antreprenoriat studențesc PILDAS, finanțat de Ministerul Educației
Universitatea Ovidius din Constanța lansează pe 29 aprilie proiectul de antreprenoriat studențesc PILDAS, în valoare de 237.000 de lei, finanțat prin Fondul de Dezvoltare Instituțională 2025 al Ministerului Educației și Cercetării. Proiectul face parte din viziunea instituției academice constănțene de a deveni o universitate antreprenorială și un motor d