logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

BNS solicită coaliţiei alocarea cu prioritate a resurselor pentru atenuarea discrepanţelor regionale şi a inegalităţilor sociale

Imagine din galeria Agerpres

Blocul Naţional Sindical (BNS) a lansat cinci recomandări pentru coaliţia de guvernare care să fie cuprinse în viitorul program de guvernare, în cadrul unui workshop tematic organizat miercuri, la Bucureşti.

Blocul Naţional Sindical solicită ca cele cinci puncte să fie cuprinse în viitorul program de guvernare, astfel încât, în politica de coeziune 2021-2027, prin care România va primi de la Uniunea Europeană 46 de miliarde de euro, să nu fie repetate greşelile din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Confederaţia Europeană a Sindicatelor (ETUC) a organizat miercuri, în parteneriat cu Blocul Naţional Sindical, un workshop tematic din cadrul programului intitulat "Viitorul fondurilor europene pentru coeziune şi tranziţie echitabilă: cu sau fără lucrători?".

Reprezentanţii BNS consideră că este extrem de important să fie finanţate intervenţii la nivelul regiunilor mai puţin dezvoltate care să contribuie în mod real şi durabil la reducerea disparităţilor regionale şi a inegalităţilor.

"Solicităm Guvernului o evaluare a modului în care, pe această nouă perioadă de programare 2021-2027, sunt alocaţi banii pe programele existente şi pe regiuni. În momentul în care Guvernul Orban a conceput Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, am constat că banii europeni erau orientaţi cu precădere spre fiefurile liberale din ţară. De pildă, doar pentru metroul de la Cluj-Napoca puteau fi alocaţi 2 miliarde de euro din totalul de 29 de miliarde de euro din PNRR. Ulterior, în urma recomandărilor noastre către toţi oamenii politici, metroul de la Cluj a rămas doar cu 600 de milioane de euro, restul banilor necesari pentru construcţie susţinându-se de la bugetul de stat. Problema este că dacă aceste fonduri europene ajung doar în anumite comunităţi locale, adâncim şi mai mult ecartul dintre judeţele şi regiunile bogate şi cele sărace. Avem deja decalaje grave între regiuni! Apare şi riscul de depopulare. Oamenii vor migra către comunităţile mai bogate, iar şansa de a reechilibra dezvoltarea economică şi socială teritorială va deveni inexistentă! Şi tocmai acesta este scopul politicii de coeziune: să abordeze disparităţile economice şi sociale dintre diferitele regiuni ale Uniunii Europene!", a declarat Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical.

Conform sursei citate, este nevoie ca în procesul de evaluare a intervenţiilor să se acorde mai multă atenţie aspectelor calitative.

"Astăzi, statul român finanţează o mulţime de start-upuri de economie socială. Adică, reuşim să integrăm, pe hârtie, în piaţa muncii persoane vulnerabile cu sute de milioane de euro din bugetele Ministerului Economiei sau Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene. Dar aceste startup-uri sunt selectate pentru finanţarea cu bani europeni sau de la bugetul de stat doar în urma unor criterii cantitative. Concret, sunt punctate mai mult firmele care creează mai multe locuri de muncă, dar nimeni nu se uită şi la calitatea locurilor de muncă. Aşa că cele mai multe contracte de muncă încheiate cu startup-uri sunt pe timp parţial de muncă (două ore, de exemplu) şi pe salariul minim. Considerăm că aceste criterii cantitative trebuie transformate în criterii calitative", susţin reprezentanţii BNS.

Potrivit organizaţiei sindicale, trebuie bonficate startup-urile care creează locuri de muncă de calitate, cu contracte pe minimum 8 ore de muncă.

"Rata de dispariţie a startup-urilor în România este uriaşă. România nu are o analiză a numărului de firme care au crescut numărul de salariaţi, cum s-au dezvoltat aceste startup-uri după ce au fost sprijnite cu bani europeni şi de la bugetul de stat", precizează sindicaliştii.

Totodată, BNS solicită corectarea cadrului legislativ în domeniul achiziţiilor pentru a maximiza efectele sociale generate în special în cazul marilor proiecte de investiţii. Concret, sindicaliştii solicită introducerea unor condiţionalităţi legislative care să vizeze componenta socială a achiziţiilor publice finanţate din bugetul public sau din fonduri europene, ca de exemplu introducerea obligativităţii existenţei contractelor colective de muncă.

"Aceasta este o altă problemă cu care România se confruntă: în caietele de sarcini pe care firmele trebuie să le îndeplinească atunci când participă la licitaţiile publice, nu există indicatori cu caracter social. De pildă, când o companie câştigă un contract pentru reabilitarea unui drum, nimeni nu se uită la numărul de contracte colective de muncă încheiate în acea companie. Ştim că aceste contracte ierarhizează salariaţii. Cei cu studii înalte, primesc automat salarii mai mari, de exemplu. Neavând aceste contracte, cei mai mulţi dintre ei sunt plătiţi pe salariul minim. Iar România are obligaţia de a transpune în legislaţie până în luna noiembrie a anului viitor noua Directivă a salariului minim. Condiţia este să acoperim 80% din angajaţii români cu contracte colective de muncă. Cum credem noi că am putea face asta?", a menţionat Dumitru Costin.

Totodată, reprezentanţii organizaţiei sindicale solicită eliminarea prevederii legale prin care companiile care participă la licitaţii publice pot subcontracta activitatea de bază.

"Astăzi, o firmă care câştigă un contract pentru reabilitarea unui pod, de exemplu, nu este obligată să aibă muncitori calificaţi sau tehnologiile necesare. Astfel, firma poate subcontracta lucrările. Aşa există în România firme specializate în câştigarea de licitaţii care execută lucrările prost, nu îşi plătesc subcontractorii, iar Comisia Europeană ajunge să nu ne mai deconteze integral sau parţial proiectele, astfel cheltuielile sunt şi mai mari pentru bugetul de stat", precizează sursa citată.

O altă solicitare se referă la eliminarea birocraţiei din proiectele pe fonduri europene.

"În multe cazuri, birocraţia este excesivă pentru a dovedi îndeplinirea unor indicatori. Putem spune că România operează şmechereşte astăzi. Spunem că nu dăm ajutoare de stat companiilor, dar le ajutăm să investească în capitalul uman. Există fonduri europene pentru programe de formare profesională la care aplică firme specializate în acest lucru, ONG-uri şi sindicate. Acestea formează lucrători din diverse companii, dar statul le impune o condiţie imposibilă: să meargă aceste entităţi în firmele unde au format angajaţii şi să ceară angajatorilor promovarea angajaţilor, modificări de contracte de muncă, în contextul în care acei salariaţi au competenţe crescute", se menţionează în document.

Conform sursei citate, firmele rămân astfel cu avantajul de a avea angajaţi competenţi, formaţi, dar ONG-urile şi sindicatele ajung să depindă de hârtii din partea angajatorilor, care să ateste că a fost modificată fişa postului pentru o parte dintre angajaţi sau că salariile au fost crescute, ca urmare a programelor de formare profesională derulate

"Soluţia este foarte simplă în acest caz: banii pe programele de formare profesională pentru angajaţii companiilor trebuie recunoscuţi drept ajutor de stat, iar firmele trebuie să îndeplinească o serie de condiţii clare ca să îşi poată forma angajaţii pe bani europeni. Iar efectele se vor vedea apoi în economie: angajaţi mai bine plătiţi. În caz contrar, România nu face decât să cheltuie sute de milioane de euro degeaba. Reiterăm faptul că rolul sindicatelor în politica de coeziune este crucial pentru a ne asigura că banii europeni sunt împărţiţi echitabil între regiuni, iar beneficiile ajung în mod egal la lucrători", se mai spune în document. AGERPRES/(AS - autor: Nicoleta Bănciulea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 8

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 22-02-2025 14:51

România își propune o absorbție de 47 de miliarde de lei prin PNRR în acest an (ministru)

România își propune o absorbție de 47 de miliarde de lei prin PNRR în acest an după ce a beneficiat deja de 32 de miliarde de lei din acest program, a anunțat duminică, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, pe pagina sa de Facebook. 'Fondurile PNRR sunt esențiale pentru România. Am beneficiat deja de 32 de miliarde de lei din

Economic 22-02-2025 12:56

INS: Producția de cărbune a scăzut cu 14,2% în 2024; importurile s-au redus cu 1%

Producția de cărbune a României a depășit, anul trecut, 1,924 milioane tone echivalent petrol (tep), fiind cu 14,2% mai mică (minus 319.700 tep) față de cea din 2023, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Importurile de cărbune au fost, în perioada menționată, de 195.600 tep, în scădere cu 1.900 tep (minus 1

Economic 22-02-2025 12:04

Cristian Popa: Europa trebuie să redevină competitivă; singura cale este prin mai mult liberalism

Europa trebuie să redevină competitivă, iar singura cale pentru a ajunge acolo este prin mai mult liberalism, mai multă ordine spontană și mai puține reglementări și birocrație, susține Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR), într-un articol de opinie postat pe Linkedin. 'Europa va fi clăd

Economic 22-02-2025 11:47

România ar putea deveni cel mai puternic stat pe procesare din sud-estul Europei în următorii 4 ani (ministru)

România ar putea deveni, în următorii 3-4 ani, cel mai puternic stat din sud-estul Europei pe procesarea alimentelor, după finalizarea proiectelor de peste 1,7 miliarde de euro contractate pe Investalim și prin Planul Strategic 2023-2027, a declarat, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii, Florin Barbu. 'Am semnat pe programul

Economic 22-02-2025 11:24

Ministrul Finanțelor: Ratingul României va depinde, în mare măsură, de capacitatea de a ne respecta angajamentele

Agenția Fitch a dat un semnal clar că România trebuie să continue măsurile de consolidare fiscală și de restabilire a echilibrului bugetar pentru a întări credibilitatea fiscală a țării iar ratingul va depinde, în mare măsură, de capacitatea noastră de a ne respecta angajamentele, susține ministrul Finanțelor, Tanczos Barna. Reacția șefului d

Economic 22-02-2025 10:38

Reduceri de până la 65% la vacanțe, la Târgul de Turism al României

Vacanțe tradiționale, sejururi la mare și la munte, în țară și străinătate sau city break-uri în marile capitale europene pot fi găsite în aceste zile la Târgul de Turism al României, ediția de primăvară, cu prețuri mai mici chiar și cu 65% pe durata evenimentului. Un număr de 193 de expozanți, mai mult de jumătate dintre ei veniț

Economic 22-02-2025 08:45

Fitch a confirmat ratingul României la 'BBB minus', cu perspectivă negativă

Fitch Ratings a confirmat vineri ratingul României pe termen lung în valută la 'BBB minus', cu perspectivă negativă, se arată într-un comunicat al agenției de evaluare financiară. Ratingul României pe termen lung 'BBB minus' este sprijinit de apartenența la UE și intrările de capital conexe care sprijină convergența veni

Economic 21-02-2025 21:43

Ministerul Energiei a publicat proiectul de OUG privind prelungirea plafonării prețurilor la energie

Ministerul Energiei a publicat, vineri seara, proiectul de Ordonanță de Urgență privind prelungirea plafonării prețurilor la energie electrică până la 30 iunie 2025 și a celor la gaze naturale până la 31 martie 2026. 'Prezentul act normativ are drept scop instituirea următoarelor măsuri temporare: acordarea unor măsuri de sprij

Economic 21-02-2025 18:33

Bursa de la București a închis în scădere ultima ședință a săptămânii

Bursa de la București a închis în scădere ultima ședință a săptămânii, cu un rulaj de 37,33 milioane de lei (7,5 milioane de euro), din care tranzacțiile cu acțiuni au totalizat 24,43 milioane de lei (4,91 milioane de euro), iar cele cu obligațiuni - 8,59 milioane de lei (1,72 milioane de euro). Principalul indice, BET, care

Economic 21-02-2025 17:45

Ministrul Agriculturii: Mecanismele de acordare a subvențiilor în Uniunea Europeană ar trebui regândite

Mecanismele de acordare a subvențiilor în Uniunea Europeană ar trebui regândite, iar măsurile care pun presiune pe fermierii români, legate de Green Deal, să fie ridicate, a declarat, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu. 'Mecanismele de acordare a subvențiilor în UE ar trebui

Economic 21-02-2025 17:10

CFR SA: Traficul feroviar a fost reluat parțial pe secția de circulație Mihăești - Radomirești

Traficul feroviar a fost reluat parțial vineri pe secția de circulație Mihăești - Radomirești, pe Firul II, după închiderea circulației, miercuri, între stațiile Măldăieni - Drăgănești Olt, pe secția Roșiori Nord - Caracal, ca urmare a deraierii unui tren de marfă. Potrivit unui comunicat al Compania Națională de Căi Ferate 'CF

Economic 21-02-2025 16:16

ANPC: Amenzi de 70.000 de lei la Rompetrol Downstream SRL, Zola Food International SRL și Petrom-OMV

Comisarii pentru Protecția Consumatorilor au amendat cu 70.000 de lei trei operatori economici, pentru o serie nereguli privind reglementările în vigoare și au oprit de la comercializare mai multe produse alimentare, a anunțat, vineri, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). Astfel, în cadrul controlului efect

Economic 21-02-2025 14:35

APIA a autorizat la plată de la începutul lui decembrie peste 637,9 milioane euro, pentru 677.761 fermieri

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată, în perioada 2 decembrie 2024 - 21 februarie 2025, suma totală de 637,928 milioane euro (3,173 miliarde lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024 pentru un număr de 677.761 fermieri, a anunțat vineri agenția. Conform sursei citate, a

Economic 21-02-2025 14:02

Voican: Prin modul în care se dorește acordarea voucherelor de vacanță, posibil să constatăm că se reduce la un sfert impactul lor în economie

România este o țară Schengen și granițele sunt deschise pentru turiștii străini să intre în România mai ușor, dar și pentru români să plece în destinațiile externe puternic promovate pe media românească, deci ar trebui să fie mai tare stimulat turismul autohton și nu mai puțin, a declarat, pentru AGERPRES, vicepreședintele Asociați

Economic 21-02-2025 13:55

Comisia Europeană a aprobat un ajutor de 6,6 milioane euro pentru aeroportul din Târgu Mureș

Comisia Europeană a decis, vineri, că un ajutor oferit de statul român, în valoare de 6,6 milioane de euro, pentru Aeroportul din Târgu Mureș, în ideea de a finanța costurile operaționale în perioada 2007-2009 și 2011-2019, precum și pentru a finanța achiziția de infrastructură de handling la sol în 2011, este compatibil cu legisla