logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Consolidarea fiscală poate să mențină rating-ul României la un nivel recomandat investițiilor pentru următoarele 6-12 luni (analiză)

Image

Consolidarea fiscală începută recent are șanse bune să mențină rating-ul de țară al României la un nivel recomandat investițiilor pentru următoarele 6-12 luni, susține Mihai Chipirliu, CFA - Risk director, Allianz Trade, într-o analiză realizată de companie.

'Consolidarea fiscală începută recent are șanse bune să mențină rating-ul de țară al României la un nivel recomandat investițiilor pentru următoarele 6-12 luni. Reducerea deficitului bugetar era imperios necesar a se întâmpla, însă nu trebuie neglijat nici potențialul de creștere a inflației (alimentat atât de creșterea prețurilor la energie cât și a TVA-ului și a altor taxe) și efectul asupra creșterii economice, care la acest moment va încetini cu mult sub media ultimilor ani. La nivel micro, semnalele negative au început să se înmulțească, companiile experimentând într-o mai mare măsură scăderi ale profitabilității, cel puțin la nivel net (prin creșterea cheltuielilor cu dobânda dar și datorită taxării suplimentare) și tot mai dese probleme de lichiditate. Lichiditatea deficitară s-a manifestat în ultima instanță prin întârzierile la plată furnizorilor, a căror frecvență s-a tot amplificat în ultimii doi ani. Factorii sunt multipli, începând cu lipsa de profitabilitate, decapitalizarea companiilor prin distribuția excesivă de dividende și continuând cu extinderea termenelor de încasare către clienți într-un efort de impulsionare a vânzărilor ori pur și simplu din lipsă de numerar disponibil. Dintre toți aceștia, poate cei mai nocivi sunt extinderea termenelor de încasare/plată, întrucât afectează mare parte din fluxul de numerar și au efect de propagare în lanț la nivelul întregii economii. Încasările de volum de la beneficiarii de Stat pe anumite segmente, cum ar fi cel farmaceutic sau construcțiile, au loc din când în când cu întârziere de mai multe zile, contribuind la încetinirea fluxului de numerar al companiilor creditoare și implicit la creșterea riscului de insolvență', spune Mihai Chipirliu.

Conform sursei citate, deficitul contului curent va rămâne în jurul valorii de -7,5% din PIB până în 2026, ceea ce va accentua necesarul de finanțare externă și va crește vulnerabilitatea economiei la modificările percepției investitorilor.

Analiza se bazează pe un model propriu de rating al riscului și evidențiază o serie de dezechilibre structurale - inflație persistentă, slăbirea finanțelor publice și externe, instabilitate politică - care afectează profilul de risc al economiei. România este evaluată cu un rating de țară B/3 (sensitive), ceea ce reflectă un risc moderat de neplată și o sensibilitate ridicată la șocuri economice pe termen scurt.

Potrivit analizei, contul curent al României continuă să înregistreze un deficit semnificativ. Doar aproximativ 30% din acest deficit este acoperit prin investiții străine directe, un nivel mult sub pragul considerat sigur de 75%. Analiștii Allianz Trade estimează că deficitul contului curent va rămâne în jurul valorii de -7,5% din PIB până în 2026, ceea ce va accentua necesarul de finanțare externă și va crește vulnerabilitatea economiei la modificările percepției investitorilor. În paralel, datoria externă, care scăzuse la 47% din PIB în 2019, este din nou în creștere, ajungând la 60% în 2025, cu perspective de majorări suplimentare.

Mediul de afaceri din România este relativ favorabil, însă este influențat de percepția unei instabilități politice și a unor riscuri legate de corupție. Conform Indexului Libertății Economice 2025, realizat de Heritage Foundation, România se situează pe poziția 51 din peste 180 de economii evaluate, obținând scoruri solide în ceea ce privește drepturile de proprietate, povara fiscală, libertatea comercială și a investițiilor.

Pe de altă parte, în clasamentul Environmental Sustainability Index al Allianz Trade, România ocupă locul 54 din 210 economii, înregistrând performanțe bune în consumul energetic și emisiile de CO2‚ raportate la PIB, dar întâmpinând provocări semnificative în domeniile reciclării, utilizării energiei regenerabile și rezilienței climatice.

În analiză se menționează faptul că riscul politic sistemic este moderat, iar România beneficiază de relații internaționale solide, fiind membru UE și NATO și candidat la aderarea la OCDE. Cu toate acestea, incertitudinea politică a crescut semnificativ, afectând perspectivele de consolidare fiscală. La finalul anului precedent, Curtea Constituțională a invalidat alegerile prezidențiale ca urmare a acuzațiilor privind interferențe externe. În contextul acestei situații, alegerile anticipate din mai 2025 au fost câștigate de candidatul pro-european Nicușor Dan. Totuși, Parlamentul rezultat este profund fragmentat, înregistrând o creștere semnificativă a partidelor anti-UE și de extremă dreapta. Această polarizare accentuată afectează grav capacitatea executivului de a implementa reforme economice sustenabile, generând un climat politic volatil și incert.

Allianz Trade este o compania care activează pe piața asigurărilor de credit comercial și un specialist în domeniile: garanții, recuperarea creanțelor, crediti comercial structurat și risc politic. Allianz Trade este prezentă în 52 de țări și are 5.500 de angajați. În 2021, cifra de afaceri consolidată a acesteia a fost de 2,9 miliarde euro, iar tranzacțiile comerciale globale asigurate au reprezentat o expunere de 931 miliarde euro. AGERPRES/(AS - redactor: George Bănciulea, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 194

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 28-07-2025 17:16

Taxele vamale de 15% la exporturile europene au un impact direct limitat asupra României (Concordia)

Taxele vamale de 15% la exporturile europene au un impact direct limitat asupra României, în condițiile în care exporturile țării noastre în SUA reprezintă sub 3% din totalul exporturilor, canalul indirect de transmisie fiind mai important în acest caz, susține Iulian Lolea, macroeconomist în cadrul Confederației Patronale Concordia.

Economic 28-07-2025 16:40

UPDATE Deficitul bugetar a urcat la 3,68% din PIB, după primele șase luni

Deficitul bugetului consolidat a urcat la 3,68% din PIB după primele șase luni ale acestui an, de la 3,39% la finalul lunii mai, și a ajuns la 69,80 miliarde de lei, potrivit datelor publicate luni de Ministerul Finanțelor. Anul trecut, deficitul bugetar era de 63,67 miliarde de lei în aceeași perioadă, respectiv 3,62% din PIB.

Economic 28-07-2025 16:20

DNSC: Continuă campaniile frauduloase care promovează o așa-zisă platformă de investiții de stat

Directoratul Național de Securitate Cibernetică avertizează în legătură cu continuarea campaniilor frauduloase care promovează o așa-zisă platformă de investiții de stat, asociată în mod fals cu imaginea Ministerului Finanțelor. 'Aceste mesaje, care promit randamente nerealiste de până la 150%, reprezintă tentative de înșelăciune și

Economic 28-07-2025 14:47

ANSVSA: Amenzi de peste 1,4 milioane lei și suspendări de activitate pentru unii operatori economici de pe Litoral

Amenzi totale de aproape 1,42 milioane lei și decizii de suspendare temporară și interzicere a activităților au fost aplicate de către inspectorii sanitar-veterinari în perioada 14 - 26 iulie, în timpul controalelor efectuate la 458 de operatori economici de pe Litoral. Potrivit unui comunicat de presă al Autorității Naționale Sanitară Veterinară ș

Economic 28-07-2025 14:22

Companiile mai au câteva zile să-și seteze sistemele la noile cote de TVA; momentan lipsesc normele metodologice (analiză)

Companiile mai au câteva zile să-și seteze sistemele la noile cote de TVA, de 11% și 21% de la 1 august 2025, dar încă nu se știe cu precizie la ce livrări se aplică cota redusă, momentan lipsind normele de aplicare, potrivit unei analize realizate de o companie de consultanță. 'Atenție la cotele de TVA reduse, deoarece trebuie să așteptăm Norm

Economic 28-07-2025 12:44

RetuRO: 2,4 miliarde de ambalaje SGR au fost returnate în prima jumătate a anului

Aproximativ 2,4 miliarde de ambalaje cu garanție au fost returnate de către consumatori, de la începutul anului, iar RetuRO, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare, a predat către reciclatori o cantitate de 176.000 de tone de ambalaje. Potrivit unui comunicat al companiei transmis luni AGERPRES, în luna iunie au fost cole

Economic 28-07-2025 10:29

MF impune eficientizarea activității instituționale prin introducerea unui sistem de raportare zilnică și analize lunare

Ministrul Finanțelor impune eficientizarea activității instituționale prin introducerea unui sistem de raportare zilnică și analize lunare începând cu data de 1 august 2025, conform unui comunicat de presă al instituției. Potrivit sursei citate, începând cu data de 1 august 2025, angajații din aparatul propriu al Minist

Economic 28-07-2025 09:38

INS: Veniturile totale medii lunare au crescut cu 13,7%, în primul trimestru; cheltuielile au avut o pondere de 83,8%

Veniturile totale medii lunare în fiecare gospodărie din România au ajuns, în primul trimestru al anului 2025, în termeni nominali, la 9.148 de lei (+13,7% față de perioada similară din 2024), din care 83,8% au mers către cheltuieli, în valoare de 7.667 lei, arată datele publicate, luni, de Institutul Național de Statistică (INS).

Economic 28-07-2025 09:31

Peste cinci din 10 manageri din comerțul cu amănuntul consideră că prețurile vor crește în următoarele luni

Mai mult de jumătate (54,5%) dintre managerii români din comerțul cu amănuntul și 57% din construcții consideră că prețurile vor crește în perioada iulie - septembrie 2025, potrivit datelor publicate luni de Institutul Național de Statistică (INS). Conform datelor din ancheta de conjunctură, managerii din industria prelucrătoare pr

Economic 28-07-2025 08:00

BNR lansează în circuitul numismatic o monedă din argint cu tema'130 de ani de la nașterea lui Alexandru Rosetti'

Banca Națională a României (BNR) lansează, de luni, în circuitul numismatic o monedă din argint cu o valoare nominală de zece lei, cu tema 130 de ani de la nașterea lui Alexandru Rosetti. Conform unui comunicat al BNR, aversul monedei prezintă o imagine a clădirii Universității București, unde Alexandru Rosetti a fost rector î

Economic 27-07-2025 18:47

UGIR-1903: Cerem Guvernului revizuirea de urgență a întregii echipe de specialiști coordonate de vicepremierul Dragoș Anastasiu

Confederația patronală UGIR-1903 a solicitat Guvernului revizuirea de urgență a întregii echipe care a fost coordonată de vicepremierul Dragoș Anastasiu, imediat după ce acesta a anunțat că demisionează din funcție. 'Cerem Guvernului României revizuirea de urgență a întregii echipe de 'specialiști' care a fost coo

Economic 27-07-2025 13:44

INS: Numărul pasagerilor care au circulat cu trenul a scăzut cu 7,5%, în primul trimestru din 2025

Numărul pasagerilor care au circulat cu trenul a fost, în primul trimestru din 2025, de 16,102 milioane, în scădere cu 7,5% comparativ cu perioada similară din 2024, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică. Potrivit sursei citate, parcursul pasagerilor a scăzut în perioada menționată cu 8,1%. &

Economic 27-07-2025 12:42

Daniel Botănoiu (AFR): Producția de grâu ar putea atinge un nivel record în 2025; prețurile nu îi avantajează deloc pe fermieri

Recolta de grâu a României ar putea atinge 14 milioane de tone în acest an, ceea ce ar reprezenta o creștere spectaculoasă și un nivel record al producției de grâu din 1997 încoace, însă prețurile actuale nu îi avantajează deloc pe fermieri, susține președintele Asociației Fermierilor din România (AFR), Daniel Botănoiu.

Economic 27-07-2025 12:33

Report de peste trei milioane de euro la Loto 6/49 și de peste cinci milioane de euro la Joker

Reportul la Loto 6/49, la categoria I, este de peste 16,2 milioane de lei (peste 3,19 milioane de euro), iar la Joker, la categoria I, se înregistrează un report de peste 26,42 milioane de lei (peste 5,21 milioane de euro), informează Loteria Română. Duminică, vor avea loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super