Burduja: Sistemul de termoficare în sine este în colaps; administratorii Termoenergetica l-au informat pe Nicușor Dan că intră în insolvență compania

Sistemul de termoficare este în colaps, în condițiile în care ELCEN, compania Ministerului Energiei, are de încasat peste 1,25 miliarde de lei de la Termoenergetica, bani pe care aceasta nu i-a primit de la Primăria Generală și a anunțat că trebuie să intre în insolvență, conform legii, a afirmat, miercuri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, într-o conferință de presă.
'Sistemul de termoficare în sine este în colaps. ELCEN, compania Ministerului Energiei, are de încasat peste 1,25 miliarde de lei. Primăria nu a mai plătit nici către Termoenergetica, propria ei companie, drept pentru care, zilele trecute, conducerea Termoenergetica i-a scris primarului general, fiindcă o obligă legea, că trebuie să intre în insolvență. Deci, administratorii Termoenergetica, respectând legea, l-au informat pe domnul Nicușor Dan că intră în insolvență compania. Și domnul Crețu (directorul general al ELCEN- n. r.) o să vă prezinte cifre legate de plățile efectuate de primărie către ELCEN și o să vedeți niște lucruri care poate o să vă surprindă, poate le știți, dar eu consider că ar trebui să le știe toți românii, cu atât mai mult cu cât acum domnul Nicușor Dan vine să ceară votul românilor, tuturor românilor, nu doar bucureștenilor', a afirmat Burduja.
Potrivit acestuia, și Bucureștiul se îndreaptă 'cu pași repezi spre faliment' după cinci ani în care s-a aflat sub administrarea lui Nicușor Dan, datoriile sale fiind în jur de 4,7 miliarde de lei.
'Astăzi, Capitala este în pragul colapsului bugetar (...) M-am uitat printre picături la conferința domnului Nicușor Dan, anunțată așa, intempestiv, cât să fie înainte de conferința noastră, dar nu e nicio problemă. Și a spus un lucru dânsul, mi-a plăcut. Singurul lucru care mi-a plăcut în conferința lui a sunat adevărat și anume că un candidat la prezidențiale trebuie judecat după fapte, nu după imagine. Mi s-a părut interesant. Și m-am uitat la faptele dânsului (...) și vedem că vorbim de această datorie de 1,2 miliarde de lei pe care Primăria Generală o are și că pe Legea finanțelor publice locale, atunci când ai o datorie mai veche de 90 de zile și această datorie depășește 15% din cheltuielile bugetate pe anul respectiv (...) și sunt convins că ai mei colegi din Consiliul General vor cere recunoașterea acestei situații (...) Mai mult, dacă însumăm toate datoriile Bucureștiului, actuale, vedem că ajungem undeva la 4,7 miliarde de lei (...) ceea ce este aproape de jumătate din bugetul pe anul în curs, iar conform aceleiași Legi 273/2006, articolul 75 alineatul 1, litera a) asta înseamnă o stare de insolvabilitate. Deci, Bucureștiul se îndreaptă cu pași repezi după 5 ani de administrație Nicușor Dan spre faliment. Parcă a scos Bucureștiul din faliment. Ori, când ne uităm la cifre, această afirmație este evident o minciună. Domnul Nicușor Dan are impresia că dacă repetă o minciună suficient de multe ori ea devine adevăr, dar cifrele și matematica nu mint. Și, fără a speria pe nimeni, să nu se mire bucureștenii dacă într-un viitor apropiat, sub conducerea domnului Nicușor Dan, vom ajunge să avem executări silite ale bunurilor lor până la urmă, că sunt bunurile oamenilor, bunuri publice, nu sunt bunurile lui Nicușor Dan', a arătat șeful de la Energie.
În opinia acestuia, primarul general al Capitalei candidează la președinție pentru că fuge de problemele Bucureștiului și este depășit de situație.
'Analizând lucrurile foarte bine, m-a bântuit o întrebare: după alegerile de anul trecut, din luna decembrie, când domnul Nicușor Dan și-a anunțat într-o seară candidatura la președinția României m-am întrebat de ce. De ce candidează Nicușor Dan la președinția României? (...) Și mi-am dat seama că domnul Nicușor Dan candidează pentru că pur și simplu este depășit. Fuge de problemele Bucureștiului, nu mai are cum să le rezolve, nu mai are cum să-i păcălească pe bucureșteni după aproape cinci ani', a susținut ministrul.
Sebastian Burduja crede că Nicușor Dan este politicianul care după 1989 a ridicat dușurile reci la rang de politică publică.
'Suntem astăzi la unul dintre cele patru CET-uri din București. În fiecare iarnă ne rugăm la bunul Dumnezeu să ne ajute să ținem aceste fiare vechi de 60-70 de ani în stare de funcționare pentru ca bucureștenii să aibă cât de cât apă caldă și căldură și, atunci când nu au, să fie din cauza stării rețelei de termoficare și nu din cauza ELCEN. Și în sezonul rece pe care l-am traversat, ELCEN încă o dată și-a făcut treaba. Oamenii din ELCEN s-au asigurat că toate aceste instalații, toate aceste echipamente din anii '60-'70 au funcționat încă o iarnă. Din păcate, la acest moment, chiar acum când vorbim, este una din situațiile des întâlnite în București: unul din cinci bucureșteni nu are apă caldă. Dacă vă uitați pe aplicația Termo Alert, vedeți acest lucru. Starea sistemului este pe roșu 81%. Și dacă privim și harta de pe aplicație, punctele roșii de pe hartă, sunt familii de bucureșteni, sunt bătrâni, sunt copii mici, sunt oameni care s-au trezit de dimineață și vrând să facă un duș au făcut un duș rece. De fapt, domnul Nicușor Dan este politicianul, pentru că dânsul a devenit politician, politicianul care după 1989 a ridicat dușurile reci la rang de politică publică. Asta este realitatea tristă', a afirmat Burduja.
La rândul său, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat, miercuri, tot într-o conferință de presă, că datoriile între Primăria Generală și Termoenergetica se vor stinge pe parcursul anului.
'Între Primăria Capitalei și Termoenergetica sunt ca în fiecare început de an datorii care se vor stinge pe parcursul anului, pentru că în lunile de iarnă sunt facturile mari, mult mai mari decât banii pe care noi îi primim prin generozitatea Guvernului din impozitele bucureștenilor. Și atunci acumulăm datorii în iarnă, pe care le stingem ulterior până în lunile de vară când plătim către Termoenergetica mult mai mult decât factura de 10-15 milioane cât este pe lunile de vară. (...) Ce s-a schimbat acum este că Guvernul format în jurul PSD-ului ne-a redistribuit mult mai puțini bani din impozitele pe venit ale bucureștenilor, în ciuda referendumului pe care bucureștenii l-au votat', a spus Dan.
El a fost întrebat cum vede scenariul intrării Termoenergetica în insolvență, avansat de ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
'Suntem oameni politici cu un mandat de la cetățeni și fiecare dintre noi trebuie să acționăm cât mai responsabil față de cetățeni. Mi-aș dori să plătim acum un miliard de lei către compania Termoenergetica, astfel încât compania să plătească mai departe către ELCEN. Banii ăștia nu-i avem, pentru că un Guvern a ignorat voința bucureștenilor și face Primăria asta să fie un fel de oficiu de plăți, să facă numai mișcări obligatorii. Trebuie să plătim transportul public, subvenția la transport public pentru ca bucureștenii să poată să circule cu transportul public, trebuie să plătim elementele esențiale, nu investițiile, repet, de funcționare a spitalelor, trebuie să plătim întreținerea minimală a spațiilor verzi. Am blocat, cum v-am spus, investițiile pe repararea locurilor de joacă, am alocat mult mai puțini bani pe malurile de lac din Herăstrău și am oprit multe investiții în spitale pentru că nu sunt bani. Asta este. Nu sunt bani!', a completat Nicușor Dan. AGERPRES/(A - redactor: Oana Tilică, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Ady Ivaşcu)
Citeşte şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Bucura-Oprescu: Ministerul Muncii are ca prioritate consolidarea pieței muncii
Deficitul de forță de muncă afectează atât companiile private, cât și instituțiile publice, motiv pentru care Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale are ca prioritate consolidarea pieței muncii, a declarat, vineri, ministrul de resort, Simona Bucura-Oprescu. Simona Bucura-Oprescu, împreună cu președintele Agenției N
DNSC atenționează asupra unei tentative de fraudă la adresa antreprenorilor din România
Antreprenori din România sunt vizați de o tentativă de fraudă prin care atacatorii cibernetici transmit apeluri false care se folosesc de identitatea Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC), avertizează specialiștii Directoratului, într-o
Mediul de afaceri așteaptă reluarea programelor de tip IMM Invest (organizație)
Reluarea programelor de tip IMM Invest, care au sprijinit zeci de mii de firme, reprezintă una dintre așteptările mediului de afaceri, alături de reducerea cheltuielilor bugetare, investiții în infrastructură și în economia reală și creșterea absorbției fondurilor europene, susține președintele de onoare IMM România, Florin Jianu. Potrivit un
Petrescu: Ingredientul cel mai important atunci când vorbim de piețele financiare este încrederea
Ingredientul cel mai important atunci când vorbim de piețele financiare este încrederea, a declarat, vineri, președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Alexandru Petrescu, la Conferința Dreptul afacerilor. 'Ingredientul cel mai important atunci când vorbim de piețele financiare este încrederea. Ea se câștigă gr
Ministrul Energiei: Gazoductul Tuzla - Podișor va fi recepționat oficial în următoarele 60 de zile
Gazoductul Tuzla - Podișor, magistrala de peste 300 km care va prelua gazele din Marea Neagră, este gata în proporție de peste 99% și va fi recepționat oficial în următoarele 60 de zile, a anunțat vineri ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'România se impune ca nod strategic al noii hărți energetice regionale: investim masiv în i
Concordia: Administrație eficientă, reducerea birocrației și dialog constructiv cu mediul de afaceri, practici pe care le susținem la toate nivelurile
Administrația eficientă, reducerea birocrației și dialogul constructiv cu mediul de afaceri sunt practici pe care le susținem și le considerăm necesare la toate nivelurile decizionale, susțin reprezentanții Confederației Patronale Concordia, într-o scrisoare adresată lui Ilie Bolojan, la finalul mandatului său de președinte interimar al României. &
MIPE: Reorganizarea ministerului se desfășoară cu respectarea strictă a Codului administrativ
Procesul de reorganizare din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) se desfășoară cu respectarea strictă a Codului administrativ, iar toți funcționarii publici vizați își vor continua activitatea în cadrul instituției, în noile structuri reorganizate, în condiții de stabilitate juridică și funcțională, fără a le fi afectate dr
Apartamentele și garsonierele decomandate din București sunt cele mai valoroase, în această perioadă (analiză)
Apartamentele și garsonierele decomandate din București sunt cele mai valoroase, prețul mediu al unei garsoniere, de exemplu, fiind de peste 60.000 de euro, arată un studiu publicat, vineri, de o platformă imobiliară. Potrivit datelor Imobiliare.NET, graficul 'Preț mediu Euro în funcție de compartimentare' relevă faptul că, &icir
Pistol (CNAIR): Stadiul fizic al lucrărilor pe cei aproximativ 10 km dintre Tigveni și Curtea de Argeș a ajuns la 73,75%
Stadiul fizic al lucrărilor pe cei aproximativ 10 km dintre Tigveni și Curtea de Argeș a ajuns la 73,75%, cea mai dificilă structură din acest șantier fiind tunelul Momâia, a anunțat, vineri, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol, pe pagina sa de Facebook. 'Constr
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea de către Medicover Investment a companiilor din România ale Synlab International
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care Medicover Investment BV intenționează să preia companiile, din România, care aparțin Synlab International GmbH. Potrivit unui comunicat de presă al instituției, transmis vineri AGERPRES, companiile care aparțin Synlab International GmbH sunt: Synlab West SRL, Laboratoarele Synlab SRL
Indicele ROBOR la trei luni a crescut ușor, vineri, la 7,29%
Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat vineri la 7,29%, de la 7,28% pe an în ședința precedentă, conform datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). La începutul acestui an, indicele era de 5,92% pe an, dar a &
UNSAR: 60.000 de euro, cea mai mare despăgubire achitată în 2024 în baza unei asigurări de călătorie
Cea mai mare despăgubire achitată, anul trecut, în baza unei asigurări de călătorie, de către o companie-membră a Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) a fost de circa 60.000 de euro, mai mare cu peste 33% față de recordul din 2023. Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, AGERPR
Peste 30 de milioane de euro din PNRR, investite de orașele mari, în insule 'smart' de colectare a deșeurilor (analiză)
Orașe mari din România, precum Brașov, Iași și Cluj-Napoca, investesc, în total, peste 30 milioane de euro în insule 'smart' de colectare separată a deșeurilor, arată o analiză de specialitate, dată publicității vineri, Potrivit datelor centralizate de Clean Recycle, unele dintre investiții au fost începute &ici
INS: Volumul cifrei de afaceri din comerțul cu autovehicule și motociclete a crescut cu 4,3%, ca serie brută, în T1
Volumul cifrei de afaceri din comerțul cu autovehicule și motociclete a crescut, în primele trei luni din acest an, față de perioada similară din 2024, atât ca serie brută, cu 4,3%, cât și ca serie ajustată, în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, cu 1,1%, arată datele publicate, vineri, de Institutul Național de Statistic
Afacerile din serviciile de piață prestate populației au scăzut cu 2,6%, ca serie brută, în primul trimestru (statistică)
Activitatea de servicii de piață prestate populației a înregistrat o cifră de afaceri în scădere cu 2,6%, ca serie brută, în primele trei luni din acest an, față de aceeași perioadă din 2024, reiese din datele publicate, vineri, de Institutul Național de Statistică (INS). Conform statisticii oficiale, în perioada ianuar