logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

VIDEO Cadariu: În turism ar putea ajunge între 300 şi 500 milioane euro în 2022, urmare a introducerii voucherelor de vacanţă

Imagine din galeria Agerpres

Turismul ar putea atrage în acest an un capital care poate varia între 300 şi 500 milioane euro, ca urmare a introducerii voucherelor de vacanţă, potrivit ministrului Antreprenoriatului şi Turismului, Constantin-Daniel Cadariu.

"În cursul lunii decembrie, a fost adoptată acea ordonanţă de urgenţă care permite pentru o perioadă de cinci ani de zile acordarea voucherelor de vacanţă în valoare de 1.450 lei pentru salariaţii din sectorul bugetar dar, repet, toţi operatorii din mediul de afaceri privat pot emite vouchere de vacanţă până la de şase ori salariul minim pe economie, cu anumite beneficii fiscale. Asta ar însemna că pentru anul 2022 în turism ar putea ajunge un capital care poate varia între 300 şi 500 milioane euro, ca urmare a introducerii acestor vouchere de vacanţă", a menţionat Constantin-Daniel Cadariu, la conferinţa de presă cu tema "Relansarea turismului românesc", organizată cu ocazia deschiderii celei de-a 45-a ediţii a Târgului de Turism al Românei (TTR).

 


El a subliniat că, în lunile decembrie şi ianuarie a fost închisă schema de ajutor HoReCa "o infuzie de capital în domeniu de aproximativ 450 milioane euro, bani într-adevăr veniţi cu întârziere dar, într-un final, ajunşi la cei 8.300 de destinatari".

"În acest interval am adoptat un ordin de ministru prin care am reluat participarea la târguri interne şi internaţionale. Am emis un ordin de ministru prin care am dispus, în sfârşit, clasificarea camerelor de cazare pentru persoanele fizice având mai multe efecte pe care le scontăm. În primul rând, eliminarea acelei concurenţe neloiale, apoi ridicarea siguranţei turiştilor şi, nu în ultimul rând, confortul vecinilor acelor apartamente care sunt închiriate de către proprietari persoane fizice", a mai spus Constantin-Daniel Cadariu.

Ministrul Turismului a adăugat că Guvernul a adoptat mai multe ordonanţe de urgenţă care să constituie baza unor programe de sprijin pentru acest sector.

"În primul rând, mă refer la acea ordonanţă de urgenţă care creează cadru pentru un potenţial program HoReCa 2, eventual în a doua jumătate a anului, după prima rectificare. Apoi, tot printr-o ordonanţă de urgenţă, am creat temeiul legal pentru un program de stimulare a incomingului, definind turistul străin drept export de servicii turistice. Tot în această perioadă am reluat intens activitatea Consiliului Consultativ format din reprezentanţii ministerului şi reprezentanţii industriei turismului", a declarat ministrul.

Totodată, el a precizat că, în această săptămână, a emis un ordin de ministru prin care a dispus înfiinţarea Consiliului de brand turistic naţional.

"În fond, va fi o platformă de dialog între reprezentanţii ministerului, reprezentanţii din industria turismului, mediul academic, pentru a putea stabili acţiuni de marketing derulate de ministerul de resort pentru a promova turismul din România, fie de promovare în mediul online, dar avem şi o urgenţă - şi un scop propus de a înfiinţa o platformă dedicată acestei promovări turistice, ţelul final fiind revigorarea brandului de ţară. Este motivul pentru care, prin adrese formulate de la nivel de ministru, am solicitat sprijinul administraţiilor locale, a asociaţiilor din turism pentru a relua promovarea brandului de ţară şi a logo-ului", a spus Constantin-Daniel Cadariu.

Ministrul Turismului a menţionat că, în momentul de faţă, împreună cu reprezentanţii administraţiilor locale şi reprezentaţii operatorilor din turism, se lucrează la reglementarea OMD-urilor, acele organizaţii de management a destinaţiilor. "Este şi un jalon în PNRR de unde vom beneficia de o finanţare de 10 milioane euro. Avem în momentul de faţă patru săptămâni de când un grup tehnic de lucru caută soluţii finale pentru înfiinţarea acestor OMD-uri", a mai spus ministrul.

De asemenea, ministrul Turismului a precizat că România are 54 de staţiuni turistice de interes naţional, 96 de interes local şi 32 de staţiuni balneo.

"Avem clasificaţi un număr de 18.300 de operatori care fac activităţi de primire turistică. Ministerul a licenţiat 2.400 de agenţii turistice. Avem autorizate aproximativ 280 de plaje, iar în România există 92 de domenii schiabile însumând 266 de pârtii", a mai spus Cadariu.

El a precizat totodată că, în 2019, turiştii români erau în număr de 10,5 milioane, iar cei străini în număr de 2,7 milioane, iar "după şocul debutului pandemiei, în anul 2020, cifrele au scăzut dramatic până la aproximativ 5 milioane de turişti români şi 400.000 de turişti străini".

"În cursul anului 2021 a fost o revenire puternică a activităţii turistice, chiar în condiţii de pandemie, ajungându-se la 8,4 milioane de turişti români şi aproximativ 840.000 de turişti străini. Pornim de la o realitate, de la acea realitate din 2019, care spunea faptul că activitatea turistică ca şi pondere în produsul intern brut variază în România între 2,9% dacă luăm datele de la INS şi 5% dacă acceptăm datele puse la dispoziţie de către cei din domeniul turismului. Suntem cu mult sub media europeană care este în jur de 10%, suntem cu mult în urma vecinilor noştri de la sud, bulgarii, care se apropie de 12% şi atunci, având în vedere toate aceste lucruri, consider că trebuie să ne lămurim asupra unui aspect: Este sau nu cazul să definim domeniul turistic din România un domeniu de strategie economică? În scurtul răgaz de când ne-am reînfiinţat ca minister am făcut câţiva paşi împreună cu reprezentanţii operatorilor din turism pentru a debloca această activitate turistică", a mai spus ministrul Turismului.

Târgul de Turism al României, ediţia de primăvară, a debutat joi în Pavilionul B2 al Centrului Expoziţional Romexpo.

La eveniment vor participa peste 85 de companii din industria turismului iar pachetele de vacanţă beneficiază de reduceri cu până la 50%, informează Romexpo.

Gradul de internaţionalizare al târgului este de 46%, la #TTR2022 fiind prezente companii din 11 ţări: Bulgaria, Grecia, Israel, Italia, Japonia, Moldova, Palestina, Maroc, România, Spania şi Ungaria. AGERPRES/(AS - autor: Nicoleta Bănciulea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Andreea Lãzãroiu)

Afisari: 6

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 02-04-2025 10:33

România are în continuare unele dintre cele mai ieftine credite ipotecare din regiune (analiză)

România are unele dintre cele mai ieftine credite ipotecare din Europa Centrală și de Est și la un nivel similar cu statele din vestul Europei, luând în considerare salariile medii la nivel național și costurile cumpărării unui apartament cu două camere printr-un credit ipotecar contractat pe o perioadă de 25 de ani, potrivit unui raport realizat de un brok

Economic 02-04-2025 10:16

Opt din zece angajați primesc beneficii extrasalariale în compania pentru care lucrează (platformă de recrutare)

Aproximativ 83% dintre angajați primesc beneficii extrasalariale în compania pentru care lucrează, cele mai frecvente fiind tichetele de masă, primele de sărbători, abonamentele medicale și posibilitatea de a lucra remote, reiese dintr-un sondaj realizat de o platformă de recrutare online. Conform cercetării eJobs, tichetele de masă cont

Economic 02-04-2025 09:40

ANAF: O companie de construcții din București nu a plătit niciodată impozitele și contribuțiile reținute de la salariați

O companie din București care activează în domeniul lucrărilor de construcții nu a achitat niciodată impozitele și contribuțiile reținute de la salariați, se arată într-un comunicat al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). 'Inspectorii antifraudă din cadrul Direcției generale antifraudă fiscală (DGAF) au verificat modul de în

Economic 02-04-2025 09:39

Prețurile producției industriale au crescut cu 4% în ritm anual, în februarie

Prețurile producției industriale pe total (piața internă și piața externă) au crescut cu 4% în februarie 2025, față de luna februarie 2024, și au crescut cu 3,6% comparativ cu ianuarie 2025, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, publicate miercuri. La nivelul pieței interne, indicele prețurilor producției industriale a &i

Economic 02-04-2025 08:44

PAID lansează campania de conștientizare 'Adevărata tragedie nu e dezastrul, ci lipsa pregătirii'

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a lansat pe 1 aprilie campania de conștientizare 'Adevărata tragedie nu e dezastrul, ci lipsa pregătirii', care își propune să atragă atenția cu privire la impactul devastator al dezastrelor naturale asupra comunităților din România. Potrivit unui comunicat al

Economic 02-04-2025 07:00

Peste 40 de lideri din industria IT&C se reunesc miercuri, la București, la ANIS International Summit 2025

Peste 40 de speakeri din partea autorităților, mediului de afaceri și al celui academic vor participa, miercuri, la ANIS International Summit 2025, un eveniment de referință al industriei IT din România, organizat de Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS). Tema ediției din acest an 'Tehnologie și Inovație: Construind un viito

Economic 01-04-2025 18:33

Ministrul Mediului: Undă verde pentru finalizarea lucrărilor la Amenajarea Hidroenergetică Cerna - Belareca

Acordul de mediu pentru finalizarea lucrărilor la Amenajarea Hidroenergetică Cerna - Belareca a fost emis marți, a anunțat ministrul Mediului, Mircea Fechet. 'Undă verde pentru finalizarea lucrărilor la Amenajarea Hidroenergetică Cerna - Belareca, un proiect care face parte din pachetul de investiții strategice care pun România pe dr

Economic 01-04-2025 18:00

Fenomenul șomajului în rândul tinerilor în România ia amploare; este nevoie de o politică socială și economică dedicată tinerilor (raport)

România a devenit țara din UE cu cea mai mare rată a șomajului în rândul tinerilor sub 25 de ani (26,3%), conform datelor Eurostat din decembrie 2024, astfel că țara noastră a depășit state precum Spania și Grecia, unde șomajul în rândul tinerilor a fost mereu o problemă constantă, se arată în Monitorul Social, un proiect al Fundaț

Economic 01-04-2025 17:03

Consumul de bere la terasă rămâne scăzut în România; un factor important, puterea redusă de cumpărare a populației

Consumul de bere la draft a crescut cel mai mult anul trecut, respectiv cu 13%, față de 2023, însă România se află în continuare sub vârful pe care l-a avut 'în perioada de glorie' din 2008, puterea scăzută de cumpărare a populației fiind unul din factorii care au dus la această situație. De altfel, î

Economic 01-04-2025 16:34

Piața asigurărilor din România a crescut cu 11% în 2024, la 23,4 miliarde lei

Piața asigurărilor din România a înregistrat, în 2024, un volum total al primelor brute subscrise de 23,4 miliarde lei, în creștere cu 11% față de anul anterior, potrivit unui raport publicat marți de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF). Conform sursei citate, ponderea asigurărilor generale în total subsc

Economic 01-04-2025 15:09

Comănescu (Consiliul Concurenței): Înțeleg tentația ca un monopolist să-și încurajeze companiile din grup, dar îl sfătuiesc să nu facă asta

Tentația ca un monopolist să-și încurajeze companiile din grup este mare, dar totuși îl sfătuiesc să nu facă acest lucru, pentru că poate să contravină legislației pe concurență, a declarat, marți, la o dezbatere despre rolul sectorului energetic în dezvoltarea economică a României, Adrian Comănescu, membru al boardului Consiliului Concurenței

Economic 01-04-2025 14:45

Lorant Antal: Rețelele de distribuție au fost dintotdeauna în urma economiei, din nefericire

Rețelele de distribuție nu au fost niciodată cu un pas înaintea economiei, ci dintotdeauna au fost în urmă, a declarat, marți, la o dezbatere despre rolul sectorului energetic în dezvoltarea economică a României, președintele Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale din Senat, Istvan-Lorant Antal.

Economic 01-04-2025 14:31

Wizz Air a deschis la Băneasa o nouă bază operațională și a prezentat o aeronavă Airbus A321neo de ultimă generație

Wizz Air a prezentat, marți, aeronava Airbus A321neo de ultimă generație, care va deservi baza nou înființată de la Aeroportul Internațional București Băneasa - Aurel Vlaicu, oferind opțiuni de călătorie din Capitală către șapte destinații, a anunțat compania aeriană, într-un comunicat. O aeronavă suplimentară va opera și de pe Aer

Economic 01-04-2025 14:24

Câștigătorul premiului de categoria I la tragerea Loto 6/49 de duminică și-a ridicat câștigul

Câștigătorul premiului de categoria I la tragerea Loto 6/49 de duminică, 30 martie 2025, și-a ridicat câștigul în valoare de 31,56 milioane lei (peste 6,34 milioane de euro), a anunțat marți Loteria Română. 'Un tânăr corporatist de 39 de ani, stângaci, dar nu și în ceea ce privește norocul, s-a pre

Economic 01-04-2025 14:17

Rezervele valutare ale BNR au scăzut la 61,993 miliarde euro, în martie

Rezervele valutare ale Băncii Naționale a României totalizau 61,993 miliarde de euro la finele lunii martie 2025, în scădere cu 0,96% comparativ cu nivelul de 62,593 miliarde de euro înregistrat la 28 februarie 2025, se arată într-un comunicat al Băncii Centrale, transmis marți AGERPRES. În cursul lunii au avut lo