logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Criza tarifelor lui Trump creează oportunități pentru România (analiză)

Imagine din galeria Agerpres

Războiul comercial declanșat de Donald Trump, ''operațiunea specială'' prin care administrația de la Washington încearcă să reducă dependența de importuri și să reseteze oportunitățile de investiții în America, poate fi exploatată în sens pozitiv de România, mai ales că expunerea țării noastre este una redusă, arată o analiză realizată de firma de consultanță Frames, dată luni publicității.

În opinia analiștilor, faptul că avem relații economice mai mult simbolice cu SUA (2,2 miliarde euro exporturi/1,3 miliarde euro importuri) poate reprezenta, în mod paradoxal, un avantaj al României, din perspectiva impactului războiului tarifelor.

În esență, efectele vor fi destul de limitate, de ordinul a maximum 2 - 3 miliarde euro anual, având în vedere expunerea redusă atât în industria auto, cât și în cea a mobilei, IT, produse chimice etc.

În aceste condiții și cum România nu poate negocia cu Washington-ul direct, tarifele vamale fiind o atribuție exclusivă a Comisiei Europene, nu ne rămâne decât să ieșim la vânătoare de investitori, consideră analiștii companiei. Cum sentimentul de incertitudine este preponderent, țările care vor veni cu oferte investiționale concrete vor avea un avantaj semnificativ într-o mare de probleme, arată sursa citată.

'Este absolut necesar ca cei de la Ministerul Economiei, Comisia Națională de Strategie și Prognoză, Guvern și celelalte instituții implicate să construiască un pachet de ofertă pentru investitori - facilități fiscale pentru investitorii greenfield, oferte de concesiune cu tarife zero pentru terenuri din proprietatea publică, un one-stop office pentru aprobarea de autorizații și obținerea tuturor actelor pentru care cei care vor să investească în România. În loc de taxa pe stâlp și cea pe cifra de afaceri a multinaționalelor, ar trebui să venim cu facilități pentru cei care reinvestesc capitalul în active fixe, pentru cei care vor să creeze locuri de muncă în România. Din această perspectivă, sper ca reforma fiscală pregătită de ministrul Finanțelor să anunțe scăderea taxelor, mai ales pe muncă, eliminarea taxelor pe stâlp și cifra de afaceri alături, bineînțeles, de măsuri concrete pentru a reduce evaziunea fiscală'', spune Adrian Negrescu, managerul Frames, citat în comunicat.

România are șanse să atragă investiții de peste 50 de miliarde de euro în următorul deceniu, mai ales în contextul procesului de reconstrucție a Ucrainei și de exploatare a resurselor naturale ale României, arată un studiu Frames privind oportunitățile investiționale din România, lansat la finalul anului trecut.

'Dezvoltarea unei legislații favorabile pentru investițiile în parcuri industriale trebuie să se afle în prim-plan, alături de focusul pe zona energetică - energia electrică și gazele având șanse să devină principalele noastre mărfuri de export în orizontul următorilor 10 ani'', arată analiza Frames.

Analiștii Frames au atras atenția asupra faptului că Bursa de Valori București a pierdut peste 5,6 miliarde euro (28 de miliarde de lei) în ultima săptămână și consideră că aceasta trebuie să devină principalul instrument financiar al economiei în următorii ani.

'Listarea companiilor de stat la BVB va atrage investitorii, fondurile de investiții. În plus, poate să aducă și mai mulți investitori autohtoni pe bursă. Doar dacă vom avea o paletă de oferte extinsă, îi vom convinge pe oameni să caute și alte investiții decât cele în imobiliare și titluri de stat. Pe fondul războiului comercial, vedem deja că mulți investitorii români au intrat în panică și și-au lichidat o parte dintre pozițiile aflate pe pierdere. E un fenomen care poate fi contracarat pe de o parte de mesajele publice ale autorităților - cu planuri concrete de susținere a economiei - și pe de altă parte prin stimularea acestui sector vital pentru economie prin anunțarea unui calendar clar de listări la bursă'', spun experții de la Frames.

În opinia acestora, este absolut necesar ca Guvernul să vină rapid cu o strategie concretă de susținere a sectoarelor afectate de criza tarifelor.

'Cu date concrete, cu linii de finanțare, cu un time-line concret. Altfel, vom rămâne cu declarațiile politice și vom vedea cum economia suferă. Să nu uităm că celebrul plan de reindustrializare a României, care urma să prevadă investiții de 1 miliard de euro (destul de mici raportat la dorințe), a rămas doar pe hârtie, bugetul pe 2025 nealocând niciun ban pentru acest proiect'', a declarat Adrian Negrescu.

Practic, statul trebuie să modifice legislația în domeniul bursier, în sensul reducerii taxelor pentru cei care susțin dezvoltarea unei alternative la finanțarea bancară, foarte scumpă pe termen mediu și lung.

'Prin susținerea fondurilor de investiții care își fac curajul de a investi în firmele românești, prin facilități pentru cei care cumpără acțiuni, care susțin firmele românești, putem dezvolta o ofertă alternativă, mai ieftină de cât cea bancară, pentru companiile din țara noastră. În aceste momente e nevoie de acțiune, nu de incertitudine, și putem construi rapid o ofertă investițională care să atragă fluxurile de capital afectate de această lipsă de predictibilitate economică'', arată analiza Frames.

Bursa de Valori București a scăzut cu 3,9% în ultima săptămână. Capitalizarea bursieră a companiilor listate pe segmentul principal a coborât de la 75,05 miliarde euro (373,5 miliarde lei) la 69,42 miliarde euro (345,5 miliarde lei). Cele mai mari valori de tranzacționare au fost înregistrate pe Banca Transilvania (prețul acțiunilor a scăzut cu 4,88%), Romgaz (- 2,98%), Petrom (minus 3,03%), BRD (- 3,02%), Hidroelectrica (- 2,83%) și Digi (- 3,57%). Printre cele mai mari scăderi le-au înregistrat Electrica - minus 12,36%, Impact - minus 11,99%, Transgaz - minus 7,8%.

'Petrom și Alro vor fi, cu siguranță, afectate de efectele războiului tarifelor - Alro pe zona de aluminiu, Petrom din cauza scăderii prețului petrolului. Însă, să nu uităm că dezvoltarea proiectului gazelor din Marea Neagră va genera un business semnificativ, iar pentru Alro și ceilalți jucători din industria materialelor, reconstrucția Ucrainei și planul de reînarmare al Europei vor aduce un plus de comenzi. Trebuie să privim în perspectivă la toate titlurile importante de pe piață, inclusiv la potențialul Fondului Proprietatea, un alt vector de creștere pentru atractivitate investițională a României în orizontul următorilor ani', a susținut Negrescu. AGERPRES/(AS - redactor: Oana Tilică, editor: Andreea Marinescu, editor online: Adrian Dãdârlat)

Afisari: 179

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 07-04-2025 18:45

Bursa de la București, afectată de războiul tarifelor comerciale ;piața autohtonă rezistă mai bine decât piețe mari (brokeri)

Bursa de la București este afectată de războiul tarifelor comerciale, dar piața autohtonă rezistă mai bine decât piețe mari, susțin brokerii consultați de AGERPRES. 'Piața noastră a rezistat ca de obicei mai bine decât piețele externe, decât piețele mari. Am avut scăderi de 10%, de 7% pe Japonia, în unele momente ch

Economic 07-04-2025 17:14

Odobescu: Peste 200 de firme românești participă la evenimente organizate de parteneri din UE în procesul de reconstrucție a Ucrainei

Peste 200 de firme românești s-au înscris deja și participă la diversele evenimente organizate de parteneri din Uniunea Europeană în procesul de reconstrucție a Ucrainei, a declarat, luni, consilierul prezidențial Luminița Odobescu, la conferința 'Reconstrucția Ucrainei în noua paradigmă transatlantică: Provocări pentru mediul de afaceri european

Economic 07-04-2025 16:45

Barbu: România rămâne un partener de încredere pentru Republica Moldova în această etapă crucială a alinierii la standardele europene

România rămâne un partener de încredere pentru Republica Moldova, mai ales în această etapă crucială a alinierii la standardele europene, a declarat ministrul Agriculturii, Florin Barbu, după întâlnirea cu omologul său din Republica Moldova. Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, transmis AGERPRES, ministrul Flor

Economic 07-04-2025 15:51

CFR Călători suplimentează numărul de trenuri în minivacanța de 1 Mai, spre litoral

CFR Călători suplimentează numărul de trenuri care vor circula spre și dinspre litoral în minivacanța de 1 Mai, potrivit unui comunicat al companiei, publicat luni pe site. 'Cu prilejul minivacanței de 1 Mai, care prin tradiție este petrecută pe litoralul românesc, CFR Călători va asigura, în perioada 25/26 aprilie - 4/5 mai 2025, î

Economic 07-04-2025 15:50

BNR: Rata anuală a inflației va consemna în trimestrul II din 2025 o creștere moderată

Rata anuală a inflației va consemna în trimestrul al doilea al acestui an o creștere moderată, relativ în linie cu previziunile precedente, ca urmare a efectelor de bază nefavorabile asociate evoluțiilor prețurilor energiei și alimentelor din perioada similară a anului precedent, conform evaluărilor Băncii Naționale a României. 'Potrivit

Economic 07-04-2025 15:49

UNTRR solicită majorarea sumei rambursate pentru acciza suplimentară și prelungirea schemei de ajutor de stat

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) solicită Ministerului Finanțelor majorarea sumei rambursate pentru acciza suplimentară la 34 bani/litru și prelungirea schemei de ajutor de stat până la 31 decembrie 2025. Potrivit unui comunicat al UNTRR, remis luni AGERPRES, aceste modificări ale legislației sunt esențiale pentru c

Economic 07-04-2025 15:26

Ambasadorul Ucrainei: Nu trebuie să așteptăm până la sfârșitul acestui război pentru a ne angaja în reconstrucția Ucrainei

Nu trebuie să așteptăm până la sfârșitul acestui război pentru a ne angaja în reconstrucția Ucrainei, a transmis, luni, ambasadorul Ucrainei la București, Ihor Prokopchuk, oamenilor de afaceri care au participat la conferința 'Reconstrucția Ucrainei în noua paradigmă transatlantică: Provocări pentru mediul de afaceri european în era Trump 2.

Economic 07-04-2025 15:20

Camera de Comerț România-Ucraina salută implicarea Guvernului în reconstrucția Ucrainei alături de mediul de afaceri și societatea civilă

Președintele Camerei Comerț Bilaterale România-Ucraina, Nasty Vlădoiu, a salutat, luni, implicarea Guvernului României în procesul de reconstrucției a Ucrainei printr-un grup de lucru anunțat de către șeful Cancelariei prim-ministrului, Ștefan Radu Oprea, la o nouă conferință pe această temă. Camera de Comerț Bilaterală România - Ucrain

Economic 07-04-2025 15:18

Românii pot investi începând de luni, 7 aprilie, în titlurile de stat Tezaur

Românii pot investi începând de luni, 7 aprilie, în titlurile de stat Tezaur, cu maturități de 1, 3 și 5 ani, cu dobânzi anuale de 6,60%, 7,30% și, respectiv, 7,60%, conform unui comunicat de presă al Ministerului de Finanțe. Titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu și sunt în forma dematerializată. Titl

Economic 07-04-2025 15:16

Vicepremierul R. Moldova, Doina Nistor: Schimburile comerciale cu România au fost de 7 miliarde de dolari în 2024

Chișinău - Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupașcu, transmite: România deține 21,3% din valoarea totală a comerțului exterior al Republicii Moldova, a declarat, luni, cu prilejul deschiderii Forumului Economic 'Investiții - Dezvoltare - Integrare Europeană' de la Chișinău, vicepremierul moldovean Doina Nistor. Potrivi

Economic 07-04-2025 15:01

BNR a menținut dobânda cheie la 6,5% pe an

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a decis luni să mențină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,5% pe an, a anunțat banca centrală. De asemenea, CA al BNR a hotărât menținerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,50% pe an și a ratei dobânzii la facilitatea de depozit l

Economic 07-04-2025 12:53

Consiliul Concurenței a declanșat o investigație pe piața comercializării produselor și echipamentelor medicale utilizate în situații cu caracter epidemic

Consiliul Concurenței (CC) a declanșat o investigație pe piața comercializării produselor și echipamentelor medicale utilizate în situații cu caracter epidemic, în cadrul căreia a efectuat inspecții la sediile a cinci companii active pe piața comercializării produselor și echipamentelor medicale din România. 'Inspecțiile

Economic 07-04-2025 11:51

Aproximativ patru milioane de persoane sunt inactive economic, la nivel național (studiu)

România are aproximativ patru milioane de persoane inactive economic, respectiv fără loc de muncă și care nu caută activ angajare, arată datele unui studiu realizat de o platformă online pentru locuri de muncă. Potrivit Delucru.ro, din totalul celor fără loc de muncă, peste două milioane și-ar dori să muncească, însă nu știu cum să

Economic 07-04-2025 11:31

Burduja: România, campioană europeană la atragerea de fonduri nerambursabile pentru energie

Ministerul Energiei a ajuns la un total de 10 miliarde de euro în investiții și scheme de sprijin aprobate prin Fondul pentru modernizare, dintre care peste 6,25 miliarde de euro au fost deja plătite efectiv către țara noastră, potrivit ministrului de resort, Sebastian Burduja. 'România, campioană europeană la atragerea de fond