logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Raport BM: Dezvoltarea unor produse de managementul riscurilor pentru micii fermieri este esenţială

Imagine din galeria Agerpres

Mai puţin de unu la sută dintre fermierii români folosesc instrumentele de management al riscului din cadrul Politicii Agricole Comune a UE, iar în condiţiile riscurilor tot mai mari cauzate de schimbările climatice, dezvoltarea unor astfel de produse care să fie potrivite şi atractive pentru micii fermieri este esenţială, conform Raportului de Ţară privind Clima şi Dezvoltarea pentru România al Grupului Banca Mondială, lansat marţi.

"Este nevoie de dezvoltarea unor instrumente de managementul riscurilor în agricultură, pentru a proteja fermierii şi pentru a atenua pierderile. Mai puţin de unu la sută dintre fermierii români folosesc instrumentele de management al riscului din cadrul PAC a UE, iar cei care o fac sunt cei cu ferme mari. Producătorii cei mai vulnerabili - fermele mici - nu îşi fac asigurări, fie pentru că nu ştiu despre ele, fie pentru că nu pot să plătească primele. În condiţiile riscurilor crescânde cauzate de schimbările climatice, dezvoltarea unor produse de managementul riscurilor care să fie potrivite şi atractive pentru micii fermieri este esenţială. PNS actual a prioritizat crearea unui instrument de managementul riscului pentru a completa sistemul de asigurări în agricultură şi a asigura despăgubirea tuturor fermierilor pentru pagube cauzate de efecte climatice şi de mediu", se menţionează în raport.

Raportul BM precizează că agricultura joacă un rol socio-economic important în România, dar este vulnerabilă la şocurile induse de climă. Deşi PIB din agricultură a scăzut de-a lungul anilor, la 4,1% din PIB total în 2021, el a fost considerabil mai mare decât media UE de 1,3%, în sector fiind angajat un procent de aproximativ 20% din totalul forţei de muncă (ILOSTAT - Statistici ale Organizaţiei Internaţionale a Muncii n.r.). Femeile din România reprezintă 43,1% din forţa de muncă din agricultură. Majoritatea managerilor de ferme din România gestionează microferme şi ferme de subzistenţă şi, cu un procent de 71%, femeile sunt suprareprezentate în clusterul de populaţie vulnerabilă care lucrează pe cont propriu în agricultură în România, arată raportul BM.

Potrivit sursei citate, valoarea adăugată a producţiei agricole a crescut cu o medie de 2,6% în perioada 2010-2021, dar cu variaţii mari de la an la an. Creşterea a fost caracterizată de extinderea mărfurilor de valoare scăzută, contractarea altor sectoare agroalimentare şi de creşterea animalelor, câştiguri modeste de productivitate şi tipare dezordonate de randament.

BM avertizează că schimbările climatice vor conduce la o creştere a pierderilor cauzate de climă, în special în agricultura neirigată, crescând şi mai mult decalajul dintre producătorii mari şi mici, aceştia din urmă fiind mai puţin capabili să gestioneze riscurile.

"Agricultura inteligentă adaptată climatic (CSA), o abordare a agriculturii care se concentrează pe creşterea productivităţii, reducerea emisiilor şi creşterea rezilienţei, va fi esenţială pentru a determina o tranziţie verde în acest sector în România. Deşi creşterea în agricultură s-a obţinut cu o reducere a emisiilor (50% din nivelurile din 1989 obţinute în 2010, valoare stabilă de atunci), sectorul este a doua cea mai mare sursă de emisii, după sectorul energetic (17% din total). Pentru a avea loc o creştere în sector, în limitele stabilite prin PNIESC (Planul Naţional Integrat în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice) această creştere trebuie realizată prin minimizarea emisiilor în producţia nouă, reducerea emisiilor în practicile existente şi îmbunătăţirea depozitelor de carbon. Pentru aceasta va fi nevoie de planificare strategică, de coordonare puternică şi de o bază solidă de cunoştinţe şi accent pe crearea de sinergii între sistemele agricole", subliniază BM în raport.

De asemenea, investiţiile în irigaţii şi adoptarea de practici agricole de conservare reprezintă strategii esenţiale de adaptare.

Variabilitatea din ce în ce mai mare a precipitaţiilor va ameninţa agricultura neirigată şi va creşte nevoia de reabilitare a schemelor de irigaţii existente şi necesarul de investiţii în infrastructura verde de irigaţii. "Acest lucru este important în special în zonele vulnerabile, precum cele din sud, sud-est şi est, unde modelele climatice prevăd că seceta va fi cea mai frecventă şi mai severă. Strategia actualizată privind irigaţiile prevede reabilitarea şi extinderea infrastructurii de irigaţii pentru a ajunge la 2,87 milioane ha cu infrastructură funcţională, inclusiv dezvoltarea a 123.500 ha de sisteme noi de irigaţii prin scurgere gravitaţională", se mai arată în raport.

În acest context, va fi important ca extinderea să se facă pentru terenuri care sunt viabile din punct de vedere economic şi pentru care este nevoie de contribuţia fermierilor pentru a asigura utilizarea şi trecerea la irigaţiile gravitaţionale. În prezent, schemele de irigaţii gravitaţionale (aproximativ 250.000 ha) sunt utilizate într-un procent mai mic de 15%, aceasta reprezentând principala problemă în lupta cu seceta şi abordarea problemei variabilităţii recoltelor în funcţie de vreme, semnalează raportul.

În cadrul Planului Naţional Strategic (PNS) 2023-2027 pentru Politica Agricolă Comună a UE (PAC), Guvernul a alocat 400 milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii existente de irigaţii la ferme şi 85 de milioane de euro pentru înfiinţarea unor mici sisteme de irigaţii noi la nivel de fermă. "Pentru a susţine aceste investiţii în irigaţii, va fi esenţială adoptarea unor practici agricole care conservă umezeala în sol pentru a îmbunătăţi productivitatea managementului apei în ansamblu, a reduce necesarul de apă şi a creşte productivitatea apei atât în condiţii de irigare, cât şi în condiţii de irigare de la ploaie", potrivit BM.

Documentul punctează că pe lângă creşterea retenţiei apei în sol, CSA (Agricultură inteligentă adaptată climatic - Climate Smart Agriculture n.r.) şi alte practici de conservare oferă alte beneficii de adaptare şi atenuare. Clima mai caldă şi condiţiile extreme asociate cu aceasta, cum ar fi furtunile mai frecvente, expun România la eroziune şi la degradarea solurilor. Metode agricole de conservare, cum ar fi reducerea aratului, asigură un sol mai stabil şi mai puţin expus la eroziune, păstrează carbonul organic al solului, îmbunătăţind structura, fertilitatea şi capacitatea de reţinere a apei la nivelul solului. Practica de a acoperi solul cu deşeuri de recoltă şi de a lăsa paiele pe teren protejează şi ea suprafaţa solului de eroziunea indusă de apă şi de vânt", transmit experţii BM.

Nu în ultimul rând, îmbunătăţirea cercetării în agricultură, a dezvoltării şi a inovării poate să determine modernizarea sectorului agricol din România. România are 2.686 de comune şi numai 450 de Centre Locale de Consultanţă Agricolă, care de obicei au un singur agronom angajat. Un consultant agricol din sistemul guvernamental deserveşte 12.000-13.000 de fermieri, raportul optim în alte ţări europene fiind de 1 consultant la 65-100 de fermieri.

"Lipsa de servicii de extindere a agriculturii creează bariere pentru modernizarea prin agricultura de conservare, agricultura de precizie, managementul îngrăşămintelor, energie regenerabilă etc. PAC include finanţare/prevederi pentru consolidarea Sistemelor de Cunoştinţe şi Inovaţii în Agricultură (AKIS), deschizând calea pentru crearea unei agende solide de cunoştinţe şi inovare în sprijinul investiţiilor din sector", atenţionează autorii raportului.

Raportul de Ţară privind Clima şi Dezvoltarea pentru România al Grupului Banca Mondială reprezintă un produs elaborat de personalul Băncii Internaţionale pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (IBRD), al Asociaţiei Internaţionale pentru Dezvoltare (IDA), al Corporaţiei Financiare Internaţionale (IFC) şi al Agenţiei Multilaterale de Garantarea Investiţiilor (MIGA), cunoscute în mod colectiv sub numele de Banca Mondială, cu sprijinul unor contribuţii externe. AGERPRES/(AS - autor: Mariana Nica, editor: Andreea Marinescu, editor online: Adrian Dãdârlat)

Afisari: 30

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 28-04-2025 16:41

AFM publică un clip video pentru producătorii auto, în cadrul Programului Rabla Auto 2025

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) publică un material video pentru producătorii auto interesați să participe la Programul Rabla Auto 2025, cu informații detaliate privind înscrierea în cadrul programului, disponibil începând cu 30 aprilie, ora 10:00, a anunțat luni instituția. Conform sursei citate, ghidul video va fi disponibil

Economic 28-04-2025 16:37

Laszlo Borbely: România va pregăti 2.000 de experți în dezvoltare durabilă

România va pregăti până la finalul anului, prin intermediul unui curs post-universitar, 2.000 de experți în dezvoltare durabilă, a declarat, luni, Laszlo Borbely, consilier de stat și coordonator al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă. 'E o rețea de circa 150 de oameni care au fost primii experți în dezvoltare durabilă. E o n

Economic 28-04-2025 16:06

Petrescu (ASF): Bursa trebuie să fie locul unde instinctiv un antreprenor trebuie să îndrepte pentru finanțare

Trebuie să arătăm antreprenorului român că nu linia tradițională de finanțare bancară este cea care trebuie să se afle în ADN-ul lui, ci, instinctiv, el trebuie să se îndrepte spre bursă pentru diferite modalități de finanțare, a transmis, luni, președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Alexandru Petrescu. 'Atingem c&acir

Economic 28-04-2025 15:38

Precup: Peste 50% din piața de capital din România este generată de companiile de stat

Sectoarele de activitate trebuie să aibă o mai mare reprezentativitate în cadrul Bursei de Valori București, pentru că, astăzi, peste 50% din piața de capital este generată de companiile de stat, a afirmat, luni, Mihai Precup, secretar de stat în Cancelaria Prim-Ministrului și președinte al Consiliului interministerial pentru aplicarea politicii în domeniul

Economic 28-04-2025 14:55

Burduja:Memorandum între Hidroelectrica și NREL pentru stocarea de energie verde prin hidrocentrale cu acumulare prin pompaj

Hidroelectrica și National Renewable Energy Laboratory (NREL) - Department of Energy al SUA au parafat un memorandum care pune România în avangarda Europei în stocarea energiei verzi prin hidrocentrale cu acumulare prin pompaj (CHEAP) în tot lanțul carpatic, a anunțat, luni, ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Astăzi, la Varșovi

Economic 28-04-2025 14:20

ANAF derulează un nou program de conformare pentru cabinetele medicale individuale

 Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va desfășura până la finalul anului, la nivel național, un nou program de conformare ce se adresează persoanelor fizice înregistrate sub forma cabinetelor medicale individuale (CMI) sau ca persoană fizică independentă (PFI) și care realizează venituri din prestarea activității de asistență medicală (generală

Economic 28-04-2025 14:06

Senat-moțiune/Bucura-Oprescu:Bugetul de pensii din 2025 este cu 21 de miliarde de lei mai mare față de cel de anul trecut

Bugetul de pensii din acest an este de 155 de miliarde lei, cu 21 de miliarde lei mai mare față de cel de anul trecut, ceea ce înseamnă că nu este nici pe departe o scădere, cum s-a mințit în moțiune, a afirmat luni ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu. 'Haideți să analizăm împreună c&aci

Economic 28-04-2025 13:05

Adrian Pintea (MADR): Sistemul Național Antigrindină este oprit în momentul de față

Sistemul Național Antigrindină este oprit în prezent pentru că se fac anumite autorizări, dar în scurt timp acesta ar putea fi redeschis, a declarat, luni, secretarul de stat la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Pintea. 'Într-adevăr, în ceea ce privește sistemul național antigrindină, în mo

Economic 28-04-2025 12:44

Federația Silva: Reorganizarea Romsilva pune în pericol viitorul pădurilor românești; decizie luată fără consultarea partenerilor sociali

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor a decis 'de unul singur' soarta pădurilor României, fără consultarea partenerilor sociali, în legătură cu reorganizarea Romsilva, acțiune care pune în pericol viitorul pădurilor românești, avertizează Federația Sindicatelor Silva, într-un comunicat de presă transmis, luni, AGERPRES.

Economic 28-04-2025 12:26

Rata șomajului a coborât la 3,33% în luna martie 2025

Rata șomajului înregistrată la nivel național, la sfârșitul lunii martie 2025, a fost de 3,33%, în scădere cu 0,04 puncte procentuale raportat la cea din luna anterioară, informează luni Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). Potrivit instituției, numărul total de șomeri la finele lunii februarie 2025 a fo

Economic 28-04-2025 12:09

Stocklosa (CCIB): Pădurile reprezintă un capital extraordinar de creștere economică inteligentă și sustenabilă a României

Pădurile României reprezintă un capital extraordinar, care, gestionat cu responsabilitate, poate deveni un motor de creștere economică inteligentă și sustenabilă, a declarat, luni, la un eveniment de specialitate, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB), Iuliu Stocklosa. 'Într-o economie &ici

Economic 28-04-2025 11:50

Dumitru (DG AGRI): Europa este singurul continent în care suprafața împădurită a crescut în ultimii 35 de ani

Suprafața împădurită din Europa a crescut cu 9%, din 1990 până în prezent, iar la ora actuală 35% din teritoriul Uniunii Europene este ocupat de păduri, a declarat, luni, la un eveniment de specialitate, Mihail Dumitru, director general adjunct al Direcției Generale Agricultură și Dezvoltare Rurală (DG AGRI) din cadrul Comisiei Europene (CE).

Economic 28-04-2025 11:26

Penalitățile pentru nelivrarea noilor trenuri au ajuns la aproape 50 de milioane de euro,fără TVA; întârzieri și pe actualul grafic de livrare

Totalul penalităților de întârziere pe care Asocierea Alstom Ferroviaria S.p.A. și Alstom Transport trebuie să le plătească Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF) pentru nerespectarea graficului de livrare a celor 37 de trenuri noi Coradia Stream se ridicau, la finele lunii februarie 2025, la 248,837 milioane de lei (49,767 milioane de euro), fără TVA

Economic 28-04-2025 11:02

Frăsineanu: O primă formă a metodologiei de creare a centurilor verzi ar trebui să fie gata până la finele anului

O primă formă a metodologiei prin care se stabilește modul de creare a centurilor verzi din jurul Bucureștiului și al celorlalte orașe din România ar trebui să fie gata până la sfârșitul anului 2025, a afirmat, luni, la un eveniment de specialitate, Mihaela Frăsineanu, consilier de stat la Cancelaria prim-ministrului. 'To

Economic 28-04-2025 10:25

Codirlașu: Principalul risc pe termen scurt pentru economia României este riscul de retrogradare în categoria nerecomandată investițiilor

Principalul risc pe termen scurt pentru economia României, în contextul deficitelor gemene nesustenabile, este riscul de retrogradare în categoria nerecomandată investițiilor (junk), este de părere președintele Asociației CFA România, Adrian Codirlașu. 'În contextul deficitelor gemene nesustenabile, principalu