logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Criza tarifelor lui Trump creează oportunități pentru România (analiză)

Imagine din galeria Agerpres

Războiul comercial declanșat de Donald Trump, ''operațiunea specială'' prin care administrația de la Washington încearcă să reducă dependența de importuri și să reseteze oportunitățile de investiții în America, poate fi exploatată în sens pozitiv de România, mai ales că expunerea țării noastre este una redusă, arată o analiză realizată de firma de consultanță Frames, dată luni publicității.

În opinia analiștilor, faptul că avem relații economice mai mult simbolice cu SUA (2,2 miliarde euro exporturi/1,3 miliarde euro importuri) poate reprezenta, în mod paradoxal, un avantaj al României, din perspectiva impactului războiului tarifelor.

În esență, efectele vor fi destul de limitate, de ordinul a maximum 2 - 3 miliarde euro anual, având în vedere expunerea redusă atât în industria auto, cât și în cea a mobilei, IT, produse chimice etc.

În aceste condiții și cum România nu poate negocia cu Washington-ul direct, tarifele vamale fiind o atribuție exclusivă a Comisiei Europene, nu ne rămâne decât să ieșim la vânătoare de investitori, consideră analiștii companiei. Cum sentimentul de incertitudine este preponderent, țările care vor veni cu oferte investiționale concrete vor avea un avantaj semnificativ într-o mare de probleme, arată sursa citată.

'Este absolut necesar ca cei de la Ministerul Economiei, Comisia Națională de Strategie și Prognoză, Guvern și celelalte instituții implicate să construiască un pachet de ofertă pentru investitori - facilități fiscale pentru investitorii greenfield, oferte de concesiune cu tarife zero pentru terenuri din proprietatea publică, un one-stop office pentru aprobarea de autorizații și obținerea tuturor actelor pentru care cei care vor să investească în România. În loc de taxa pe stâlp și cea pe cifra de afaceri a multinaționalelor, ar trebui să venim cu facilități pentru cei care reinvestesc capitalul în active fixe, pentru cei care vor să creeze locuri de muncă în România. Din această perspectivă, sper ca reforma fiscală pregătită de ministrul Finanțelor să anunțe scăderea taxelor, mai ales pe muncă, eliminarea taxelor pe stâlp și cifra de afaceri alături, bineînțeles, de măsuri concrete pentru a reduce evaziunea fiscală'', spune Adrian Negrescu, managerul Frames, citat în comunicat.

România are șanse să atragă investiții de peste 50 de miliarde de euro în următorul deceniu, mai ales în contextul procesului de reconstrucție a Ucrainei și de exploatare a resurselor naturale ale României, arată un studiu Frames privind oportunitățile investiționale din România, lansat la finalul anului trecut.

'Dezvoltarea unei legislații favorabile pentru investițiile în parcuri industriale trebuie să se afle în prim-plan, alături de focusul pe zona energetică - energia electrică și gazele având șanse să devină principalele noastre mărfuri de export în orizontul următorilor 10 ani'', arată analiza Frames.

Analiștii Frames au atras atenția asupra faptului că Bursa de Valori București a pierdut peste 5,6 miliarde euro (28 de miliarde de lei) în ultima săptămână și consideră că aceasta trebuie să devină principalul instrument financiar al economiei în următorii ani.

'Listarea companiilor de stat la BVB va atrage investitorii, fondurile de investiții. În plus, poate să aducă și mai mulți investitori autohtoni pe bursă. Doar dacă vom avea o paletă de oferte extinsă, îi vom convinge pe oameni să caute și alte investiții decât cele în imobiliare și titluri de stat. Pe fondul războiului comercial, vedem deja că mulți investitorii români au intrat în panică și și-au lichidat o parte dintre pozițiile aflate pe pierdere. E un fenomen care poate fi contracarat pe de o parte de mesajele publice ale autorităților - cu planuri concrete de susținere a economiei - și pe de altă parte prin stimularea acestui sector vital pentru economie prin anunțarea unui calendar clar de listări la bursă'', spun experții de la Frames.

În opinia acestora, este absolut necesar ca Guvernul să vină rapid cu o strategie concretă de susținere a sectoarelor afectate de criza tarifelor.

'Cu date concrete, cu linii de finanțare, cu un time-line concret. Altfel, vom rămâne cu declarațiile politice și vom vedea cum economia suferă. Să nu uităm că celebrul plan de reindustrializare a României, care urma să prevadă investiții de 1 miliard de euro (destul de mici raportat la dorințe), a rămas doar pe hârtie, bugetul pe 2025 nealocând niciun ban pentru acest proiect'', a declarat Adrian Negrescu.

Practic, statul trebuie să modifice legislația în domeniul bursier, în sensul reducerii taxelor pentru cei care susțin dezvoltarea unei alternative la finanțarea bancară, foarte scumpă pe termen mediu și lung.

'Prin susținerea fondurilor de investiții care își fac curajul de a investi în firmele românești, prin facilități pentru cei care cumpără acțiuni, care susțin firmele românești, putem dezvolta o ofertă alternativă, mai ieftină de cât cea bancară, pentru companiile din țara noastră. În aceste momente e nevoie de acțiune, nu de incertitudine, și putem construi rapid o ofertă investițională care să atragă fluxurile de capital afectate de această lipsă de predictibilitate economică'', arată analiza Frames.

Bursa de Valori București a scăzut cu 3,9% în ultima săptămână. Capitalizarea bursieră a companiilor listate pe segmentul principal a coborât de la 75,05 miliarde euro (373,5 miliarde lei) la 69,42 miliarde euro (345,5 miliarde lei). Cele mai mari valori de tranzacționare au fost înregistrate pe Banca Transilvania (prețul acțiunilor a scăzut cu 4,88%), Romgaz (- 2,98%), Petrom (minus 3,03%), BRD (- 3,02%), Hidroelectrica (- 2,83%) și Digi (- 3,57%). Printre cele mai mari scăderi le-au înregistrat Electrica - minus 12,36%, Impact - minus 11,99%, Transgaz - minus 7,8%.

'Petrom și Alro vor fi, cu siguranță, afectate de efectele războiului tarifelor - Alro pe zona de aluminiu, Petrom din cauza scăderii prețului petrolului. Însă, să nu uităm că dezvoltarea proiectului gazelor din Marea Neagră va genera un business semnificativ, iar pentru Alro și ceilalți jucători din industria materialelor, reconstrucția Ucrainei și planul de reînarmare al Europei vor aduce un plus de comenzi. Trebuie să privim în perspectivă la toate titlurile importante de pe piață, inclusiv la potențialul Fondului Proprietatea, un alt vector de creștere pentru atractivitate investițională a României în orizontul următorilor ani', a susținut Negrescu. AGERPRES/(AS - redactor: Oana Tilică, editor: Andreea Marinescu, editor online: Adrian Dãdârlat)

Afisari: 500

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 29-04-2025 14:51

Un sfert dintre români asociază ziua de 1 Mai cu grătarele și socializarea (studiu)

Un sfert dintre români consideră sărbătoarea de 1 Mai în primul rând o zi dedicată grătarelor și socializării (24%), în special tinerii cu vârste între 25-34 de ani (29%), relevă rezultatele unui studiu dat publicității marți. Potrivit datelor centralizate de Reveal Search Marketing, în topul semnifica

Economic 29-04-2025 14:31

Chirițoiu: Telekom de doi ani tot se grăbește să vândă și cred că în curând îi va reuși; important e să luăm și o decizie bună

Telekom de doi ani se tot grăbește să vândă și cred că în curând îi va reuși treaba asta, însă piața de telecomunicații trebuie să rămână o piață care să funcționeze bine atât din punct de vedere al prețului, cât și al calității, a declarat, marți, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, la un eveniment

Economic 29-04-2025 14:13

Grindeanu: N-am știut că șapte spitale în București sunt blocate și fără autorizație de construcție; asta spune multe

Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a declarat marți că a aflat de la dezbaterea electorală de luni că în București sunt opt spitale care așteaptă după autorizații de construcție, iar dacă instituția pe care o conduce s-ar afla în aceeași situație și autostrăzile ar aștepta după autorizații ar fi asaltat de presă și acuzat că nu

Economic 29-04-2025 13:48

A murit Valeriu Tabără, președintele ASAS și fost ministru al Agriculturii

Academia de Științe Agricole și Silvice 'Gheorghe Ionescu-Șișești' a anunțat marți decesul președintelui instituției și fost ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără. 'Cu imens regret, Academia de Științe Agricole și Silvice 'Gheorghe Ionescu-Șișești' anunță trecerea în eternitate a eminentului om de știință, Prof. un

Economic 29-04-2025 13:22

Chiriţoiu: Piaţa de energie poate să funcţioneze bine, dar nu înseamnă că energia va fi şi ieftină

Piaţa de energie poate să funcţioneze bine, dar asta nu înseamnă că energia va fi şi ieftină, iar pentru competitivitate economică trebuie să ai energie ieftină, a declarat, marţi, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, la un eveniment de specialitate. "Piaţa asta de energie poate să funcţioneze bine, dar nu înseam

Economic 29-04-2025 13:08

Grindeanu: Ministerul Transporturilor nu va fi în situația de a pierde nici măcar un euro din PNRR

Ministerul Transporturilor nu se va afla în situația de a pierde nici măcar un euro din PNRR, în condițiile în care valoarea totală a proiectelor finanțate prin PNRR este de 20 de miliarde de euro, dar suma din PNRR este de 7,2 miliarde de euro, a explicat marți ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, într-o conferi

Economic 29-04-2025 12:24

Grindeanu: Suntem la al cincilea contract de pe A8; aproape 40% din lungime, acoperită de contracte

Autostrada A8 prinde contur, marți fiind semnat al cincilea contract, astfel că mai mult de 40% din lungimea acesteia este acoperită de contracte, a declarat marți, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, într-o conferință de presă. 'Suntem la al cincilea contract de pe A8. Un A8 care încet, încet p

Economic 29-04-2025 12:20

Buzău: Ambasadorul Argentinei consideră România o putere agricolă în UE care poate crește prin sistemul No-till

Ambasadorul Argentinei în România, Carlos Alejandro Poffo, a declarat, cu ocazia unui eveniment de promovare a tehnologiei No-till în agricultură, faptul că România este una dintre marile puteri agricole ale Uniunii Europene (UE) și are un potențial remarcabil pentru a-și extinde producția prin sistemul respectiv. DAJ Buzău a organizat

Economic 29-04-2025 11:52

Ministerul Finanțelor lansează, din 9 mai, a patra ediție FIDELIS din 2025, cu dobânzi de până la 7,80%

Ministerul Finanțelor lansează a patra ediție FIDELIS din 2025, ce se va desfășura între 9 și 16 mai și care vine cu dobânzi de până la 7,80% la emisiunile în lei și de până la 6,25% la cele în euro, informează MF printr-un comunicat. Cei care vor să-și investească economiile în Programul FIDELIS, ediț

Economic 29-04-2025 11:20

Producția de hidrocarburi a Romgaz a crescut în primul trimestru din 2025 cu 0,04%

Romgaz a înregistrat în primul trimestru al acestui an o producție totală de hidrocarburi de 8,36 milioane barili echivalent petrol (bep), cu 0,04% mai mare față de cea din perioada similară a anului trecut, conform unui raport remis, marți, Bursei de Valori București. Cantitatea de gaze naturale extrase, brut, a fost de 8,26 milio

Economic 29-04-2025 10:40

Amenzi de 2,8 milioane lei aplicate de inspectorii ANSVSA, în perioada 17-28 aprilie

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a desfășurat, în perioada 17 - 28 aprilie 2025, la nivel național, acțiuni de control, prevenție și consiliere, vizând unitățile din industria alimentară, în urma cărora au fost aplicate amenzi de peste 2,84 milioane lei, conform unui comunicat remis, marți, AGERPRES.

Economic 29-04-2025 10:38

RetuRo: Numărul ambalajelor SGR returnate de către consumatori a ajuns la 1,06 miliarde, de la începutul anului

Numărul ambalajelor returnate de către consumatori prin Sistemul Garanție-Returnare (SGR), de la începutul anului și până în prezent, a fost de 1,06 miliarde, arată datele administratorului SGR, RetuRo, publicate marți. 'De la începutul anului, 1,06 miliarde de ambalaje au fost returnate de către consumatori, iar Re

Economic 29-04-2025 10:20

BNR lansează un set de monetărie cu tema 145 de ani de la înființarea Băncii Naționale a României

Banca Națională a României lansează în circuitul numismatic, începând cu data de 29 aprilie 2025, un set de monetărie cu tema 145 de ani de la înființarea Băncii Naționale a României și 20 de ani de la denominarea monedei naționale, conform unui comunicat de presă. Setul de monetărie conține monedele rom&aci

Economic 29-04-2025 09:51

INS: Peste 223.000 de persoane inactive doreau să lucreze în 2024

Un număr de 223.700 de persoane inactive doreau să lucreze în anul 2024, dar fie nu căutau de lucru, fie nu erau disponibile să înceapă lucrul, relevă datele Institutului Național de Statistică (INS), publicate marți. Ponderea persoanelor subocupate în totalul populației active a fost în anul 2024 de 1,1%, cu 0,1 puncte

Economic 29-04-2025 08:57

AMOFM București: Rata șomajului în Capitală a fost de 0,63% în martie 2025

Un număr de 7.924 de șomeri, din care 4.531 femei, se aflau în evidențele Agenției Municipale pentru Ocuparea Forței de Muncă București la finele lunii martie, rata șomajului fiind de 0,63%, conform unui comunicat remis, marți, AGERPRES. Comparativ cu luna precedentă, când rata șomajului a fost de 0,64%, în această martie, in