Ministrul Agriculturii: Anul viitor, în luna martie, vor începe lucrările la 35 de kilometri din Canalul Siret-Bărăgan

În luna martie a anului viitor vor începe lucrările la încă 35 de kilometri din Canalul Siret-Bărăgan, un proiect important care va aduce beneficii agricultorilor din zonă, în condiţiile în care aproape trei amenajări de irigaţii din Ialomiţa, Brăila şi Buzău vor putea fi alimentate gravitaţional, a declarat, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu.
"În martie anul viitor, vor începe lucrările la Canalul Siret-Bărăgan, încă 35 de kilometri. Din păcate, proiectul pe care eu l-am lansat cât am fost director la Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) a fost stopat, a fost scos inclusiv din achiziţiile publice. În momentul de faţă se lucrează la acest proiect şi eu sunt convins că în martie anul viitor vom vedea excavatoare în zonă. Realizarea Canalului Siret-Bărăgan are un rol foarte important, aduce beneficii agricultorilor de zonă, pentru că aproape trei amenajări de irigaţii importante, din Ialomiţa, Brăila şi Buzău, pot fi alimentate gravitaţional din acest canal, iar Ministerul Agriculturii şi ANIF nu vor mai avea costuri cu energia pentru a pompa apa din Dunăre", a precizat Florin Barbu.
Acesta a subliniat că pentru reabilitarea infrastructurii secundare de irigaţii au fost alocate fonduri de peste 500 de milioane de euro din Planul Strategic PAC 2023-2027, respectiv 400 de milioane pentru organizaţiile de udători şi 100 de milioane de euro pentru amenajări locale.
"Anul acesta vom lansa reabilitarea sistemelor de irigaţii, infrastructură secundară. Vor fi alocaţi 400 de milioane de euro pentru organizaţiile de udători, dar am conceput în Planul Strategic şi o componentă separată de 100 de milioane de euro pentru amenajări locale. Ce înseamnă aceste amenajări locale? Concomitent, când realizăm Canalul Sire-Bărăgan, fermierii din zonă pot să acceseze fonduri pe amenajări locale, cu adeverinţă eliberată de către ANIF, pentru a-şi face instalaţiile de irigat şi a-şi putea iriga culturile. Dacă nu mergem concomitent şi nu gândim aceste investiţii, ajungem să facem încă 35 de kilometri din Canalul Siret-Bărăgan şi constatăm că peste 4-5 ani nu irigă nimeni", a susţinut el.
Potrivit sursei citate, în momentul de faţă doar 5 kilometri din Canalul Siret Bărgan sunt finalizaţi şi totodată funcţionali, deservind 7.000 de hectare.
"Cei 5 kilometri au fost finalizaţi atunci când eram director general la ANIF, împreună cu domnul ministru Petre Daea. Pentru prima oară a fost reabilitată o staţie pe Canalul Siret-Bărăgan, funcţională şi în momentul de faţă pentru 7.000 de hectare. A fost pentru prima oară când s-a irigat din Canalul Siret-Bărăgan. A fost un proiect de succes şi pot să vă asigur că irigaţiile în România vor fi finalizate, pentru că este proiectul meu de suflet", a transmis şeful de la Agricultură.
Întrebat la cât se ridică costurile pentru realizarea celor 35 de kilometri din Canalul Siret-Bărăgan, ministrul a transmis că încă se lucrează la acest proiect şi nu poate furniza deocamdată costurile totale, însă a menţionat că "nu sunt sume care să ne dea pe spate".
"Când am fost preşedintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor am suplimentat fondurile Programului naţional de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii de la 1 miliard de euro la 1,5 miliarde de euro şi tot în calitate de preşedinte al Comisiei de Agricultură, împreună cu colegul meu, fostul ministru Adrian Chesnoiu, am putut da o lege prin care 50% din consumul de energie la organizaţii să fie suportat de către Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare", a adăugat el.
Totodată, ministrul Agriculturii a dat asigurări că până în 2027 se va finaliza programul de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii pe 2 milioane de hectare, din totalul celor 2,8 milioane hectare pe care România are amenajate sisteme de irigaţii.
"Aş vrea să clarific lucru şi pentru presă şi pentru majoritatea oamenilor. Trebuie să înţelegem că România are 9 milioane de hectare, dar amenajate cu irigaţii sunt aproape 2,8 milioane. În programul de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii sunt 2 milioane de hectare. Sunt sigur că până în 2027 aceste proiecte vor fi finalizate. Gândiţi-vă că noi putem scoate pe 2 milioane de hectare irigate cât scoatem pe celelalte nouă neirigate. Aş vrea foarte mult să înţeleagă lumea şi să nu se mai pună presiune, pentru că şi eu am fost acuzat, toată lumea a fost acuzată că au fost furaţi banii investiţi în sistemele de irigaţii. Acei bani care au fost investiţi în sistemele de irigaţii sunt acolo, pentru că în momentul de faţă avem aproape 1,4 milioane de hectare puse la dispoziţie şi aproape 870.000 de hectare irigate. Atunci când eu am ajuns la ANIF se irigau doar 147.000 de hectare în România", a explicat oficialul MADR.
Barbu a mai spus că investiţiile în reabilitarea sistemului de irigaţii sunt "investiţii foarte grele", pentru că nu se pot realiza tot timpului anului ci doar în perioadele în care agricultorii nu au nevoie de irigaţii şi de aceea "trebuie să avem răbdare" .
"Sunt investiţii foarte grele. Trebuie să avem răbdare. Pe perioada de vară când beneficiarii solicită apă trebuie să oprim aceste şantiere. Practic, în sistemul de irigaţii se lucrează patru luni pe timp de iarnă şi patru luni pe timp de primăvară. De aceea se merge un pic cam greu cu reabilitarea sistemului de irigaţii, pentru că nu putem să oprim canalele cu apă deoarece fermierii au nevoie de apă. Vedeţi ce temperaturi sunt şi cum ne influenţează schimbările climatice. Pot să vă spun că un milion de hectare de porumb irigat în România înseamnă 14 milioane de tone de porumb, cât facem practic pe cele 9 milioane hectare", a mai spus ministrul.
Acesta a adăugat că niciodată nu se va putea iriga pe toate cele 9 milioane de hectare pentru că există amenajări de irigaţii doar pe 2,8 milioane de hectare.
"Nu se pot iriga 9 milioane hectare, nu există aşa ceva. Asta vreau să vă spun şi să înţeleagă toată lumea. În România sunt amenajate 2,8 milioane de hectare. Sunt anumite sisteme, anumite lacuri de acumulare, anumite râuri care străbat zone agricole, dar pe acele amenajări prindem bani pentru a-şi realiza amenajări locale de irigaţii, dar se pretează mai mult amenajări de irigaţii prin subteran, că nu au capacitatea de apă ca să poată iriga, pentru că numai prin irigare 30% se face prin evapotranspiraţie", a explicat ministrul Agriculturii.
Nu în ultimul rând, Florin Barbu a susţinut că România are forţa de muncă bine pregătită în specialitatea de îmbunătăţiri funciare, inclusiv tineri, subliniind că multe sisteme de irigaţii din alte ţări au fost făcute cu specialiştii români de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Îmbunătăţiri Funciare.
"Eu spun că avem specialişti în domeniul îmbunătăţirilor funciare. Mai meseriaşi decât cei de la Institutul de Proiectare de Îmbunătăţiri Funciare din România nu cred că sunt în lumea asta, pentru că sistemele de irigaţii din celelalte ţări au fost făcute cu specialişti români de la acest institut, iar pe perioada în care am fost director la ANIF i-am luat de la Academie pe toţi care terminau şi îi integram în sistem, instituţie care are foarte mulţi tineri pregătiţi exact pe specialitatea îmbunătăţiri funciare", a concluzionat şeful MADR.
Canalul Siret-Bărăgan este un proiect început în anul 1986 pe râul Siret, între Barajul Călimăneşti şi Lacul Dridu, care urma să aducă apele din râul Siret către câmpurile Bărăganului. Canalul trebuia să aibă o lungime de 198 de kilometri, o lăţime la bază de 20 de metri şi o adâncime de 7 metri. Construirea canalului urma să aducă beneficii economice pe trei planuri: asigurarea apei pentru irigaţii în Bărăgan, reducerea riscului producerii de inundaţii în lunca Siretului şi utilizarea sa ca rută pentru transportul naval de mărfuri.
În anul 2012 se estima că pentru realizarea acestui proiect ar fi nevoie de o investiţie de 3,5 miliarde de euro. Finalizarea sa ar fi putut asigura irigarea a 10% din terenul agricol al României. AGERPRES/(AS - autor: Mariana Nica, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Dezbatere organizată joi de Coaliția Pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării pe tema turismului în 2025
Coaliția Pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării (CLCC) organizează, joi, o dezbatere profesională cu tema ''Turismul în 2025, o noua încercare!''. ''Pentru industria turistică, la vechile probleme, cum ar fi lipsa forței de muncă și numărul redus al turiștilor străini, se adaugă altele noi, cum sunt c
ANCOM: Precizăm că am tratat cu aceeași rapiditate sesizările primite de la doi dintre actorii politici implicați în campania electorală
Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) precizează că a primit sesizări de la doi dintre actorii politici implicați în campania electorală, care semnalau aspecte diferite pe fond, respectiv conținut potențial ilegal în cazul uneia dintre plângeri și alterarea vizibilității pe marile platforme în c
Banca Mondială estimează pentru România o creștere economică de 1,3% în 2025
Banca Mondială estimează o încetinire a creșterii în economiile în curs de dezvoltare din regiunea Europa și Asia Centrală (ECA) la 2,5% în perioada 2025-2026, pentru România previzionând o creștere economică de 1,2% în 2025 și de 1,9% în 2026, conform Raportului ECA Economic Update pentru regiune, publicat miercuri.
AAC: Direcțiile propuse de PE referitor la bugetul UE post-2027, un pas important spre o Politică Agricolă Comună mai corectă
Direcțiile propuse de Parlamentul European referitor la viitorul buget al UE post-2027 reprezintă un pas important spre o Politică Agricolă Comună (PAC) mai corectă și adaptată realităților fermierilor din Estul Europei, consideră Alianța pentru Agricultură și Cooperare. Potrivit unui comunicat al AAC, remis AGERPRES, Comisia pentru bugete a Parlamentului Euro
Crețu (ELCEN): Datoria Primăriei Capitalei a ajuns la 1,4 miliarde lei; în aprilie a plătit zero lei
Datoria Primăriei Capitalei către ELCEN este în prezent de 1,4 miliarde lei, iar în luna aprilie nu a fost plătit niciun leu, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, directorul general al Electrocentrale București, Claudiu Crețu. 'Voi vorbi strict cifre, ca să înțelegem situația în care ne aflăm astă
Burduja: Sistemul de termoficare în sine este în colaps; administratorii Termoenergetica l-au informat pe Nicușor Dan că intră în insolvență compania
Sistemul de termoficare este în colaps, în condițiile în care ELCEN, compania Ministerului Energiei, are de încasat peste 1,25 miliarde de lei de la Termoenergetica, bani pe care aceasta nu i-a primit de la Primăria Generală și a anunțat că trebuie să intre în insolvență, conform legii, a afirmat, miercuri, ministrul Energiei, Sebastian
România, prezentă în aceste zile la Târgul de Turism din Kazahstan
România participă, începând de miercuri, la Târgul de Turism din Kazahstan (KITF), care a ajuns la a 23-a ediție, în standul țării noastre fiind promovate destinații precum Mureș, Harghita, Bucovina, dar și Constanța - Mamaia. 'Intrarea României în spațiul Schengen ne-a făcut destinația vedetă și &
Metrorex introduce abonamente lunare pentru utilizarea parcării Terminalului Multimodal Străulești, începând cu 1 mai
Metrorex introduce, de la 1 mai, abonamente lunare pentru utilizarea parcării Terminalului Multimodal Străulești, odată cu efectuarea testelor pentru implementarea unei noi oferte tarifare, a anunțat miercuri compania. Astfel, Metrorex vine în sprijinul publicului călător care utilizează serviciile de parcare tip Park&Ride prin introducerea abonament
Ministrul Finanțelor participă la Reuniunile de Primăvară organizate de Grupul Băncii Mondiale și Fondul Monetar Internațional
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, participă în această săptămână la Reuniunile de Primăvară organizate de Grupul Băncii Mondiale și Fondul Monetar Internațional (FMI), reafirmând angajamentul României pentru stabilitatea fiscal-bugetară, a anunțat miercuri instituția. 'Delegația Ministerului Finanțelor, condusă d
ANSVSA: Un transport cu peste 30.000 de oi va pleca miercuri către Algeria
Un nou transport de ovine românești, cu peste 30.000 de animale, va pleca miercuri din portul Constanța către Algeria, a anunțat Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). 'Astăzi, 23 aprilie 2025, un nou transport important de ovine este realizat către statul algerian, în baza colaborăr
Pistol: În octombrie, practic, vom avea toată legătura de la Ploiești la Buzău
Lotul 2 Pietroasele - Mizil din autostrada A7 Ploiești - Buzău este estimat a se finaliza în cursul lunii mai, iar lotul 3 Pietroasele/Spătaru - Buzău în octombrie, astfel încât, practic, vom avea toată legătura de la Ploiești la Buzău, a afirmat, miercuri, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CN
Grindeanu: Contractele pentru construcția ultimelor trei tronsoane ale A8 intră în procedură de licitație
Documentația pentru contractele privind proiectarea și execuția tronsoanelor cuprinse între Lețcani și Podul de la Ungheni a fost transmisă, miercuri, spre validare, la Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP), a anunțat ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, pe pagina sa de
Incertitudinea domină piața bursieră; deciziile lui Trump au potențialul de a transforma complet peisajul (analiză)
Incertitudinea încă domină piața, iar deciziile lui Trump au potențialul de a transforma complet peisajul, susțin analiștii XTB, companie de investiții pe bursele internaționale. 'Este important de reținut că anunțul de a suspenda tarifele nu înseamnă că președintele american a renunțat complet la acest scenariu. În plus,
Buget de 1,43 miliarde de lei la ''Rabla 2025''; ecotichetul pentru mașinile electrice ajunge la 7.500 de euro (minister)
Bugetul Programului ''Rabla'' din acest an va fi de 1,43 miliarde de lei, cu aproape 50% mai mare decât cel din 2024, iar valoarea ecotichetului pentru mașinile electrice a fost majorată la 7.500 de euro, față de 5.000 de euro, în anul anterior, informează Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), într-un comunicat de presă tr
Ministerul Muncii: Alocațiile pentru copii vor ajunge la beneficiari din 8 mai, iar pensiile din 2 mai
Alocațiile pentru copii vor ajunge la beneficiari din 8 mai, în cont bancar, în timp ce pensiile vor putea fi încasate din 2 mai, prin mandat poștal, chiar dacă începutul lunii aduce minivacanța de 1 Mai, informează Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale. Potrivit unei postări pe pagina de Fac