logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Chiriţoiu: Legea concurenţei neloiale a fost modificată pentru a ajuta firmele mici

Imagine din galeria Agerpres

Legea privind combaterea concurenţei neloiale a fost modificată recent, prin ordonanţă de urgenţă, pentru a proteja firmele mici de eventuale abuzuri din partea companiilor mai mari, a afirmat, pentru AGERPRES, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

"Protejarea firmelor mici este un aspect care ne preocupă de mai multă vreme. Iar pandemia şi acum războiul din Ucraina, au arătat, încă o dată, că firmele mici sunt fragile şi că este nevoie de o adaptare a reglementărilor astfel încât ele să fie protejate. Ca urmare, am demarat un proces de modificare şi adaptare a legii concurenţei neloiale, sora mai mică a Legii Concurenţei, pentru a putea interveni şi apăra companiile mai mici de eventuale acţiuni abuzive ale celor mai mari, precum modificări unilaterale ale contractelor, întârzieri la plata facturilor, exploatarea dependenţei de o firma mare. De altfel, modificarea legii concurenţei neloiale a fost introdusă, la propunerea noastră, în obiectivele Programului de Guvernare", a spus Chiriţoiu.

Acesta a explicat că, din perspectiva regulilor de concurenţă, atenţia Consiliului este îndreptată, în special, asupra comportamentului companiilor foarte mari, astfel încât acestea să nu abuzeze de firmele mici. Zona intermediară, respectiv conduita acelor companii care nu sunt dominante, nu au cote de piaţă de peste 40%, dar sunt suficient de mari pentru a putea crea probleme partenerilor mai mici, nu era acoperită până acum de legislaţia din domeniu.

"Ca urmare, includem în sfera practicilor de concurenţă neloială şi exploatarea poziţiei superioare de negociere a unei companii în raport cu o alta cu care se află într-o relaţie comercială. În aceste cazuri, în care companiile au mai puţin de 40% dintr-o piaţă, vom aplica o logică asemănătoare ca în cazul comportamentelor considerate abuzive de Legea concurenţei: vom declanşa investigaţii, vom face inspecţii, vom cere date şi documente de la orice persoană fizică sau juridică ce ar putea deţine informaţii relevante şi aşa mai departe", a explicat preşedintele Concurenţei.

În aceste cazuri, compania neavând poziţie dominantă, nu va primi sancţiunile semnificative prevăzute de Legea concurenţei, ci unele mai mici, prevăzute de Legea concurenţei neloiale.

În acelaşi timp, a fost actualizat şi cuantumul amenzilor pe care le poate Consiliul aplica persoanelor fizice şi juridice care au încălcat legea concurenţei neloiale, ţinând cont de rata inflaţiei din ultimii şase ani (respectiv data ultimei modificări a actului normativ).

Astfel, companiile vor primi amenzi care pleacă de la 50.000 şi ajung la 500.000 de lei, iar persoanele fizice, între 5.500 şi 11.000 de lei.

"Mai mult, în mod similar practicii în cazul aplicării prevederilor Legii concurenţei, se introduce posibilitatea de a recunoaşte fapta, şi, astfel, se reduce amenda cu o pondere cuprinsă între 10% şi 20%. Dar dacă, după firma obţine acest beneficiu, contestă decizia autorităţii de concurenţă, reducerea se pierde. În plus, putem aplica sancţiuni pentru furnizarea de informaţii inexacte, incomplete sau care induc în eroare", a mai spus Chiriţoiu.

"Aşa cum am mai spus şi cu alte ocazii, scopul nostru nu este de a da amenzi, ci de a avea o concurenţă corectă la nivelul firmelor mici şi mari deopotrivă. De aceea am introdus în lege posibilitatea soluţionării pe cale amiabilă a diferendelor privind faptele de concurenţă neloială. Deci părţile pot apela la procedura medierii conform legislaţiei în domeniu, fără a elimina dreptul acestora de a sesiza Consiliul Concurenţei sau de a iniţia acţiuni în justiţie în orice moment", a completat el.

Legea a fost completată prin introducerea unor reglementări speciale ale practicilor de concurenţă neloială, aşa-numitele prevederi antispeculă, pentru perioadele de stare de mobilizare parţială sau totală a forţelor armate şi stare de război, stare de asediu şi stare de urgenţă, stare de alertă sau alte situaţii de criză stabilite explicit prin acte normative, pentru a evita situaţii precum cea de la începutul pandemiei, în care preţul măştilor de protecţie crescuse extrem de mult.

Astfel, sunt interzise practici precum practicarea unor preţuri nejustificat de mari, limitarea în mod nejustificat a vânzărilor sau a producţiei, acumularea de mărfuri de pe piaţa internă sau externă în scopul creării unui deficit pe piaţa românească şi revânzării lor la un preţ crescut în mod nejustificat.

De asemenea, legea stabileşte faptul că autoritatea de concurenţă intervine doar în cazul afectării unui interes legitim public, ţinând cont de anumite criterii: gradul ridicat de pericol social, importanţa sau dimensiunea sectorului economic vizat, numărul de companii implicate în săvârşirea faptei, numărul de firme afectate, durata îndelungată a practicii de concurenţă neloială.

"Când vorbim de practicile de concurenţă neloială incriminate de lege ne mai referim la denigrarea unui competitor sau a produselor sau serviciilor sale prin răspândirea de informaţii false, deturnarea clienţilor unei companii prin utilizarea secretelor comerciale şi discreditarea activităţii unei firme sau a produselor şi serviciilor sale, realizată de către o altă firmă sau de un fost sau actual angajat. Aceste practici erau prevăzute şi în forma iniţială a legii, dar acum completăm şi clarificăm sfera practicilor neloiale, astfel încât să apărăm reputaţia şi credibilitatea companiilor mici în relaţia cu competitorii lor mai mari", a explicat şeful Concurenţei.

Protejarea companiilor mici este o preocupare chiar la nivelul Uniunii Europene, care a făcut primii paşi prin adoptarea Directivei privind practicile comerciale neloiale dintre companii în cadrul lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar şi introducerea unor noi reguli care vizează relaţia dintre platformele online şi firmele care le utilizează serviciile.

"Noi mergem mai departe şi extindem, în toate domeniile, politica de protejare a firmelor mici de abuzurile celor mai mari. Scopul acestor schimbări este tocmai acesta, de a asigura protecţia companiilor mici în faţa marilor firme de pe piaţă şi de a oferi, în final, servicii mai bune, la preţuri corecte, consumatorilor", a completat el.

Orice firmă sau reprezentant al unei companii poate face sesizări şi poate depune plângeri la Consiliul Concurenţei.

În plus, se pot transmite informaţii prin platforma avertizorilor de concurenţă, un instrument folosit atât de noi, cât şi de Comisia Europeană, care protejează anonimatul persoanelor care denunţă nereguli.

"Folosim un sistem de mesagerie criptat, special conceput, ce permite comunicarea în ambele sensuri. Trebuie să recunosc că numărul sesizărilor primite prin această platformă a crescut mult, doar în 2021 fiind 160. Noi am declanşat mai multe investigaţii în urma informaţiilor furnizate de către avertizori şi amintesc o investigaţie privind un posibil comportament anticoncurenţial al unor companii care îşi desfăşoară activitatea pe piaţa furnizării de carte din România. De asemenea, ne bazăm mult pe cazurile sesizate de dumneavoastră, în presă. Pentru noi aceste reprezintă o sursă importantă de informaţii", a adăugat Chiriţoiu.

Consiliul Concurenţei monitorizează şi activitatea platformelor online şi aplică sancţiuni în cazul în care acestea nu au un comportament corect şi transparent faţă de companiile care le utilizează serviciile.

"Pentru companiile care activează în online există deja, aşa cum spuneam, regulamentul european numit şi Platform to Business (P2B), care vrea să creeze un mediu online competitiv, echitabil şi transparent, pentru că există îngrijorări legate de practicile comerciale potenţial dăunătoare existente la nivelul relaţiei dintre platforme şi utilizatorii lor. Vrem să protejăm firmele care utilizează servicii de intermediere online, dar şi servicii de motoare de căutare online în relaţia lor cu orice furnizor de astfel de servicii, fie că sunt româneşti sau din alt stat", a arătat preşedintele Consiliului.

În acelaşi timp, acesta încurajează firmele utilizatoare de servicii de intermediere online şi de servicii de motoare de căutare online să contacteze Consiliul Concurenţei, în cazul în care sesizează o încălcare a prevederilor Regulamentului P2B. AGERPRES/(Autor: Florentina Cernat, editor: George Bănciulea, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 15

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 24-04-2025 19:30

ONRC: 1.628 de firme și PFA au intrat în insolvență în primul trimestru din 2025, în scădere cu 9,7%

Numărul societăților comerciale și al persoanelor fizice autorizate (PFA) intrate în insolvență în primul trimestru din 2025 a fost de 1.628, în scădere cu 9,71% față de perioada similară din 2024, când au fost înregistrate 1.803 insolvențe, conform datelor publicate pe site-ul Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC).

Economic 24-04-2025 17:33

Consiliul Economic și Social invită candidații la Președinția României la o dezbatere electorală

Consiliul Economic și Social îi invită pe candidații la Președinția României la o dezbatere electorală, miercuri, 30 aprilie 2025, la sediul CES, pentru a-și prezenta viziunea într-un dialog reprezentanții organizațiilor patronale, sindicale și neguvernamentale. 'În fața provocărilor actuale cu care se confruntă societatea româ

Economic 24-04-2025 16:20

Bugetul AFM pentru 2025 depășește 16,42 miliarde de lei și include finanțarea a 7 noi programe (minister)

Bugetul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), pentru anul 2025, va fi depăși 16,42 miliarde de lei, în creștere cu aproape 18% față de suma din anul anterior, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), transmis joi AGERPRES. 'Bugetul AFM aprobat astăzi (în ședința de Guvern, n.r.) este unul isto

Economic 24-04-2025 15:43

România va avea un Program Național de Achiziții Ecologice pentru perioada 2025-2030

Guvernul a aprobat, joi, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), Programul Național de Achiziții Ecologice (PNAE) 2025-2030, prin care va fi stimulată achiziționarea la nivel de administrație centrală și locală a produselor, serviciilor și lucrărilor cu un impact redus asupra mediului, informează ministerul de resort, într-un comunicat de presă

Economic 24-04-2025 15:16

Companiile, reticente să apeleze la transportul multimodal, din cauza infrastructurii de transport inadecvată și a lipsei de terminale moderne (studiu)

Companiile sunt reticente să apeleze la transportul multimodal, având în vedere infrastructura de transport inadecvată, lipsa unor terminale multimodale moderne conectate la toate modurile de transport, lipsa unor lanțuri logistice multimodale și a unor depozite pentru containere, costurile mari de transport și de transfer, timpul de tranzit ridicat și navigabili

Economic 24-04-2025 14:40

UPDATE Trafic feroviar reluat în condiții normale în gara Brașov

Circulația feroviară a fost reluată la ora 13:40, în condiții normale de trafic, pe raza stației CF Brașov, inclusiv pe intervalele CF Dârste - Brașov și Brașov - Bod, a anunțat joi CFR SA. 'Regretăm disconfortul creat și asigurăm călătorii de faptul că personalul feroviar al SRCF Brașov a depus toate eforturile necesare pentru finalizarea operativă

Economic 24-04-2025 14:06

Burduja: Guvernul pregătește un sistem de compensații financiare ce vor fi acordate persoanelor vulnerabile pentru cheltuielile cu energia electrică

Guvernul României pregătește un sistem prin care persoanele vulnerabile vor primi compensații financiare directe pentru cheltuielile cu energia electrică după data de 1 iulie 2025 și, în același timp, românii pot beneficia deja de prețuri corecte prin piața concurențială, a scris joi ministrul Energiei, Sebastian Burduja, într-o postare publicată pe p

Economic 24-04-2025 13:33

Leul s-a apreciat, joi, în raport cu euro, dar a scăzut față de dolarul american

Moneda națională s-a apreciat, joi, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 4,9772 lei, în scădere cu 0,03 bani (-0,01%) față de cotația precedentă, de 4,9775 lei. În schimb, leul a pierdut teren în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,3734 lei, &i

Economic 24-04-2025 13:20

Akos Molnar (Tușnad): Reducerea valorii voucherelor de vacanță pune frână pe turismul intern

Măsurile de reducere a valorii voucherelor de vacanță pun frână pe turismul intern, iar diminuarea pieței interne ar putea fi compensată prin atragerea turiștilor străini, a afirmat, joi, directorul general al societății Tușnad SA, Akos Molnar, la un eveniment de specialitate. ''Cu măsurile de reducere a valorii voucherelor se pu

Economic 24-04-2025 13:05

Controale ANPC în sectorul 6: 55.000 de lei amenzi și două unități alimentare temporar închise

Comisarii pentru protecția consumatorilor au aplicat amenzi de 55.000 de lei în urma unor controale realizate miercuri la trei societăți cu puncte de lucru în Bulevardul Timișoara și, respectiv, Bulevardul Iuliu Maniu, și s-a dispus oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficiențelor la Sushi Torry și Patiseria Ioanid.

Economic 24-04-2025 12:41

Plata taxei de pod de la Fetești - Cernavodă, disponibilă prin aplicația 24pay

Plata taxei de pod de la Fetești - Cernavodă este disponibilă prin aplicația 24pay, potrivit unui comunicat remis joi AGERPRES. ''24pay app vine cu o noutate îndelung așteptată de utilizatori, chiar înainte de începerea sezonului estival: de acum, plata taxei de trecere a podului de la Fetești - Cernavodă se poate fac

Economic 24-04-2025 12:36

Frăsineanu: Implementarea unui sistem ''Clearing House'' va ajuta la uniformizarea colectării separate a deșeurilor de ambalaje municipale

Implementarea unui sistem ''Clearing House'' va conduce la uniformizarea în ceea ce privește colectarea separată a deșeurilor de ambalaje, generate în flux municipal, a declarat, joi, consilierul de stat în Cancelaria prim-ministrului, Mihaela Frăsineanu, la conferința ''SGR în România''.

Economic 24-04-2025 12:01

Asociația Micilor Comercianți: Ar trebui introduse de urgență PET-urile de spirt, apă distilată și ambalajele de 5 litri în SGR

PET-urile de spirt, apă distilată și ambalajele de 5 litri trebuie introduse de urgență în Sistemul Garanție-Returnare (SGR) pentru o funcționare îmbunătățită a acestuia, este de părere vicepreședintele Asociației Naționale a Comercianților Mici și Mijlocii (ANCMM), Feliciu Paraschiv. ''Recunosc că la început ne-am op

Economic 24-04-2025 11:46

Investiții de 169 milioane euro pe piața imobiliară din România, în primele trei luni

Piața imobiliară din România a consemnat un început de an pozitiv, cu un volum total al investițiilor de 169 milioane euro în primele trei luni, mai mult decât dublu față de trimestrul anterior și aproape la același nivel cu perioada similară a anului trecut, semnalând o revenire susținută a interesului investitorilor pentru active local

Economic 24-04-2025 11:40

Webb (RetuRo): Peste un miliard de ambalaje cu sigla SGR au fost colectate în primele trei luni ale acestui an

Peste un miliard de ambalaje SGR au fost colectate în primele trei luni ale acestui an, iar peste 90% dintre acestea au fost deja reciclate, a declarat, joi, la conferința ''SGR în România'', director general și președinte al RetuRO, Gemma Webb. ''Cu RetuRo, am început acum al doilea an de activi