Comunicat de presă - Organizația Salvați Copiii
Un nou Centru de zi de prevenire a separării copilului de familie prin servicii comunitare integrate se va dezvolta pentru a oferi sprijin copiilor afectati de sărăcie din sectorul 3
București, 24 aprilie 2025: Dintre cei aproximativ 1.360.000 de copii din România afectați de sărăcia severă, care duce la marginalizarea socio-educațională, la acces inegal la servicii de sănătate și alte servicii sociale, doar 27.298 de copii beneficiau, la finalul lunii septembrie 2024, de serviciile centrelor de zi pentru prevenirea separării copilului de familie, potrivit datelor ANPDCA. Numărul serviciilor de prevenire a separării copilului de familie, precum centrele de zi, este insuficient în raport cu nevoia reală: conform datelor Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, la începutul anului 2025 în România funcționau 724 de centre de zi pentru copii, dintre care 360 publice.
În perioada iunie - august 2024, Salvați Copiii România, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 3 și cu sprijinul Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului București, a realizat o analiză detaliată a nevoilor sociale ale copiilor vulnerabili din Sectorul 3. În acea perioadă au fost identificați 554 de copii aflați în situație de risc de separare de familie. Dintre aceștia, aproximativ 60% - adică 332 de copii - trăiesc în condiții de sărăcie extremă, un factor care le reduce considerabil șansele de a rămâne alături de familie și de a beneficia de un mediu stabil și sigur.
Pe baza acestei evaluări, au fost identificate patru tipuri majore de nevoi:
- Sprijin psiho-social pentru copiii expuși riscului de separare,
- Sprijin socio-educațional, pentru prevenirea abandonului școlar și facilitarea dezvoltării armonioase,
- Asistență materială pentru copii și familiile lor, inclusiv pentru accesarea altor servicii esențiale,
- Consiliere și educație parentală pentru părinți sau îngrijitori.
Karina locuiește împreună cu tatăl și cu cele 2 surori mai mici, într-o garsonieră din Sectorul 3. Mama a murit în urmă cu puțin timp, iar de atunci tatăl se luptă singur să le ofere copiilor tot ce au nevoie. Lucrează cu ziua, când găsește ceva de muncă, însă venitul este instabil și abia reușește să acopere chiria și cheltuielile de bază. Pentru Karina, școala este importantă - învață bine și își dorește să devină profesoară. Însă, de multe ori merge la școală fără să fi mâncat și cu caiete împrumutate de la colegi.
Pentru Karina și alți copii aflați în situații asemănătoare, Salvați Copiii, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 3 și cu Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București, a demarat proiectul Prevenirea separării copiilor prin servicii comunitare integrate - Centrul de zi pentru copii aflați în situație de risc de separare de părinți, ID 333870, proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021 - 2027 (PIDS).
'Copiii expuși riscului de separare de familie din cauza sărăciei trăiesc într-o realitate dureroasă, în care lipsurile materiale pot însemna abandon școlar, lipsă de îngrijire medicală sau izolare socială. Este esențial ca autoritățile să investească în servicii integrate de sprijin - de la consiliere psihologică, până la sprijin educațional și material pentru întreaga familie. Doar prin intervenții susținute și colaborare instituțională putem preveni destrămarea familiilor și le putem oferi copiilor șansa la un viitor sigur și demn.', a argumentat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.
Intervențiile propuse în cadrul proiectului urmăresc creșterea accesului la servicii comunitare pentru copiii și familiile care trăiesc în sărăcie, precum și pentru copiii din sistemul de protecție specială din Sectorul 3 al Municipiului București, în vederea prevenirii separării copiilor de familie, reducerii numărului intrărilor în sistemul de protecție specială și reintegrării în familie a copiilor pentru care este deja instituită o măsură de protecție specială. Proiectul susține dezvoltarea copiilor într-un mediu sigur și stabil, iar intervențiile vizează nu doar sprijinirea copiilor, ci și întărirea rețelei de suport pentru părinți, contribuind astfel la reducerea vulnerabilităților familiale pe termen lung.
'Dezvoltarea serviciilor de prevenire a separării copiilor de familie reprezintă un obiectiv principal atât la nivel național cât și la nivelul sectorului 3, iar importanța diversificării acestor servicii este cu atât mai mare din perspectiva eforturilor depuse permanent în vederea dezinstituționalizării și evitării instituționalizării copiilor. Dezvoltarea acestor servicii contribuie semnificativ la creșterea calității vieții, permițând menținerea copiilor în familie, având un impact major asupra comunității, atât la nivelul responsabilizării membrilor acesteia, cât și la creșterea gradului de integrare a categoriilor vulnerabile. Familiile aflate în situație de vulnerabilitate care depun eforturi să păstreze copiii în familie au nevoie de susținere, ce poate fi oferită prin dezvoltarea și diversificarea tipurilor de servicii care să prevină apariția situațiilor de separare', a menționat Mihaela Ungureanu, Director General DGASPC Sector 3.
În absența unor servicii adecvate de prevenire a separării, o parte semnificativă a copiilor ajunge în sistemul de protecție specială. Riscul separării copiilor de familie rămâne ridicat, având în vedere că, pe lângă factori precum neglijarea, abuzul sau exploatarea, cele mai frecvente cauze ale separării sunt de natură socială. Sărăcia extremă, condițiile de locuire precare, familiile dezorganizate și situațiile în care părinții sunt minori contribuie semnificativ la vulnerabilitatea copiilor, amplificând riscul de instituționalizare sau de îndepărtare de mediul familial.
'DGASMB susține cu fermitate proiectul 'Prevenirea separării copiilor prin servicii comunitare integrate', care oferă sprijin concret copiilor aflați în risc de separare de familie. Prin acest parteneriat, ne dorim să contribuim activ la reducerea vulnerabilității sociale și la crearea unui mediu stabil pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor. Copiii care vor frecventa centrul de zi, vor beneficia, pe lângă sprijin educațional și psihosocial, și de o masă caldă zilnică, asigurată de DGASMB sau prin proiectul Banca de Alimente, aflat în curs de operaționalizare. Proiectul reprezință un pas important spre o intervenție socială integrată și eficientă, în sprijinul familiilor care se confruntă cu dificultăți reale' a declarat Cosmina-Ioana Simiean Nicolescu, Director General al Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului București.
Proiectul se derulează în perioada 1 februarie 2025 - 31 decembrie 2027.
Valoarea totală a proiectului este de 9.902.818,58 lei, din care valoare cofinanțare UE: 3.961.127,43 lei, valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național: 5.877.949,71 lei și cofinanțare 63.741,44 lei.
Obiectivul general al proiectului:
Creșterea accesului la servicii comunitare pentru copiii și familiile care trăiesc în sărăcie din sectorul 3 al Municipiului București în vederea prevenirii separării copiilor de familie.
Grupul țintă este format din 270 copii din sectorul 3 al Municipiului București, inclusiv din grupuri defavorizate (min. 27 de copii romi beneficiari de servicii de sprijin) care trăiesc în sărăcie, aflați în risc de separare de familie, pentru care vor fi implementate măsuri de sprijin în vederea prevenirii separării de familie.
Activități principale și rezultate așteptate:
- Vor fi asigurate servicii de identificare, monitorizare și evaluare a 270 de copii aflați în situație de risc de separare de familie din sector 3.
- Vor fi furnizate servicii de sprijin pentru 270 de copii în vederea prevenirii riscului de separare de familie (servicii de sprijin psiho-social și servicii pentru integrarea socio-educațională) prin intermediul unui centru de zi pentru copii aflati în situatie de risc de separare de părinți.
- Vor fi implementate măsuri de acompaniere a familiei în vederea creșterii și îngrijirii propriilor copii, respectiv consilierea familiilor celor 270 de copii incluși în proiect pentru accesarea de servicii complementare celor oferite prin proiect, acordarea de suport material și servicii de consiliere pentru îmbunătățirea relației părinte-copil (educație parentală).
Date de context:
În România, 39% dintre copii sunt expuși riscului de sărăcie și excluziune socială, fiind afectați de lipsa de venituri ale familiei care să asigure supraviețuirea sau un trai decent, de izolarea socială și educațională în care trăiesc, de lipsa de acces la nutriție în acord cu vârsta și nevoile biologice și la servicii socio-educaționale și de sănătate de calitate. Această realitate se reflectă în participarea copiilor la educație: 214.936 de copii între 7 și 17 ani erau în afara școlii la 1 ianuarie 2023, în timp ce 33.882 de elevi se aflau în abandon școlar. Organizația Salvați Copiii a dezvoltat programul de acces la educație pentru copii din grupurile vulnerabile începând cu anul 2001.
Cheltuielile publice pentru educație în România reprezintă doar 3,3% din PIB, față de media UE de 4,7%, în ciuda faptului că țara are cea mai mare proporție de copii în risc de sărăcie sau excluziune socială din Uniunea Europeană.
Un procent de 16% dintre copiii de vârstă gimnazială și peste un sfert (25,03%) dintre adolescenții de vârstă liceală se află în afara sistemului de învățământ. Mai mult, rata abandonului școlar timpuriu a atins 16,6% - cel mai ridicat nivel din ultimii șase ani.
Notă pentru redactori: Proiectul 'Prevenirea separării copiilor prin servicii comunitare integrate - Centrul de zi pentru copii aflați în situație de risc de separare de părinti' este unul dintre cele cinci proiecte care vor fi derulate de Salvați Copiii în perioada mai sus menționată în cadrul Programului Incluziune și Demnitate Socială 2021 - 2027 'Servicii comunitare pentru copii și familii în vederea prevenirii separării și în vederea susținerii reintegrării în familie a copiilor proveniți din sistemul de protecție specială', Prioritate: P05. Reducerea disparităților dintre copiii la risc de sărăcie și/sau excluziune socială și ceilalți copii.
Lavinia Varodi, Manager proiect, 0721.329.101, [email protected]
Organizația Salvați Copiii
Intr. Ștefan Furtună, nr. 3, sector 1, București
www.salvaticopiii.ro
Despre Organizația Salvați Copiii
De 35 de ani, Salvați Copiii România construiește programe sociale, politici publice și practici solide în beneficiul copilului din România. Expertiza și complexitatea proiectelor la nivel național fac din organizație o instituție socială esențială, al cărei rol este medierea între societate și autoritatea publică, în beneficiul copilului. În cele peste trei decenii de activitate, Salvați Copiii a intervenit activ în societate, identificând soluții concrete pentru protejarea și sprijinirea copiilor vulnerabili, și a militat, în același timp, pentru o colaborare viabilă cu autoritățile decidente, pentru asigurarea interesului superior al copilului. Salvați Copiii și-a asumat rolul de supraveghere vigilentă a autorităților publice, în așa fel încât acestea să implementeze politici publice de durată care să corecteze cauzele care duc la vulnerabilizarea copiilor. Totodată, organizația a reușit să creeze rețele active de solidaritate, prin încurajarea responsabilității sociale a companiilor și a societății, în sens larg. În calitate de membru al Save the Children, cea mai mare organizație independentă din lume care promovează drepturile copilului și care cuprinde 30 de membri și desfășoară în prezent programe în 108 țări, VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supraviețuire, educație, protecție și participare, asumându-ne MISIUNEA de a obține progrese importante privind modul în care copiii sunt tratați și producerea schimbărilor imediate și de durată în viața acestora. Peste 4.150.000 de copii au fost implicați în programele și campaniile Organizației Salvați Copiii România.
Despre Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 3
Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 3 este un serviciu public specializat de interes local, cu personalitate juridică, în subordinea CL Sector 3, înființată in 31.08.2004. Realizează măsuri de asistență socială în domeniul protecției copilului, familiei, persoanelor singure, persoanelor vârstnice, persoanelor cu handicap, precum și a oricăror persoane aflate în nevoie. În ceea ce privește protecția copilului, DGASPC realizează activități precum: măsuri de protecție a copilului abuzat, consiliere psihologică și juridică, acordarea de prestații financiare excepționale pentru copii, încadrarea în grad de handicap a copilului cu dizabilități, consolidarea abilităților și cunoștințelor părinților privind îngrijirea și educarea copilului, măsuri de prevenire a separării copilului de famile prin centre de zi pentru copii, servicii de recuperare neuro-psihomotorie, atât pentru copiii din sistemul de protecție cât și pentru cei din familiile de pe raza sectorului 3, măsuri de prevenire a abandonului și a instituționalizării, consilierea părinților privind depășirea unor situații de dificultate care pun în pericol dezvoltarea copilului, asistență maternală, servicii de prevenire în vederea depășirii situațiilor de criză care ar putea conduce la separarea copilului de familia sa, măsuri de reintegrare în familia naturală sau în familii substitutive a copilului ocrotit în centrele de plasament, măsuri de protecție de tip rezidențial pentru copiii lipsiți, temporar sau definitiv, de îngrijirea părinților săi, centre de plasament, servicii pentru copii cu nevoi speciale.
Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București
Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București este serviciul public de asistență socială de la nivelul Bucureștiului, înființat în anul 2003 cu personalitate juridică.
Are ca obiect de activitate asigurarea aplicării politicilor și strategiilor de asistență socială și realizarea, la nivelul Municipiului București, a măsurilor de protecție socială și asistență socială în domeniul protecției copilului, familiei, persoanelor singure, persoanelor vârstnice, persoanelor cu dizabilități, precum și oricăror persoane aflate în nevoie, prin servicii sociale specializate acreditate.
DGASMB are rol de a asigura și de a implementa măsuri de protecție și asistență socială pentru categoriile vulnerabile din București.
Mai multe informații despre activitatea DGASMB pot fi găsite pe www.dgas.ro, cât și pe paginile de socializare (Facebook și Instagram).
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].