logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Artimon (USLM): Luni vom avea o întâlnire la Ministerul Transporturilor; am prezentat la Guvern un plan de rentabilizare a Metrorexului

Imagine din galeria Agerpres

Sindicaliștii de la metrou se vor întâlni luni, în jurul prânzului, cu secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Ionuț Săvoiu, pentru a găsi soluții la problemele ridicate de aceștia, după ce miercuri au fost primiți la Guvern de un consilier al premierului.

USLM a organizat miercuri un pichet de protest în fața Guvernului, în continuarea celui de marți, când câteva sute de sindicaliști ai Metrorex au protestat în fața Ministerului de Finanțe, cerând creșterea salariilor conform Contractului Colectiv de Muncă încheiat la începutul lunii decembrie și finanțarea corespunzătoare a companiei.

'După pichet, am intrat să depunem un document la Guvern, după care am avut surpriza să ne primească un consilier al premierului pe probleme de dialog social, domnul Ciprian Văcaru (consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului - n. r.), și cu 2-3 oameni din echipa dumnealui, iar la un moment dat a venit și secretarul de stat pe feroviar de la Ministerul Transporturilor, Ionuț Săvoiu. Fiind un foarte bun cunoscător al situației, pentru că a participat la negocierile din toamnă, a spus că trebuie să găsim soluția, astfel încât să-și respecte cuvântul Guvernul, cuvântul pe care și l-a dat în noiembrie și, prin ordonanța trenuleț, și l-a retras. Până săptămâna viitoare le-am dat un timp, le-am explicat și, totodată, le-am prezentat un plan de rentabilizare a Metrorexului pentru a reduce cheltuielile și a crește veniturile proprii. Acum, să vedem ce se va întâmpla. Săptămâna viitoare cam ar trebui să fie lichidarea și oamenii să-și ia salariile mărite. Dar dacă pe 12 februarie nu se întâmplă ceea ce trebuia să se întâmple, toată lumea să-și asume riscul și pericolul, pentru că noi vom trece la o grevă pe stil japonez, după care la grevă de exces de zel', a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, liderul Uniunii Sindicatul Liber din Metrou (USLM), Marian Artimon.

Practic, 12 februarie ar fi termenul limită rezolvarea problemelor de natură salarială ridicate de sindicaliștii USLM.

'Dacă aprobă în ședință de Guvern memorandumul...n-or angaja 1.000 de oameni, dar dacă angajează pe 354 de posturi reușim să circulăm. Și dacă dau ceea ce au promis - 30 de lei/zi bonuri de masă la toată lumea...Noi nu am crescut valoarea cum au crescut alții în octombrie și acum se bucură de 800 de lei. Noi vrem să primim toți. Să primim 600 de lei, dar să primim toți, inclusiv cei care depășesc 8.000 lei salariul net. Dacă am o categorie mai mare, sunt mai priceput și am un spor de vechime mai mare, că-s bătrân în câmpul muncii, am șanse să ajung la 1.000 lei - deci, pentru asta trebuie să fiu pedepsit că-mi place munca și mi se ia tichetul. Ai studii superioare, nu ai dreptul la mâncare. Și, totodată, indexarea/completarea salariului de bază lunar brut cu acea sumă convenită, care, de fapt, dacă ar fi să analizăm ceea ce spune statutul personalului feroviar, este mult mai mică decât ar trebui, dar am înțeles momentul greu și am cerut 'domnule, dacă ai dat la femeia de serviciu într-un an de zile 1.050 lei, dă-ne și nouă, care suntem calificați'. Prin statutul feroviarului se prevede că personalul cu studii medii calificat are dreptul la 6.075 de lei de bază, fără niciun fel de spor, iar cei cu studii superioare ar trebui să ajungă la un salariu minim pentru cea mai de jos categorie de aproape 8.200 lei. Am avut mai multe variante de discuții acolo. Eu tot sper că vom găsi soluția că, după planul pe care eu și colegii mei l-am prezentat, metroul are pentru prima dată șansă în istorie să fie la un profit rezonabil. Până acum, a fost numai pe pierderi, pentru că subcompensarea a dus la nefinanțare, iar fără finanțare nu poți să faci nimic', a susținut liderul sindical.

Publicitate, spații comerciale, internalizare de activități și centre fotovoltaice pentru depourile din metrou sunt doar câteva dintre propunerile făcute de delegația USLM la discuția cu consilierul premierului și cu secretarul de stat Ionuț Săvoiu.

'Am propus un plan prin care, dacă toată lumea respectă ceea ce am convenit în noiembrie, adică să ne acorde suma pe care s-au angajat în contractul de servicii publice, s-o plătească Ministerul Transportului, prin creșterea tarifului, prin creșterea veniturilor proprii, mai multă publicitate, că e ditamai spațiul, avem și Magistrala 5, spații comerciale, iar Metrorexul să primească o cotă mai mare decât înainte, prin energie subvenționată de stat, prin faptul că Elcen va produce energie numai pentru București - metrou, STB, spitale, iluminat public, școli, grădinițe, cimitire - și care nu este în concurență cu nimeni...Că totuși tu vrei să fii stat și-ți asiguri un transport social prin metrou, prin STB, iluminatul public este pentru siguranța cetățeanului, școlile sunt pentru elevi, nu trebuie să cumperi energie la cele mai mari prețuri de pe piață...spitalele, tot așa, au caracter social. Totodată, am mai propus înființarea de centre fotovoltaice pentru depourile din metrou care au suprafețe mari, care pot să producă zilnic chiar undeva la 50% din consumul de energie al metroului. Având aceste producții proprii, având mai multe încasări, există internalizări de activități, să putem să stăm puțin de vorbă cu furnizorul de mentenanță, care doar pentru faptul că am intrat în anul 2025 și inflația a fost pe 2024 declarată de 5,1% toate se scumpesc cu rata inflației la ei, rată cumulată, și deja suntem la 21 de milioane de lei. Au avut 14 într-un an, cu 5 astea și cu 10 dinainte, noi plătim un 22 - 23 de milioane pe lună, din care o treime, adică un 7 milioane sunt doar pe calculul indexat cu rata inflației (...) și trebuie să luăm niște măsuri pe termen lung', a explicat Marian Artimon.

Sindicalistul a subliniat că 'prin măsuri complexe și complete putem să creștem importanța transportului public în comun în București, în zona metropolitană Ilfov și atunci va deveni mai eficient'.

'Totodată, să nu uităm că Metrorexul este o societate în plină extindere, cu care ne dorim să ajungem până la Aeroportul Otopeni, ne dorim să avem Magistrala 4, spre CFR Progresu și atunci s-ar putea implementa taxa oxigen pe la suprafață și se va putea face un transport de suprafață mult mai suplu. Prin măsuri complexe și complete putem să creștem importanța transportului public în comun în București, în zona metropolitană Ilfov și atunci va deveni mai eficient. Săptămâna viitoare o să avem întâlnirea la Ministerul Transporturilor cu secretarul de stat, luni, în jurul prânzului. Eu zic că am dat două soluții care pot fi aplicate de îndată fără niciun fel de efort din partea Guvernului. Acum, fiecare cum vrea să citească și cum vrea să înțeleagă', a adăugat el. AGERPRES/(A - autor: Oana Tilică, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 488

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 16-04-2025 15:17

ASF: România face un pas decisiv spre aderarea la OCDE prin reformarea sistemului de pensii private

România face un pas decisiv spre aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) după ce Guvernul a adoptat un act normativ ce vizează modificări ale cadrului legislativ care guvernează piața pensiilor private, se arată într-un comunicat de presă al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). ''Guv

Economic 16-04-2025 14:29

AFIR: Finanțare nerambursabilă de 84,6 de milioane de euro pentru achiziția de utilaje agricole

Un număr de 76 de proiecte vor primi finanțare nerambursabilă, în valoare de 84,6 de milioane de euro, pentru achiziția de utilaje agricole, în urma finanțării suplimentare din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), a anunțat Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Conform raportului de selecție suplimentar,

Economic 16-04-2025 14:14

Guvernul a suplimentat cu 50 de milioane de lei bugetul ANSVSA pentru prevenirea răspândirii febrei aftoase

Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, alocarea sumei de 50 de milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară, pentru suplimentarea bugetului Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) pe 2025, se arată într-un comunicat al Autorității. Fondurile sunt destinate achiziției de vaccinuri &i

Economic 16-04-2025 13:21

Consiliul Concurenței are îngrijorări față de intenția Vodafone și Digi de a prelua Telekom

Consiliul Concurenței are o serie de îngrijorări cu privire la tranzacțiile prin care Vodafone România S.A. intenționează să preia Telekom România Mobile Communications S.A., iar Digi România S.A. anumite active ale aceleiași companii. 'Este esențial ca, în urma acestor tranzacții, calitatea serviciilor oferite consumatorilor

Economic 16-04-2025 12:24

APCE îndeamnă prosumatorii din România care pleacă de acasă, de Paște, să oprească invertoarele

Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie din România (APCE) îndeamnă prosumatorii din România care pleacă de acasă, de Paște, să oprească invertoarele prin siguranța dedicată acestui echipament și pentru a se asigura un echilibru în sistemul energetic național. Conform unui comunicat al APCE, același apel este adre

Economic 16-04-2025 12:03

ANSVSA: Peste o tonă de carne de miel, fără acte, oprită la intrarea în București

Inspectorii sanitari-veterinari au oprit, miercuri, intrarea în Capitală a unei cantități de peste o tonă de carne de miel, pentru care nu existau acte, informează Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). 'În dimineața zilei de 16.04.2026, inspectorii ANSVSA, împreună cu reprezentanți ai Poliției

Economic 16-04-2025 11:46

Hyundai Inster a fost desemnată cea mai bună mașină electrică urbană din România, în 2025

Modelul auto electric Hyundai Inster a fost desemnat, miercuri, ce mai bună mașină electrică urbană în România, la prima ediție a competiției 'Best Electric City Car 2025', organizată de Grupul de presă BestAuto, cu sprijinul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP). Decernarea premiilor a avut loc în cadrul unei conferințe o

Economic 16-04-2025 10:48

Pistol: Din luna mai, se va putea circula pe autostradă de la Curtea de Argeș la București

Circulația de la Curtea de Argeș la București se va putea face pe autostradă, din luna mai, a anunțat directorul general al CNAIR, Cristian Pistol. 'Autostrada Sibiu - Pitești (A1): din ce în ce mai aproape de deschiderea circulației pe întreaga secțiune Pitești - Curtea de Argeș (30,35 km)! Antreprenorul italian (Webuild SPA) execută ultimele

Economic 16-04-2025 10:01

#DreptulLaBanking: Consumatorii trebuie să verifice autenticitatea site-urilor pe care le folosesc pentru cumpărături

Consumatorii trebuie să verifice autenticitatea site-urilor pe care le folosesc pentru cumpărături, pentru a evita capcanele online, în condițiile în care, în perioada sărbătorilor, volumul tranzacțiilor online și activitatea infractorilor digitali cresc semnificativ, potrivit platformei dreptullabankin

Economic 15-04-2025 21:41

ANPC: Amendă de 6.000 de lei unei unități din comuna Domnești, care comercializa produse de origine animală

Comisarii pentru Protecția Consumatorilor au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare de 6.000 de lei unei unități din comuna Domnești, care funcționează și comercializează pe persoană fizică produse de origine animală, unde au fost găsite o serie de nereguli privind normele de protecție a mediului și sănătății publice.

Economic 15-04-2025 19:43

Bursa de Valori București a închis pe verde ședința de marți

Bursa de Valori București (BVB) a închis marți în creștere pe aproape toți indicii, iar rulajul a fost de 45,48 milioane de lei (9,13 milioane de euro), din care 36,69 milioane de lei (7,37 milioane de euro) au reprezentat tranzacțiile cu acțiuni. Principalul indice al Bursei de Valori București, BET, care include cele mai tranzacț

Economic 15-04-2025 17:59

ANAF atenționează contribuabilii cu privire la o nouă campanie de e-mailuri false

Agenția Națională de Administrare Fiscală atenționează contribuabilii cu privire la o nouă campanie de emailuri false (email spoofing) transmise în numele instituției, prin care contribuabilii sunt înștiințați că 'au dreptul la rambursare datorită plății în exces a impozitelor'. 'Pentru siguranța dumneavoastră, vă

Economic 15-04-2025 17:30

Burduja: Am luat măsuri pentru fiecare tip de producător pentru reducerea producției de energie, de Paște

Consumul de energie de Paște va fi unul mic, iar producția trebuie să fie la un nivel adecvat, pentru a nu exista probleme de adecvanță și de tensiune la nivelul sistemului, motiv pentru care au fost luate măsuri pe fiecare tip de producător, a declarat, marți, ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Astfel, la Hidroelectrica se vor opri hidroa

Economic 15-04-2025 17:04

Antreprenori din România, Italia, Turcia și Ucraina au depus oferte pentru construcția lotului 3 al autostrăzii Craiova-Filiași

Antreprenori din România, Italia, Turcia și Ucraina au depus oferte pentru construcția lotului 3 al autostrăzii Craiova-Filiași, un contract în valoare de 2,71 miliarde de lei (fără TVA), a anunțat, marți, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu. 'Au fost depuse 5 oferte pentru construcția lotului 3 al aut

Economic 15-04-2025 16:24

Soluții eficiente pentru extinderea piețelor de export, pe agenda discuțiilor dintre reprezentanți ai sectorului agroalimentar și ANSVSA

Identificarea unor soluții eficiente pentru extinderea piețelor de export, consolidarea relațiilor internaționale și adaptarea la noile reglementări europene și globale au reprezentat subiecte de discuții, în cadrul unei întâlniri, dintre reprezentanți ai sectorului agroalimentar și cei ai Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranț