logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Prolemn: Un program pentru instalaţii de încălzire rezidenţială pe biomasă sau peleţi va avea beneficii în plan economic

Imagine din galeria Agerpres

Un program de susţinere a montării de instalaţii pentru încălzire rezidenţială pe biomasă sau peleţi poate avea beneficii enorme pe plan economic, social şi de mediu, susţine preşedintele Asociaţiei Industriei Lemnului - Prolemn, Cătălin Tobescu.

"România are o mare oportunitate de a asigura securitatea energetică a cetăţenilor, concomitent cu accelerarea decarbonării sectorului energetic, reducerea costurilor şi eliminarea combustibililor fosili. Asociaţia Industriei Lemnului - Prolemn invită guvernanţii să demareze cât mai curând un program de susţinere a montării de instalaţii pentru încălzire rezidenţială pe biomasă sau peleţi, cu beneficii enorme pe plan economic, social şi de mediu. Deşi resursa lemnoasă - o resursă verde şi regenerabilă - este disponibilă local pe scară largă în România, iar sectorul industrial are din plin capacitatea de a valorifica această resursă pentru sectorul energetic, lipsa unor politici de sprijinire a instalaţiilor rezidenţiale sau comunitare întreţine sărăcia energetică a unei mari părţi a populaţiei. Autorităţile continuă să susţină proiecte pe combustibili fosili, să sprijine SACET-urile pe cărbune să achiziţioneze credite de carbon irosind astfel resursele pentru investiţii sau să promită utopice dezvoltări ale reţelei de gaze naturale sau instalaţii pe hidrogen, în loc să vadă oportunităţile aflate la îndemână", menţionează Tobescu, într-un comunicat de presă al organizaţiei pe care o conduce.

Conform estimărilor oficiale, raportate în Planul Naţional de Acţiune în Domeniul Energiei din Surse Regenerabile (PNAER), potenţialul energetic al biomasei lemnoase şi agricole în România este mai mare decât potenţialul cumulat al resurselor hidroelectrice, eoliene, solare şi geotermale. Astfel, în mixul energetic al consumului naţional pentru producerea energiei termice, lemnul de foc şi alte tipuri de biomasă ocupă o fracţie de 42%, restul fiind împărţit între energie electrică (11%) şi combustibili fosili (gaze naturale, cărbuni, GPL etc.).

Din datele Prolemn reiese faptul că, în România, la ora actuală, 3,5 milioane de gospodării folosesc 12 - 14 milioane de tone lemn de foc/an, în sobe tradiţionale, cu randamente energetice scăzute. În acelaşi timp, ţara noastră produce 600.000 tone de peleţi, din care consumă doar 200.000 tone, restul fiind exportat.

"Atunci când se vorbeşte de securitate energetică, de eficienţă energetică, se ignoră faptul că în consumul energetic al unei gospodării consumul de energie termică este de 3-4 ori mai mare decât consumul de energie electrică. Pentru energie electrică există direcţii de acţiune, prin investiţiile în energie nucleară, solară, eoliană, centrale mari pe gaze pentru o perioadă de tranziţie. Pentru energia termică nu avem alternative. Extinderea reţelelor de gaze se realizează foarte încet şi cu costuri enorme. Hidrogenul verde este o poveste pe termen mediu şi lung. Sărăcia energetică înseamnă pentru gospodării lipsa alternativelor pentru energia termică, pentru încălzire (...) Biomasa reprezintă soluţia disponibilă imediat, bazată pe o resursă verde, locală, pentru decarbonare, reducerea costurilor şi securitate energetică. Un program naţional de instalare a centralelor pe peleţi, pentru încălzirea rezidenţială, are un raport cost/beneficii de 4-5 ori mai mari decât programele de instalare de panouri fotovoltaice", a afirmat Tobescu, la un eveniment de profil desfăşurat în judeţul Bistriţa-Năsăud.

Asociaţia Prolemn punctează faptul că multe ţări europene derulează programe naţionale de susţinere pentru montarea de instalaţii pentru încălzire rezidenţială pe biomasă sau peleţi, iar suportul oferit poate fi consistent, cu o finanţare de 4.000 - 5.000 de euro/proiect, însă susţinerile pot ajunge şi la 7.500 de euro (în Austria) sau chiar 15.000 de euro (în Letonia).

"Pe energie solară, prin Programul Casa Verde Fotovoltaice se acordă o finanţare de 20.000 lei, echivalentul a aproximativ 4.000 de euro, pentru o capacitate bazată pe panouri solare de 3 kWh. Panourile solare furnizează energie electrică doar când este soare. În calculele uzuale se consideră 1.000 de ore/an. Deci cu o investiţie de 4.000 de euro obţinem 3 MWh energie electrică/an. Cu aceeaşi 4.000 de euro într-un program de instalare centrale termice pe peleţi, instalăm o centrală termică cu putere de minimum 20 kWh, care funcţionează permanent în anotimpul rece şi poate furniza şi apa caldă. Aceasta ar putea funcţiona minimum 4.000 de ore/an, cu o putere generată medie anual de minimum 20 MWh/an pentru o gospodărie. Aport de securitate energetică de 6-7 ori mai mare cu aceeaşi investiţie, în favoarea centralelor pe peleţi. Beneficiile de reducere a costurilor pentru gospodărie sunt mult mai mari prin susţinerea instalării centralelor pe peleţi. Şi concomitent mai mult decât dublăm eficienţa energetică a utilizării resursei de lemn, de la 30% în sobe tradiţionale la 90% în peleţi", explică Tobescu.

Asociaţia Industriei Lemnului - Prolemn este o organizaţie non-guvernamentală, apolitică şi non-profit care promovează utilizarea sustenabilă a lemnului provenit din păduri gestionate durabil în diferite aplicaţii industriale. Constituită în anul 2020, organizaţia are în prezent 37 de membri - companii din industria de prelucrare a lemnului. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Badea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)

Afisari: 16

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 24-04-2025 19:30

ONRC: 1.628 de firme și PFA au intrat în insolvență în primul trimestru din 2025, în scădere cu 9,7%

Numărul societăților comerciale și al persoanelor fizice autorizate (PFA) intrate în insolvență în primul trimestru din 2025 a fost de 1.628, în scădere cu 9,71% față de perioada similară din 2024, când au fost înregistrate 1.803 insolvențe, conform datelor publicate pe site-ul Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC).

Economic 24-04-2025 17:33

Consiliul Economic și Social invită candidații la Președinția României la o dezbatere electorală

Consiliul Economic și Social îi invită pe candidații la Președinția României la o dezbatere electorală, miercuri, 30 aprilie 2025, la sediul CES, pentru a-și prezenta viziunea într-un dialog reprezentanții organizațiilor patronale, sindicale și neguvernamentale. 'În fața provocărilor actuale cu care se confruntă societatea româ

Economic 24-04-2025 16:20

Bugetul AFM pentru 2025 depășește 16,42 miliarde de lei și include finanțarea a 7 noi programe (minister)

Bugetul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), pentru anul 2025, va fi depăși 16,42 miliarde de lei, în creștere cu aproape 18% față de suma din anul anterior, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), transmis joi AGERPRES. 'Bugetul AFM aprobat astăzi (în ședința de Guvern, n.r.) este unul isto

Economic 24-04-2025 15:43

România va avea un Program Național de Achiziții Ecologice pentru perioada 2025-2030

Guvernul a aprobat, joi, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), Programul Național de Achiziții Ecologice (PNAE) 2025-2030, prin care va fi stimulată achiziționarea la nivel de administrație centrală și locală a produselor, serviciilor și lucrărilor cu un impact redus asupra mediului, informează ministerul de resort, într-un comunicat de presă

Economic 24-04-2025 15:16

Companiile, reticente să apeleze la transportul multimodal, din cauza infrastructurii de transport inadecvată și a lipsei de terminale moderne (studiu)

Companiile sunt reticente să apeleze la transportul multimodal, având în vedere infrastructura de transport inadecvată, lipsa unor terminale multimodale moderne conectate la toate modurile de transport, lipsa unor lanțuri logistice multimodale și a unor depozite pentru containere, costurile mari de transport și de transfer, timpul de tranzit ridicat și navigabili

Economic 24-04-2025 14:40

UPDATE Trafic feroviar reluat în condiții normale în gara Brașov

Circulația feroviară a fost reluată la ora 13:40, în condiții normale de trafic, pe raza stației CF Brașov, inclusiv pe intervalele CF Dârste - Brașov și Brașov - Bod, a anunțat joi CFR SA. 'Regretăm disconfortul creat și asigurăm călătorii de faptul că personalul feroviar al SRCF Brașov a depus toate eforturile necesare pentru finalizarea operativă

Economic 24-04-2025 14:06

Burduja: Guvernul pregătește un sistem de compensații financiare ce vor fi acordate persoanelor vulnerabile pentru cheltuielile cu energia electrică

Guvernul României pregătește un sistem prin care persoanele vulnerabile vor primi compensații financiare directe pentru cheltuielile cu energia electrică după data de 1 iulie 2025 și, în același timp, românii pot beneficia deja de prețuri corecte prin piața concurențială, a scris joi ministrul Energiei, Sebastian Burduja, într-o postare publicată pe p

Economic 24-04-2025 13:33

Leul s-a apreciat, joi, în raport cu euro, dar a scăzut față de dolarul american

Moneda națională s-a apreciat, joi, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 4,9772 lei, în scădere cu 0,03 bani (-0,01%) față de cotația precedentă, de 4,9775 lei. În schimb, leul a pierdut teren în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,3734 lei, &i

Economic 24-04-2025 13:20

Akos Molnar (Tușnad): Reducerea valorii voucherelor de vacanță pune frână pe turismul intern

Măsurile de reducere a valorii voucherelor de vacanță pun frână pe turismul intern, iar diminuarea pieței interne ar putea fi compensată prin atragerea turiștilor străini, a afirmat, joi, directorul general al societății Tușnad SA, Akos Molnar, la un eveniment de specialitate. ''Cu măsurile de reducere a valorii voucherelor se pu

Economic 24-04-2025 13:05

Controale ANPC în sectorul 6: 55.000 de lei amenzi și două unități alimentare temporar închise

Comisarii pentru protecția consumatorilor au aplicat amenzi de 55.000 de lei în urma unor controale realizate miercuri la trei societăți cu puncte de lucru în Bulevardul Timișoara și, respectiv, Bulevardul Iuliu Maniu, și s-a dispus oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficiențelor la Sushi Torry și Patiseria Ioanid.

Economic 24-04-2025 12:41

Plata taxei de pod de la Fetești - Cernavodă, disponibilă prin aplicația 24pay

Plata taxei de pod de la Fetești - Cernavodă este disponibilă prin aplicația 24pay, potrivit unui comunicat remis joi AGERPRES. ''24pay app vine cu o noutate îndelung așteptată de utilizatori, chiar înainte de începerea sezonului estival: de acum, plata taxei de trecere a podului de la Fetești - Cernavodă se poate fac

Economic 24-04-2025 12:36

Frăsineanu: Implementarea unui sistem ''Clearing House'' va ajuta la uniformizarea colectării separate a deșeurilor de ambalaje municipale

Implementarea unui sistem ''Clearing House'' va conduce la uniformizarea în ceea ce privește colectarea separată a deșeurilor de ambalaje, generate în flux municipal, a declarat, joi, consilierul de stat în Cancelaria prim-ministrului, Mihaela Frăsineanu, la conferința ''SGR în România''.

Economic 24-04-2025 12:01

Asociația Micilor Comercianți: Ar trebui introduse de urgență PET-urile de spirt, apă distilată și ambalajele de 5 litri în SGR

PET-urile de spirt, apă distilată și ambalajele de 5 litri trebuie introduse de urgență în Sistemul Garanție-Returnare (SGR) pentru o funcționare îmbunătățită a acestuia, este de părere vicepreședintele Asociației Naționale a Comercianților Mici și Mijlocii (ANCMM), Feliciu Paraschiv. ''Recunosc că la început ne-am op

Economic 24-04-2025 11:46

Investiții de 169 milioane euro pe piața imobiliară din România, în primele trei luni

Piața imobiliară din România a consemnat un început de an pozitiv, cu un volum total al investițiilor de 169 milioane euro în primele trei luni, mai mult decât dublu față de trimestrul anterior și aproape la același nivel cu perioada similară a anului trecut, semnalând o revenire susținută a interesului investitorilor pentru active local

Economic 24-04-2025 11:40

Webb (RetuRo): Peste un miliard de ambalaje cu sigla SGR au fost colectate în primele trei luni ale acestui an

Peste un miliard de ambalaje SGR au fost colectate în primele trei luni ale acestui an, iar peste 90% dintre acestea au fost deja reciclate, a declarat, joi, la conferința ''SGR în România'', director general și președinte al RetuRO, Gemma Webb. ''Cu RetuRo, am început acum al doilea an de activi