logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

ANAT: Majorarea impozitului pe dividende, o promisiune încălcată şi o lovitură directă dată investitorilor; respingem categoric această măsură

Imagine din galeria Agerpres

Majorarea impozitului pe dividende de la 8% la 10% este o măsură fiscală nedreaptă, care subminează eforturile întreprinzătorilor de a investi şi de a crea locuri de muncă, afirmă Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT, care solicită Guvernului să o retragă şi să prezinte soluţii de reformare a cheltuielilor publice, pentru o economie sustenabilă.

Reacţia ANAT vine ca urmare a publicării, duminică, a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025, pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru prorogarea unor termene.

"Guvernul loveşte din nou mediul privat cu măsuri fiscale luate peste noapte! ANAT atrage atenţia asupra unui nou val de măsuri fiscale care riscă să destabilizeze mediul de afaceri din România, într-o manieră care favorizează evaziunea şi loveşte exact în cei care contribuie activ la bugetul naţional - firmele private. Majorarea impozitului pe dividende: o promisiune încălcată şi o lovitură directă dată investitorilor. În pofida promisiunilor repetate ale prim ministrului că fiscalitatea nu va creşte, Guvernul introduce acum o nouă majorare a impozitului pe dividende, de la 8% la 10%, după ce acesta a fost recent crescut de la 5% la 8%. Această măsură este o dublă impozitare - profitul companiilor este deja taxat, iar dividendele, care reprezintă sursa de venit a investitorilor, sunt din nou supuse impozitării", se arată într-un comunicat al ANAT, remis luni AGERPRES.

Tur-operatorii subliniază că, de-a lungul anilor, acest impozit a crescut progresiv, de la 5% într-un context economic stabil în 2016, până la 8% în 2023, iar acum la 10%.

"Este o supraimpozitare care afectează tocmai pe cei care produc valoare şi contribuie substanţial la bugetul de stat. Practic, impozitul pe dividende s-a dublat în ultimii 3 ani, fapt care descurajează mediul antreprenorial şi aşa subdimensionat faţă de potenţialul României şi, în mod deosebit, pe micii întreprinzători care, cel mai probabil, îşi vor închide afacerile", se menţionează în document.

Potrivit sursei citate, reducerea numărului de bugetari şi o restructurare eficientă a aparatului administrativ sunt soluţii evidente pentru scăderea cheltuielilor publice, în special în contextul digitalizării anunţate de guvernanţi.

"Unde sunt măsurile de reducere a cheltuielilor neproductive? ANAT întreabă public Guvernul: de ce măsurile de reducere a cheltuielilor neproductive directe sunt ignorate? Reducerea numărului de bugetari cu 10-15-20% în următorii 2-3 ani şi o restructurare eficientă a aparatului administrativ sunt soluţii evidente, dar aceste reforme esenţiale nu sunt nici măcar menţionate. România are un aparat de stat mult supradimensionat faţă de nevoile reale, mai ales în contextul mult clamatei digitalizări, pe care cu toţii o aşteptăm", spun reprezentanţii ANAT.

Aceştia atrag atenţia că Executivul recurge la măsuri "luate din pix", fără o minimă consultare cu mediul de afaceri, care este direct afectat.

În opinia lor, adoptarea unor astfel de decizii peste noapte demonstrează o lipsă de respect pentru antreprenorii care susţin economia şi o incapacitate a decidenţilor de a propune reforme solide şi sustenabile.

"Impozitul ridicat favorizează evaziunea fiscală. Nivelul oricărui impozit trebuie stabilit într-un mod care să fie atractiv pentru contribuabili să-l plătească. Orice majorare a cotei de impozitare a dividendelor împinge întreprinzătorii spre căi alternative, favorizând astfel evaziunea fiscală. Mediul de afaceri este coloana vertebrală a economiei şi generatorul de resurse pentru bugetul naţional. Respingem categoric această măsură fiscală nedreaptă, care subminează eforturile întreprinzătorilor de a investi şi de a crea locuri de muncă. Solicităm Guvernului să retragă această măsură, să iniţieze consultări reale cu mediul de afaceri şi să prezinte soluţii de reformare a cheltuielilor publice, pentru o economie sustenabilă", transmite ANAT.

Impozitul pe dividende distribuite din 2025 va creşte de la 8% la 10%, facilităţile de care beneficiază angajaţii din IT, construcţii, agricultură şi industrie alimentară vor fi eliminate, plafonul pentru veniturile microîntreprinderilor va fi redus de la 500.000 de euro în prezent, la 250.000 de euro, şi se reinstituie impozitul pe construcţii, conform proiectului de Ordonanţă privind unele măsuri fiscal-bugetare, publicat duminică de Ministerul Finanţelor.

"Impozitul pe dividende se stabileşte prin aplicarea unei cote de impozit de 10% asupra dividendului brut plătit unei persoane juridice române", se menţionează în proiect.

De asemenea, se propune majorarea cotei impozitului pe dividende, de la 8% la 10%, pentru dividendele distribuite/plătite persoanelor nerezidente, pentru corelare cu regimul fiscal aplicabil dividendelor distribuite/plătite persoanelor rezidente.

În ceea ce priveşte impozitul pe veniturile cazul microîntreprinderilor, începând cu anul fiscal 2025, Ordonanţa propune reducerea plafonului de venituri realizate de o persoană juridică română, de la 500.000 euro la 250.000 euro, inclusiv pe parcursul anului fiscal, iar începând cu 1 ianuarie 2026 la 100.000 euro. De asemenea, se propune eliminarea condiţiei de realizare a veniturilor din consultanţă şi management, în proporţie de 80%, utilizată pentru încadrarea în categoria microîntreprinderilor. AGERPRES/(AS - autor: Oana Tilică, editor: Mariana Nica, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 312

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 23-03-2025 12:33

Burduja: Sunt pentru tranziția energetică inteligentă și echilibrată, nu pentru o terapie șoc care ne subminează independența energetică

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, susține că este pentru tranziția energetică inteligentă și echilibrată, iar nu pentru o terapie șoc care ne subminează independența energetică, conform unei postări pe pagina sa de Facebook. 'Am participat aseară la dezbaterea pe Green Deal, organizată în cadrul proiectului Starea Studenților, o inițiativă excel

Economic 23-03-2025 10:50

Reporturi la toate categoriile de jocuri ale Loteriei Române la tragerile de duminică

Un report în valoare de peste 28,3 milioane de lei (peste 5,69 milioane de euro) se înregistrează la Loto 6/49, la categoria I, la Noroc este în joc un report de peste 13,13 milioane de lei (peste 2,64 milioane de euro), iar la Joker, la categoria I, un report de peste 13,87 milioane de lei (peste 2,79 milioane de euro), informează Loteria Română.

Economic 23-03-2025 10:00

Producția de țiței a României a scăzut cu 4,5% în ianuarie 2025; importurile s-au majorat cu 15,6%

România a produs, în ianuarie 2025, o cantitate de țiței de 219.000 tone echivalent petrol (tep), cu 12.700 tep mai mică (-4,5%) față de cea din perioada similară a anului anterior, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Importurile de țiței au totalizat, în prima lună din 2025, 840.700 tep,

Economic 22-03-2025 15:02

INS: Producția de cărbune a crescut cu 3,9% în ianuarie 2025; importurile s-au redus cu 64,2%

Producția de cărbune a României s-a cifrat în ianuarie 2025 la 172.100 tone echivalent petrol (tep), fiind cu 3,9% mai mare (plus 6.400 tep) față de cea din perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Importurile de cărbune au fost, în perioada menționată, de 2.400 tep, în

Economic 22-03-2025 13:54

ANPC a amendat cu 110.000 de lei unitățile care desfășoară activități de comercializare a peștelui în Halele Centrale Obor

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a aplicat amenzi de 110.000 de lei după o acțiune de control în Halele Centrale Obor - Hala de Pește, unde fost controlați 12 operatori economici care desfășoară activități de comercializare a peștelui și produselor din pește 'ANPC, împreună cu comisarii Gărzii Naționale de Mediu - Co

Economic 22-03-2025 10:44

Cristian Pistol (CNAIR): Stadiul lucrărilor pe șantierul secțiunii Suplacu de Barcău-Chiribiș a autostrăzii Transilvania a ajuns la 5%

Stadiul lucrărilor pe șantierul secțiunii Suplacu de Barcău-Chiribiș a autostrăzii Transilvania a ajuns la 5%, în condițiile în care săpăturile au început în data de 20 ianuarie, a anunțat sâmbătă directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol. 'Antreprenorul rom&ac

Economic 22-03-2025 10:24

Paul Anghel (ANPC): Atenție la cumpărarea peștelui și produselor din pește

Directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC), Paul Anghel, recomandă cumpărătorilor să fie atenți la cumpărarea peștelui și produselor din pește, pentru a evita riscurile asupra sănătății în perioada premergătoare Bunei Vestiri și a Floriilor. 'Verificați cu atenție aspectul exterior al produsulu

Economic 21-03-2025 20:19

România face un salt esențial în cercetarea medicală de elită, punând tehnologia avansată direct în slujba pacienților (ministru)

România face un salt esențial în cercetarea medicală de elită, punând tehnologia avansată direct în slujba pacienților, a anunțat, vineri, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. 'Astăzi am marcat un moment decisiv pentru viitorul sănătății în România prin lansarea proiectului stra

Economic 21-03-2025 16:16

Popa (BNR): Distincția acordată de IBNS reprezintă o confirmare a progresului înregistrat de România în peisajul numismatic internațional

Distincția pentru cea mai bună bancnotă comemorativă a anului 2024 acordată de International Bank Note Society (IBNS) reprezintă nu doar o apreciere a valorii artistice și tehnice a bancnotei, ci și o confirmare a progresului pe care România l-a înregistrat în peisajul numismatic internațional, susține Cristian Popa, membru în Consiliul de Adm

Economic 21-03-2025 15:13

Stadiul fizic al lucrărilor pe lotul Mizil-Pietroasele al Autostrăzii Moldova a depășit 98% (ministru)

Asocierea româno-bulgară a ajuns la un stadiu fizic al lucrărilor de 98,6% pe lotul Mizil-Pietroasele al Autostrăzii Moldova, a anunțat vineri ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, pe pagina sa de Facebook.

Economic 21-03-2025 14:55

Vodafone România a câștigat contractul pentru implementarea sistemului electronic de tarifare rutieră

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a desemnat, vineri, câștigătorul contractului pentru implementarea sistemului electronic de tarifare rutieră, valoarea finanțării din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) fiind de aproape 224,5 milioane de lei, fără TVA. 'Vineri, 21.03.2025, după finali

Economic 21-03-2025 14:14

ANRE și Universitatea Politehnică București, protocol de colaborare pe o serie de proiecte de inteligență artificială

Președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, George Niculescu, și rectorul Universității Politehnice București, Mihnea Costoiu, au semnat, vineri, un protocol de colaborare ce permite studenților din cadrul Facultății de Energetică să desfășoare stagii de practică în cadrul ANRE. Protocolul a fost semnat

Economic 21-03-2025 13:53

ANCOM: Difuzarea conținutului produs de 25 de canale media, interzisă în Uniunea Europeană

Difuzarea conținutului produs de 25 de canale media identificate de Consiliul Uniunii Europene va fi interzisă în țările-membre, conform măsurilor dispuse prin Regulamentul Consiliului UE nr. 833/2014 privind măsuri restrictive având în vedere acțiunile Rusiei de destabilizare a situației în Ucraina, a transmis, vineri, într-un comunicat

Economic 21-03-2025 12:57

Ministerul Muncii va dezvolta un sistem național de management privind consilierea în carieră

Serviciile de orientare profesională din România vor fi îmbunătățite printr-un sistem național de management privind consilierea în carieră, care va fi dezvoltat de Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale în parteneriat cu Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), în cadrul unui proiect european.

Economic 21-03-2025 12:56

Consiliul Concurenței: Anunțarea unor majorări de prețuri poate încălca Legea Concurenței

Declarațiile prin care reprezentanții unor companii își anunță intențiile de a majora prețurile la produsele pe care le comercializează pot conduce la coordonarea comportamentului concurenților și la o creștere artificială a prețurilor pe piață, atrage atenția președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu. Autoritatea de concurență precizează, &