logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Scrisoare Deschisă - Deputat George-Mihail Neamțu (Grup AUR)

PARLAMENTUL ROMANIEI
CAMERA DEPUTAȚILOR
Comisia pentru cultură, arte și mijloace de informare în masă

SCRISOARE DECHISÃ

Stimate domnule Vasile Bănescu,

În calitate de președinte al Comisiei pentru cultură, arte și mijloace de informare în masă a Camerei Deputaților și ca reprezentant legitim ales al cetățenilor din județul Bihor, cu un mandat consolidat de peste 32.000 de voturi, vă adresez această invitație la dialog instituțional, în numele rațiunii comunicative indisociabilă de actul democratic și al unei tradiții creștine care n-a surpat niciodată punțile între oameni, chiar și atunci când părerile păreau de neîmpăcat.

A fi parlamentar reprezintă o chemare la exercițiul fundamental al sintezei. Omul politic trebuie să asculte. Altfel spus, el este cutia de rezonanță a valorilor, a nemulțumirilor, dar și a aspirațiilor națiunii sale.

Într-o epocă a certitudinilor tehnocratice, când unii aleg postura de roboți ai unui sistem birocratic de-a dreptul kafkian, a dialoga este proba supremă a umanității noastre.

Vă propun, deci, o întâlnire oficială și transparentă sub egida Comisiei de cultură, pentru a reflecta împreună asupra responsabilității sociale și culturale a vocilor publice. Nu o dezbatere electorală, nu o polemică de salon, ci o convorbire senină despre ceea ce înseamnă respectul pentru valorile constituționale, între care libertatea de exprimare figurează drept principiu axiomatic.

Există și o dimensiune ascetică a dialogului la care îmi permit să vă invit într-o octavă pascală: efortul golirii de propriile certitudini și încercarea de-a vedea chipul alterității fără schimonosirea voită a intenției Celuilalt. Biblia ne oferă câteva exemple de întâlniri mirabile în care interlocutorii nu se resping, dar nici nu se confundă:
1. Sf. Ap. Pavel în Areopagul Atenei (Fapte 17:16-34) - o probă elocventă de autentică deschidere față de cei care-l socoteau un palavragiu;
2. Iisus și femeia samarineancă (Ioan 4:1-42) - respect față de marginali, dincolo de sex și etnie;
3. Pavel în fața guvernatorilor romani (Fapte 24-26) - curaj diplomatic și luciditate mărturisitoare;
4. Iisus și Nicodim (Ioan 3:1-21) - răbdarea față de cel neștiutor, dar căutător;
5. Sinodul de la Ierusalim (Fapte 15:1-35) - consens al rațiunii biblice și rod al rugăciunii comunitare;
6. Călătoria spre Emaus (Luca 24:13-35) - pedagogia empatică a Celui Înviat, care ascultă glasul unor necunoscuți.

Sfânta Scriptură îi dojenește pe cei grăbiți să-și valideze preconcepțiile sau foaia de parcurs. Cel Înviat se deschide către cei care acceptă disconfortul interogației.

Chiar și-n plină modernitate, autori precum Jurgen Habermas, Hans-Georg Gadamer sau Karl-Otto Apel au fondat o întreagă etică pe remarcabila posibilitate a unor conștiințe mature de-a adresa întrebări unor adversari sau preopinenți ireductibili.

Exemplele din cultura română abundă și ele. Tânărul Mircea Eliade putea polemiza cu reprezentanți ai Stângii democratice. Constantin Noica i-a primit pe Andrei Pleșu și Gabriel Liiceanu în Păltiniș ca pe niște ucenici inteligenți, care au ales să-l contrazică pe maestru câteva decenii mai târziu. Polemizarea se transformă, numai prin prietenie, într-o polenizare vie și dezinteresată.

Împotriva fanatismului care monopolizează adevărul și contra oricărui reflex inchizitorial de condamnare a opiniilor dizidente, vă invit, stimate domnule Vasile Bănescu, să acceptați o întâlnire pe care ceilalți colegi ai dumneavoastră (membri ai CNA) au refuzat-o.

Democrația americană, veche de peste două sute de ani, ne învață că audierile parlamentare și dialogul public nu sunt elemente de accesoriu, ci însăși esența democrației. Confruntările bipartizane și consultările transparente exprimă, în chip minunat, respectul față de poporul care susține, inclusiv prin plata taxelor și a impozitelor, instituțiile publice.

Stimate domnule Vasile Bănescu,

Această scrisoare nu este doar o invitație la deschidere sufletească și cooperare instituțională. Includ printre rânduri, cu permisiunea dumneavoastră, și o notă de nostalgie. Ați fost, cândva, o gazdă bună a dialogurilor multidisciplinare, transmise de televiziunea Patriarhiei Române către întreaga suflare românească.

În numele predaniei pe care v-ați însușit-o fără cusur, vă chemăm, așadar, în fața Comisiei pentru cultură a Camerei Deputaților la un dialog despre rostul CNA, despre libertate și cenzură.

Președinte
Mihail Neamțu

Afisari: 60

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].