logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Barometrul Food 2022: Interes în creştere al angajaţilor români pentru o dietă sănătoasă

Imagine din galeria Agerpres

Inflaţia a avut un impact major asupra deciziei de cumpărare a angajaţilor din România dar şi asupra calităţii alegerilor alimentare, existând o creştere a interesului pentru o dietă sănătoasă, arată un studiu realizat de o companie care furnizează vouchere şi carduri.

Barometrul Food 2022, coordonat de Edenred în 20 de ţări, inclusiv în România, evidenţiază o creştere a interesului angajaţilor români pentru o dietă echilibrată, în condiţiile în care 71% dintre ei spun că au devenit mai conştienţi de alegerile alimentare, dar şi de necesitatea de a avea o dietă sănătoasă.

Pentru 85% dintre respondenţii la nivel global principalul motiv pentru adoptarea unei diete echilibrate este sănătatea, cele mai ridicate rezultate, cu o medie peste 90%, înregistrându-se în Portugalia, Austria, Italia, Ungaria, Spania, Polonia, Chile, Columbia, Peru. Doar 17% dintre respondenţi ar opta pentru o dietă sănătoasă, având ca motivaţie grija pentru animale şi mediu. Mai mult, 67% dintre respondenţii Barometru FOOD la nivel global asociază alimentele mai sănătoase cu produsele proaspete, comparativ cu 63% în 2021.

În acest context, 68% dintre angajaţii români se aşteaptă ca şi restaurantele să vină cu oferte mai sănătoase, care includ produse proaspete (78%), indicarea clară a valorilor nutriţionale (28%), meniuri care conţin mai multe salate (25%).

Pe de altă parte, şi risipa alimentară este un subiect de interes pentru tot mai mulţi angajaţi: 7 din 10 angajaţi declară că sunt preocupaţi de risipa alimentară şi de necesitatea protejării mediului şi, totodată, că sunt interesaţi să ştie ce restaurante acţionează împotriva risipei alimentare.

"Inflaţia a avut un impact major asupra deciziei de cumpărare a angajaţilor din România şi asupra calităţii alegerilor alimentare ale acestora, arată Barometru FOOD 2022. Cele mai mari creşteri de preţuri au fost resimţite la alimente şi la energie, pentru 86%, respectiv 84% dintre angajaţii respondenţi. Întrebaţi cum gestionează suma lunară acordată sub formă de tichete de masă, 81% au declarat că folosesc toată suma înainte de finalul lunii şi doar 7% spun că suma acordată sub formă de tichete de masă le este suficientă pe întreaga perioadă a unei luni", se arată în comunicatul companiei.

Aceeaşi situaţie se înregistrează şi în Belgia, Bulgaria şi Turcia, unde aproximativ 80% dintre angajaţi folosesc toată suma acordată sub formă de tichete înainte de finalul lunii, media la nivel global situându-se la 66%, arată cea de-a IV-a ediţie a studiului anual realizat de Edenred.

Potrivit sondajului, 9 din 10 angajaţi români folosesc tichetele de masă pentru prânz, fie că aleg să cumpere alimente pentru a-şi pregăti ei masa, cumpără de la restaurant sau comandă online, valoarea actuală a tichetelor de masă fiind mai eficient utilizată în acest mod.

În ceea ce priveşte obiceiul de a comanda mâncare online, peste 80% dintre angajaţii români se aşteaptă ca restaurantele să îşi dezvolte oferta de mâncare la pachet şi de livrare. Acelaşi procent se înregistrează şi în ţări precum Spania, Turcia, Brazilia, Chile, Peru, peste media la nivel global de 70%.

Studiul arată că 95% dintre proprietarii români de restaurante consideră că sistemul tichetelor de masă are un impact pozitiv asupra activităţii lor pentru că, prin acceptarea tichetelor ca modalitate de plată, atrag noi clienţi (80%) şi beneficiază de promovarea afacerii (50%).

În ceea ce priveşte obiceiurile alimentare, proprietarii de restaurante au sesizat o creştere de 28% pentru cererea de preparate sănătoase. La nivel global acest rezultat se ridică la 61%, cele mai ridicate rezultate fiind în Brazilia (70%) şi Spania (56%).

În aceste condiţii, 3 din 5 operatori români de restaurante spun că o ofertă cu preparate sănătoase/echilibrate ar fi apreciată de clienţi, iar 68% consideră că aceste preparate sunt la fel de gustoase precum alte variante mai puţin sănătoase. Jumătate dintre ei afirmă şi că pregătirea preparatelor sănătoase este mai dificilă. Ca urmare a schimbărilor observate, în ceea ce îi priveşte pe clienţi, 40% dintre proprietarii de restaurante şi-au modificat obiceiurile şi furnizorii, pentru a putea oferi produse mai sănătoase şi preparate cu mai multe ingrediente de la furnizori locali. Acest rezultat se ridică la 61% la nivel global, proprietarii de restaurante din Portugalia, Slovacia şi Turcia adoptând cele mai multe măsuri pentru a oferi produse mai sănătoase, obţinute local.

Una dintre provocările cu care se confruntă restaurantele din România este risipa alimentară. Jumătate dintre proprietarii de restaurante au implementat măsuri pentru a combate acest fenomen, precum: adaptarea meniului sau a reţetelor (37%), managementul stocurilor, oferirea la pachet a porţiilor rămase (12%) sau donarea preparatelor rămase către personalul propriu. La nivel global, ţările unde proprietarii de restaurante au implementat cele mai multe măsuri pentru reducerea risipei alimentare sunt Turcia (93%) şi Slovacia (90%).

"Perioada pe care o traversăm continuă să fie dificilă din punct de vedere socio-economic, iar efectele se resimt prin creşterile de cost repetate. Impactul este cel mai vizibil în coşul de cumpărături. Rezultatele Barometru FOOD confirmă faptul că beneficiul numărul unu în preferinţele angajaţilor - cardul de masă este un instrument care îi ajută pe aceştia să îşi menţină puterea de cumpărare, mai mult decât oricând. Totodată, raportul indică şi o preocupare în creştere, în rândul salariaţilor, pentru adoptarea unui stil de viaţă sănătos şi orientarea către o dietă echilibrată. Această preocupare se reflectă şi la nivelul restaurantelor, în modul în care operatorii îşi adaptează lanţul de aprovizionare, sistemul de organizare şi oferta", a declarat Ana Busuioc, Legal & Public Affairs Director Edenred România.

La rândul său, Corina Zugravu, medic primar la Institutul Naţional de Sănătate Publică, a arătat că în România se poate observa, mai ales în oraşele mari şi la grupurile de adulţi tineri, o tendinţă crescândă de a consuma alimente pregătite în afara casei, direct în restaurant sau comandate.

"În România se poate observa, mai ales în oraşele mari şi la grupurile de adulţi tineri, o tendinţă crescândă de a consuma alimente pregătite în afara casei, direct în restaurant sau comandate. Această tendinţă se suprapune cu preocuparea oamenilor pentru a se alimenta mai sănătos, mai echilibrat şi, dacă e posibil, mai sustenabil. În acest cadru, INSP consideră iniţiativa FOOD ca fiind una pozitivă şi sperăm că ea va favoriza alegerile sănătoase în rândul celor care hotărăsc să îşi utilizeze tichetele de masă în restaurant", a precizat Corina Zugravu

Proiectul coordonat de Edenred în 20 de ţări, inclusiv în România, se adresează beneficiarilor de tichete de masă şi restaurantelor din reţeaua Edenred şi analizează evoluţia atitudinilor şi percepţiilor privind un stil de viaţă sănătos şi combaterea risipei alimentare.

Barometru FOOD este un sondaj anual, realizat în cadrul proiectului FOOD (Fighting Obesity through Offer and Demand), cel mai mare program european de educaţie alimentară care promovează obiceiurile alimentare sănătoase. În România, sondajul a fost realizat pe un eşantion de 2.436 de angajaţi şi 60 proprietari de restaurante, în decursul lunii septembrie 2022.

Edenred oferă soluţii de plată cu destinaţii specifice pentru alimentaţie (tichete de masă), vacanţă, flote auto şi mobilitate (soluţii multi-energy, mentenanţă, taxe de drum, parcări şi vouchere de transport), stimulente (vouchere şi carduri cadou, platforme dedicate angajaţilor) şi plăţi corporative (carduri de plată virtuale). În 2021, datorită activelor sale tehnologice globale, Grupul a gestionat un volum de afaceri de aproape 30 de miliarde de euro, efectuat, în principal, prin aplicaţii mobile, platforme online şi carduri.

Edenred este cotată la bursa de valori Euronext Paris şi este inclusă în următorii indicatori: CAC Next 20, CAC Large 60, Euronext 100, FTSE4Good şi MSCI Europe. AGERPRES/(AS - autor: Andreea Marinescu, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Andreea Lăzăroiu)

Afisari: 9

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 10-04-2025 11:34

Burduja: ONG-uri de mediu încearcă să blocheze printr-o nouă acțiune în justiție proiectul Neptun Deep

ONG-uri de mediu încearcă să blocheze printr-o nouă acțiune în justiție, complet nemotivată, proiectul Neptun Deep, care va scoate România și întreaga regiune din dependența energetică față de Rusia, a anunțat, joi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Nu cedăm! Astăzi nu voi vorbi ca ministru sau ca om politic.

Economic 10-04-2025 11:15

DISB2025/Negrescu: România are toate argumentele să devină unul dintre liderii digitalizării europene

România are toate argumentele să devină unul dintre liderii digitalizării europene și faptul că, astăzi, discutăm despre blockchain, securitate, infrastructură și Inteligență Artificială ne arată că nu mai suntem doar spectatori la revoluția digitală, a declarat, joi, vicepreședintele Parlamentului European (PE), Victor Negrescu, într-un mesaj video trans

Economic 10-04-2025 11:05

Creșteri de până la 4,6% ai indicilor bursieri, la începutul ședinței de joi de la BVB

Bursa de Valori București (BVB) a început în creștere pe toți indicii ședința de joi, iar rulajul se cifra, după 15 minute de la deschidere, la 13,343 milioane de lei (2,68 milioane euro), din care 11,71 milioane lei (2,35 milioane euro) tranzacții cu acțiuni. Indicele principal BET, care arată evoluția celor mai lichide 20 de comp

Economic 10-04-2025 10:28

DISB2025/Anca Dragu: Finanțele digitale nu mai sunt doar un trend, ci o realitate prezentă

Finanțele digitale nu mai sunt doar un trend, ci o realitate prezentă, și înseamnă comisioane mai mici, acces mai ușor, viteză mai mare și productivitate sporită, a declarat, joi, la evenimentul la Digital Innovation Summit Bucharest (DISB) 2025, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu. 'Prezența unui guvernator al unei

Economic 10-04-2025 10:12

DISB2025/Ivan: Peste 30 de servicii publice vor fi disponibile până la sfârșitul anului 2025, prin Cloud-ul guvernamental

Cloud-ul guvernamental al României va pune la dispoziția cetățenilor peste 30 de servicii publice până la sfârșitul acestui an, a anunțat, joi, la evenimentul la Digital Innovation Summit Bucharest (DISB) 2025, ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan. 'Modul în care vrem să

Economic 10-04-2025 10:07

DISB2025/Vevera (ICI București): Tehnologia blockchain devine mai complexă și avem nevoie de oameni calificați care să o înțeleagă

Tehnologia blockchain oferă atât un potențial incredibil, cât și noi provocări în materie de reglementare și aplicare, iar pe măsură ce această tehnologie devine mai complexă, avem nevoie de oameni calificați care să o înțeleagă, a declarat, joi, la evenimentul la Digital Innovation Summit Bucharest (DISB) 2025, directorul general al Institutu

Economic 10-04-2025 09:48

INS: Sporul natural al populației României s-a menținut negativ și în a doua lună a anului

Numărul nașterilor și cel al deceselor, înregistrate în februarie 2025, au scăzut atât față de perioada similară a anului trecut, cât și comparativ cu luna precedentă, iar sporul natural s-a menținut negativ, la minus 10.559 de persoane, arată datele publicate, joi, de Institutul Național de Statistică (INS). Conform st

Economic 10-04-2025 09:44

INS: Produsul intern brut a crescut în 2024 cu 0,8% față de anul anterior

Produsul intern brut estimat pentru anul 2024 a fost de 1.760,11 miliarde de lei prețuri curente, în creștere, în termeni reali, cu 0,8% față de anul 2023, informează joi Institutul Național de Statistică (INS). În trimestrul IV din 2024, PIB a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,6%, comparativ cu trimestrul III 2024,

Economic 10-04-2025 07:00

Bucureștenii sunt așteptați la Târgul de Florii din curtea Ministerului Agriculturii, de joi până sâmbătă

Producători și procesatori care dețin atestate de produse tradiționale și produse obținute conform unei rețete consacrate, montane sau sunt înregistrați pe sisteme de calitate europene participă, începând de joi, 10 aprilie, până sâmbătă, 12 aprilie, la Târgul de Florii, care se va desfășura în curtea Ministerului Agriculturi

Economic 09-04-2025 19:59

Burduja: Încă 20 MW pentru energia României, din PNRR; o confirmare că banii europeni pot fi folosiți cu cap

Fondurile din PNRR energizează România, peste 600 MW noi pentru producția de energie verde fiind deja finalizați și puși în funcțiune pentru sistemul energetic românesc, a anunțat, miercuri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Astăzi a fost inaugurat unul dintre aceste proiecte, cu totul și cu totul special: un nume r

Economic 09-04-2025 19:00

Fechet: Și persoanele mai puțin familiarizate cu calculatorul trebuie să aibă o șansă de a beneficia de 'Casa Verde Fotovoltaice'

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, vrea ca înscrierea în Programul 'Casa Verde Fotovoltaice' să fie accesibilă și persoanelor mai puțin familiarizate cu laptopul sau calculatorul. El a menționat, într-o conferință de presă susținută la Palatul Victoria, că până acum înscrierea în program a fost 'mai mult

Economic 09-04-2025 18:00

Boloș: Asigurăm continuarea a 18 proiecte esențiale care vor aduce gaz în locuințele a peste 44.000 de familii

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a semnat miercuri cu reprezentanții autorităților locale actele adiționale la 18 proiecte aferente sistemelor de transport al gazelor naturale, de care vor beneficia peste 44.000 de familii. 'Peste 44.000 de familii vor avea gaz în casă datorită faptului că am reușit, după un an și jumăta

Economic 09-04-2025 16:57

Bușoi (Ministerul Energiei): Prin PNRR am finanțat 269 de proiecte pentru producție de electricitate din surse regenerabile

Ministerul Energiei este extrem de hotărât să susțină dezvoltarea capacităților de producție din surse regenerabile și dezvoltarea tehnologiilor verzi în România, o bună parte din aceste proiecte fiind finanțate cu bani europeni, a afirmat miercuri Cristian-Silviu Bușoi, secretar de stat în cadrul ministerului de resort, cu ocazia deschiderii

Economic 09-04-2025 16:29

CNIR: Progres la realizarea studiului geotehnic al A13 Brașov - Bacău

Lucrările pentru realizarea forajelor geotehnice incluse în studiul de fezabilitate al autostrăzii A13 Brașov - Bacău se derulează conform graficului, iar prestatorul a ajuns la 7.236 de metri liniari forați, un progres de peste 1.700 de metri față de raportarea anterioară, din luna martie, informează, miercuri, Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR).

Economic 09-04-2025 15:04

FIC: România poate crește nivelul de competitivitate în regiune cu ajutorul jucătorilor mari din economie

România poate crește nivelul de competitivitate în regiune cu ajutorul jucătorilor mari din economie dacă sunt luate măsuri strategice pentru a stimula investiții majore cu scopul final de a reduce presiunea asupra bugetului de stat pe termen mediu-lung, susțin reprezentanții Consiliului Investitorilor Străini (FIC). 'Înt