Turiştii români au ales litoralul pentru minivacanţa de Sf. Maria (consultant)
Turiştii români au ales litoralul românesc, urmat de cel bulgăresc şi apoi Grecia pentru petrecerea vacanţei de Sf. Maria, care reprezintă vârful de sezon estival, susţine consultantul în turism, Traian Bădulescu.
"Avem un grad de ocupare foarte mare pe litoral, dar şi în staţiuni montane precum Poiana Braşov, Predeal, Sinaia dar şi altele, precum Vatra Dornei, Păltiniş sau Borşa. De asemenea, este înregistrat un grad mare de ocupare în staţiunile balneare precum Băile Felix, Băile Herculane, Sovata, Borsec etc. şi în zonele de turism rural precum Bran - Moieciu - Fundata, Mărginimea Sibiului, Neamţ, Oltenia de sub Munte, Maramureş, Bucovina. Ca un top al destinaţiilor de Sf. Maria, pe primul loc se află destinaţiile de litoral - litoralul românesc, urmat de cel bulgăresc şi apoi de Grecia, în special Grecia de nord, continentală. Apoi, turiştii aleg staţiuni montane, balneare şi zone de turism rural din România. În general, pentru această minivacanţă sunt căutate destinaţiile apropiate, aflate la maximum 1.000 de kilometri distanţă", a declarat pentru AGERPRES Traian Bădulescu.
Acesta a precizat că sunt turişti, în special cei din vestul ţării, care aleg şi Croaţia, Muntenegru sau Ungaria pentru staţiunile balneare şi de spa. De asemenea, Albania este o destinaţie din ce în ce mai căutată de către români în ultimii ani.
"Există şi categoria amatorilor de călătorii, care aleg circuite în ţări europene dar şi de pe alte continente. De asemenea, sunt turişti care aleg city break-uri în marile oraşe europene precum Praga, Roma, Istanbul, Viena, Paris, Londra, Barcelona, Berlin, Milano şi altele. Vara este o perioadă recomandată pentru city break-uri, raportat la costuri, deoarece cele mai ridicate tarife de cazare sunt, în marile oraşe, primăvara şi toamna, când este "sezonul" marilor metropole, datorită evenimentelor, congreselor, târgurilor etc. În concluzie, românii aleg pentru această perioadă litoralul, urmat de turismul montan, balnear şi rural, respectiv de circuite şi city break-uri", a transmis consultantul în turism.
***
Agenţia de turism DAL Travel a vândut 11 circuite turistice, cu un tarif mediu de peste 2.500 euro/persoană în perioada acestei minivacanţe de Sf. Maria.
"Fie că si-au dorit să exploreze destinaţii exotice sau să descopere peisaje impresionante, acestea satisfac o varietate mare de preferinţe. Iată care au fost alegerile turiştilor noştri, care au profitat de aceasta oportunitate de timp liber şi şi-au prelungit minivacanţa de Sf. Maria. Indonezia - Festivalul Baliem: Java - Papua de Vest - Sulawesi - Bali - Komodo, Canada de Vest şi Croazieră în Alaska, Canada de Vest şi Croazieră în Alaska, Anglia - Scoţia - Irlanda, Norvegia - Marele Circuit, 4 Stanuri din Asia Centrală, Irlanda, 7 Capitale Baltice şi Nordice, Canada de la Vest la Est, Sri Lanka & Maldive, Private Tour Italia: Liguria şi Coasta de Azur, SUA de la Est la Vest. Fiecare circuit ales promite o experienţă aparte, de la festivaluri culturale încântătoare ale unor băştinaşi, la peisaje impresionante şi incursiuni în istorie.De asemenea, unul dintre circuite, Canada de Vest şi Croazieră în Alaska, îl are ca tour leader pe Florin Ionescu, ghid şi expert în turism, cu peste 130 de ţări la activ", a spus Daniela Nedelcu, directorul general, DAL Travel.
Tot în aceasta minivacanţă, DAL Travel va lansa o campanie de promoţie tip Eaerly Booking a celor aproape 50 de circuite de Revelion. "Ştim că decizia alegerii unei vacanţe în general cere timp, iar aceste zile libere sunt o ocazie excelentă. Eforturile depuse de noi pentru a satisface gusturile şi preferinţele turiştilor ne aduc şi rezultate. Avem o creştere spectaculoasă, de 40%, atât pentru cererile de călătorie în lunile acestei vacanţe de vară, cât şi pentru celelalte perioade ale anului, inclusiv anul viitor", a mai spus Nedelcu.
****
Agenţia Scorilo Travel Vacanţe organizează în această perioadă trei circuite inedite dedicate României, fiecare oferind oportunitatea de a descoperi destinaţii unice şi de a crea amintiri preţioase.
Potrivit lui Costin-Ion Corboianu, director general - Scorilo Travel Vacanţe, unul dintre circuite este o călătorie pitorească prin Delta Dunării, cu opţiunea de a explora frumuseţea sălbatică a zonei Letea şi atmosfera autentică a oraşului Sulina, în perioada 12-14 august. De asemenea, excursia în Ţara Dornelor şi Colibiţa, din perioada 12-15 august, experimentează o combinaţie unică de aventură şi relaxare, cu activităţi precum rafting, atelier de pâine, croazieră la lacul Colibiţa, muzică tradiţională şi echitaţie în locuri precum Vatra Dornei.
Agenţia propune şi un circuit în Vestul României, în perioada 12 -20 august, respectiv o călătorie prin Alba Iulia, Cluj şi Zalău. "Descoperă frumuseţea şi istoria vestului României, cu opriri în oraşe importante precum Alba Iulia, Cluj-Napoca, Zalău, Carei, Oradea, Arad şi Timişoara. În cadrul acestui circuit se vizitează locaţii şi atracţii cunoscute, dar şi unele mai puţin promovate. Dintre acestea enumerăm Cetatea Carolina (Alba Iulia), grădinile botanice din Cluj şi Jibou, Castelul Karoly (Peleşul Transilvaniei), Muzeul Masoneriei din Oradea, sau centrele istorice ale oraşelor Cluj Napoca, Oradea, Arad şi Timişoara", spune Costin-Ion Corboianu.
Potrivit reprezentanţilor Scorilo Travel Vacanţe, cererea pentru circuitele de Sf. Maria a crescut semnificativ, înregistrând o creştere de 25% în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut.
Regiunea Banatului şi vestul României capătă tot mai multă popularitate în rândul alegătorilor, cererea crescând de la an la an, iar destinaţii remarcabile, precum Peştera Comarnic, atrag cu frumuseţea lor naturală şi istorică. Delta Dunării nu a fost afectată de proximitatea conflictului din Ucraina pe partea de turism intern, existând, în anumite perioade, mai multe solicitări decât anul precedent, a adăugat directorul general Scorilo Travel Vacanţe.
***
Lucian Bădîrcea, directorul general al IRI Travel, susţine că litoralul Mării Negre rămâne preferinţa clară a turiştilor români în această perioadă. Atât plajele româneşti cât şi cele bulgăreşti atrag atenţia turiştilor în căutarea relaxării, distracţiei şi momentelor de neuitat.
În plus faţă de sejururile tradiţionale, tot mai mulţi români au optat pentru minivacanţe de 3-4 nopţi în această perioadă specială, dorind să profite din plin de atmosfera estivală şi de ofertele variate ale destinaţiilor de pe litoralul Mării Negre.
"Pe litoralul românesc, staţiunile de la Năvodari - Mamaia până la Eforie Sud, care au beneficiat deja de modernizări şi lărgiri ale plajelor, reprezintă o atracţie pentru toate vârstele, oferind relaxare, distracţie şi o varietate de activităţi. Un aspect esenţial în alegerea unei destinaţii de vacanţă este accesibilitatea, iar litoralurile românesc şi bulgăresc se evidenţiază prin infrastructura rutieră modernizată şi serviciile de transport în continuă dezvoltare. Principalele staţiuni solicitate de turiştii noştri includ Mamaia, Mamaia Nord, Eforie Nord şi Neptun-Olimp pe litoralul românesc, precum şi Nisipurile de Aur, Sunny Beach, Albena şi Obzor pe litoralul bulgăresc. Înregistrăm o creştere semnificativă a cererii, cu aproximativ 20% mai mult comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, pentru ambele litoraluri", a declarat pentru AGERPRES, Lucian Bădîrcea, directorul general - IRI Travel.
***
Reprezentanţii retailerului de vacanţe Litoralulromanesc.ro susţin că în minivacanţa de Sf. Maria, gradul de ocupare în multe hoteluri de pe litoralul românesc este de 100%, iar tarifele pentru locurile disponibile pornesc de la 240 lei/camera/noapte.
Jumătatea lunii august reprezintă cea mai aglomerată perioadă din sezonul estival pe litoralul autohton, dat fiind că pentru mulţi români aceasta este perioada tradiţională de concedii. În plus, faptul că zilele de luni şi marţi, 14 - 15 august, au fost declarate nelucrătoare ca urmare a sărbătorii religioase Adormirea Maicii Domnului face ca mulţi turişti să se îndrepte spre staţiunile româneşti de la Marea Neagră încă de vineri. În aceste condiţii, la nivelul întregului litoral, se aşteaptă ca gradul de ocupare să depăşească 90% în weekendul prelungit 11 - 15 august. Multe unităţi de cazare vor fi ocupate în proporţie de 100%, iar numărul estimat al turiştilor care vor ajunge pe litoral se ridică la aproximativ 110-115.000 în unităţi clasificate.
"Românii care nu şi-au făcut încă planuri pentru această minivacanţă au şansa de a prinde ofertele last minute pe care le avem, dar trebuie să subliniem faptul că disponibilitatea, acolo unde există, este redusă, iar camerele se epuizează într-un ritm rapid. Interesul pentru litoralul românesc în această perioadă este ridicat, iar cei mai câştigaţi sunt turiştii care au reuşit să îşi planifice din timp un sejur la mare pentru că au avut mai multe şanse să găsească tarife bune şi locuri libere în hotelurile pe care şi le doresc", afirmă Ionuţ Nedea, CEO Litoralulromanesc.ro.
Cu toate acestea, chiar dacă oferta este redusă, se mai găsesc camere disponibile în unele unităţi de cazare de pe litoral, unde preţurile pornesc de la 240 lei/camera/noapte la un hotel de 3 stele şi de la 431 lei/camera/noapte la un hotel de 4 stele.
"Vârful de sezon din acest an este unul în care hotelierii au venit cu oferte speciale. Prin urmare, sunt hoteluri care încep să reducă tarifele mai devreme de finalul lunii august aşa cum se obişnuia în alţi ani", a adăugat reprezentantul Litoralulromanesc.ro.
În ceea ce priveşte staţiunile cele mai căutate, Mamaia şi Eforie Nord îşi dispută primul loc în preferinţele turiştilor care şi-au rezervat sejururi pentru această perioadă, pe locul trei în top fiind staţiunea Neptun. Turiştii care şi-au rezervat din timp vacanţe s-au orientat către acele unităţi care oferă servicii suplimentare precum acces la piscină, plajă privată, locuri de joacă pentru copii, terenuri de sport etc. În general, pentru această minivacanţă, s-au rezervat pachete de trei şi patru nopţi de cazare, dar sunt şi turişti, în special din categoria celor care au rezervat sejururi din timp, care au optat pentru vacanţe mai lungi, de până la o săptămână, care să includă şi această perioadă.
Românii care vor ajunge la mare în minivacanţa de Sfânta Maria vor putea lua parte la manifestările prilejuite de sărbătorirea Zilei Marinei în data de 15 august. Tot săptămâna viitoare, de joi, 17 august, până duminică, 20 august, se va desfăşura cea de-a doua ediţie a Festivalului Sunscreen Film & Arts, Litoralulromanesc.ro fiind sponsor al evenimentului. AGERPRES/(AS - autor: Mariana Nica, editor: Andreea Marinescu, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Burduja: La hidro am pierdut anul trecut circa 4.000 GWh; 2% din producția de energie a fost de la prosumatori
Producția de energie hidroelectrică a scăzut anul trecut cu circa 4.000 GWh, din cauza secetei, dar s-a înregistrat o creștere pe partea de fotovoltaice, iar prosumatorii au asigurat 2% din toată producția de electricitate, a anunțat, marți, ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'La nuclear suntem cu cifre similare (celor din 2023 n.r), mizăm și am
Burduja: Capacitatea de interconexiune a României a crescut și putem miza pe aproape 4.000 de MW, în prezent
Capacitatea de interconexiune a României a crescut ca urmare a investițiilor derulate de Transelectrica în ultimii ani și în prezent putem miza pe importuri de aproape 4.000 de MW, a declarat, marți, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la finalul ședinței Comandamentului energetic de iarnă. 'Vreau să felicit Transelectrica pentru inves
Echipamentul electric al Unității 0 de la Cernavodă, afectat de un incendiu minor, este izolat și se fac investigații; fără impact pe partea nucleară (Nuclearelectrica)
Echipamentul electric al Unității 0 (sistem auxiliar), situat în partea clasică a CNE Cernavodă, afectat marți de un incendiu minor, este în prezent izolat și se fac investigații pentru i
Arcada și Alstom, câștigătoarele licitației pentru modernizarea infrastructurii CF dintre stațiile București Nord-Jilava-Giurgiu Nord-Frontieră-lot 2
Asocierea Railworks, formată din Arcada Company (lider asociere) și Alstom Transport (asociat), a câștigat procedura de licitație publică pentru proiectarea și execuția lucrărilor de modernizare a infrastructurii de cale ferată dintre stațiile București Nord - Jilava - Giurgiu Nord - Giurgiu Nord Frontieră - lot 2, informează, marți, CFR SA. Oferta finan
Izvoranu (Confederația 'Patronatul Român'): Abordarea asta rigidă de înăsprire a mediului fiscal este cea mai proastă opțiune
Abordarea rigidă, de înăsprire a mediului fiscal, este cea mai proastă opțiune pe care o poate lua la ora actuală Guvernul, a declarat, marți, Adrian Izvoranu, vicepreședinte al Confederației 'Patronatul Român'. 'În general, abordarea asta rigidă, de înăsprire a mediului fiscal, este cea mai proastă opțiune pe care o poate l
Wizz Air reîncepe să opereze curse regulate de pe Aeroportul Băneasa
Wizz Air reia, de miercuri, operarea curselor regulate de pasageri de pe Aeroportul Internațional București Băneasa Aurel Vlaicu, a anunțat, marți, Compania Națională Aeroporturi București (CNAB). Primele zboruri au ca destinații Napoli și Cracovia. Wizz Air urmează să deschidă operarea de pe AIBB-AV și către Varșovia și Abu Dhabi, preci
Vânzările de locuințe au crescut în 2024 cu 7,6% în București și Ilfov și cu 6,6% la nivel național (analiză)
Vânzările de case și apartamente au crescut anul trecut cu 7,6% în București și Ilfov față de rezultatul înregistrat în 2023, în timp ce la nivel național s-au vândut cu 6,6% mai multe locuințe, potrivit unei analize realizate de compania de consultanță imobiliară SVN România, pe baza statisticilor oficiale, remisă marți AGER
Contractul pentru supervizarea lucrărilor pe lotul 2A Ditrău - Grințieș, A8, a fost publicat în SEAP
Contractul pentru supervizarea lucrărilor pe lotul 2A Ditrău - Grințieș, cel mai lung lot al Autostrăzii Unirii (A8), a fost publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), valoarea acestuia fiind cuprinsă între 64 și 75 milioane lei (fără TVA), a informat marți Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR), pe pagina de Facebook.
Chisăliță (AEI): Ofertele de preț pentru energie electrică sunt de până la 13 ori mai mari după 1 aprilie
Consumatorii de energie electrică sunt invitați să încheie contracte avantajoase pe platforma ANRE - Comparator oferte-tip de furnizare a energiei electrice, însă aceștia riscă să încheie contracte păguboase accesând această platformă, susține președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), Dumitru Chisăliță. Potrivi
Grupul DIGI, contribuție de peste 1,3 miliarde de lei la bugetul de stat în anul 2024
Grupul DIGI a virat în cursul anului 2024 la bugetul de stat peste 1,3 miliarde de lei, reprezentând taxele, contribuțiile și impozitele aferente activităților desfășurate de toate entitățile sale din România. 'Compania pune în practică o strategie de business bazată pe investiții sustenabile și tehnologii avansate,
Cererile de rambursare a ajutorului de stat pentru motorina utilizată în agricultură se depun până pe 31 ianuarie (APIA)
Potențialii beneficiari ai ajutorului de stat pentru cantitățile de motorină achiziționate și utilizate în agricultură pot depune, până la data de 31 ianuarie 2025 inclusiv, cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantitățile aferente trimestrului IV al anului 2024, a anunțat marți Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură
Serviciile poștale, margarina și fructele proaspete, în topul scumpirilor din decembrie 2024
Serviciile poștale, fructele proaspete și margarina se află în topul scumpirilor înregistrate în decembrie 2024, comparativ cu aceeași lună a anului anterior, potrivit datelor publicate marți de Institutul Național de Statistică (INS). Astfel, tariful serviciilor poștale a urcat luna trecută cu 17,82%, comparativ cu decembrie
CCIB: Firmele bucureștene au derulat operațiuni de comerț internațional de peste 40 miliarde de euro, în opt luni din 2024
Firmele cu sediul social în Municipiul București au derulat, în primele opt luni ale anului 2024, operațiuni de comerț internațional în valoare de 40,1 miliarde de euro, reprezentând 28% din comerțul exterior al României, fiind astfel pe primul loc la nivel național. Potrivit unui comunicat al Camerei de Comerț și
APCE: ANAF aplică un tratament discriminatoriu pentru achiziția de baterii de stocare de către prosumatori
Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie din România (APCE) atrage atenția asupra tratamentului fiscal discriminatoriu aplicat de Administrația Națională de Administrare Fiscală (ANAF) pentru achiziția de baterii de stocare de către prosumatori. 'Deciziile contradictorii ale agențiilor ANAF din diferite județe creează con
Rata anuală a inflației a urcat la 5,14%, în decembrie 2024
Rata anuală a inflației a urcat, în luna decembrie 2024, la 5,14%, de la 5,11% în noiembrie, în condițiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,09%, cele nealimentare cu 4,38%, iar serviciile cu 7,10%, potrivit datelor publicate marți de Institutul Național de Statistică (INS). 'Indicele prețurilor de cons