Burduja: Sistemul de termoficare în sine este în colaps; administratorii Termoenergetica l-au informat pe Nicușor Dan că intră în insolvență compania

Sistemul de termoficare este în colaps, în condițiile în care ELCEN, compania Ministerului Energiei, are de încasat peste 1,25 miliarde de lei de la Termoenergetica, bani pe care aceasta nu i-a primit de la Primăria Generală și a anunțat că trebuie să intre în insolvență, conform legii, a afirmat, miercuri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, într-o conferință de presă.
'Sistemul de termoficare în sine este în colaps. ELCEN, compania Ministerului Energiei, are de încasat peste 1,25 miliarde de lei. Primăria nu a mai plătit nici către Termoenergetica, propria ei companie, drept pentru care, zilele trecute, conducerea Termoenergetica i-a scris primarului general, fiindcă o obligă legea, că trebuie să intre în insolvență. Deci, administratorii Termoenergetica, respectând legea, l-au informat pe domnul Nicușor Dan că intră în insolvență compania. Și domnul Crețu (directorul general al ELCEN- n. r.) o să vă prezinte cifre legate de plățile efectuate de primărie către ELCEN și o să vedeți niște lucruri care poate o să vă surprindă, poate le știți, dar eu consider că ar trebui să le știe toți românii, cu atât mai mult cu cât acum domnul Nicușor Dan vine să ceară votul românilor, tuturor românilor, nu doar bucureștenilor', a afirmat Burduja.
Potrivit acestuia, și Bucureștiul se îndreaptă 'cu pași repezi spre faliment' după cinci ani în care s-a aflat sub administrarea lui Nicușor Dan, datoriile sale fiind în jur de 4,7 miliarde de lei.
'Astăzi, Capitala este în pragul colapsului bugetar (...) M-am uitat printre picături la conferința domnului Nicușor Dan, anunțată așa, intempestiv, cât să fie înainte de conferința noastră, dar nu e nicio problemă. Și a spus un lucru dânsul, mi-a plăcut. Singurul lucru care mi-a plăcut în conferința lui a sunat adevărat și anume că un candidat la prezidențiale trebuie judecat după fapte, nu după imagine. Mi s-a părut interesant. Și m-am uitat la faptele dânsului (...) și vedem că vorbim de această datorie de 1,2 miliarde de lei pe care Primăria Generală o are și că pe Legea finanțelor publice locale, atunci când ai o datorie mai veche de 90 de zile și această datorie depășește 15% din cheltuielile bugetate pe anul respectiv (...) și sunt convins că ai mei colegi din Consiliul General vor cere recunoașterea acestei situații (...) Mai mult, dacă însumăm toate datoriile Bucureștiului, actuale, vedem că ajungem undeva la 4,7 miliarde de lei (...) ceea ce este aproape de jumătate din bugetul pe anul în curs, iar conform aceleiași Legi 273/2006, articolul 75 alineatul 1, litera a) asta înseamnă o stare de insolvabilitate. Deci, Bucureștiul se îndreaptă cu pași repezi după 5 ani de administrație Nicușor Dan spre faliment. Parcă a scos Bucureștiul din faliment. Ori, când ne uităm la cifre, această afirmație este evident o minciună. Domnul Nicușor Dan are impresia că dacă repetă o minciună suficient de multe ori ea devine adevăr, dar cifrele și matematica nu mint. Și, fără a speria pe nimeni, să nu se mire bucureștenii dacă într-un viitor apropiat, sub conducerea domnului Nicușor Dan, vom ajunge să avem executări silite ale bunurilor lor până la urmă, că sunt bunurile oamenilor, bunuri publice, nu sunt bunurile lui Nicușor Dan', a arătat șeful de la Energie.
În opinia acestuia, primarul general al Capitalei candidează la președinție pentru că fuge de problemele Bucureștiului și este depășit de situație.
'Analizând lucrurile foarte bine, m-a bântuit o întrebare: după alegerile de anul trecut, din luna decembrie, când domnul Nicușor Dan și-a anunțat într-o seară candidatura la președinția României m-am întrebat de ce. De ce candidează Nicușor Dan la președinția României? (...) Și mi-am dat seama că domnul Nicușor Dan candidează pentru că pur și simplu este depășit. Fuge de problemele Bucureștiului, nu mai are cum să le rezolve, nu mai are cum să-i păcălească pe bucureșteni după aproape cinci ani', a susținut ministrul.
Sebastian Burduja crede că Nicușor Dan este politicianul care după 1989 a ridicat dușurile reci la rang de politică publică.
'Suntem astăzi la unul dintre cele patru CET-uri din București. În fiecare iarnă ne rugăm la bunul Dumnezeu să ne ajute să ținem aceste fiare vechi de 60-70 de ani în stare de funcționare pentru ca bucureștenii să aibă cât de cât apă caldă și căldură și, atunci când nu au, să fie din cauza stării rețelei de termoficare și nu din cauza ELCEN. Și în sezonul rece pe care l-am traversat, ELCEN încă o dată și-a făcut treaba. Oamenii din ELCEN s-au asigurat că toate aceste instalații, toate aceste echipamente din anii '60-'70 au funcționat încă o iarnă. Din păcate, la acest moment, chiar acum când vorbim, este una din situațiile des întâlnite în București: unul din cinci bucureșteni nu are apă caldă. Dacă vă uitați pe aplicația Termo Alert, vedeți acest lucru. Starea sistemului este pe roșu 81%. Și dacă privim și harta de pe aplicație, punctele roșii de pe hartă, sunt familii de bucureșteni, sunt bătrâni, sunt copii mici, sunt oameni care s-au trezit de dimineață și vrând să facă un duș au făcut un duș rece. De fapt, domnul Nicușor Dan este politicianul, pentru că dânsul a devenit politician, politicianul care după 1989 a ridicat dușurile reci la rang de politică publică. Asta este realitatea tristă', a afirmat Burduja.
La rândul său, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat, miercuri, tot într-o conferință de presă, că datoriile între Primăria Generală și Termoenergetica se vor stinge pe parcursul anului.
'Între Primăria Capitalei și Termoenergetica sunt ca în fiecare început de an datorii care se vor stinge pe parcursul anului, pentru că în lunile de iarnă sunt facturile mari, mult mai mari decât banii pe care noi îi primim prin generozitatea Guvernului din impozitele bucureștenilor. Și atunci acumulăm datorii în iarnă, pe care le stingem ulterior până în lunile de vară când plătim către Termoenergetica mult mai mult decât factura de 10-15 milioane cât este pe lunile de vară. (...) Ce s-a schimbat acum este că Guvernul format în jurul PSD-ului ne-a redistribuit mult mai puțini bani din impozitele pe venit ale bucureștenilor, în ciuda referendumului pe care bucureștenii l-au votat', a spus Dan.
El a fost întrebat cum vede scenariul intrării Termoenergetica în insolvență, avansat de ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
'Suntem oameni politici cu un mandat de la cetățeni și fiecare dintre noi trebuie să acționăm cât mai responsabil față de cetățeni. Mi-aș dori să plătim acum un miliard de lei către compania Termoenergetica, astfel încât compania să plătească mai departe către ELCEN. Banii ăștia nu-i avem, pentru că un Guvern a ignorat voința bucureștenilor și face Primăria asta să fie un fel de oficiu de plăți, să facă numai mișcări obligatorii. Trebuie să plătim transportul public, subvenția la transport public pentru ca bucureștenii să poată să circule cu transportul public, trebuie să plătim elementele esențiale, nu investițiile, repet, de funcționare a spitalelor, trebuie să plătim întreținerea minimală a spațiilor verzi. Am blocat, cum v-am spus, investițiile pe repararea locurilor de joacă, am alocat mult mai puțini bani pe malurile de lac din Herăstrău și am oprit multe investiții în spitale pentru că nu sunt bani. Asta este. Nu sunt bani!', a completat Nicușor Dan. AGERPRES/(A - redactor: Oana Tilică, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Ady Ivaşcu)
Citeşte şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
ANCOM: Precizăm că am tratat cu aceeași rapiditate sesizările primite de la doi dintre actorii politici implicați în campania electorală
Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) precizează că a primit sesizări de la doi dintre actorii politici implicați în campania electorală, care semnalau aspecte diferite pe fond, respectiv conținut potențial ilegal în cazul uneia dintre plângeri și alterarea vizibilității pe marile platforme în c
Banca Mondială estimează pentru România o creștere economică de 1,3% în 2025
Banca Mondială estimează o încetinire a creșterii în economiile în curs de dezvoltare din regiunea Europa și Asia Centrală (ECA) la 2,5% în perioada 2025-2026, pentru România previzionând o creștere economică de 1,2% în 2025 și de 1,9% în 2026, conform Raportului ECA Economic Update pentru regiune, publicat miercuri.
AAC: Direcțiile propuse de PE referitor la bugetul UE post-2027, un pas important spre o Politică Agricolă Comună mai corectă
Direcțiile propuse de Parlamentul European referitor la viitorul buget al UE post-2027 reprezintă un pas important spre o Politică Agricolă Comună (PAC) mai corectă și adaptată realităților fermierilor din Estul Europei, consideră Alianța pentru Agricultură și Cooperare. Potrivit unui comunicat al AAC, remis AGERPRES, Comisia pentru bugete a Parlamentului Euro
Crețu (ELCEN): Datoria Primăriei Capitalei a ajuns la 1,4 miliarde lei; în aprilie a plătit zero lei
Datoria Primăriei Capitalei către ELCEN este în prezent de 1,4 miliarde lei, iar în luna aprilie nu a fost plătit niciun leu, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, directorul general al Electrocentrale București, Claudiu Crețu. 'Voi vorbi strict cifre, ca să înțelegem situația în care ne aflăm astă
România, prezentă în aceste zile la Târgul de Turism din Kazahstan
România participă, începând de miercuri, la Târgul de Turism din Kazahstan (KITF), care a ajuns la a 23-a ediție, în standul țării noastre fiind promovate destinații precum Mureș, Harghita, Bucovina, dar și Constanța - Mamaia. 'Intrarea României în spațiul Schengen ne-a făcut destinația vedetă și &
Metrorex introduce abonamente lunare pentru utilizarea parcării Terminalului Multimodal Străulești, începând cu 1 mai
Metrorex introduce, de la 1 mai, abonamente lunare pentru utilizarea parcării Terminalului Multimodal Străulești, odată cu efectuarea testelor pentru implementarea unei noi oferte tarifare, a anunțat miercuri compania. Astfel, Metrorex vine în sprijinul publicului călător care utilizează serviciile de parcare tip Park&Ride prin introducerea abonament
Ministrul Finanțelor participă la Reuniunile de Primăvară organizate de Grupul Băncii Mondiale și Fondul Monetar Internațional
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, participă în această săptămână la Reuniunile de Primăvară organizate de Grupul Băncii Mondiale și Fondul Monetar Internațional (FMI), reafirmând angajamentul României pentru stabilitatea fiscal-bugetară, a anunțat miercuri instituția. 'Delegația Ministerului Finanțelor, condusă d
ANSVSA: Un transport cu peste 30.000 de oi va pleca miercuri către Algeria
Un nou transport de ovine românești, cu peste 30.000 de animale, va pleca miercuri din portul Constanța către Algeria, a anunțat Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). 'Astăzi, 23 aprilie 2025, un nou transport important de ovine este realizat către statul algerian, în baza colaborăr
Pistol: În octombrie, practic, vom avea toată legătura de la Ploiești la Buzău
Lotul 2 Pietroasele - Mizil din autostrada A7 Ploiești - Buzău este estimat a se finaliza în cursul lunii mai, iar lotul 3 Pietroasele/Spătaru - Buzău în octombrie, astfel încât, practic, vom avea toată legătura de la Ploiești la Buzău, a afirmat, miercuri, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CN
Grindeanu: Contractele pentru construcția ultimelor trei tronsoane ale A8 intră în procedură de licitație
Documentația pentru contractele privind proiectarea și execuția tronsoanelor cuprinse între Lețcani și Podul de la Ungheni a fost transmisă, miercuri, spre validare, la Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP), a anunțat ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, pe pagina sa de
Incertitudinea domină piața bursieră; deciziile lui Trump au potențialul de a transforma complet peisajul (analiză)
Incertitudinea încă domină piața, iar deciziile lui Trump au potențialul de a transforma complet peisajul, susțin analiștii XTB, companie de investiții pe bursele internaționale. 'Este important de reținut că anunțul de a suspenda tarifele nu înseamnă că președintele american a renunțat complet la acest scenariu. În plus,
Buget de 1,43 miliarde de lei la ''Rabla 2025''; ecotichetul pentru mașinile electrice ajunge la 7.500 de euro (minister)
Bugetul Programului ''Rabla'' din acest an va fi de 1,43 miliarde de lei, cu aproape 50% mai mare decât cel din 2024, iar valoarea ecotichetului pentru mașinile electrice a fost majorată la 7.500 de euro, față de 5.000 de euro, în anul anterior, informează Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), într-un comunicat de presă tr
Ministerul Muncii: Alocațiile pentru copii vor ajunge la beneficiari din 8 mai, iar pensiile din 2 mai
Alocațiile pentru copii vor ajunge la beneficiari din 8 mai, în cont bancar, în timp ce pensiile vor putea fi încasate din 2 mai, prin mandat poștal, chiar dacă începutul lunii aduce minivacanța de 1 Mai, informează Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale. Potrivit unei postări pe pagina de Fac
Bursa de la București a deschis pe verde ședința de miercuri
Bursa de Valori București (BVB) a deschis miercuri în creștere pe toți indicii, iar rulajul se cifra la 8,3 milioane de lei (1,6 milioane euro) după 30 de minute de la debutul ședinței. Indicele principal BET, care arată evoluția celor mai lichide 20 de companii, înregistra o apreciere de 0,30%, iar indicele