logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Lupu (Holstein.ro), despre febra aftoasă: Dacă vom avea 15 % dintre animale în ferme omorâte, pierderile vor depăși un miliard de euro

Imagine din galeria Agerpres

România va pierde peste un miliard de euro dacă vor trebui ucise 15% dintre efectivele de animale, în cazul în care febra aftoasă va pătrunde la noi în țară, a declarat, marți, directorul executiv al Asociației Crescătorilor de Vaci Holstein.ro, Ionuț Lupu.

'Dacă vom avea 15% dintre animalele care sunt în momentul de față în fermele noastre omorâte, pierderile vor depăși un miliard de euro. E un semnal de alarmă. Și, așa cum spuneau și colegii din industria porcului, suntem într-un moment de răscruce. Avem regulamente europene, avem legislație națională, însă toate acestea au fost perfecte până în momentul în care au apărut primele focare (de febră aftoasă - n. r.) și a început acest virus să genereze pierderi. Suntem, practic, la 3-4 săptămâni de la începerea focarelor în Ungaria și Slovacia. Vedem că numărul animalelor omorâte se apropie de 15.000. Vorbim de rumegătoarele mari, animalele care sunt cele mai sensibile la virusul febrei aftoase, iar odată cu intrarea acestui virus în România pierderile, așa cum spuneam, vor depăși un miliard de euro. Haideți să nu trecem cu vederea faptul că, în momentul de față, balanța comercială a României pentru lapte și produse lactate depășește un miliard de euro', a afirmat Lupu, într-o conferință de presă.

Potrivit acestuia, fermierii cer autorităților oprirea importurilor de lapte din țările afectate de virusul febrei aftoase.

'Suntem într-un punct în care este nevoie de a strânge rândurile, fie că vorbim de autorități, fie că vorbim de fermieri, astfel încât la nivelul granițelor să se poată realiza un filtru foarte serios, o afluire a traficului către puncte de trecere a frontierei în care să se poată face dezinfecția într-un mod riguros. Noi am solicitat și vom solicita extrem de dur faptul că avem nevoie ca tot laptele materie primă, care până acum a fost încărcat din fermele din Ungaria, tot acest import să fie oprit din punctul nostru de vedere, atât timp cât vorbim de un virus care poate fi transmis pe cale aerogenă, un virus care poate înainta cu zeci de kilometri în fiecare zi, în condiții de umiditate, temperatură și vânt, atât timp cât vorbim de un mediu silvatic unde nu se poate face nici dezinfecție și care nu poate fi controlat - vorbim de mistreți, vorbim de căprioare, vorbim de animale care pot să împrăștie acest virus într-un mod extrem de imprevizibil, vorbim, pe de altă parte, de camioane care intră în fermele din Ungaria și Slovacia și care apoi vin în România pentru a descărca diverse produse', a susținut el.

Ionuț Lupu a făcut apel la autoritățile competente să rezerve vaccin, întrucât este nevoie de un număr mare de doze, având în vedere efectivul de animale al României.

'Suntem în fața unui virus în care orice măsură care ar putea fi luată dintre cele discutate anterior nu se poate compara cu începerea unui program realist de vaccinare. Indiferent de strategia aleasă, autoritățile din România trebuie să rezerve vaccin, pentru că acest vaccin are un statut special, iar în contextul în care în România, din estimările noastre, vorbim de peste 14 - 15 milioane de animale din rasele susceptibile, pe de o parte porc, rumegătoare mici și rumegătoare mari, numărul de doze care ar trebui rezervat trebuie să fie unul considerabil. Avem nevoie de derogări de la regulamentele europene existente, astfel încât această strategie de vaccinare să poată fi realizată în cel mai scurt timp', a transmis Lupu.

La rândul său, vicepreședintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Sorin Lupașcu, a subliniat că situația de acum a României este similară cu cea dinaintea izbucnirii cazurilor de pestă porcină africană, când autoritățile române nu au făcut nimic pentru prevenirea sau limitarea bolii.

'Există un mare paralelism care se vede între pesta porcină africană și febra aftoasă. Pentru noi este o chestie de deja-vu. Sunt trei luni mâine de la apariția primului focar de febră aftoasă din Europa, în Germania. Noi am început cu mai bine de 10 ani în urmă să atragem atenția autorităților că pesta porcină africană se apropie de România: este la 2000 de km, este la 500 de km, este la frontiera cu Moldova, este la nord de deltă...Ce a urmat, știți. Măsuri niciuna și așa a început. Acum avem 3 luni de când a apărut boala în Europa. E adevărat, doar săptămâni de când a început să se apropie. Avem, însă, aproape două luni de când cerem și încercăm să determinăm responsabilii să ia măsuri împotriva acestei boli, așa se face că suntem aici, pentru a trage un semnal de alarmă ca să nu se mai întâmple ceea ce s-a întâmplat. Spre deosebire de pesta porcină africană, febra aftoasă are un mecanism de răspândire mult mai nenorocit, afectează mai multe specii, toate biungulatele. Noi trăim într-o țară în care laolaltă, în comunități sătești, există oi, capre, vaci, porci. Toate aceste animale sunt afectate de această boală, iar intrarea bolii în România este o catastrofă inimaginabilă', a avertizat acesta.

La rândul său, vicepreședintele organizației Holstein.ro, Șerban Nicușor - fermier - consideră că 'nu este întâmplător ceea ce se întâmplă', în condițiile în care s-a tot spus că România trebuie să fi o piață de desfacere.

'De mult s-a spus că România trebuie să fie o piață de desfacere. Probabil că mai avem câte ceva de lichidat. Mi-aduc aminte că în urmă cu 2 ani a început o campanie împotriva fermelor de vaci, spunându-se că vaca este cel mai poluant animal, că vaca produce flatulații și că trebuie lichidată. S-a spus exagerat de mult că laptele este cancerigen, carnea de bovină, carnea roșie este cancerigenă, în concluzie trebuie să lichidăm tot ce avem. Am fost în SUA și am văzut câte 3-4 ferme în fiecare zi și nimeni nu se gândește la așa ceva. Eu consider, fără să am dovadă, că nu este întâmplător ce se întâmplă. A apărut într-o fermă de bivolițe din Germania, după care Germania s-a închis și nu mai are probleme, și s-a venit în Europa de Est - Ungaria și Slovacia. Primul lucru care mi-a dat de gândit este faptul că se merge pe ferme mari, de la 600 de capete până la 1.400 de capete și chiar la 2.300 de capete. Nu se discută de fermele mici, care nu ridică probleme. Acolo faci o groapă, ai îngropat 10 bovine. E vorba de fermele mari și e vorba - părerea mea - de a lichida o mare parte. Repet, n-am dovadă, dar în mintea mea este acest lucru', a afirmat Șerban Nicușor.

În opinia acestuia, primul lucru rapid care trebuie făcut pentru a opri pătrunderea virusului în țara noastră este stoparea importurilor de lapte și carne de vacă, porc și oaie.

'Consider că primul lucru care ar trebui făcut ieri, nu astăzi, nu mâine, este oprirea importului în totalitate a laptelui, a produselor din carne de vacă, porc și oaie, cele care transmit și care incubează virusul, pentru că de la incubarea virusului astăzi și până când ne dăm seama că avem febră aftoasă trec două săptămâni. Dar în aceste două săptămâni putem să luăm virusul și să-l mutăm, la alte ferme că deja ferma noastră este infectată', a explicat el.

Șerban Nicușor a avertizat că în cazul în care febra aftoasă va ajunge în România, aceasta nu va putea fi stăpânită și vom pierde cel puțin jumătate din efectivul de animale.

Și acesta a susținut că singura modalitate în care putem să nu fim afectați este vaccinarea animalelor.

Totodată, Șerban Nicușor a subliniat că autoritățile române implicate trebuie acționate în instanță dacă nu iau măsuri și virusul febrei aftoase ajunge în fermele noastre.

'Aș vrea să constituim prin mediul avocățesc o societate prin care să fie răspunzători factorii de decizie - Ministerul Agriculturii, ANSVSA, care este cel mai slab. Pe parcursul anilor a ajuns de la slab la mai slab pentru că eliminăm factorii profesioniști și punem peste tot factori politici. Factorul politic este slab pregătit, nu se pricepe să fie în toate sectoarele de activitate, dar în toate sectoarele de activitate găsim factorul politic. Trebuie să știe că îi vom chema în instanțe și, dacă instanțele românești nu îi vor pedepsi, ne vom duce la forurile europene sau la cele mai înalte foruri din toată lumea asta. Nu se poate! De ce nu ne ascultă, de ce nu vor să înțeleagă că trebuie oprit importul? Primul lucru: să nu mai vină nimic din Ungaria, din cele două țări care sunt infectate, unde se dezvoltă virusul. Trebuie obligatoriu să îi facem răspunzători, să fie trași la răspundere penal, material și sub toate formele sub care pot să fie. Nu mai putem să tolerăm!', a mai spus fermierul. AGERPRES/(A - redactor: Oana Tilică, editor: Andreea Marinescu, editor online: Andreea Lãzãroiu)

Afisari: 335

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 17-04-2025 09:14

Patiserii vor 'coace' mai puțini cozonaci în perioada Sărbătorilor Pascale; 30% din producție pleacă la export

Patiserii estimează că vor 'coace' mai puțini cozonaci în perioada Sărbătorilor Pascale din cauza costurilor mai mari înregistrate după eliminarea facilităților fiscale în industria alimentară, dar și a adaosurilor comerciale ridicate practicate de unii comercianți. 'Anul acesta credem că facem mai puțini cozonaci deoarece costuri

Economic 16-04-2025 22:30

FPIOR transmite un ghid de informare privind acordarea voucherelor de vacanță pe card

Federația Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR) a transmis miercuri un ghid de informare referitor la acordarea voucherelor de vacanță pe card, după adoptarea de către Guvern a mecanismului de decontare a voucherelor de vacanță. Astfel, un angajat poate primi voucherele de vacanță pe card dacă semnează o declarație

Economic 16-04-2025 20:21

Ministrul Energiei: Nu există risc de black-out în România

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a transmis miercuri că nu există risc de black-out în România, în condițiile actuale, chiar dacă în prima și a doua zi de Paște vom produce mai multă energie electrică decât necesarul de consum. 'Transmit din capul locului ceea ce specialiștii mi-au transmis: nu există ri

Economic 16-04-2025 19:45

ANRE a acordat autorizația de înființare pentru Centrala de la Mintia, cu o capacitate totală de peste 1.677 MW

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a emis autorizația de înființare pentru o centrală electrică cu ciclu combinat la Mintia, cu o capacitate totală de 1.677,12 MW, a anunțat miercuri autoritatea. ''Este cea mai mare autorizație de înființare pentru o singură locație aprobată până &

Economic 16-04-2025 19:17

Bursa de Valori București a închis miercuri în scădere pe majoritatea indicilor

Bursa de Valori București (BVB) a închis miercuri în scădere pe aproape toți indicii, iar rulajul a fost de 45,49 milioane de lei (9,14 milioane de euro), din care 37,07 milioane de lei (7,44 milioane de euro) au reprezentat tranzacțiile cu acțiuni. Cele mai lichide titluri au fost cele ale Banca Transilvania, cu t

Economic 16-04-2025 15:34

Metrorex a primit finanțare în valoare de 71,58 milioane de lei pentru îmbunătățirea serviciilor de acces în rețeaua de metrou

Metrorex caută soluții de creștere a atractivității rețelei de metrou prin amplasarea unor sisteme de facilitare a accesului călătorilor în stații, în special pentru persoanele cu dizabilități sau mobilitate redusă. Potrivit unui comunicat al companiei, remis AGERPRES, joi a avut loc semnarea contractului de finanțare, în val

Economic 16-04-2025 15:17

ASF: România face un pas decisiv spre aderarea la OCDE prin reformarea sistemului de pensii private

România face un pas decisiv spre aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) după ce Guvernul a adoptat un act normativ ce vizează modificări ale cadrului legislativ care guvernează piața pensiilor private, se arată într-un comunicat de presă al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). ''Guv

Economic 16-04-2025 14:29

AFIR: Finanțare nerambursabilă de 84,6 de milioane de euro pentru achiziția de utilaje agricole

Un număr de 76 de proiecte vor primi finanțare nerambursabilă, în valoare de 84,6 de milioane de euro, pentru achiziția de utilaje agricole, în urma finanțării suplimentare din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), a anunțat Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Conform raportului de selecție suplimentar,

Economic 16-04-2025 14:14

Guvernul a suplimentat cu 50 de milioane de lei bugetul ANSVSA pentru prevenirea răspândirii febrei aftoase

Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, alocarea sumei de 50 de milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară, pentru suplimentarea bugetului Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) pe 2025, se arată într-un comunicat al Autorității. Fondurile sunt destinate achiziției de vaccinuri &i

Economic 16-04-2025 13:21

Consiliul Concurenței are îngrijorări față de intenția Vodafone și Digi de a prelua Telekom

Consiliul Concurenței are o serie de îngrijorări cu privire la tranzacțiile prin care Vodafone România S.A. intenționează să preia Telekom România Mobile Communications S.A., iar Digi România S.A. anumite active ale aceleiași companii. 'Este esențial ca, în urma acestor tranzacții, calitatea serviciilor oferite consumatorilor

Economic 16-04-2025 12:24

APCE îndeamnă prosumatorii din România care pleacă de acasă, de Paște, să oprească invertoarele

Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie din România (APCE) îndeamnă prosumatorii din România care pleacă de acasă, de Paște, să oprească invertoarele prin siguranța dedicată acestui echipament și pentru a se asigura un echilibru în sistemul energetic național. Conform unui comunicat al APCE, același apel este adre

Economic 16-04-2025 12:03

ANSVSA: Peste o tonă de carne de miel, fără acte, oprită la intrarea în București

Inspectorii sanitari-veterinari au oprit, miercuri, intrarea în Capitală a unei cantități de peste o tonă de carne de miel, pentru care nu existau acte, informează Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). 'În dimineața zilei de 16.04.2026, inspectorii ANSVSA, împreună cu reprezentanți ai Poliției

Economic 16-04-2025 11:46

Hyundai Inster a fost desemnată cea mai bună mașină electrică urbană din România, în 2025

Modelul auto electric Hyundai Inster a fost desemnat, miercuri, ce mai bună mașină electrică urbană în România, la prima ediție a competiției 'Best Electric City Car 2025', organizată de Grupul de presă BestAuto, cu sprijinul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP). Decernarea premiilor a avut loc în cadrul unei conferințe o

Economic 16-04-2025 10:48

Pistol: Din luna mai, se va putea circula pe autostradă de la Curtea de Argeș la București

Circulația de la Curtea de Argeș la București se va putea face pe autostradă, din luna mai, a anunțat directorul general al CNAIR, Cristian Pistol. 'Autostrada Sibiu - Pitești (A1): din ce în ce mai aproape de deschiderea circulației pe întreaga secțiune Pitești - Curtea de Argeș (30,35 km)! Antreprenorul italian (Webuild SPA) execută ultimele

Economic 16-04-2025 10:01

#DreptulLaBanking: Consumatorii trebuie să verifice autenticitatea site-urilor pe care le folosesc pentru cumpărături

Consumatorii trebuie să verifice autenticitatea site-urilor pe care le folosesc pentru cumpărături, pentru a evita capcanele online, în condițiile în care, în perioada sărbătorilor, volumul tranzacțiilor online și activitatea infractorilor digitali cresc semnificativ, potrivit platformei dreptullabankin