logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Lupu (Holstein.ro), despre febra aftoasă: Dacă vom avea 15 % dintre animale în ferme omorâte, pierderile vor depăși un miliard de euro

Imagine din galeria Agerpres

România va pierde peste un miliard de euro dacă vor trebui ucise 15% dintre efectivele de animale, în cazul în care febra aftoasă va pătrunde la noi în țară, a declarat, marți, directorul executiv al Asociației Crescătorilor de Vaci Holstein.ro, Ionuț Lupu.

'Dacă vom avea 15% dintre animalele care sunt în momentul de față în fermele noastre omorâte, pierderile vor depăși un miliard de euro. E un semnal de alarmă. Și, așa cum spuneau și colegii din industria porcului, suntem într-un moment de răscruce. Avem regulamente europene, avem legislație națională, însă toate acestea au fost perfecte până în momentul în care au apărut primele focare (de febră aftoasă - n. r.) și a început acest virus să genereze pierderi. Suntem, practic, la 3-4 săptămâni de la începerea focarelor în Ungaria și Slovacia. Vedem că numărul animalelor omorâte se apropie de 15.000. Vorbim de rumegătoarele mari, animalele care sunt cele mai sensibile la virusul febrei aftoase, iar odată cu intrarea acestui virus în România pierderile, așa cum spuneam, vor depăși un miliard de euro. Haideți să nu trecem cu vederea faptul că, în momentul de față, balanța comercială a României pentru lapte și produse lactate depășește un miliard de euro', a afirmat Lupu, într-o conferință de presă.

Potrivit acestuia, fermierii cer autorităților oprirea importurilor de lapte din țările afectate de virusul febrei aftoase.

'Suntem într-un punct în care este nevoie de a strânge rândurile, fie că vorbim de autorități, fie că vorbim de fermieri, astfel încât la nivelul granițelor să se poată realiza un filtru foarte serios, o afluire a traficului către puncte de trecere a frontierei în care să se poată face dezinfecția într-un mod riguros. Noi am solicitat și vom solicita extrem de dur faptul că avem nevoie ca tot laptele materie primă, care până acum a fost încărcat din fermele din Ungaria, tot acest import să fie oprit din punctul nostru de vedere, atât timp cât vorbim de un virus care poate fi transmis pe cale aerogenă, un virus care poate înainta cu zeci de kilometri în fiecare zi, în condiții de umiditate, temperatură și vânt, atât timp cât vorbim de un mediu silvatic unde nu se poate face nici dezinfecție și care nu poate fi controlat - vorbim de mistreți, vorbim de căprioare, vorbim de animale care pot să împrăștie acest virus într-un mod extrem de imprevizibil, vorbim, pe de altă parte, de camioane care intră în fermele din Ungaria și Slovacia și care apoi vin în România pentru a descărca diverse produse', a susținut el.

Ionuț Lupu a făcut apel la autoritățile competente să rezerve vaccin, întrucât este nevoie de un număr mare de doze, având în vedere efectivul de animale al României.

'Suntem în fața unui virus în care orice măsură care ar putea fi luată dintre cele discutate anterior nu se poate compara cu începerea unui program realist de vaccinare. Indiferent de strategia aleasă, autoritățile din România trebuie să rezerve vaccin, pentru că acest vaccin are un statut special, iar în contextul în care în România, din estimările noastre, vorbim de peste 14 - 15 milioane de animale din rasele susceptibile, pe de o parte porc, rumegătoare mici și rumegătoare mari, numărul de doze care ar trebui rezervat trebuie să fie unul considerabil. Avem nevoie de derogări de la regulamentele europene existente, astfel încât această strategie de vaccinare să poată fi realizată în cel mai scurt timp', a transmis Lupu.

La rândul său, vicepreședintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Sorin Lupașcu, a subliniat că situația de acum a României este similară cu cea dinaintea izbucnirii cazurilor de pestă porcină africană, când autoritățile române nu au făcut nimic pentru prevenirea sau limitarea bolii.

'Există un mare paralelism care se vede între pesta porcină africană și febra aftoasă. Pentru noi este o chestie de deja-vu. Sunt trei luni mâine de la apariția primului focar de febră aftoasă din Europa, în Germania. Noi am început cu mai bine de 10 ani în urmă să atragem atenția autorităților că pesta porcină africană se apropie de România: este la 2000 de km, este la 500 de km, este la frontiera cu Moldova, este la nord de deltă...Ce a urmat, știți. Măsuri niciuna și așa a început. Acum avem 3 luni de când a apărut boala în Europa. E adevărat, doar săptămâni de când a început să se apropie. Avem, însă, aproape două luni de când cerem și încercăm să determinăm responsabilii să ia măsuri împotriva acestei boli, așa se face că suntem aici, pentru a trage un semnal de alarmă ca să nu se mai întâmple ceea ce s-a întâmplat. Spre deosebire de pesta porcină africană, febra aftoasă are un mecanism de răspândire mult mai nenorocit, afectează mai multe specii, toate biungulatele. Noi trăim într-o țară în care laolaltă, în comunități sătești, există oi, capre, vaci, porci. Toate aceste animale sunt afectate de această boală, iar intrarea bolii în România este o catastrofă inimaginabilă', a avertizat acesta.

La rândul său, vicepreședintele organizației Holstein.ro, Șerban Nicușor - fermier - consideră că 'nu este întâmplător ceea ce se întâmplă', în condițiile în care s-a tot spus că România trebuie să fi o piață de desfacere.

'De mult s-a spus că România trebuie să fie o piață de desfacere. Probabil că mai avem câte ceva de lichidat. Mi-aduc aminte că în urmă cu 2 ani a început o campanie împotriva fermelor de vaci, spunându-se că vaca este cel mai poluant animal, că vaca produce flatulații și că trebuie lichidată. S-a spus exagerat de mult că laptele este cancerigen, carnea de bovină, carnea roșie este cancerigenă, în concluzie trebuie să lichidăm tot ce avem. Am fost în SUA și am văzut câte 3-4 ferme în fiecare zi și nimeni nu se gândește la așa ceva. Eu consider, fără să am dovadă, că nu este întâmplător ce se întâmplă. A apărut într-o fermă de bivolițe din Germania, după care Germania s-a închis și nu mai are probleme, și s-a venit în Europa de Est - Ungaria și Slovacia. Primul lucru care mi-a dat de gândit este faptul că se merge pe ferme mari, de la 600 de capete până la 1.400 de capete și chiar la 2.300 de capete. Nu se discută de fermele mici, care nu ridică probleme. Acolo faci o groapă, ai îngropat 10 bovine. E vorba de fermele mari și e vorba - părerea mea - de a lichida o mare parte. Repet, n-am dovadă, dar în mintea mea este acest lucru', a afirmat Șerban Nicușor.

În opinia acestuia, primul lucru rapid care trebuie făcut pentru a opri pătrunderea virusului în țara noastră este stoparea importurilor de lapte și carne de vacă, porc și oaie.

'Consider că primul lucru care ar trebui făcut ieri, nu astăzi, nu mâine, este oprirea importului în totalitate a laptelui, a produselor din carne de vacă, porc și oaie, cele care transmit și care incubează virusul, pentru că de la incubarea virusului astăzi și până când ne dăm seama că avem febră aftoasă trec două săptămâni. Dar în aceste două săptămâni putem să luăm virusul și să-l mutăm, la alte ferme că deja ferma noastră este infectată', a explicat el.

Șerban Nicușor a avertizat că în cazul în care febra aftoasă va ajunge în România, aceasta nu va putea fi stăpânită și vom pierde cel puțin jumătate din efectivul de animale.

Și acesta a susținut că singura modalitate în care putem să nu fim afectați este vaccinarea animalelor.

Totodată, Șerban Nicușor a subliniat că autoritățile române implicate trebuie acționate în instanță dacă nu iau măsuri și virusul febrei aftoase ajunge în fermele noastre.

'Aș vrea să constituim prin mediul avocățesc o societate prin care să fie răspunzători factorii de decizie - Ministerul Agriculturii, ANSVSA, care este cel mai slab. Pe parcursul anilor a ajuns de la slab la mai slab pentru că eliminăm factorii profesioniști și punem peste tot factori politici. Factorul politic este slab pregătit, nu se pricepe să fie în toate sectoarele de activitate, dar în toate sectoarele de activitate găsim factorul politic. Trebuie să știe că îi vom chema în instanțe și, dacă instanțele românești nu îi vor pedepsi, ne vom duce la forurile europene sau la cele mai înalte foruri din toată lumea asta. Nu se poate! De ce nu ne ascultă, de ce nu vor să înțeleagă că trebuie oprit importul? Primul lucru: să nu mai vină nimic din Ungaria, din cele două țări care sunt infectate, unde se dezvoltă virusul. Trebuie obligatoriu să îi facem răspunzători, să fie trași la răspundere penal, material și sub toate formele sub care pot să fie. Nu mai putem să tolerăm!', a mai spus fermierul. AGERPRES/(A - redactor: Oana Tilică, editor: Andreea Marinescu, editor online: Andreea Lãzãroiu)

Afisari: 361

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 09-05-2025 20:52

Tanczos: Avem nevoie în cel mai scurt timp de un guvern responsabil și reforme pentru restabilirea echilibrului macroeconomic

Riscul politic generat de rezultatul alegerilor poate afecta indicatorii economici și este nevoie în cel mai scurt timp posibil de formarea unui guvern responsabil și reforme imediate pentru a restabili echilibrul macroeconomic, consideră ministrul Finanțelor, Tanczos Barna. 'Vedem semne de ameliorare a condițiilor de piață: cursul l

Economic 09-05-2025 18:22

ANPDCA: 8.074 de copii aveau, la finele lunii decembrie 2024, ambii părinți plecați la muncă în străinătate

Numărul total al copiilor din România care aveau ambii părinți plecați la muncă în străinătate era, la sfârșitul lunii decembrie 2024, de 8.074, cu 821 mai puțini comparativ cu situația de la finele lunii septembrie 2024, conform datelor centralizate de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA).

Economic 09-05-2025 18:20

RetuRO avertizează asupra unor tentative de fraudare a sistemului de către un număr restrâns de comercianți

RetuRO SGR, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare (SGR), a intensificat recent măsurile de monitorizare și control, în urma identificării unor tentative de fraudare a sistemului de către un număr restrâns de comercianți. 'Este vorba despre 11 comercianți contractați, pentru care există suspiciuni rezonabile de compor

Economic 09-05-2025 18:04

Unitatea 2 CNE Cernavodă va intra în programul de oprire planificată din 11 mai

Unitatea 2 CNE Cernavodă va intra în programul de oprire planificată începând cu data de 11 mai iar desincronizarea de la Sistemul Energetic Național va avea loc la ora 11:00, a anunțat vineri SN Nuclearelectrica. 'Opririle planificate reprezintă proiecte complexe, inițiate cu 24 de luni anterior datei planificate, av&aci

Economic 09-05-2025 16:36

Prezidențiale2025/IMM România le-a solicitat celor doi candidați la funcția de președinte prezentarea viziunii lor economice

IMM România a solicitat prezentarea viziunii economice din partea celor doi candidați la funcția de președinte, care este importantă pentru antreprenori și are la bază dezvoltarea dialogului cu decidenții politici în scopul consolidării mediului de afaceri, conform unui comunicat al confederației patronale, remis, vineri, AGERPRES.

Economic 09-05-2025 16:08

Societatea Națională a Sării a sistat de luni activitatea de producție și de vizitare la Salina Praid

Societatea Națională a Sării S.A - Salrom a sistat, de luni, activitatea de producție și cea de vizitare la Salina Praid, județul Harghita, unde s-au produs infiltrații în urma ploilor din ultima perioadă. 'Începând cu data de 05.05.2025, la Sucursala Salina Praid s-a sistat activitatea de producție și cea de vizitar

Economic 09-05-2025 15:31

ANCOM: Conținutul generat cu IA, neetichetat clar, se raportează platformelor online unde a fost publicat

Platformele online și motoarele de căutare online ale căror servicii ar putea fi utilizate pentru a crea sau disemina conținut generat de Inteligența Artificială (IA) ar trebui să le ofere utilizatorilor interfețe și instrumente standard, ușor de utilizat, care să le permită să adauge etichete la conținutul generat de această tehnologie, se arată într-un comuni

Economic 09-05-2025 14:55

DNSC a participat la exercițiul NATO de apărare cibenetică Locked Shields 2025

Specialiști din cadrul Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC) au participat, în perioada 5-9 aprilie 2025, la Locked Shields 2025, cel mai complex exercițiu de securitate și apărare cibernetică organizat sub egida NATO și găzduit în premieră la Biblioteca Centrală a Universității Politehnica din București, informează instituția înt

Economic 09-05-2025 14:49

CFA România: Economia românească ar avea extrem de mult de suferit în cazul îndepărtării României de Uniunea Europeană

Economia românească ar avea extrem de mult de suferit în cazul îndepărtării României de Uniunea Europeană, iar fără accesul la fondurile europene, aceasta nu ar mai putea furniza nici pe departe nivelul actual de bunăstare, susțin economiștii Asociației CFA România, într-un material de opinie. 'O lectură

Economic 09-05-2025 14:17

Ivan: Peste 800 de angajați de la șantierul naval din Mangalia vor primi salariile în două tranșe

Peste 800 de angajați activi de la șantierul naval din Mangalia vor primi salariile în două tranșe și am identificat 13 proiecte suplimentare de reparații navale, care vor începe de îndată, pentru a susține redresarea financiară a companiei, a declarat, vineri, pe Facebook, ministrul interimar al Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turis

Economic 09-05-2025 13:57

AFM a validat 121 de dealeri pentru participarea în Programul 'Rabla pentru tractoare'

Lista cu 121 de dealeri validați pentru a participa în cadrul programului 'Rabla pentru tractoare' a fost publicată, vineri, pe site-ul Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). 'Deși în urma etapelor de evaluare și de soluționare a contestațiilor au fost validați mai mulți dealeri, doar 121 au semnat contractele și su

Economic 09-05-2025 13:33

Autoritatea de concurență analizează tranzacția prin care Metlife vrea să preia administratorul de investiții PineBridge

Tranzacția prin care Metlife, Inc. intenționează să preia PineBridge Investments Americas Holdings Limited și, indirect, Digital Cable Systems S.A. și Akta Telecom S.A., este analizată de Consiliul Concurenței, se arată într-un comunicat de presă al instituției, transmis vineri AGERPRES. Conform prevederilor Legii concurenței nr. 21/1996

Economic 09-05-2025 13:24

Ministrul Energiei a semnat un proiect de energie regenerabilă pentru administrația publică din Constanța

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a semnat contractul de finanțare pentru unul dintre cele mai ambițioase proiecte de producere a energiei din surse regenerabile dedicate autoconsumului în sectorul public, realizat cu sprijinul Fondului pentru Modernizare, prin Programul-cheie 1 - Surse regenerabile de energie și stocarea energiei - Sprijinirea investițiil

Economic 09-05-2025 13:17

Moneda națională se apreciază după trei zile de cotații record; cursul coboară la 5,1165 lei/euro

Moneda națională s-a apreciat vineri, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 5,1165 lei, în scădere cu 0,57 bani (-0,11%) față de cotația precedentă, de 5,1222 lei. Pe de altă parte, leul a pierdut teren în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,5490 lei, în creșter

Economic 09-05-2025 13:07

Boloș: Europa e realitatea care ne pune țara în mișcare: drumuri, școli, spitale, locuri de muncă

Într-un moment în care curentele izolaționiste încearcă să pună ziduri în jurul valorilor noastre, e bine să nu uităm unde am fi fost fără apartenența la UE, fără cele peste 100 de miliarde de euro care au intrat în România, a scris vineri ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, într-o postare pe Facebo