Fordaq: Revizuirea retroactivă a evaluărilor de mediu dezechilibrează piaţa lemnului din România

Hotărârea de Guvern 236/2023, care intră miercuri în efectivitate, introduce blocaje administrative noi în cadrul sectorului păduri-industrii bazate pe lemn, susţine Comunitatea Forestierilor - Fordaq.
"Hotărârea de Guvern nr. 236/2023 aprobă metodologia de derulare a procedurii de evaluare de mediu pentru amenajamentele silvice, o reglementare ce obligă la revizuirea retroactivă a evaluării de mediu pentru toate amenajamentele silvice care nu au parcurs procedura "lungă" de evaluare adecvată de mediu. Este un act normativ cu efect retroactiv, care reia conţinutul a două ordine de ministru suspendate de instanţele de contencios administrativ", se menţionează în comunicat.
Astfel, reprezentanţii Fordaq solicită Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor revizuirea HG 236/2023, astfel încât actul normativ să nu se mai aplice retroactiv, iar procedura de evaluare de mediu să se deruleze în paralel cu procedura de elaborare a amenajamentelor silvice, cu preluarea condiţionalităţilor de mediu, cu o justă şi prealabilă despăgubire a proprietarilor de păduri pentru restricţiile impuse, conform recentelor decizii CEDO.
Conform sursei citate, reluarea conţinutului unor acte normative anulate într-un nou act normativ este o practică abuzivă, interzisă expres de Legea Contenciosului Administrativ.
Impactul intrării în efectivitate al HG 236/2023 a fost analizat în cadrul lucrărilor Forumului Pădurilor, Industriei Lemnului şi Bioeconomiei, desfăşurat în 12 decembrie la Bucureşti.
Astfel, reprezentantul Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva, Adrian Băban, a arătat că la nivelul Regiei vor intra în revizuire 107 amenajamente silvice din cele 320 de amenajamente la nivel naţional existente pentru proprietatea publică a statului, estimându-se ca efect reducerea volumului exploatat în 2024 cu 1 milion de metri cubi
"Efectul va fi simetric şi în cealaltă jumătate a fondului forestier, proprietate privată, impactul la nivel naţional fiind de reducere semnificativă a volumului recoltat, ca urmare a acestor blocaje administrative. La nivel local, în unele judeţe, cum este Bacău, recoltarea a peste 50% din resursa de lemn ar putea fi blocată", se mai precizează în document.
Pe fond, problema evaluării de mediu a amenajamentelor silvice este o restanţă a României în aplicarea directivelor europene, notificată prin procedura de infringement pe domeniul pădurilor din 2020.
"O problemă la care România nu a găsit soluţiile potrivite, deşi există multe modele funcţionale şi eficiente în diferite ţări europene. În 2021, sub presiunea Comisiei Europene, România a încercat să adreseze problema prin ordinele de ministru 1945, 1946 şi 1947, care obligau la o revizuire retroactivă a evaluărilor de mediu pentru amenajamente silvice legal aprobate, care au parcurs procedura legală de evaluare de mediu în urmă cu 3 sau 5 sau chiar 9 ani, în momentul aprobării lor. Cele 3 ordine au fost suspendate de către instanţa de contencios administrativ", susţin reprezentanţii Fordaq.
Potrivit sursei citate, argumentele atacării celor 3 ordine în contencios administrativ au fost expuse în documente de poziţie comune ale asociaţiilor profesionale ale proprietarilor de păduri, administraţiei silvice şi industriei lemnului. Pentru mai multe detalii: Poziţia sectorului lemnului faţă de proiectul de Ordin de Ministru privind evaluarea de mediu a amenajamentelor silvice
"În loc să găsească soluţii aplicabile pe modele europene, Ministerul Mediului a promovat HG 236/2023, care a preluat conţinutul ordinelor suspendate de instanţa de contencios administrativ, cu evaluarea de impact expusă mai sus. Prevederea din Legea 554/2004 a contenciosului administrativ: "în ipoteza în care se emite un nou act administrativ cu acelaşi conţinut ca şi cel suspendat de către instanţă, acesta este suspendat de drept", se mai spune în document.
Pe fond, problema este dată de faptul că procedura de evaluare de mediu a amenajamentelor durează foarte mult - minim 6-8 luni de zile, dar adesea durează şi 1-2 ani.
"Este o procedură redundantă cu cea de elaborare a amenajamentele silvice care sunt întocmite conform normelor tehnice, de firme de proiectare autorizate de Minister, şi preiau conţinutul planurilor de management ale ariilor protejate. Evaluarea de mediu şi elaborarea amenajamentelor silvice putea fi unificată şi simplificată ca procedură - aşa cum se întâmplă în foarte multe ţări europene", precizează sursa citată.
De asemenea, prin Legea 347 din 10 noiembrie 2023 s-a reglementat intrarea în vigoare a amenajamentelor silvice doar după publicarea în Monitorul Oficial.
"Este o lege inaplicabilă (amenajamentele silvice sunt proiecte tehnice de 200-400 de pagini, inutil şi practic imposibil de publicat în Monitorul Oficial). În cadrul Forumului Pădurilor, dl Dănuţ Iacob, Director în cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, a arătat că 222 de amenajamente silvice sunt blocate în aplicare prin efectul acestei legi, o ordonanţă de urgenţă de modificare a Legii 347/2023 urmând a fi promovată. O inflaţie legislativă inaplicabilă şi bulversantă", susţine Comunitatea Forestierilor - Fordaq.
Totodată, efectul blocajelor administrative şi al supra-reglementării din sectorul forestier este de scădere a producţiei în industriile bazate pe lemn: o scădere de 24% în industria de prelucrare primară a lemnului, exclusiv mobilă, şi de 13% în industria mobilei pe primele 9 luni ale anului, conform ultimelor cifre disponibile privind evoluţia producţiei industriale furnizate de INS.
În cadrul Forumului reprezentanţii Asociaţiei Industriei Lemnului - Prolemn şi ai Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR) au subliniat cauza principală a scăderii producţiei industriale: preţurile mai mari cu 30-40% în România faţă de preţurile resursei de lemn din Europa.
"Dificultăţile de punere în piaţă pe segmentul micilor proprietăţi, blocajele induse de evaluarea de mediu la amenajamente, faptul că RNP - Romsilva pune pe piaţă masă lemnoasă mult sub posibilitatea dată de amenajamentele silvice, neexecutarea sau executarea cu intensităţi foarte mici a lucrărilor de îngrijire a pădurii, cu toate conduc la o ofertă de masă lemnoasă redusă artificial, o balanţă a lemnului dezechilibrată şi preţuri exagerat de mari pentru resursa de lemn din România, cu afectarea competitivităţii industriei lemnului şi scăderea producţiei industriale", a afirmat Cătălin Tobescu, preşedintele AIL - Prolemn. AGERPRES/(AS - autor: Nicoleta Bănciulea, editor: Mariana Nica, editor online: Andreea Lăzăroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Tanczos: Avem nevoie în cel mai scurt timp de un guvern responsabil și reforme pentru restabilirea echilibrului macroeconomic
Riscul politic generat de rezultatul alegerilor poate afecta indicatorii economici și este nevoie în cel mai scurt timp posibil de formarea unui guvern responsabil și reforme imediate pentru a restabili echilibrul macroeconomic, consideră ministrul Finanțelor, Tanczos Barna. 'Vedem semne de ameliorare a condițiilor de piață: cursul l
ANPDCA: 8.074 de copii aveau, la finele lunii decembrie 2024, ambii părinți plecați la muncă în străinătate
Numărul total al copiilor din România care aveau ambii părinți plecați la muncă în străinătate era, la sfârșitul lunii decembrie 2024, de 8.074, cu 821 mai puțini comparativ cu situația de la finele lunii septembrie 2024, conform datelor centralizate de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA).
RetuRO avertizează asupra unor tentative de fraudare a sistemului de către un număr restrâns de comercianți
RetuRO SGR, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare (SGR), a intensificat recent măsurile de monitorizare și control, în urma identificării unor tentative de fraudare a sistemului de către un număr restrâns de comercianți. 'Este vorba despre 11 comercianți contractați, pentru care există suspiciuni rezonabile de compor
Unitatea 2 CNE Cernavodă va intra în programul de oprire planificată din 11 mai
Unitatea 2 CNE Cernavodă va intra în programul de oprire planificată începând cu data de 11 mai iar desincronizarea de la Sistemul Energetic Național va avea loc la ora 11:00, a anunțat vineri SN Nuclearelectrica. 'Opririle planificate reprezintă proiecte complexe, inițiate cu 24 de luni anterior datei planificate, av&aci
Prezidențiale2025/IMM România le-a solicitat celor doi candidați la funcția de președinte prezentarea viziunii lor economice
IMM România a solicitat prezentarea viziunii economice din partea celor doi candidați la funcția de președinte, care este importantă pentru antreprenori și are la bază dezvoltarea dialogului cu decidenții politici în scopul consolidării mediului de afaceri, conform unui comunicat al confederației patronale, remis, vineri, AGERPRES.
Societatea Națională a Sării a sistat de luni activitatea de producție și de vizitare la Salina Praid
Societatea Națională a Sării S.A - Salrom a sistat, de luni, activitatea de producție și cea de vizitare la Salina Praid, județul Harghita, unde s-au produs infiltrații în urma ploilor din ultima perioadă. 'Începând cu data de 05.05.2025, la Sucursala Salina Praid s-a sistat activitatea de producție și cea de vizitar
ANCOM: Conținutul generat cu IA, neetichetat clar, se raportează platformelor online unde a fost publicat
Platformele online și motoarele de căutare online ale căror servicii ar putea fi utilizate pentru a crea sau disemina conținut generat de Inteligența Artificială (IA) ar trebui să le ofere utilizatorilor interfețe și instrumente standard, ușor de utilizat, care să le permită să adauge etichete la conținutul generat de această tehnologie, se arată într-un comuni
DNSC a participat la exercițiul NATO de apărare cibenetică Locked Shields 2025
Specialiști din cadrul Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC) au participat, în perioada 5-9 aprilie 2025, la Locked Shields 2025, cel mai complex exercițiu de securitate și apărare cibernetică organizat sub egida NATO și găzduit în premieră la Biblioteca Centrală a Universității Politehnica din București, informează instituția înt
CFA România: Economia românească ar avea extrem de mult de suferit în cazul îndepărtării României de Uniunea Europeană
Economia românească ar avea extrem de mult de suferit în cazul îndepărtării României de Uniunea Europeană, iar fără accesul la fondurile europene, aceasta nu ar mai putea furniza nici pe departe nivelul actual de bunăstare, susțin economiștii Asociației CFA România, într-un material de opinie. 'O lectură
Ivan: Peste 800 de angajați de la șantierul naval din Mangalia vor primi salariile în două tranșe
Peste 800 de angajați activi de la șantierul naval din Mangalia vor primi salariile în două tranșe și am identificat 13 proiecte suplimentare de reparații navale, care vor începe de îndată, pentru a susține redresarea financiară a companiei, a declarat, vineri, pe Facebook, ministrul interimar al Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turis
AFM a validat 121 de dealeri pentru participarea în Programul 'Rabla pentru tractoare'
Lista cu 121 de dealeri validați pentru a participa în cadrul programului 'Rabla pentru tractoare' a fost publicată, vineri, pe site-ul Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). 'Deși în urma etapelor de evaluare și de soluționare a contestațiilor au fost validați mai mulți dealeri, doar 121 au semnat contractele și su
Autoritatea de concurență analizează tranzacția prin care Metlife vrea să preia administratorul de investiții PineBridge
Tranzacția prin care Metlife, Inc. intenționează să preia PineBridge Investments Americas Holdings Limited și, indirect, Digital Cable Systems S.A. și Akta Telecom S.A., este analizată de Consiliul Concurenței, se arată într-un comunicat de presă al instituției, transmis vineri AGERPRES. Conform prevederilor Legii concurenței nr. 21/1996
Ministrul Energiei a semnat un proiect de energie regenerabilă pentru administrația publică din Constanța
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a semnat contractul de finanțare pentru unul dintre cele mai ambițioase proiecte de producere a energiei din surse regenerabile dedicate autoconsumului în sectorul public, realizat cu sprijinul Fondului pentru Modernizare, prin Programul-cheie 1 - Surse regenerabile de energie și stocarea energiei - Sprijinirea investițiil
Moneda națională se apreciază după trei zile de cotații record; cursul coboară la 5,1165 lei/euro
Moneda națională s-a apreciat vineri, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 5,1165 lei, în scădere cu 0,57 bani (-0,11%) față de cotația precedentă, de 5,1222 lei. Pe de altă parte, leul a pierdut teren în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,5490 lei, în creșter
Boloș: Europa e realitatea care ne pune țara în mișcare: drumuri, școli, spitale, locuri de muncă
Într-un moment în care curentele izolaționiste încearcă să pună ziduri în jurul valorilor noastre, e bine să nu uităm unde am fi fost fără apartenența la UE, fără cele peste 100 de miliarde de euro care au intrat în România, a scris vineri ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, într-o postare pe Facebo