DISB2025/Negrescu: România are toate argumentele să devină unul dintre liderii digitalizării europene

România are toate argumentele să devină unul dintre liderii digitalizării europene și faptul că, astăzi, discutăm despre blockchain, securitate, infrastructură și Inteligență Artificială ne arată că nu mai suntem doar spectatori la revoluția digitală, a declarat, joi, vicepreședintele Parlamentului European (PE), Victor Negrescu, într-un mesaj video transmis cu ocazia Digital Innovation Summit Bucharest (DISB) 2025.
'Faptul că, astăzi, discutăm în acest cadru despre inteligență digitală, blockchain, securitate, infrastructură, Inteligență Artificială și cooperarea între instituții, mediul privat și experți arată că nu mai suntem doar spectatori la revoluția digitală. Suntem parte din arhitecții ei și cred cu tărie că România are toate argumentele să devină unul dintre liderii digitalizării europene. Un sector IT performant care contribuie cu aproape 8% la Produsul Intern Brut, o comunitate digitală activă, recunoscute internațional pentru inovare și un apetit social real pentru adopția tehnologiei, trebuie să spunem lucrul acesta. România este între primele state europene la nivel de conectivitate și utilizare a noilor tehnologii, deși în continuare avem discrepanțe uriașe. Uniunea Europeană a lansat recent inițiativa ambițioasă de care trebuie să profităm, precum crearea de fabrici AI - centre de inovație dedicate aplicării inteligente artificiale în economie și în administrație. Zeci de astfel de hub-uri au fost finanțate la nivel european. România face parte dintr-un astfel de proiect, însă acum am propus și lucrez împreună ministerul și partenerii de aici din sală, la crearea unei fabrici AI la noi în țară. De asemenea, la nivel european investim în crearea unei rețele de academii de Inteligență Artificială, unde punem împreună resursele de formare și dorim să formăm mii de europeni în ceea ce înseamnă proiectarea și aplicarea algoritmilor de inteligență artificială în mai multe domenii: sănătate, educație, energie, securitate sau administrație publică', a spus Negrescu.
În viziunea oficialului PE, dezvoltarea de proiecte mari de infrastructură de procesare a datelor are ca scop asigurarea suveranității la nivel tehnologic.
'În paralel, susținem dezvoltarea de Giga Factories Digital, centre de date și infrastructură de procesare de mare putere, sprijinite din bugetul european. Scopul este să asigurăm suveranitate noastră tehnologică și să reducem dependența față de infrastructuri externe. Patru proiecte vor fi finanțate și tare aș vrea să fie și România printre ele. Dar tehnologia nu este doar despre viteză, ci despre valoarea adăugată pentru oameni, despre încredere, despre etică și nu trebuie să uităm acest ultim aspect. În calitate de negociator-șef al bugetului Uniunii Europene pentru anul 2025, am susținut ca Uniunea Europeană să investească strategic în domeniul digital și pentru asta o să mă lupt și în viitorul cadru financiar multianual. Pentru 2025 am obținut peste 10 miliarde de euro în plus la buget și din această sumă, 422 de milioane de euro au mers către educația digitală, 20 de milioane de euro au mers către cercetarea în tehnologii emergente, inclusiv blockchain și Inteligență Artificială. Totodată, din aceste sume investim în mod direct în securitate cibernetică și digitalizarea serviciilor publice', a afirmat Victor Negrescu.
Acesta a punctat, totodată, ideea că tehnologia blockchain reprezintă o infrastructură de încredere care permite gestionarea în siguranță a datelor, activelor și a interacțiunilor între instituții și nu numai.
'Nu putem vorbi de digitalizare fără accesibilitate, încredere și securitate, iar aici blockchain-ul joacă un rol central. Tehnologia blockchain nu este doar o expresie la modă, este o infrastructură de încredere care ne permite să gestionăm datele, identitățile, activele și interacțiunile într-un mod sigur, verificabil și descentralizat. De aceea, trebuie să operaționalizăm această tehnologie. Gândiți-vă, de exemplu, cum ar fi să avem sisteme financiare mai transparente, date medicale protejate și accesibile, în siguranță, contracte și tranzacții publice monitorizate automat și corect. De asemenea, ne gândim la interoperabilitatea între instituții, fără birocrație, fără opacitate. România, prin inițiative concrete și integrate în ecosistemele europene, poate fi un lider în acest domeniu. Dar trebuie să construim mai mult decât aplicații tehnologice. Nu trebuie doar să bifăm proiecte, trebuie să construim ecosisteme de încredere, cu reglementare clară, cu educație digitală accesibilă, cu infrastructură performantă și interoperabilă, cu sprijin real pentru inovatori și startup-uri', a susținut europarlamentarul.
Politicianul apreciază că, la momentul actual, Europa are nevoie de o strategie industrială digitală, care să creeze soluții în Europa.
'România poate juca un rol strategic în acest demers. Așa cum am spus și în Parlamentul European, nu putem accepta o Europă digitală cu două viteze. De aceea am propus la nivel european extinderea rețelelor digitale în regiunile mai puțin dezvoltate, crearea de incubatoare digitale în toate regiunile Europei și iată că se întâmplă. De asemenea, subvenții pentru accesul la echipamente și software educațional. Ne trebuie un plan european coerent pentru reducerea fracturii digitale. Nu ne lipsește nici tehnologia, nici competența. Ne trebuie viziune, coordonare și curaj. Putem să facem lucrurile acestea pentru noi, nu împotriva cuiva. Să nu vorbim doar despre ce ar putea deveni România digitală și să arătăm ce facem deja, pentru că avem multe exemple de succes, mai ales în mediul privat. Să trecem de la planuri ambițioase la platforme funcționale, de la idei vizionare la soluții care aduc valoarea reală. Viitorul digital nu se poate construi de la sine, nu poate fi o simplă întâmplare. România are potențialul să fie tigrul digital al Europei cu multă forță și viteză, dar trebuie să fim încrezători', a subliniat Victor Negrescu.
ICI București organizează, în această săptămână (8 - 11 aprilie), la Palatul Parlamentului, o nouă ediție Digital Innovation Summit Bucharest (DISB). Evenimentul din acest an reunește peste 200 de speakeri din mai mult de 30 de țări.
În cadrul summitului sunt programate să aibă loc cinci conferințe emblematice: ediția a VIII-a a Forumului pentru Protecția Infrastructurilor Critice (CIP Forum), cea de-a patra Conferință Internațională de Diplomație Cibernetică (ICCD), a 20-a Conferință Internațională de Învățare Virtuală (ICVL), a 23-a Conferință Națională de Educație Virtuală (CNIV) și primul Forum de Inteligență Blockchain. Pe lângă aceste evenimente, DISB 2025 va găzdui și Adunarea Anuală a Eurodefence (RIE). AGERPRES/(AS - redactor: Daniel Badea, editor: Mariana Nica, editor online: Simona Aruştei)
Citeşte şi:
* DISB2025/Anca Dragu: Finanțele digitale nu mai sunt doar un trend, ci o realitate prezentă
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
ANPC a dispus suspendarea temporară a activității pentru 11 societăți din zona șoselei de centură a Capitalei
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a dispus, joi, oprirea temporară a prestării serviciilor, până la remedierea deficiențelor, pentru 11 operatori economici care își desfășoară activitatea în zona șoselei de centură a Municipiului București. Potrivit unui comunicat al ANPC, este vorba despre societățile Coffe Cop, La Jardel
Ministrul Economiei: Șantierul Naval 2 Mai din Mangalia are acum oportunități clare de dezvoltare pe termen lung
Șantierul Naval 2 Mai din Mangalia are acum oportunități clare de dezvoltare pe termen lung, care să păstreze locurile de muncă ale oamenilor și șantierul funcțional, susține ministrul Economiei, Bogdan Ivan, după ce reprezentanții Sindicatului Navalistul au anunțat proteste în Capitală pentru ziua de vineri. Într-o
Dumitru Costin a fost reales în funcția de președinte al BNS
Dumitru Costin a fost reales, joi, președinte al Blocului Național Sindical (BNS), cu 304 voturi favorabile și 12 împotrivă, la cel de-al 13-lea Congres al Confederației Sindicale. Costin se află la conducerea BNS încă din 1993, mai întâi ca președinte interimar, în urma demisiei lui Matei Brătianu. Ulterior, Dumitru Costin a fost
România raportează o scădere de 70% a înmatriculărilor de autoturisme full electrice, în aprilie (APIA)
Înmatriculările de autoturisme noi au scăzut cu 24%, în luna aprilie 2025, față de aceeași perioadă din anul anterior, în timp ce autoturismele full electrice au raportat o diminuare de 70% și o cotă de piață de 2,2%, arată datele Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări (DGPCI), prelucrate de Asociația Producătorilor și Importatorilor
Ministerul Energiei anunță reducerea cu 25% a cheltuielilor salariale și desființarea a 91 de posturi
Cheltuielile salariale din Ministerul Energiei se vor reduce cu 25%, iar numărul posturilor va scădea cu 23%, echivalentul a 91 de poziții, a anunțat Ministerul Energiei într-un comunicat de presă transmis, joi, AGERPRES. Proiectul de Hotărâre de Guvern privind reorganizarea instituției a fost aprobat în ședința de Guvern de joi, 8 mai, după
Olimpicii din Alexandria, față în față cu tehnologia viitorului la ICI București
Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică - ICI București a fost, în această săptămână, gazda unei vizite a zeci de elevi cu rezultate academice excepționale din Alexandria, participanți în programul educativ și vocațional ''Clubul Olimpicilor Alexandria - România Inteligentă''. Po
Boloș, despre un acord cu FMI: Nu se pune problema; reformele ar fi mult mai usturătoare decât cele din PNRR
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, susține că nu se pune problema încheierii unui acord de împrumut cu Fondul Monetar Internațional, care ar presupune reforme mult mai ''usturătoare'' decât cele din Planul Național de Redresare și Reziliență, motiv pentru care angajamentele față de Comisia Europeană trebui
Euro înregistrează joi un nou maxim istoric: 5,1222 lei
Moneda națională s-a depreciat joi, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 5,1222 lei, în creștere cu 2,31 bani (0,45%) față de cotația precedentă, de 5,0991 lei, înregistrând un nou maxim istoric.
Ministrul Muncii: România are o creștere de 44% a nivelului de trai față de acum zece ani
România are o creștere de 44% a nivelului de trai, față de acum zece ani, conform celor mai recente date Eurostat, a afirmat, joi, ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu. ''România, față de acum zece ani, pe datele Eurostat recente, are o creștere de 44% a nivelului de trai.
VIDEO Marcel Boloș: Renegocierea PNRR este extrem de complexă; sperăm să avem decizia Consiliului ECOFIN în iulie
Renegocierea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) cu Comisia Europeană este extrem de complexă și sperăm să existe o decizie finală pe acest subiect a Consiliului ECOFIN în luna iulie, a declarat, joi, la finalul ședinței de Guvern, ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Marcel Boloș.
VIDEO Boloș: Cererea de plată numărul 3 va fi încasată, parțial, la sfârșitul lunii mai
Cererea de plată numărul 3 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) urmează să fie încasată, parțial, la sfârșitul lunii mai și va fi în valoare de 1,3 miliarde de euro, a declarat, joi, la finalul ședinței de Guvern, ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Marcel Boloș.
Ministrul Muncii: 1,3 milioane de români au ieșit din risc de deprivare socială și risc de sărăcie extremă
Peste 1,3 milioane de români au ieșit din risc de deprivare socială și risc de sărăcie extremă în anii 2023-2024, a declarat, joi, ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu. ''Uitați-vă pe datele relevante anilor 2023-2024. Ei bine, 1,3 milioane de români au ieșit din risc
CFR Călători: Mai multe trenuri vor circula pe trasee modificate, din 2 iunie
Circulația mai multor trenuri va fi modificată în perioada 2 - 19 iunie, ca urmare a unor lucrări la infrastructura feroviară solicitate și realizate de către CNCF CFR S.A. - managerul căii ferate, informează CFR Călători, într-un comunicat de presă transmis, joi, AGERPRES. Astfel, o serie de lucrări la infrastructura feroviară &ic
Pistol (CNAIR): S-a deschis primul hub de mare putere din România pentru încărcarea autovehiculelor electrice
Primul hub de mare putere din România pentru încărcarea autovehiculelor electrice s-a deschis joi, pe A1, în zona localității Miercurea Sibiului, a anunțat directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Cristian Pistol. ''S-a deschis astăzi primul hub de mare putere din Româ
IMM-urile din România se confruntă cu scăderi ale veniturilor cu până la 50% (analiză)
Întreprinderile Mici și Mijlocii (IMM) din România se confruntă cu o serie de probleme critice, care le pun la încercare dezvoltarea și chiar existența, printre care scăderea veniturilor cu până la 50% și cheltuieli mai mari decât câștiguri, relevă o analiză de specialitate, publicată joi. Potrivit datelor c