UPDATE Deficitul bugetar a urcat la 3,68% din PIB, după primele șase luni

Deficitul bugetului consolidat a urcat la 3,68% din PIB după primele șase luni ale acestui an, de la 3,39% la finalul lunii mai, și a ajuns la 69,80 miliarde de lei, potrivit datelor publicate luni de Ministerul Finanțelor.
Anul trecut, deficitul bugetar era de 63,67 miliarde de lei în aceeași perioadă, respectiv 3,62% din PIB.
Potrivit Ministerului Finanțelor, veniturile totale au însumat 310,52 miliarde de lei în primele șase luni ale anului 2025, înregistrând o creștere de 12,7% (an/an), susținută atât de avansul veniturilor curente - în principal impozitul pe salarii și venit și contribuții de asigurări - cât și de evoluția veniturilor din fonduri europene. Exprimate ca pondere în PIB, veniturile totale au crescut cu 0,74 puncte procentuale (+0,5 pp în cazul veniturilor curente - cu precădere impozit pe salarii și venit și contribuții de asigurări și +0,24 pp la fonduri europene).
Încasările din impozitul pe salarii și venit au totalizat 30,34 miliarde lei, înregistrând o creștere de 21,8% (an/an), determinată de avansul semnificativ al încasărilor din impozitul pe dividende (+84,8%), pe seama dividendelor distribuite în anul 2024, cu reținerea cotei de impozit de 8%. Totodată, o dinamică pozitivă a fost consemnată și în cazul încasărilor din impozitul pe salarii (22%) - peste dinamica fondului de salarii din economie (11,8%), evoluția acestei categorii de venituri fiind influențată de eliminarea facilităților fiscale acordate salariaților din construcții, sectorul agricol, industria alimentară și din activitățile de creare de programe pentru calculator.
Contribuțiile de asigurări au înregistrat 103,46 miliarde lei, consemnând o creștere de 11,6% (an/an), ușor sub cea a fondului de salarii din economie. Evoluția a acestor încasări a fost influențată și de un transfer efectiv la pilonul II de pensii mai ridicat față de cel realizat în primele șase luni ale anului trecut (10,9 miliarde lei în ianuarie - iunie 2025, față de 8,4 miliarde lei în ianuarie - iunie 2024).
Încasările din impozitul pe profit au însumat 17,23 miliarde lei, consemnând o creștere de 10,9% (an/an), susținută de avansul veniturilor din impozitul pe profit de la agenții economici.
Încasările nete din TVA au însumat 59,27 miliarde lei, marcând o creștere de 3,8% (an/an). Evoluția acestor încasări poate fi explicată atât de avansul restituirilor de TVA (+9,7%), față de nivelul rambursat în aceeași perioadă a anului trecut (16,41 miliarde lei în ianuarie -iunie 2025, comparativ cu 14,96 miliarde lei în ianuarie - iunie 2024), cât și de un efect de bază ridicat și o dinamică mai temperată a cifrei de afaceri. Totodată, încasările mai accelerate din iunie pot fi atribuite unui efect de bază favorabil, generat de nivelul scăzut al bazei de impozitare din iunie 2024.
Veniturile din accize au însumat 21,96 miliarde lei, consemnând o creștere de 11,9% (an/an), în condițiile unor evoluții pozitive ale încasărilor din accizele pentru produsele energetice (+13,6%) și accizele pentru produsele din tutun (11,6%). Evoluția lunară a încasărilor din accize prezintă în general o volatilitate mai ridicată, determinată de politica operatorilor economici de antrepozitare fiscală a produselor accizabile.
Veniturile nefiscale au însumat 28,68 miliarde lei, în creștere cu 7,7%, în condițiile în care încasările aferente lunii martie includ 1,6 miliarde lei reprezentând venituri din ajutoare de stat recuperate de la Societatea Carpatica Feroviar România - S.A. Sumele rambursate de Uniunea Europeană în contul plăților efectuate și donații au totalizat 25,07 miliarde lei, în creștere cu 30,9% (an/an).
Pe de altă parte, cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 380,32 miliarde lei au crescut în termeni nominali cu 12,1% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Exprimate ca procent din Produsul Intern Brut, cheltuielile pe anul 2025 au înregistrat o creștere cu 0,8 puncte procentuale față de aceeași perioadă a anului 2024, de la 19,3% din PIB la 20,1% din PIB.
Cheltuielile de personal au însumat 85,46 miliarde lei, în creștere cu 10,1% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Exprimate ca pondere în PIB, cheltuielile de personal reprezintă un nivel de 4,5% din PIB, cu 0,1 puncte procentuale mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent.
Cheltuielile cu bunuri și servicii au fost 45,51 miliarde lei, în creștere cu 1% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. O creștere se reflectă la bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate de 2,6% pentru decontarea medicamentelor cu și fără contribuție personală și a medicamentelor utilizate în programele naționale de sănătate. Cheltuielile cu dobânzile au fost de 25,23 miliarde lei, cu 7,62 miliarde lei mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent.
Cheltuielile cu asistența socială au fost de 126,57 miliarde lei, în creștere cu 15,3% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Evoluția cheltuielilor cu asistența socială a fost influențată, în principal, de implementarea măsurilor de recalculare a pensiilor din sistemul public cu începere de la 1 septembrie 2024, în conformitate cu prevederile Legii nr. 360/2023 din 29 noiembrie 2023 privind sistemul public de pensii. Cheltuielile cu asistența socială au fost influențate și de plățile suportate de la bugetul de stat pentru compensarea facturilor aferente consumului de energie electrică și gaze naturale, respectiv pe cele 6 luni ale anului 2025, au fost în sumă de 1,71 miliarde lei.
Cheltuielile cu subvențiile au fost de 6,59 miliarde lei, în principal, această sumă reprezentând subvenții pentru transportul de călători și sprijinirea producătorilor agricoli, precum și pentru schema de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale al consumatorilor noncasnici (581,21 milioane lei).
Alte cheltuieli au fost de 9,01 miliarde lei, reprezentând în principal, burse pentru elevi și studenți, susținerea cultelor, alte despăgubiri civile și sumele aferente titlurilor de plată emise de Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților.
Cheltuielile privind proiectele finanțate din fonduri externe nerambursabile (inclusiv subvențiile de la Uniunea Europeană aferente agriculturii) au fost de 29,91 miliarde lei, în creștere cu 22,19% față de aceeași perioadă a anului 2024.
Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost în valoare de 50,44 miliarde lei, cu 9,03% mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent, când au fost în valoare de 46,27 miliarde.
Bugetul pentru anul în curs este construit pe o creștere economică de 2,5% și un deficit bugetar de 7% din PIB. Anul trecut, deficitul a fost de 9,3% din PIB.
Consiliul ECOFIN a lansat o procedură de deficit excesiv (EDP) împotriva României la 3 aprilie 2020.
În luna iunie a acestui an, Consiliul Uniunii Europene a publicat o recomandare conform căreia, pentru a ieși din procedura de deficit excesiv, România trebuie să se asigure că ritmul de creștere a cheltuielilor nu depășește 2,8% în 2025 și 2,6% în 2026 și a stabilit data limită de 15 octombrie pentru ca țara să adopte acțiuni efective și să prezinte măsurile necesare pentru a asigura corectarea la timp a dezechilibrelor. AGERPRES/(AS - redactor: George Bănciulea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Taxele vamale de 15% la exporturile europene au un impact direct limitat asupra României (Concordia)
Taxele vamale de 15% la exporturile europene au un impact direct limitat asupra României, în condițiile în care exporturile țării noastre în SUA reprezintă sub 3% din totalul exporturilor, canalul indirect de transmisie fiind mai important în acest caz, susține Iulian Lolea, macroeconomist în cadrul Confederației Patronale Concordia.
DNSC: Continuă campaniile frauduloase care promovează o așa-zisă platformă de investiții de stat
Directoratul Național de Securitate Cibernetică avertizează în legătură cu continuarea campaniilor frauduloase care promovează o așa-zisă platformă de investiții de stat, asociată în mod fals cu imaginea Ministerului Finanțelor. 'Aceste mesaje, care promit randamente nerealiste de până la 150%, reprezintă tentative de înșelăciune și
ANSVSA: Amenzi de peste 1,4 milioane lei și suspendări de activitate pentru unii operatori economici de pe Litoral
Amenzi totale de aproape 1,42 milioane lei și decizii de suspendare temporară și interzicere a activităților au fost aplicate de către inspectorii sanitar-veterinari în perioada 14 - 26 iulie, în timpul controalelor efectuate la 458 de operatori economici de pe Litoral. Potrivit unui comunicat de presă al Autorității Naționale Sanitară Veterinară ș
Companiile mai au câteva zile să-și seteze sistemele la noile cote de TVA; momentan lipsesc normele metodologice (analiză)
Companiile mai au câteva zile să-și seteze sistemele la noile cote de TVA, de 11% și 21% de la 1 august 2025, dar încă nu se știe cu precizie la ce livrări se aplică cota redusă, momentan lipsind normele de aplicare, potrivit unei analize realizate de o companie de consultanță. 'Atenție la cotele de TVA reduse, deoarece trebuie să așteptăm Norm
RetuRO: 2,4 miliarde de ambalaje SGR au fost returnate în prima jumătate a anului
Aproximativ 2,4 miliarde de ambalaje cu garanție au fost returnate de către consumatori, de la începutul anului, iar RetuRO, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare, a predat către reciclatori o cantitate de 176.000 de tone de ambalaje. Potrivit unui comunicat al companiei transmis luni AGERPRES, în luna iunie au fost cole
Consolidarea fiscală poate să mențină rating-ul României la un nivel recomandat investițiilor pentru următoarele 6-12 luni (analiză)
Consolidarea fiscală începută recent are șanse bune să mențină rating-ul de țară al României la un nivel recomandat investițiilor pentru următoarele 6-12 luni, susține Mihai Chipirliu, CFA - Risk director, Allianz Trade, într-o analiză realizată de companie. 'Consolidarea fiscală începută recent are șanse bune să me
MF impune eficientizarea activității instituționale prin introducerea unui sistem de raportare zilnică și analize lunare
Ministrul Finanțelor impune eficientizarea activității instituționale prin introducerea unui sistem de raportare zilnică și analize lunare începând cu data de 1 august 2025, conform unui comunicat de presă al instituției. Potrivit sursei citate, începând cu data de 1 august 2025, angajații din aparatul propriu al Minist
INS: Veniturile totale medii lunare au crescut cu 13,7%, în primul trimestru; cheltuielile au avut o pondere de 83,8%
Veniturile totale medii lunare în fiecare gospodărie din România au ajuns, în primul trimestru al anului 2025, în termeni nominali, la 9.148 de lei (+13,7% față de perioada similară din 2024), din care 83,8% au mers către cheltuieli, în valoare de 7.667 lei, arată datele publicate, luni, de Institutul Național de Statistică (INS).
Peste cinci din 10 manageri din comerțul cu amănuntul consideră că prețurile vor crește în următoarele luni
Mai mult de jumătate (54,5%) dintre managerii români din comerțul cu amănuntul și 57% din construcții consideră că prețurile vor crește în perioada iulie - septembrie 2025, potrivit datelor publicate luni de Institutul Național de Statistică (INS). Conform datelor din ancheta de conjunctură, managerii din industria prelucrătoare pr
BNR lansează în circuitul numismatic o monedă din argint cu tema'130 de ani de la nașterea lui Alexandru Rosetti'
Banca Națională a României (BNR) lansează, de luni, în circuitul numismatic o monedă din argint cu o valoare nominală de zece lei, cu tema 130 de ani de la nașterea lui Alexandru Rosetti. Conform unui comunicat al BNR, aversul monedei prezintă o imagine a clădirii Universității București, unde Alexandru Rosetti a fost rector î
UGIR-1903: Cerem Guvernului revizuirea de urgență a întregii echipe de specialiști coordonate de vicepremierul Dragoș Anastasiu
Confederația patronală UGIR-1903 a solicitat Guvernului revizuirea de urgență a întregii echipe care a fost coordonată de vicepremierul Dragoș Anastasiu, imediat după ce acesta a anunțat că demisionează din funcție. 'Cerem Guvernului României revizuirea de urgență a întregii echipe de 'specialiști' care a fost coo
INS: Numărul pasagerilor care au circulat cu trenul a scăzut cu 7,5%, în primul trimestru din 2025
Numărul pasagerilor care au circulat cu trenul a fost, în primul trimestru din 2025, de 16,102 milioane, în scădere cu 7,5% comparativ cu perioada similară din 2024, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică. Potrivit sursei citate, parcursul pasagerilor a scăzut în perioada menționată cu 8,1%. &
Daniel Botănoiu (AFR): Producția de grâu ar putea atinge un nivel record în 2025; prețurile nu îi avantajează deloc pe fermieri
Recolta de grâu a României ar putea atinge 14 milioane de tone în acest an, ceea ce ar reprezenta o creștere spectaculoasă și un nivel record al producției de grâu din 1997 încoace, însă prețurile actuale nu îi avantajează deloc pe fermieri, susține președintele Asociației Fermierilor din România (AFR), Daniel Botănoiu.
Report de peste trei milioane de euro la Loto 6/49 și de peste cinci milioane de euro la Joker
Reportul la Loto 6/49, la categoria I, este de peste 16,2 milioane de lei (peste 3,19 milioane de euro), iar la Joker, la categoria I, se înregistrează un report de peste 26,42 milioane de lei (peste 5,21 milioane de euro), informează Loteria Română. Duminică, vor avea loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super