Tranziţiile în energie accelerează la nivel global, însă există riscuri care periclitează evoluţia (studiu)

Schimbările sistemului energetic au atins un moment critic şi vor continua să se accelereze în următorul deceniu, dar mai multe riscuri serioase ar putea bloca progresul, potrivit noului raport EY - "If every energy transition is different, which course will accelerate yours?", remis joi AGERPRES.
Totodată, raportul EY preconizează că, până în 2050, vor fi necesare investiţii anuale estimate la 4,1 trilioane de dolari în tehnologii de tranziţie cu emisii reduse de carbon şi în infrastructura energetică generatoare de energie - de patru ori mai mult decât nivelurile actuale.
Studiul EY ia în calcul patru pârghii pentru schimbările ce vor urma în energie: progresul tehnologic, aprovizionarea cu materii prime, implicarea consumatorilor şi politica guvernamentală - şi impactul acestora asupra a 52 de tehnologii, evidenţiind complexitatea şi diversitatea schimbărilor care vor urma.
Potrivit autorilor, nu există o singură tranziţie energetică, ci mai multe, care se desfăşoară în ritmuri diferite şi în moduri diferite în întreaga lume. Tranziţia către sursele de energie regenerabilă are loc într-un ritm mult mai rapid decât s-a anticipat.
Raportul EY prevede că, la nivel mondial, energia verde va domina producţia de electricitate, până în 2038 şi va reprezenta 62% din mixul energetic, până în 2050. Cu toate acestea, viteza actuală a schimbării nu este încă suficientă pentru a menţine încălzirea globală la obiectivul de 1,5 grade Celsius şi este necesară o accelerare suplimentară.
Utilizarea combustibililor fosili va atinge un nivel maxim până în 2030. Se estimează că hidrocarburile vor continua să facă parte din mixul energetic pentru o perioadă mai lungă decât se anticipa, în special din cauza a sectoarelor unde utilizarea acestora este greu de eliminat. Prin urmare, sunt necesare politici care să îmbunătăţească atractivitatea pentru investitori a alternativelor cu emisii reduse de dioxid de carbon. Iar dacă petrolul şi gazele naturale vor mai exista pentru mai mult timp, va fi esenţială decarbonarea acestor sectoare.
"Cel mai recent raport EY privind tranziţia energetică evidenţiază trecerea accelerată la nivel global la energia verde, estimând că aceasta va domina producţia de electricitate până în 2038 şi va reprezenta 62% din mixul energetic până în 2050. Deşi remarcă riscurile potenţiale, raportul subliniază nevoia urgentă de investiţii anuale globale de 4,1 trilioane de USD până în 2050 - de patru ori mai mult decât nivelurile actuale. Apelul la acţiune se extinde şi la regiuni precum România, subliniind importanţa depăşirii provocărilor legate de decarbonarea sectorului industrial, pentru o tranziţie de succes şi incluzivă către energia verde", a afirmat Mihai Drăghici, Partener, Consultanţă, EY România.
Tranziţiile energetice remodelează sistemele din sectorul energiei peste tot în lume, dar cu viteze diferite şi în moduri diferite. Studiul EY prevede că schimbarea se va accelera în următorul deceniu şi mai departe, dar numai dacă organizaţiile vor profita de impulsul de acum.
Companiile din energie şi resurse pot prelua conducerea în progresul transformării prin acţiuni în trei domenii: stimularea trecerii de la activele moştenite la sursele regenerabile; construirea unui lanţ de aprovizionare cu minerale şi metale pentru a ţine pasul cu cererea; şi împuternicirea consumatorilor, să joace un rol mai important în proces.
Organizaţiile care se angajează acum în acţiunile corecte îşi pot accelera evoluţia către un viitor decarbonizat şi pot profita de oportunităţi comerciale semnificative, mai spune studiul.
Instrumentul de modelare a tranziţiei energetice şi a resurselor folosit în acest studiu a fost creat de EY şi foloseşte peste 50.000 de puncte de date pentru a identifica termenele în care activele energetice convenţionale vor fi probabil înlocuite parţial sau total de adoptarea şi integrarea pe scară largă a noilor tehnologii energetice. Studiul evaluează 13 regiuni şi ia în considerare 52 de tehnologii de generare şi utilizare finală, analizând impactul a patru pârghii cheie asupra viitorului mix energetic: progresul tehnologiei, luând în considerare tendinţele actuale şi emergente, viteza de scalare şi impactul asupra costurilor; oferta de mărfuri, luând în considerare cererea prognozată şi posibilele blocaje; implicarea consumatorilor, inclusiv adoptarea de tehnologii precum vehiculele electrice (EV); politica guvernamentală, inclusiv reglementările actuale şi potenţialele modificări.
Analiza aprofundată a modelului este concepută pentru a ajuta organizaţiile să înţeleagă şi să exploreze scenariile probabile de tranziţie energetică. Acesta oferă o platformă pentru discuţii strategice despre diferitele strategii de tranziţie energetică disponibile pentru aceştia şi implicaţiile rezultate, oportunităţile şi acţiunile potrivite pentru organizaţiile lor.
EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 395.442 de angajaţi în peste 700 de birouri în 150 de ţări şi venituri de aproximativ 49,4 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2023.
Prezentă în România din anul 1992, EY furnizează, cu ajutorul celor peste 1.000 de angajaţi din România şi Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, juridică, strategie şi tranzacţii, consultanţă către companii multinaţionale şi locale. Are birouri în Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Chişinău. AGERPRES/(AS - editor: Oana Tilică, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Programul 'Rabla pentru tractoare' debutează luni, cu un buget de 500 de milioane de lei
Programul 'Rabla pentru tractoare' demarează luni, iar timp de o săptămână sau până la epuizarea bugetului alocat sesiunii, iar solicitanții pot aplica online, prin intermediul aplicației informatice, informează Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). Potrivit sursei citate, aplicația informatică este pusă la dispoziție
Bursa de la București a câștigat aproape 17 miliarde lei la capitalizare, în această săptămână
Bursa de Valori București (BVB) a câștigat 16,95 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 4,78%, în această săptămână, în timp ce valoarea tranzacțiilor cu acțiuni a crescut cu 242,58%, în comparație cu săptămâna anterioară. Potrivit datelor publicate de BVB și consultate de AGERPRES, capitalizarea bursier
MEDAT: România importă în special din UE și SUA între 20% și 70% din componentele pentru industria de apărare
Ponderea componentelor de import folosite în industria de apărare din România poate varia între 20% și 70%, fiind achiziționate din state membre ale Uniunii Europene, și state terțe, precum SUA, a precizat Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT) într-un răspuns la o solicitare a AGERPRES.
CNPP: Numărul beneficiarilor de indemnizație socială pentru pensionari a crescut, în aprilie 2025, cu 7.129 persoane
Numărul total al beneficiarilor de indemnizație socială pentru pensionari a fost, în aprilie 2025, de 914.741 persoane, cu 7.129 mai mare în comparație cu luna precedentă, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), consultate de AGERPRES. Dintre aceștia, 828.358 erau pensionari din sistemul public, iar
Report de peste 3,56 milioane de euro la Joker și de 2,69 milioane de euro la Noroc, la tragerile de duminică
Un report de peste 3,56 milioane de euro se înregistrează la categoria I a jocului Joker, în timp ce la Noroc este în joc un report cumulat în valoare de peste 2,69 milioane de euro, informează Loteria Româna. Duminică au loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc, după ce la tra
Boloș: România poate conta dacă nu confundă autonomia cu izolarea; tinerii nu vor granițe închise și frici învelite în tricolor
Independența înseamnă libertatea de a decide și de a folosi instrumentele pe care apartenența noastră europeană ni le oferă, să construim spitale, școli, infrastructură și economie competitivă nu împotriva cuiva, ci pentru oameni, folosind cooperarea ca mijloc, nu ca slăbiciune, a scris sâmbătă, pe Facebook, ministrul Fondurilor Europene, cu ocazia
Parcul fotovoltaic 'Da Vinci New Project' din județul Teleorman a fost finalizat
Parcul fotovoltaic 'Da Vinci New Project' din Nanov, județul Teleorman, a fost finalizat, investiția care ocupă o suprafață de aproximativ 24,7 hectare având o putere instalată de 23,106 MW, a anunțat sâmbătă ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Astăzi anunțăm finalizarea parcului fotovoltaic 'Da Vinci New Projec
CNPP: Peste 4,68 milioane pensionari, la finele lunii aprilie 2025; pensia medie a fost de 2.759 de lei
Un număr de 4.686.479 de pensionari era înregistrat în aprilie 2025 în România, cu 21.837 mai mulți comparativ cu luna luna precedentă, iar pensia medie a fost de 2.759 de lei, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), consultate de AGERPRES. Valoarea totală a drepturilor de pensie cuvenit
Tanczos: Avem nevoie în cel mai scurt timp de un guvern responsabil și reforme pentru restabilirea echilibrului macroeconomic
Riscul politic generat de rezultatul alegerilor poate afecta indicatorii economici și este nevoie în cel mai scurt timp posibil de formarea unui guvern responsabil și reforme imediate pentru a restabili echilibrul macroeconomic, consideră ministrul Finanțelor, Tanczos Barna. 'Vedem semne de ameliorare a condițiilor de piață: cursul l
ANPDCA: 8.074 de copii aveau, la finele lunii decembrie 2024, ambii părinți plecați la muncă în străinătate
Numărul total al copiilor din România care aveau ambii părinți plecați la muncă în străinătate era, la sfârșitul lunii decembrie 2024, de 8.074, cu 821 mai puțini comparativ cu situația de la finele lunii septembrie 2024, conform datelor centralizate de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA).
RetuRO avertizează asupra unor tentative de fraudare a sistemului de către un număr restrâns de comercianți
RetuRO SGR, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare (SGR), a intensificat recent măsurile de monitorizare și control, în urma identificării unor tentative de fraudare a sistemului de către un număr restrâns de comercianți. 'Este vorba despre 11 comercianți contractați, pentru care există suspiciuni rezonabile de compor
Unitatea 2 CNE Cernavodă va intra în programul de oprire planificată din 11 mai
Unitatea 2 CNE Cernavodă va intra în programul de oprire planificată începând cu data de 11 mai iar desincronizarea de la Sistemul Energetic Național va avea loc la ora 11:00, a anunțat vineri SN Nuclearelectrica. 'Opririle planificate reprezintă proiecte complexe, inițiate cu 24 de luni anterior datei planificate, av&aci
Prezidențiale2025/IMM România le-a solicitat celor doi candidați la funcția de președinte prezentarea viziunii lor economice
IMM România a solicitat prezentarea viziunii economice din partea celor doi candidați la funcția de președinte, care este importantă pentru antreprenori și are la bază dezvoltarea dialogului cu decidenții politici în scopul consolidării mediului de afaceri, conform unui comunicat al confederației patronale, remis, vineri, AGERPRES.
Societatea Națională a Sării a sistat de luni activitatea de producție și de vizitare la Salina Praid
Societatea Națională a Sării S.A - Salrom a sistat, de luni, activitatea de producție și cea de vizitare la Salina Praid, județul Harghita, unde s-au produs infiltrații în urma ploilor din ultima perioadă. 'Începând cu data de 05.05.2025, la Sucursala Salina Praid s-a sistat activitatea de producție și cea de vizitar
ANCOM: Conținutul generat cu IA, neetichetat clar, se raportează platformelor online unde a fost publicat
Platformele online și motoarele de căutare online ale căror servicii ar putea fi utilizate pentru a crea sau disemina conținut generat de Inteligența Artificială (IA) ar trebui să le ofere utilizatorilor interfețe și instrumente standard, ușor de utilizat, care să le permită să adauge etichete la conținutul generat de această tehnologie, se arată într-un comuni