Incertitudinea domină piața bursieră; deciziile lui Trump au potențialul de a transforma complet peisajul (analiză)

Incertitudinea încă domină piața, iar deciziile lui Trump au potențialul de a transforma complet peisajul, susțin analiștii XTB, companie de investiții pe bursele internaționale.
'Este important de reținut că anunțul de a suspenda tarifele nu înseamnă că președintele american a renunțat complet la acest scenariu. În plus, deși au fost acordate anumite scutiri tarifare pentru electronice (în special din China), optimismul inițial al pieței a fost mai târziu temperat după ce a devenit clar faptul că tarifele nu au fost eliminate complet - ci doar reduse reciproc la o rată de 20%', arată analiștii XTB, citați într-un comunicat remis, miercuri, AGERPRES.
Conform sursei citate, scăderile recente de pe bursă pot reprezenta oportunități de cumpărare, însă trebuie avut în vedere că S&P 500 și Nasdaq 100 se aflau recent la maxime istorice, în condiții de supracumpărare.
Deși indicele S&P 500 a înregistrat pierderi semnificative față de începutul anului și chiar față de aceeași perioadă din 2024 - un fenomen rar - piața pare să fi ajuns în zona de supravânzare, precizează XTB.
'Nu doar variațiile de preț contează, ci și raportul preț-câștiguri (P/E). Recent, raportul P/E a scăzut de la aproximativ 28 de puncte la 23 de puncte. Din punct de vedere istoric, acest lucru îl apropie de medie, așa cum arată graficul de mai jos. Între timp, raportul previzionat a scăzut de la 26 la 20. În trecut, intervalul cuprins între 25 și 30 a semnalat adesea condiții de supracumpărare, astfel încât s-ar putea spune că, în raport cu câștigurile, acțiunile nu mai sunt scumpe, dar cu siguranță nu sunt nici foarte ieftine', mai arată analiza citată.
Așadar, deciziile de a cumpăra sau de a vinde trebuie adoptate cu atenție, ținând cont de strategia personală și de toleranța la risc deoarece condițiile de pe piață se pot schimba dinamic, în special în perioade imprevizibile, cum este cea pe care o traversăm în prezent, subliniază analiștii XTB.
'În această perioadă, singurul lucru cert din lumea burselor este chiar incertitudinea. Deși evaluările acțiunilor s-au stabilizat și apar semne de supravânzare, investitorii știu că trebuie să ia decizii cu prudență, pentru că există oportunități, dar riscurile rămân ridicate', mai arată cercetarea XTB.
Conform sursei citate, anunțurile lui Donald Trump au provocat un cutremur emoțional pe piețe - mai întâi, au declanșat scăderi masive, la limita unei corecții a pieței, iar apoi au oferit una dintre cele mai bune ședințe din istoria Wall Street.
'În perioade de incertitudine, investitorii au tendința de a căuta surse de lichiditate, ceea ce poate duce chiar la o vânzare a activelor sigure, precum aurul. Pe de altă parte, recesiunile pot reprezenta și oportunități pentru mulți investitori. Cu alte cuvinte, decizia de a cumpăra sau vinde acțiuni aparține investitorului și trebuie să se bazeze pe motive clare și o strategie de ieșire bine stabilită. Dacă perspectivele din portofoliu s-au schimbat, o reanalizare poate fi justificată. Totuși, vânzarea în perioade volatile este mai rar întâlnită, ceea ce sugerează că lichidarea completă a capitalului nu este întotdeauna soluția optimă', susțin autorii cercetării.
La un moment dat, S&P 500 a înregistrat un declin de peste 20%, dar în aceeași zi, investitorii au asistat și la o revenire notabilă. Este important să ne amintim că o scădere de peste 20% de la un vârf este considerată de obicei o piață de scădere. De-a lungul anilor, piața a asistat adesea la corecții în intervalul 20-25%, deși au avut loc scăderi mai severe, menționează sursa citată.
Cel mai mare declin din istoria S&P 500 a depășit 55% și a fost legat de criza financiară din 2007-2008. Ca atare, mișcarea actuală poate fi interpretată fie ca o corecție urmată de o revenire, fie ca începutul unei piețe negative mai prelungite, explică reprezentanții XTB.
Pe de altă parte, strategia ideală de a vinde la vârf și a cumpăra la minim este imposibil de anticipat cu precizie.
'Pe un orizont lung de timp, piețele s-au dovedit reziliente: în ultimele decenii, S&P 500 a oferit un randament mediu anual între 6% și 10%, iar perioadele de corecție au fost, în general, recuperate în 5-10 ani. Calcularea randamentelor anuale poate părea complicată, de aceea randamentul cumulat oferă o imagine mai clară. De exemplu, o investiție de 1.000 de dolari în S&P 500 la începutul lui 2015 ar fi ajuns la 2.620 de dolari până în prezent, reprezentând un randament de 162%, fără a include taxele și dividendele care ar fi crescut și mai mult câștigul', se mai precizează în document.
Analiza piețelor descendente majore din ultimii 75 de ani arată că, după atingerea unui minim, S&P 500 a avut în medie un randament de 40% într-un an. Chiar și cele mai slabe recuperări au depășit 21%, iar cele mai bune au atins 75%, susțin analiștii.
În general, revenirea după o scădere de 20% a durat aproximativ 70-75 de zile, însă actuala corecție s-a încheiat în doar 48 de zile. Spre deosebire de perioada pandemiei, când au existat intervenții masive din partea guvernelor, investitorii se confruntă acum cu o incertitudine generată de tensiunile comerciale globale, mai arată cercetarea.
Grupul XTB este un furnizor internațional de produse, servicii și soluții tehnologice de tranzacționare și investiții. Entitățile Grupului XTB sunt supravegheate de cele mai mari autorități de reglementare din lume, inclusiv FCA, CySEC și KNF. De peste 18 ani, XTB Group a oferit investitorilor de retail acces imediat la sute de piețe din întreaga lume. AGERPRES/(AS - redactor: Nicoleta Bănciulea, editor: Mariana Nica, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Bucura-Oprescu: Ministerul Muncii are ca prioritate consolidarea pieței muncii
Deficitul de forță de muncă afectează atât companiile private, cât și instituțiile publice, motiv pentru care Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale are ca prioritate consolidarea pieței muncii, a declarat, vineri, ministrul de resort, Simona Bucura-Oprescu. Simona Bucura-Oprescu, împreună cu președintele Agenției N
DNSC atenționează asupra unei tentative de fraudă la adresa antreprenorilor din România
Antreprenori din România sunt vizați de o tentativă de fraudă prin care atacatorii cibernetici transmit apeluri false care se folosesc de identitatea Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC), avertizează specialiștii Directoratului, într-o
Mediul de afaceri așteaptă reluarea programelor de tip IMM Invest (organizație)
Reluarea programelor de tip IMM Invest, care au sprijinit zeci de mii de firme, reprezintă una dintre așteptările mediului de afaceri, alături de reducerea cheltuielilor bugetare, investiții în infrastructură și în economia reală și creșterea absorbției fondurilor europene, susține președintele de onoare IMM România, Florin Jianu. Potrivit un
Petrescu: Ingredientul cel mai important atunci când vorbim de piețele financiare este încrederea
Ingredientul cel mai important atunci când vorbim de piețele financiare este încrederea, a declarat, vineri, președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Alexandru Petrescu, la Conferința Dreptul afacerilor. 'Ingredientul cel mai important atunci când vorbim de piețele financiare este încrederea. Ea se câștigă gr
Ministrul Energiei: Gazoductul Tuzla - Podișor va fi recepționat oficial în următoarele 60 de zile
Gazoductul Tuzla - Podișor, magistrala de peste 300 km care va prelua gazele din Marea Neagră, este gata în proporție de peste 99% și va fi recepționat oficial în următoarele 60 de zile, a anunțat vineri ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'România se impune ca nod strategic al noii hărți energetice regionale: investim masiv în i
Concordia: Administrație eficientă, reducerea birocrației și dialog constructiv cu mediul de afaceri, practici pe care le susținem la toate nivelurile
Administrația eficientă, reducerea birocrației și dialogul constructiv cu mediul de afaceri sunt practici pe care le susținem și le considerăm necesare la toate nivelurile decizionale, susțin reprezentanții Confederației Patronale Concordia, într-o scrisoare adresată lui Ilie Bolojan, la finalul mandatului său de președinte interimar al României. &
MIPE: Reorganizarea ministerului se desfășoară cu respectarea strictă a Codului administrativ
Procesul de reorganizare din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) se desfășoară cu respectarea strictă a Codului administrativ, iar toți funcționarii publici vizați își vor continua activitatea în cadrul instituției, în noile structuri reorganizate, în condiții de stabilitate juridică și funcțională, fără a le fi afectate dr
Apartamentele și garsonierele decomandate din București sunt cele mai valoroase, în această perioadă (analiză)
Apartamentele și garsonierele decomandate din București sunt cele mai valoroase, prețul mediu al unei garsoniere, de exemplu, fiind de peste 60.000 de euro, arată un studiu publicat, vineri, de o platformă imobiliară. Potrivit datelor Imobiliare.NET, graficul 'Preț mediu Euro în funcție de compartimentare' relevă faptul că, &icir
Pistol (CNAIR): Stadiul fizic al lucrărilor pe cei aproximativ 10 km dintre Tigveni și Curtea de Argeș a ajuns la 73,75%
Stadiul fizic al lucrărilor pe cei aproximativ 10 km dintre Tigveni și Curtea de Argeș a ajuns la 73,75%, cea mai dificilă structură din acest șantier fiind tunelul Momâia, a anunțat, vineri, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol, pe pagina sa de Facebook. 'Constr
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea de către Medicover Investment a companiilor din România ale Synlab International
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care Medicover Investment BV intenționează să preia companiile, din România, care aparțin Synlab International GmbH. Potrivit unui comunicat de presă al instituției, transmis vineri AGERPRES, companiile care aparțin Synlab International GmbH sunt: Synlab West SRL, Laboratoarele Synlab SRL
Indicele ROBOR la trei luni a crescut ușor, vineri, la 7,29%
Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat vineri la 7,29%, de la 7,28% pe an în ședința precedentă, conform datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). La începutul acestui an, indicele era de 5,92% pe an, dar a &
UNSAR: 60.000 de euro, cea mai mare despăgubire achitată în 2024 în baza unei asigurări de călătorie
Cea mai mare despăgubire achitată, anul trecut, în baza unei asigurări de călătorie, de către o companie-membră a Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) a fost de circa 60.000 de euro, mai mare cu peste 33% față de recordul din 2023. Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, AGERPR
Peste 30 de milioane de euro din PNRR, investite de orașele mari, în insule 'smart' de colectare a deșeurilor (analiză)
Orașe mari din România, precum Brașov, Iași și Cluj-Napoca, investesc, în total, peste 30 milioane de euro în insule 'smart' de colectare separată a deșeurilor, arată o analiză de specialitate, dată publicității vineri, Potrivit datelor centralizate de Clean Recycle, unele dintre investiții au fost începute &ici
INS: Volumul cifrei de afaceri din comerțul cu autovehicule și motociclete a crescut cu 4,3%, ca serie brută, în T1
Volumul cifrei de afaceri din comerțul cu autovehicule și motociclete a crescut, în primele trei luni din acest an, față de perioada similară din 2024, atât ca serie brută, cu 4,3%, cât și ca serie ajustată, în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, cu 1,1%, arată datele publicate, vineri, de Institutul Național de Statistic
Afacerile din serviciile de piață prestate populației au scăzut cu 2,6%, ca serie brută, în primul trimestru (statistică)
Activitatea de servicii de piață prestate populației a înregistrat o cifră de afaceri în scădere cu 2,6%, ca serie brută, în primele trei luni din acest an, față de aceeași perioadă din 2024, reiese din datele publicate, vineri, de Institutul Național de Statistică (INS). Conform statisticii oficiale, în perioada ianuar