logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

ANCOM a lansat în consultare publică Strategia naţională pentru implementarea tehnologiilor 5G în România

Imagine din galeria Agerpres

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a lansat, miercuri, în consultare publică Strategia naţională pentru implementarea tehnologiilor 5G în România, iar conform calendarului de acţiuni, până la data de 15 decembrie 2019, se va finaliza licitaţia pentru acordarea drepturilor de utilizare a benzilor de frecvenţe vizate pentru furnizarea de comunicaţii fixe şi mobile asociate acestei tehnologii.

"Viitorul arată destul de simpatic, inteligenţa artificială fiind cea mai dinamică şi ce mai imprevizibilă ramură a cercetării. Specialiştii susţin că, la ora actuală, Inteligenţa Artificială este la nivelul unui copil de patru ani. Având de vedere că am acasă o fetiţă de 4 ani care zbârnâie, cred că e justificată această apreciere... Astăzi, în această companie selectă, am vrut să lansăm în consultare publică Strategia naţională pentru 5G a României. În prezent, ne mândrim cu câteva lucruri. România este pe primele locuri în lume din punct de vedere al performanţelor al reţelelor de comunicaţii. În august 2019, 94% dintre gospodăriile din România aveau acoperire cu reţele 4G LTE. Datorită acestor performanţe există locuri în România care au făcut salturi spre economia şi stilul de viaţă al viitorului şi mă gândesc la Alba Iulia, unde se testează deja aplicaţii smart city şi unde calitatea vieţii este deja îmbunătăţită de aceste aplicaţi. Dar pe harta României există şi zone neacoperite de reţele de telecomunicaţii, prea mulţi cetăţeni nu folosesc noile tehnologii şi prea multe firme nu apelează la acestea", a declarat miercuri Sorin Grindeanu, preşedintele ANCOM, în cadrul conferinţei de lansare în consultare publică a Strategiei naţionale pentru 5G.

Oficialul ANCOM a precizat totodată, că implementarea tehnologiilor 5G va avea un efect de multiplicare în economia naţională, inclusiv prin crearea de noi locuri de muncă.

"În acest context, pregătim trecerea la a 5-a generaţie mobilă care permite capacităţi şi viteze de transfer mai mari de 10 ori faţă de tehnologia precedentă. Testele de până acum arată că noul pachet de tehnologii poate livra comunicaţii mai rapide şi mai eficiente din punct de vedere energetic şi spectral. Studiile ne spun că acest nou tip de conectivitate şi tehnologie va antrena creşteri de activitate în toate sectoarele economice şi vor aduce prosperitate şi vor crea multe locuri de muncă. Comisia Europeană estimează că implementarea tehnologiilor 5G va avea un efect de multiplicare în economia românească de 4,7 miliarde de euro şi va crea peste 250.000 de locuri de muncă. 5G va impune şi investiţii la nivelul operatorilor. Avem la nivelul Uniunii Europene suma de 58 de miliarde de euro, iar în România de peste două miliarde de euro. Sumele sunt calculate de către Comisia Europeană, nu includ licenţele şi ia în calcul reţelele existente, nu de la zero. Profiturile însă vor fi pe măsură", a spus Sorin Grindeanu.

Conform documentului lansat în consultare publică pentru următoarele 30 de zile, a cincea generaţie de comunicaţii mobile a beneficiat de o multitudine de analize, încercări, teste demonstrative şi lansări comerciale precoce pe toate meridianele, inclusiv teste în România încă din 2017.

La nivelul Uniunii Europene, se estimează un necesar de investiţii în 5G de 56 - 58 miliarde euro, la nivelul anului 2025, ceea ce înseamnă o investiţie medie de 145 euro/utilizator european, cu 7% mai mult decât în cazul 4G, şi cu 20% mai mult decât 3G. Pentru România, se prognozează un necesar de investiţii în 5G de 2,3 miliarde de euro. În plus, o analiză cantitativă de tip input-output realizată pentru examinarea interdependenţelor între 38 de sectoare economice în Uniunea Europeană arată că efectele de multiplicare în ansamblul Uniunii sunt estimate la 142 miliarde de euro şi 2,4 milioane locuri de muncă. În acelaşi timp, doar pentru România, efectele de multiplicare sunt estimate la 4,7 miliarde euro, respectiv crearea a peste 252.000 locuri de muncă. Efectele de antrenare estimate pentru patru sectoare (autovehicule, transporturi, utilităţi şi sănătate) arată beneficii de 62,5 miliarde euro/anual, la nivelul UE.

Calendarul de acţiuni privind alocarea şi utilizarea viitoare a benzii de frecvenţe 470-790 MHz prevede că un prim pas este eliberarea, în timp util, a spectrului radio adecvat pentru dezvoltarea viitoare a sistemelor de comunicaţii mobile de banda largă. Pentru ca banda de 700 MHz să fie disponibilă, ANCOM va propune modificarea TNABF (Tabelul National de Atribuire a Benzilor de Frecvenţe Radio) şi atribuirea benzii de 790 MHz serviciului mobil terestru, în acest moment bandă fiind atribuită serviciilor de televiziune digitala terestră.

O altă acţiune cu impact asupra implementării tehnologiilor 5G este încheierea de acorduri bilaterale de coordonare cu ţările vecine, până la data de 30 iunie 2019. Totodată, ANCOM va derula o campanie de monitorizare a spectrului radio în benzile de frecvenţe care fac obiectul licitaţiei şi va pune la dispoziţia participanţilor la licitaţie un raport privind situaţia semnalelor radio identificate pe teritoriul României în aceste benzi, provenite de pe teritoriul altor state.

Până pe 31 iulie 2019, Autoritatea îşi propune să adopte decizia privind organizarea procedurii de acordare a licenţelor, respectiv stabilirea condiţiilor de acordare a drepturilor de utilizare a frecvenţelor şi a altor acte normative necesare.

Propunerea ANCOM, până la data de 15 decembrie 2019 se va finaliza licitaţia pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecvenţelor în bandă de 700 MHz şi în celelalte benzi de frecvenţe vizate pentru furnizarea de comunicaţii fixe şi mobile asociate tehnologiei 5G.

La nivel european, au fost identificate următoarele benzi de frecvenţe prioritare pentru introducerea timpurie a sistemelor de comunicaţii mobile de generaţia a 5-a în Uniunea Europeană: banda de 700 MHz (694-790 MHz), banda 3400-3800 MHz şi banda de 26 GHz (24,25-27,5 GHz).

Pe data de 19 noiembrie 2018, în cadrul Grupului de Lucru Interinstituţional, sub coordonarea secretarului de stat din Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI), Manuela Catrina, şi cu sprijinul ANCOM, s-a agreat forma finală a Strategiei naţionale pentru implementarea tehnologiilor 5G în România.

Potrivit ministerului de resort, România avea nevoie de o Strategie naţională pentru implementarea infrastructurilor şi serviciilor viitoare de comunicaţii mobile, cunoscute sub denumirea convenţională de "5G' în întreaga piaţă unică digitală, document prin care să se susţină, prin politici adecvate, eforturile ulterioare de implementare a acestei tehnologii, în conformitate cu planul Comisiei Europene (CE) de intensificare a eforturilor Uniunii Europene (UE) în această direcţie până în anul 2020.

Grupul de Lucru Interinstituţional pentru 5G este un organism consultativ fără personalitate juridică, din care fac parte reprezentanţi ai tuturor ministerelor, dar şi ai ANCOM, Secretariatului General al Guvernului, Serviciului Român de Informaţii, Serviciului de Informaţii Externe, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice. De asemenea, în calitate de invitaţi participă Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR), Asociaţia Municipiilor din România (AMR), Asociaţia Oraşelor din România (AOR) şi Asociaţia Comunelor din România (ACOR).

ANCOM organizează, miercuri, o nouă ediţie a conferinţei internaţionale anuale, dedicată în acest an subiectului de actualitate la nivel mondial în domeniul comunicaţiilor electronice: tehnologiile 5G. În cadrul conferinţei, cu titlul '5G - motorul celei de-a patra revoluţii industriale', sunt prezentate obiectivele şi direcţiile de acţiune ale statului, aşa cum au fost identificate prin Strategia Naţională privind implementarea 5G. AGERPRES/(A, AS - autor: Daniel Badea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 18

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 24-04-2025 12:01

Asociația Micilor Comercianți: Ar trebui introduse de urgență PET-urile de spirt, apă distilată și ambalajele de 5 litri în SGR

PET-urile de spirt, apă distilată și ambalajele de 5 litri trebuie introduse de urgență în Sistemul Garanție-Returnare (SGR) pentru o funcționare îmbunătățită a acestuia, este de părere vicepreședintele Asociației Naționale a Comercianților Mici și Mijlocii (ANCMM), Feliciu Paraschiv. ''Recunosc că la început ne-am op

Economic 24-04-2025 11:46

Investiții de 169 milioane euro pe piața imobiliară din România, în primele trei luni

Piața imobiliară din România a consemnat un început de an pozitiv, cu un volum total al investițiilor de 169 milioane euro în primele trei luni, mai mult decât dublu față de trimestrul anterior și aproape la același nivel cu perioada similară a anului trecut, semnalând o revenire susținută a interesului investitorilor pentru active local

Economic 24-04-2025 11:40

Webb (RetuRo): Peste un miliard de ambalaje cu sigla SGR au fost colectate în primele trei luni ale acestui an

Peste un miliard de ambalaje SGR au fost colectate în primele trei luni ale acestui an, iar peste 90% dintre acestea au fost deja reciclate, a declarat, joi, la conferința ''SGR în România'', director general și președinte al RetuRO, Gemma Webb. ''Cu RetuRo, am început acum al doilea an de activi

Economic 24-04-2025 11:32

Popa (BNR): Birocrația este o taxă invizibilă pe competitivitate

Birocrația este o taxă invizibilă pe competitivitate și cu cât această ''taxă'' este mai mare, cu atât companiile sunt mai puțin competitive, susține Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR), într-un articol de opinie postat pe Linkedin. ''Reg

Economic 24-04-2025 11:22

România, tranzacții cu proprietăți hoteliere de aproximativ 50 de milioane de euro, în 2024 (analiză)

România a înregistrat anul trecut un volum al tranzacțiilor cu proprietăți hoteliere de aproximativ 50 de milioane de euro, reprezentând 13% din volumul total de tranzacții înregistrat în țările Europei Centrală și de Est (ECE-6, respectiv Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, România și Bulgaria), de 399 de milioane de euro, potrivit

Economic 24-04-2025 11:18

Bursa de la București a deschis cu creșteri pe majoritatea indicilor ședința de tranzacționare de joi

Bursa de Valori București (BVB) a deschis cu creșteri pe majoritatea indicilor ședința de joi, iar rulajul se cifra la 4,15 milioane de lei (834.614 euro), după 55 de minute de la debutul tranzacțiilor. Indicele principal BET, care arată evoluția celor mai lichide 20 de companii, înregistra o apreciere de 0,23%, iar indi

Economic 24-04-2025 10:56

Angajatorii din străinătate au început recrutările pentru sezonul de vară; peste 1.800 de locuri de muncă, disponibile (studiu)

Angajatorii din străinătate au început recrutările pentru sezonul de vară, iar peste 1.800 de locuri de muncă sunt disponibile în acest moment pentru cei care vor să lucreze în afara țării, informează joi o platformă de recrutare. Potrivit unui comunicat, 7,2% din numărul total de joburi postate în ultima lună au venit

Economic 24-04-2025 10:46

Ministrul Mediului: Vrem să introducem în Sistemul Garanție-Returnare și ambalajul reutilizabil

Sistemul Garanție-Returnare (SGR) a ajuns, astăzi, la o maturitate suficientă cât să vorbim despre introducerea unei a patra categorii de ambalaje, respectiv ambalajul reutilizabil, iar un proiect de Hotărâre de Guvern (HG) în acest sens va fi publicat în consultare în cel mult două săptămâni, a declarat, joi, la conferința '&#

Economic 24-04-2025 10:04

Verificări antifraudă în cadrul unui dosar penal ce vizează 24 de societăți; prejudiu estimat la 27 de milioane de lei

Inspectori antifraudă împreună cu ofițeri de poliție efectuează joi verificări, în cadrul unui dosar penal ce vizează 24 de societăți ce desfășoară activități de prestări servicii în domeniul peisagistic și întreținerea spațiilor verzi, prejudiciul fiind estimat la aproximativ 27 de milioane de lei, informează un comunicat al Agenției Național

Economic 24-04-2025 09:57

Lungimea autostrăzilor a crescut cu 140 de kilometri în 2024

Lungimea autostrăzilor din România a crescut cu 140 de kilometri (km) în 2024, iar lungimea rețelei de drumuri publice totaliza 86.847 km, din care 17.994 km (20,7%) drumuri naționale, 35.091 km (40,4%) drumuri județene și 33.762 km (38,9%) drumuri comunale, arată

Economic 24-04-2025 09:40

Aproape 4.800 de persoane și-au găsit loc de muncă prin intermediul AMOFM, în primul trimestru

Un număr de 4.797 de persoane au fost angajate în primul trimestru al anului, prin intermediul Agenției Municipale pentru Ocuparea Forței de Muncă București, din care 2.405 sunt de sex feminin. Potrivit unui comunicat al AMOFM, din totalul persoanelor ocupate în această perioadă, 1.602 au fost peste 45 de ani (peste 55 ani, 500), 1

Economic 24-04-2025 07:45

Dezbatere organizată joi de Coaliția Pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării pe tema turismului în 2025

Coaliția Pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării (CLCC) organizează, joi, o dezbatere profesională cu tema ''Turismul în 2025, o noua încercare!''. ''Pentru industria turistică, la vechile probleme, cum ar fi lipsa forței de muncă și numărul redus al turiștilor străini, se adaugă altele noi, cum sunt c

Economic 23-04-2025 20:33

ANCOM: Precizăm că am tratat cu aceeași rapiditate sesizările primite de la doi dintre actorii politici implicați în campania electorală

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) precizează că a primit sesizări de la doi dintre actorii politici implicați în campania electorală, care semnalau aspecte diferite pe fond, respectiv conținut potențial ilegal în cazul uneia dintre plângeri și alterarea vizibilității pe marile platforme în c

Economic 23-04-2025 20:12

Banca Mondială estimează pentru România o creștere economică de 1,3% în 2025

Banca Mondială estimează o încetinire a creșterii în economiile în curs de dezvoltare din regiunea Europa și Asia Centrală (ECA) la 2,5% în perioada 2025-2026, pentru România previzionând o creștere economică de 1,2% în 2025 și de 1,9% în 2026, conform Raportului ECA Economic Update pentru regiune, publicat miercuri.

Economic 23-04-2025 19:44

AAC: Direcțiile propuse de PE referitor la bugetul UE post-2027, un pas important spre o Politică Agricolă Comună mai corectă

Direcțiile propuse de Parlamentul European referitor la viitorul buget al UE post-2027 reprezintă un pas important spre o Politică Agricolă Comună (PAC) mai corectă și adaptată realităților fermierilor din Estul Europei, consideră Alianța pentru Agricultură și Cooperare. Potrivit unui comunicat al AAC, remis AGERPRES, Comisia pentru bugete a Parlamentului Euro