CITR: Circa 6.650 de companii au intrat în insolvenţă în 2023, număr similar cu cel din 2022

Numărul companiilor care au apelat la procedurile de insolvenţă în 2023 a rămas la acelaşi nivel din anul anterior, adică la 6.650, a anunţat, joi, într-un comunicat, CITR, liderul pieţei de insolvenţă şi restructurare din România.
Dintre acestea, 89 sunt companii de impact, cu active de peste 1 milion euro, comparativ cu 67 în anul precedent.
În ceea ce priveşte numărul restructurărilor prin procedura de concordat preventiv, în 2023 au fost înregistrate 90 de cereri, dintre care 60 sunt în derulare în momentul acesta. Totodată, 14 dintre cereri vin de la companii de impact.
"Cifrele acestea reflectă rezultatele unor politici europene şi naţionale orientate către a ţine companiile în viaţă în vremuri de dificultate economică prin diverse mecanisme de sprijin. Însă costul ascuns pe care companiile îl plătesc este chiar performanţa lor, capacitatea lor de a genera profit pe termen lung. Cresc datoriile şi le scade performanţa. Cu alte cuvinte, companiile sunt ţinute în viaţă pe perfuzii, ele funcţionează, dar acumulează datorii. Întrebarea pe care noi ne-o adresăm constant este cum le putem sprijini să se însănătoşească şi să performeze singure pe termen lung? Cum le ajutăm să treacă din zona de tratament la însănătoşire? În mod cert soluţiile de restructurare oferă premisele pentru o evoluţie sănătoasă. Mai departe, însă, pivotarea, inovarea, schimbarea modului de a face business sunt cele care menţin rezultatele", a declarat Paul-Dieter Cîrlănaru, CEO CITR.
Potrivit sursei citate, printre cele mai afectate sectoare în 2023 au fost: comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, alături de repararea autovehiculelor şi motocicletelor, cu 1.630 de cazuri şi o uşoară scădere de 1,15% faţă de anul precedent. Urmează sectorul construcţiilor, care a înregistrat o creştere de 3,60% în 2023, cu un total de 1.208 de cazuri, şi transporturile şi depozitarea - o creştere de 18% şi un total de 636 de cazuri.
"Bucureştiul continuă să înregistreze cel mai mare număr de companii în insolvenţă, cu o creştere de la 1.153 în 2022, la 1.289 în 2023. În acelaşi timp, remarcăm o creştere a numărului companiilor în insolvenţă în judeţe precum Bihor, unde numărul a crescut de la 545 în 2022, la 599 în 2023. Observăm şi o scădere în judeţe precum Argeş, de la 178 în 2022, la 120 în 2023, semnalând posibile ameliorări în condiţiile economice sau eficienţa măsurilor de prevenire şi restructurare implementate", se menţionează în comunicat.
În 2023 au fost înregistrate 90 de cereri de deschidere a procedurii de concordat preventiv, dintre care 60 sunt în derulare în acest moment. Toate însumează o cifră de afaceri de 250 milioane de euro şi active imobilizate de peste 100 milioane euro.
Companiile sunt cu precădere din comerţ, construcţii şi fabricare, din judeţe precum Dolj, Bucureşti, Cluj şi Mureş. Dintre acestea 14 sunt companii de impact cu active imobilizate de peste 1 milioane euro. Ele au o cifră de afaceri cumulată de 120 milioane de euro şi împreună au active imobilizate de 78 milioane euro.
"Numărul companiilor care apelează la soluţii de restructurare este tot mai mare, însă aceste proceduri au caracter confidenţial, nu sunt vizibile. Chiar dacă nu putem avea o perspectivă asupra acordurilor de restructurare sau a restructurărilor de business în general, vedem interes crescut în zona aceasta", a afirmat Paul Dieter Cîrlănaru.
Potrivit sursei citate, un concept nou integrat în România a fost adus prin legislaţia în materie de restructurare, ce are la bază Directiva Europeană care îşi propune să ofere perspective de redresare companiilor în dificultate.
"Prin acordul de restructurare, companiile pot adresa problemele rapid şi adaptat nevoilor specifice, într-un cadru reglementat de negociere, care să le permită restructurarea activităţii şi a datoriilor. Prevenţie şi timpuriu sunt cele două elemente esenţiale ale filosofiei acestei proceduri iar rolul instanţelor de judecată este minim", se mai precizează în comunicat.
Totodată, un produs reinventat prin noile prevederi în materie de restructurare, concordatul preventiv oferă posibilitatea de suspendare temporară a oricărei executări silite de care antreprenorul poate beneficia pentru renegocierea cu partenerii, într-un cadru reglementat, care permite o restructurare a afacerii şi datoriilor şi o redare a echilibrului şi perspectivei în business.
"Soluţiile care pot fi implementate într-un astfel de mecanism de restructurare pot fi adaptate specificului fiecărei companii şi pot implica măsuri precum: eşalonarea şi ajustarea datoriilor, conversia datoriilor în acţiuni, transfer de business, vânzarea de active non-core, atragerea de finanţări, fuziuni/divizări etc.", susţin reprezentanţii CITR.
În timp ce acordul de restructurare şi concordatul preventiv sunt proceduri moderne restructurare reglementate de Legea 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, companiile pot apela în anumite situaţii şi la restructurarea extra-judiciară într-o manieră consensuală cu partenerii acesteia.
Astfel, măsurile de restructurare financiară şi/sau operaţională pot fi agreate consensual între administratorii, asociaţii şi creditorii principali ai companiei.
"Restructurarea financiară poate viza modificarea structurii datoriilor companiei dar şi structura capitaluri acesteia, prin aducerea unui investitor sau majorarea capitalului social. Restructurarea operaţională are ca scop eficientizarea şi îmbunătăţirea profitabilităţii prin implementarea unor măsuri de optimizarea a proceselor de producţie, distribuţie, marketing sau control al costurilor. Succesul unei restructurări depinde de mulţi factori dar esenţială este demararea procesului de restructurare de o manieră timpurie, înainte de acutizarea problemelor", se mai spune în comunicat.
CITR este liderul pieţei de insolvenţă şi restructurare din România încă din 2008. Cu o experienţă de peste 22 de ani pe piaţa insolvenţei şi peste 1.100 de proiecte gestionate de-a lungul timpului, CITR distribuie anual peste 100 de milioane de euro creditorilor, în misiunea sa de a salva valoarea din companiile româneşti de impact. CITR este o companie Impetum Group, primul grup românesc dedicat misiunii de a maximiza valoarea de business din oricare etapă din viaţa unei companii, cu scopul de a crea un impact pozitiv în economie. AGERPRES/(AS - autor: Nicoleta Bănciulea, editor: Oana Tilică, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Banca Națională a României lansează o monedă cu tema 175 de ani de la nașterea lui Ioan Andreescu
Banca Națională a României lansează în circuitul numismatic, începând cu data de 7 aprilie 2025, o monedă din argint cu tema 175 de ani de la nașterea lui Ioan Andreescu, conform unui comunicat de presă. Aversul monedei prezintă o compoziție grafică sub forma unei palete de pictură, inscripția 'ROMANIA' în arc de cerc, val
INS: Sosirile în structurile de primire turistică, în creștere cu 3% în primele două luni
Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică (inclusiv apartamente și camere de închiriat), în primele două luni din 2025, au însumat 1,6 milioane persoane, în creștere cu 3% față de perioada corespunzătoare din 2024, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), publicate vineri. Din numărul total
Daraban (CCIR): Piețele din Caraibe, o regiune cu un potențial semnificativ pentru antreprenorii români
Piețele din Caraibe este o regiune cu un potențial semnificativ pentru antreprenorii români care desfășoară activități în turism, investiții în infrastructură, industria alimentară și procesarea produselor agricole, pescuit și acvacultură, susține președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban.
Păun: Produsele exportate de România către SUA nu au o valoare adaugată foarte mare; se pot găsi alternative în interiorul UE
Valoarea totală a exporturilor României către Statele Unite este de circa 4 miliarde de dolari, aproximativ 50-60% din aceste exporturi reprezentând produse care nu au o valoare adaugată foarte mare și pentru care se pot găsi ușor alternative de export în interiorul Uniunii Europene, consideră Cristian Păun, profesor universitar de economie.
Cristian Păun: Taxa pe stâlp aduce un stres inutil mediului de afaceri din România
Taxa pe stâlp nu aduce bani mulți la bugetul statului, nici nu rezolvă dezechilibrul bugetar și, în plus, aduce un stres inutil mediului de afaceri din România, având în vedere taxele vamale cu care se va confrunta în perioada următoare, consideră Cristian Păun, profesor universitar de economie. 'Eu cons
Operatorii din transport trebuie să afișeze în interiorul mijloacelor de transport plăcuțe cu prețul călătoriei, în sistem braille
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a transmis joi, spre publicare în Monitorul Oficial, un Ordin conform căruia operatorii economici din domeniul transportului public trebuie să se asigure că în interiorul mijloacelor de transport există plăcuțe cu afișarea prețului per călătorie, mesajul fiind transmis în sistem braille, p
ANAF: Fraudă de peste un milion de lei identificată în domeniul comerțului online cu parfumuri
Inspectorii antifraudă au verificat un operator economic din Hunedoara care vindea parfumuri pe un site specializat și au constatat că persoanele care controlează societatea s-au sustras de la declararea vânzărilor și implicit a taxelor și impozitelor aferente, prejudiciul fiind estimat la peste un milion de lei. 'Inspectorii din cad
România a înregistrat anul trecut, pe relația cu SUA, un excedent comercial de peste 968 milioane euro (INS)
România a exportat anul trecut în Statele Unite ale Americii produse în valoare de peste 2,283 miliarde euro și a importat de 1,315 miliarde euro, rezultând un excedent comercial pe relația cu SUA de 968 milioane euro, conform datelor Institutului Național de Statistică, transmise la solicitarea AGERPRES. Valori ridicat
VIDEO Măsurile pentru reducererea la minimum a impactului tarifelor impuse de SUA vor fi discutate punctual săptămâna viitoare (ministru)
Guvernul pregătește deja scheme de ajutor pentru sectoarele care ar putea avea de suferit în urma noilor tarife impuse de Statele Unite, iar măsurile propuse vor fi discutate punctual săptămâna viitoare cu cei afectați, astfel încât să fie redus la minimum impactul asupra companiilor românești al acestor tarife, a declarat joi, la briefi
VIDEO Tanczos Barna: Am aprobat Ordonanța de Urgență prin care am modificat reglementările privind impozitul pe construcțiile speciale
Guvernul a aprobat joi Ordonanța de Urgență prin care a modificat reglementările privind impozitul pe construcțiile speciale, a declarat, joi, vicepremierul și ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, după ședința de Guvern. 'Astăzi am aprobat Ordonanța de Urgență prin care am modificat reglementările privind impozitul pe construcțiile special
Negrescu: În plin război comercial, Guvernul aprobă taxa pe stâlp; România calcă din nou în străchini
România va simți efectele taxelor vamale de 20% impuse de SUA Uniunii Europene din prisma relațiilor comerciale pe care le are cu celelalte țări europene, mai ales cu Germania, Franța, Italia și Spania care exportă puternic în SUA, a declarat joi, pentru AGERPRES, consultantul economic, Adrian Negrescu. În opinia sa, Rom&acir
Dobre (TradeVille): Concurența pe care o face statul duce și la creșterea numărului de investitori; avem mai mulți investitori la Bursă cu Fidelis
Concurența pe care o face statul, prin emisiuni precum Fidelis, duce și la creșterea numărului de investitori, iar pentru companiile care au rezultate bune există investitori, a explicat, joi, Alexandru Dobre, director general adjunct, TradeVille, în cadrul evenimentului de listare a două noi emisiuni de obligațiuni pe Sistemul Multilateral de Tranzacționare al
Burnete (Concordia): Impactul taxelor impuse de SUA se va vedea în România în industria auto, a mobilei sau articolelor din oțel
Exporturile directe ale României către Statele Unite reprezintă aproximativ 2% din totalul exporturilor naționale, însă impactul indirect al noilor taxe impuse de SUA poate fi resimțit în sectoare precum industria auto, a mobilei și a produselor din lemn, articolelor din oțel, fier, dar și a produselor din cauciuc și derivate, cea a echipamentelor i
VIDEO INTERVIU/Vevera (ICI): Zona umană va rămâne indispensabilă în ceea ce înseamnă dezvoltarea proiectelor și dezvoltarea zonei de tehnologie
Inteligența artificială a reușit să acopere o parte din deficitul de personal, preluând partea de acțiuni repetitive, de programare basic, dar zona de creativitate, cea de dezvoltare, vor rămâne clar zone umane la acest moment, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, directorul general al ICI București, Adrian-Victor Vevera.
Bontea (ANCOM): Suntem mai aproape de o piață poștală centrală pe colet, iar comerțul electronic este motorul
România se află tot mai aproape de o piață poștală centrală pe colet, iar comerțul electronic este motorul, 80% din traficul de colete provenind din cumpărăturile online, care generează peste jumătate din veniturile sectorului, a declarat, joi, vicepreședintele Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), Vlad Bontea,