Daniel Botănoiu (AFR): Producția de grâu ar putea atinge un nivel record în 2025; prețurile nu îi avantajează deloc pe fermieri

Recolta de grâu a României ar putea atinge 14 milioane de tone în acest an, ceea ce ar reprezenta o creștere spectaculoasă și un nivel record al producției de grâu din 1997 încoace, însă prețurile actuale nu îi avantajează deloc pe fermieri, susține președintele Asociației Fermierilor din România (AFR), Daniel Botănoiu.
'După doi ani de probleme, în 2023 și 2024, producătorii români au beneficiat de condiții favorabile în primăvara acestui an. Ploile abundente din aprilie-mai au refăcut umiditatea solului și au condus la o dezvoltare productivă consistentă. Cu un randament mediu estimat de 4,97 tone/hectar, estimările pentru sezonul 2025/2026 variază între 13,3 și 14 milioane tone, ceea ce ar reprezenta o creștere spectaculoasă și un nivel record al producției de grâu din 1997 încoace', a declarat pentru AGERPRES Daniel Botănoiu.
Anul trecut, producția de grâu s-a prăbușit la 9,29 milioane tone, fiind cel mai slab rezultat din ultimul deceniu. Față de 2023, când s-au recoltat 9,6 milioane de tone de grâu, producția a scăzut cu aproximativ 3,5%, arată datele AFR.
Creșterea estimată pentru 2025 - de peste 40% față de 2024 - este dublată de o calitate superioară a recoltei. Conform datelor preliminare, grâul românesc din acest an depășește calitativ recoltele din Franța și Germania, afectate de precipitații excesive.
'În 2024, în multe regiuni, calitatea recoltei de grâu din România a fost sub presiunea secetei severe (sud, est, sud-vest), generând pierderi importante de producție și calitate reconfirmată ca slabă. În schimb, în 2025, ploile abundente din aprilie-mai au refăcut umiditatea solului și au condus la o dezvoltare productivă consistentă. Calitatea recoltei este descrisă drept superioară celei din Franța și Germania, țări afectate de ploi excesive și condiții nefavorabile', a explicat Botănoiu.
Potrivit analizei realizate de AFR, România a exportat în acest an aproximativ 5,48 milioane tone de grâu, față de 6,40 milioane tone în anul anterior, iar valoarea totală a exporturilor a fost de 1,24 miliarde de euro‚ comparativ cu 1,46 miliarde euro în anul precedent.
În ceea ce privește porumbul, estimările Comisiei Europene indică o producție de peste 10 milioane tone pentru România în 2025, comparativ cu doar 6 milioane tone anul trecut. La floarea-soarelui, producția este estimată la 2,22 milioane tone, ceea ce ar menține România în poziția de lider european.
'Comisia Europeană estimează o producție de porumb de aproximativ 10,12 milioane tone pentru România în 2025, mult peste producția din 2024 (circa 6 milioane de tone) și peste media ultimilor 5 ani. Alte surse confirmă cifra similară, între 10,1 și 10,128 milioane de tone. De asemenea, CE estimează o recoltă de floarea soarelui de aproximativ 2,22 milioane tone pentru 2025, cu aproximativ 7% peste media ultimilor 5 ani. Și alte analize aduc estimări similare de 2,2 milioane tone pentru sezonul 2025/2026, România păstrându-și statutul de lider UE', a afirmat președintele AFR.
Situația din teren rămâne însă dificilă pentru mulți fermieri, mai ales în zonele fără sisteme de irigații, chiar dacă estimările pentru culturile însămânțate în primăvară par optimiste.
Potrivit președintelui AFR, perspectivele pentru culturile însămânțate de primăvara acestui an, respectiv pentru porumb, floarea-soarelui și soia, sunt la ora actuală incerte.
'Porumbul, în zonele neirigate, e deja istorie. Estimările optimiste de 10 milioane tone la porumb sunt valabile doar pe hârtie și sunt realizate până în luna iunie. O estimare realistă la porumb putem face abia în septembrie. Ce vedem acum în multe județe? Porumbul e deja uscat. În sud, dacă mai are două frunze verzi. Floarea-soarelui mai rezistă cât de cât, dar cu producții de 1.500-2.000 kg/ha, în cel mai bun caz', avertizează Daniel Botănoiu.
Acesta a adăugat că, în lipsa irigațiilor, impactul pentru culturi este devastator. 'Pe terase, în zonele neirigate, e dezastru. Unde nu ai irigații, nu prea mai cum să rotești culturile, nici ce să planifici', a adăugat liderul fermierilor.
Chiar dacă la grâu, orz și rapiță, producțiile de anul acesta sunt bune și de calitate superioară, 'prețurile actuale nu îi avantajează deloc pe fermieri', afirmă președintele AFR. 'Anul trecut vindeam grâul cu 97 de bani/kg la fermă, mergea chiar spre 1 leu/kg. Acum e 85 - 87 de bani. Deși fermierii au recoltat mai mult anul acesta, veniturile sunt mai mici. Fermierii vin după doi ani de pierderi, cu datorii, iar furnizorii nu mai lasă pe nimeni să întârzie nici măcar o zi la plată. Acest lucru obligă mulți fermieri să vândă imediat, în condiții nefavorabile. Practic, se aleg cu praf în conturi', a explicat șeful AFR.
Pe fondul acestor evoluții, piața cerealelor din România este marcată de o volatilitate a prețurilor.
Astfel, din datele analizate de AFR, grâul de panificație se tranzacționează în iulie 2025 între 857 și 1.017 lei/tonă, în funcție de zona BRM (Bursa Română de Mărfuri - vest, est, sud - n.r.) sau DAP Constanța (livrare direct către cumpărător în zona Constanței, cu toate cheltuielile incluse n.r.). În martie 2025, prețul mediu al grâului de panificație (milling wheat) la portul Constanța era de 253 dolari/tonă, în creștere cu circa 45 de dolari/tonă față de martie 2024 și cu 15 dolari/t față de luna precedentă, în contextul incertitudinilor climatice din Europa de Est.
În ceea ce privește porumbul, prețurile variază între 800 și 1.057 lei/tonă, în jur de 1.077 lei/tonă FOB Constanța cu variații regionale. Aceste cotații reflectă prețul cerealelor la nivel regional sau la poarta portului. Conform Comisiei Europene, tranzacțiile cu porumb din recolta nouă se fac la un preț în jur de 890 lei/tonă DAP Constanța (aproximativ 0,89 lei/kg). La floarea soarelui, tranzacțiile se fac la prețuri situate între 1.855 lei/tonă (DAP) și 2.577 lei/tonă (BRM Vest), iar în funcție de regiune, între 2.161-2.250 lei/tonă. Legat de prețul uleiului de floarea soarelui, Institutul Național de Statistică raporta o creștere de aproximativ 35,6% în martie 2025, față de martie 2024.
Potrivit analizei realizate de asociația agricolă, producția globală de cereale este estimată să atingă un nivel record de 2,925 miliarde de tone în 2025, în creștere cu 2,3% față de anul precedent, avansul fiind susținut de recoltele bune de grâu, porumb și orez.
Producția de grâu este prognozată la 805,3 milioane de tone (+0,9%), cu randamente superioare în India și Pakistan, iar cea de porumb, inclusiv orz și sorg, este estimată la 1,564 miliarde de tone (+3,5%), pe fondul condițiilor favorabile din Brazilia și extinderii suprafețelor cultivate în India.
Orezul va atinge, de asemenea, un nou record de 555,6 milioane de tone (+1%), grație perspectivelor bune din Asia de Sud și Sud-Est, în pofida scăderilor din Irak și SUA. Totuși, condițiile meteo nefavorabile în unele regiuni ar putea limita potențialul de producție, în special la porumb.
În ceea ce privește consumul global de cereale, acesta va crește cu 0,8%, susținut de cererea din sectorul alimentar și industrial. Cererea de orez continuă trendul ascendent, alimentată și de producția de etanol din India, se mai arată în analiza asociației privind contextul global pe piața produselor agricole.
În paralel, indicele global al prețurilor la alimente a crescut cu 0,5% în iunie 2025 față de luna anterioară și cu 5,8% comparativ cu iunie 2024, scumpirile au fost generate de carne, lactate și uleiuri vegetale, în timp ce prețurile cerealelor au scăzut cu 1,5%, iar cele ale zahărului cu 5,2%.
Prețurile la porumb au crescut între iulie 2024 și februarie 2025, ajungând la 221 dolari/tonă, influențate de scăderea ofertei și cererea puternică de export. Grâul a avut o evoluție volatilă, între 250-270 dolari/tonă, menținându-se totuși sub nivelul din 2024, se mai arată în analiza AFR.
'Pe termen lung, suprafața globală cultivată cu cereale va crește lent, cu doar 0,14% anual până în 2034. Creșterea producției va fi determinată în principal de sporirea randamentelor, estimate să urce cu 0,9% pe an, până la o medie de 4,2 tone/ha. Până în 2034, producția de grâu va crește cu 74 milioane de tone (până la 874 milioane de tone), iar cea de porumb cu 188 milioane de tone (până la 1,4 miliarde de tone), iar principalele contribuții vor veni din SUA, Brazilia, India, China și Rusia. Pe piața cerealelor, prețurile reale sunt așteptate să scadă, ca urmare a creșterii ofertei și eficienței. Totuși, riscurile geopolitice, inclusiv războiul din Ucraina, precum și schimbările climatice, pot afecta semnificativ stabilitatea producției și comerțului global', avertizează specialistul asociației.
De asemenea, în sectorul oleaginoaselor, 90% din producția de soia este destinată procesării în ulei și șrot, iar estimările arată o creștere a procesării cu 62 milioane de tone până în 2034, în special în America Latină. Presiunile legate de sustenabilitate și reglementările de mediu ar putea influența semnificativ fluxurile comerciale internaționale, se mai arată în analiza Asociației Fermierilor din România. AGERPRES/(AS - redactor: Mariana Nica, editor: Andreea Marinescu, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
INS: Numărul pasagerilor care au circulat cu trenul a scăzut cu 7,5%, în primul trimestru din 2025
Numărul pasagerilor care au circulat cu trenul a fost, în primul trimestru din 2025, de 16,102 milioane, în scădere cu 7,5% comparativ cu perioada similară din 2024, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică. Potrivit sursei citate, parcursul pasagerilor a scăzut în perioada menționată cu 8,1%. &
Report de peste trei milioane de euro la Loto 6/49 și de peste cinci milioane de euro la Joker
Reportul la Loto 6/49, la categoria I, este de peste 16,2 milioane de lei (peste 3,19 milioane de euro), iar la Joker, la categoria I, se înregistrează un report de peste 26,42 milioane de lei (peste 5,21 milioane de euro), informează Loteria Română. Duminică, vor avea loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super
Comisarii ANPC au dat amenzi de peste 250.000 lei pe litoral, sâmbătă noaptea
Comisarii de la Protecția Consumatorilor au dat amenzi de peste 250.000 de lei în urma unor controale efectuate sâmbătă noaptea pe litoral, a anunțat ANPC, printr-un comunicat. 'Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au desfășurat, în cadrul Comandamentului Litoral 2025, o amplă acțiune de control în
Ministrul Muncii trimite Corpul de control la ANPIS
Ministrul Muncii, Petre Florin Manole, a dispus Corpului de control să demareze, luni, o anchetă referitoare la ajutoarele de urgență care au fost acordate unor angajați din Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) iar directorul general al instituției a fost convocat pentru a da explicații în legătură cu acest subiect. 'Ministerul
Președintele Adunării Naționale Coreene și ambasadorul Coreei de Sud au vizitat Centrala Nuclearoelectrică de la Cernavodă
Cosmin Ghiță, CEO Nuclearelectrica, a subliniat importanța colaborării cu Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) în două proiecte majore: retehnologizarea Unității 1 de la Cernavodă și dezvoltarea primei Instalații de Detritiere din România, potrivit unui comunicat al Nuclearelectrica transmis, sâmbătă, AGERPRES. Președintele Adunării Naționa
Pîslaru: Am deblocat semnarea contractelor pentru măsurile din componenta RePowerEU din PNRR
Semnarea contractelor pentru măsurile din componenta RePowerEU din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) privind voucherele pentru cetățenii care dețin panouri fotovoltaice și voucherele pentru populația vulnerabilă energetic a fost deblocată, a afirmat, sâmbătă, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dragoș Pîslaru. Ministrul
Barbu, la Arad: Viitorul agriculturii românești sunt asociațiile de fermieri și tinerii care investesc în tehnologii noi
Viitorul agriculturii românești sunt asociațiile de fermieri și tinerii care investesc în tehnologii noi, cu pasiune și viziune, a declarat, sâmbătă, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, care se află într-o vizită în județul Arad. Potrivit unei postări pe o rețea de socializare a Ministerului Agriculturii și
ANPC a controlat 173 operatori economici de pe litoral și a dat amenzi de 732.000 lei
București, 26 iul /Agerpres/ - Comisari din cadrul Comandamentului Litoral al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au controlat, în perioada 21-25 iulie, 173 de operatori economici, 146 dintre aceștia fiind amendați cu 732.000 lei, iar pentru zece oprindu-se temporar activitatea. Principalele abateri constatate: prestarea
Buzoianu, despre HG privind reorganizarea Romsilva: Punerea în transparență nu e o bifă; am primit sute de mesaje
Sute de mesaje au fost primite în urma punerii în transparență decizională a Hotărârii de Guvern privind reorganizarea Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Diana Buzoianu, apreciind, într-o postare pe o rețea de socializare, că demersul nu reprezintă o simplă 'bifă', ci este un instrument eficient p
Poșta Română are pentru prima dată un reprezentant oficial în cadrul Biroului Internațional al UPU
Compania Națională 'Poșta Română' (CNPR) are pentru prima dată un reprezentant oficial desemnat în cadrul Biroului Internațional al Uniunii Poștale Universale (UPU), această nominalizare fiind o recunoaștere a progreselor semnificative înregistrate de companie în ultimii ani pe scena internațională, a anunțat, vineri, CNPR.
Principalul indice al Bursei de Valori București, BET, se apropie de pragul de 20.000 de puncte
Principalul indice al Bursei de Valori București, BET, care include cele mai tranzacționate 20 de companii listate pe Piața Reglementată, s-a apreciat vineri cu 0,59%, atingând o nouă valoare record de 19.908,18 puncte. În această săptămână BET a crescut cu 0,71%, în ultima lună cu 7,56%, iar de la &ici
Mihaela Frăsineanu: România nu este afectată de deșertificare; fenomenul care se manifestă este aridizarea accentuată
România nu este afectată de deșertificare, ci fenomenul care se manifestă din ce în ce mai pregnant este aridizarea accentuată, însă vom putea vorbi peste niște ani de deșertificare, dacă nu se vor lua măsuri, a atras atenția, vineri, consilierul de stat Mihaela Frăsineanu, la o conferință pe tema schimbărilor climatice. '
Șerban (MTI): Portul Constanța se poziționează ca principal nod comercial al Mării Negre, cu aproape două miliarde de euro investiți
Portul Constanța se poziționează ca principal nod comercial al Mării Negre, cu investiții de aproape două miliarde de euro, deschizând un drum vital către Asia prin Orientul Mijlociu, a anunțat, vineri, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Ciprian Șerban. ''Astăzi, am fost în Portul Constanța, la invitația director
Ministerul Finanțelor: România a alocat peste 10,85 miliarde de lei obținuți de pe piețele externe în proiecte verzi
România a finalizat cu succes prima etapa de finanțare sustenabilă, obținând 10,85 miliarde de lei, echivalentul a 2,18 miliarde euro, din două emisiuni de obligațiuni verzi, ceea ce reprezintă un pas important spre atragerea de capital pentru proiecte cu impact pozitiv asupra mediului, a anunțat, vineri, Ministerul Finanțelor (MF).