Comunicat de presă - aDigital Perspective
aDigital Perspective o expoziție despre dialogul contemporan dintre lumea analogică și cea digitală
București, [7.04.2025] - Zece artiști din România, Italia, Albania, Kosovo și Serbia aduc în fața publicului un dialog captivant între realitatea analogică și lumea digitală, explorând granițele din ce în ce mai difuze dintre acestea.
Sanja Andelkovic, Federica Di Pietrantonio, Alessandro Gianni, Laureta Hajrullahu, Ledia Kostandini, Numero Cromatico, Alice Paltrinieri, Ginevra Petrozzi, Jacopo Rinaldi, Mădălina Zaharia - înfruntă provocarea de a investiga lumea digitală cu toate posibilitățile și contradicțiile sale, prin intermediul unor mijloace care nu sunt exclusiv digitale, precum pictura, instalația, fotografia sau performance-ul.
aDigital Perspective este o expoziție inovatoare care își propune să exploreze impactul digitalizării asupra realității noastre cotidiene, aducând în prim-plan perspectivele unora dintre cei mai talentați artiști și artiste contemporani selectați de Spazio Taverna.
Proiectul expozițional, găzduit de Art Safari între 10 aprilie și 18 mai 2025 a luat naștere în urma colaborării dintre Institutele Italiene de Cultură din Belgrad, București și Tirana. Curatoriată de Marco Bassan, Ludovico Pratesi și Chiara Lorenzetti, expoziția își propune să creeze o narațiune fluidă, incluzivă și corală, care pune sub semnul întrebării relația noastră cu tehnologia în contextul unei lumi tot mai hiperdigitalizate.
'Omul este obsolet, afirma Gunther Anders acum mai bine de șaptezeci de ani, dar poate că aici afirmația, sau, mai bine spus, întrebarea ar fi: oare arta este demodată? Într-o epocă în care tehnica ocupă un rol central și digitalizarea este omniprezentă, ce loc îi revine artei tradiționale? Și oare în ce fel această artă, expresia cea mai elevată a umanismului, ne poate spune ceva despre condiția noastră într-o epocă ce nu mai aparține doar Antropocenului, ci Tehnocenului?' - Laura Napolitano, directoarea Institutului Italian de Cultură din București.
aDigital Perspective este o invitație de a regândi tehnologia, nu ca pe un simplu instrument, ci ca pe un spațiu viu, plin de potențial creativ, care ne oferă posibilitatea de a ne exprima și de a crea împreună.
Expoziția este completată de un catalog care devine o componentă esențială a experienței, în care nouă intelectuali - scriitori, filosofi, istorici de artă și curatori - își împărtășesc gândurile și reflecțiile cu privire la relația lor cu tehnologia. Aceștia sunt invitați să exploreze provocările și oportunitățile aduse de era digitală și să ofere perspective diferite asupra impactului acesteia asupra societății.
'Postmodernismul a impus o nouă divinitate: o transformare continuă, de neatins, ca și cum totul s-ar schimba, exceptând schimbarea însăși. În acest context, artiștii ajung să adopte diferite strategii de adaptare. Unii dintre ei aleg să ignore această metanarațiune tehnologică, pe care o consideră inevitabilă; alții o îmbrățișează cu totul, devenind un fel de 'artiști ai regimului', aliniați la narațiunea progresului ca salvare. Totuși, există și o a treia cale, o perspectivă intermediară ale cărei rădăcini se află în relația specială a Italiei și a țărilor din nordul bazinului mediteranean cu Occidentul' - Marco Bassan, co-curator aDigital Perspective.
Spazio Taverna: Spazio Taverna este un spațiu cultural dedicat promovării dialogului intercultural prin intermediul artei contemporane. Prin expozițiile sale, Spazio Taverna își propune să dezvolte viziuni și narațiuni inovatoare pentru societate, să exploreze și să extindă frontierele cunoașterii și înțelegerii noastre asupra lumii moderne.
Istituto Italiano di Cultura di Bucarest: Institutul Italian de Cultură din București promovează cultura italiană în România, organizând evenimente și expoziții care aduc mai aproape de publicul român valorile și oamenii de cultură italieni.
Art Safari: Art Safari este cel mai important eveniment de artă contemporană din România, dedicat promovării artei și culturii internaționale, oferind o platformă pentru dialogul între artiști și publicul larg.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].