logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Opera Națională București

Bucharest Opera Festival 2025, lansat la New York printr-un recital extraordinar susținut de soprana Iulia Isaev și pianista Liana Mareș, pe 25 aprilie, la Institutul Cultural Român din New York

Soprana Iulia Isaev și pianista Liana Mareș, artiste ale Operei Naționale București, vor fi prezente la Institutul Cultural Român din New York vineri, 25 aprilie, în cadrul un eveniment de excepție care aduce în prim-plan excelența artei lirice românești. Celebrând deschiderea oficială a Bucharest Opera Festival 2025, recitalul susținut de soprana Iulia Isaev și pianista Liana Mareș promite o seară de muzică rafinată și emoție autentică.

În cadrul serii, publicul va descoperi detalii despre cea de-a patra ediție a festivalului de la București, eveniment care a devenit o platformă esențială pentru prezentarea celor mai valoroase companii de operă și balet din România și din străinătate.

Evenimentul va include și proiecția filmului 'Bucharest Opera Festival 2024 - All Puccini Edition', realizat de Virgil Oprina, o mărturie video a succesului remarcabil al ediției precedente. De asemenea, muzicologul Oltea Șerban-Pârâu va oferi o retrospectivă a ediției din 2024.


Recitalul va fi onorat de prezența directorului Operei Naționale București, dirijorul Daniel Jinga, iar seara va fi deschisă cu un cuvânt introductiv din partea directorului ICR New York, Dorian Branea.
Peter Quantrill, critic muzical și jurnalist britanic: 'Anul acesta, în loc să se concentreze pe o singură figură, Puccini, ca în 2024, festivalul din iunie oferă o imagine reprezentativă a artei lirice din România. Sunt patru opere în versiune scenică, trei balete, o operetă, un musical și o operă în concert. Vin companii din două țări vecine - Bulgaria și Republica Moldova - iar restul programului este în întregime autohton. Astfel, chiar dacă veți putea vedea Nabucco și Cenușăreasa, Faust de Gounod și Jesus Christ Superstar, tema principală a Festivalului 2025 este arta lirică din România.'

Program muzical
Iulia Isaev - soprană
Liana Mareș - pian
A. Catalani - 'Ebben? Ne andro lontana' din opera La Wally
A. Boito - 'L'altra notte in fondo al mare' din opera Mefistofele
G. Puccini - 'O mio babbino caro' din opera Gianni Schicchi
F. Poulenc - Les chemins de l'amour
P.A. Tirindelli - O Primavera!
G. Enescu - Eu mă duc, codrul rămâne
G. Enescu - Estrenne a Anne
G. Enescu - Languir me fais...
G. Enescu - Aux damoiselles paresseuses d'ecrire a leur amys
G. Enescu - Du confict en douleur

BIOGRAFII

Reprezentantă de marcă a școlii românești de canto, cu o prestigioasă carieră artistică internațională care a culminat în 2019 cu debutul pe scena Operei Metropolitan din New York în rolul titular din opera ,,Tosca ' de G. Puccini, soprana Iulia Isaev se situează în galeria personalităților muzicale care au ridicat arta interpretativă la un nivel de maximă excelență. Absolventă a Universității de Muzică din București, sub îndrumarea distinsei maestre Arta Florescu, s-a remarcat încă din anii studenției obținând premii la concursuri internaționale precum ,,Loire Atlantique'' Nantes- Franța, ,,George Enescu'' București, ,,Madama Butterfly'' Barcelona- Spania. Debutul său artistic a avut loc pe scena Operei Naționale București în rolul Micaelei din opera ,,Carmen'' de G. Bizet urmând ca ulterior să desfășoare o intensă activitate în decursul căreia a fost invitată de cele mai prestigioase teatre de operă din Europa, Asia și Statele Unite ale Americii: Staatsoper Viena, Bayeriche Staatsoper Munchen, Staatsoper Berlin, Deutche Oper Berlin, Semperoper Dresden, Oper der Staat Koln, Schwetzingen Schloss Opera Festival, Opernhaus Zurich, Hamburgiche Staatsoper , Opera National de Paris Palais Garnier, Teatre Champs-Elysees Paris, Opera National Lorraine Nancy, Opera National du Rhin Strasbourg, Theatre Royal de la Monnaie Brusseles, Teatro dell'Opera di Roma, Teatro La Fenice și Teatro Malibran Venezia, Teatro San Carlo Lisabona, Greek National Opera House, New National Theatre Tokyo și Bunkamura Hall Tokyo, Seoul Opera House, și New York Metropolitan Opera House. A interpretat roluri în spectacole de referință: Mimi din ,,La Boheme', Cio-cio-san din ,,Madama Butterfly', Floria Tosca din ,,Tosca', Manon Lescaut din ,,Manon Lescaut' Liu din ,,Turandot' de Puccini, Desdemona din ,,Otello', Alice Ford din ,,Falstaff ' de Verdi, Marguerite din ,,Faust' de Gounod, Giulietta din ,, Povestirile lui Hoffmann' de Offenbach, Donna Anna din ,,Don Giovanni', Contessa din ,,Nunta lui Figaro', Pamina din ,,Flautul Fermecat', Fiordiligi din ,,Cosi Fan Tutte' de Mozart, Tatiana din ,,Evgheni Oneghin' de Ceaikovski, Nedda din ,,Paiațe' de Leoncavallo, Adriana Lecouvreur din ,,Adriana Lecouvreur' de Cilea, Elsa de Brabant din ,,Lohengrin' și Elisabeth din ,,Tannhauser' de Wagner. În cadrul acestor spectacole a colaborat cu dirijori renumiți precum James Levine, Yannick Nezet-Seguin, Michel Plasson, Marco Armiliato, Carlo Rizzi, Fabio Luisi, Mladislav Rostropovich, Daniel Oren, Rafael Fruhberg de Burgos, Daniel Harding, Evelino Pido, Ascher
Fish, Franz Welser Most, Kerry Lynn Wilson, Robin Ticciati, Gianluigi Gelmetti etc. dar și cu regizori de operă și film de talie mondială: Franco Zefirelli, Peter Brook, David McVicar, Richard Eyre, Graham Vick, Robert Wilson, Luigi Proietti, Hugo de Ana etc. De asemenea a susținut serii de concerte vocal simfonice atât în țară cât și în străinătate în săli de prestigiu precum Concertgebow Amsterdam, Gran Teatre dell Liceu Barcelona, Teatro Massimo Palermo, Filarmonica din Koln, Megaron Athena, Nagasaky Hall Center, Palais Garnier Paris etc. A înregistrat în Studioul de concerte al Sălii Radio arii di opere, concerte vocal simfonice și a participat în cadrul mai multor emisiuni la Radio și Televiziune. Este invitată să jurizeze diverse concursuri de canto din țară și a susținut numeroase cursuri de măiestrie. În prezent Iulia Isaev este solistă la Opera Națională București și conf. univ. dr. la Universitatea de Muzică din București

Absolventă a Facultății de Interpretare Muzicală a Universității Naționale de Muzică București, la clasa prof. Veronica Gaspar în 1998, pianista Liana Mareș a absolvit și secția Clavecin a aceleeași prestigioase instituții de învățământ, la clasa prof. Ogneanca Lefterescu. Imediat după absolvire, a fost angajată la Opera Națională București, colaborând însă și cu alte instituții precum Filarmonica George Enescu din București, Teatrul Național de Operetă Ion Dacianși Radiodifuziunea Română. A susținut recitaluri la Ateneul Român, Sala Dalles, Muzeul Cotroceni, Muzeul Peleș, în săli de concerte din Craiova, Oradea și Brăila.

Repertoriul său de acompaniament muzică de operă conține lucrări semnate de compozitori ca Wolfgang Amadeus Mozart, Giuseppe Verdi, Giacomo Puccini, Gaetano Donizetti, dar și Georges Bizet, Engelbert Humperdinck, Richard Wagner, Henry Purcell și Peter Ruzicka. Alături de trupa Operei Naționale București, Liana Mareș a întreprins turnee în Franța, Grecia și Israel.

Din iunie 2011, este formator de interpreți lirici, titlu acordat de Accademia Teatro alla Scala.
Bucharest Opera Festival

Ajuns la a 4-a ediție, Bucharest Opera Festival va alterna în cele 10 seri producții de operă, balet, operetă și operă în concert, cu 10 companii diferite, printre care 2 invitați din afara României, Teatrul Național de Operă și Balet Maria Bieșu din Chișinău și Opera din Ruse.

Operei Naționale din București i se alătură pe afișul festivalului Opera Națională Română Iași, Opera Națională Română Timișoara, Opera Maghiară din Cluj-Napoca, Opera din Brașov, Teatrul de operă și balet Nae Leonard din Galați și Orchestra de Cameră Radio.

Ca și anii trecuți, toți directorii de teatru liric din România au găsit cheia să-și entuziasmeze colectivele artistice și tehnice pentru a veni la acest festival, contribuind la a transforma Bucureștiul într-o destinație privilegiată de turism cultural.

Detaliile evenimentului și informații suplimentare cu privire la proiect pot fi consultate pe website-ul ICR New York, la adresa

Mai multe detalii despre proiectele în desfășurare ale ICR New York pot fi găsite pe rețelele de socializare și website-ul Institutului: BUCHAREST IS AN OPERA | RCIUSA
Facebook: https://www.facebook.com/RCINY/
Website: https://www.rciusa.info/
Instagram: https://www.instagram.com/romanianculturalinstituteusa/
Twitter: https://twitter.com/RomanianY
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCVC1AC-TWeHLtaFjVXOlOtw

Parteneri: Market Aroma, Yokko The Fashion Store, Secuiana, Marelbo, Pop Cola, Phoenixmedia, Euromedia, Cocor, Băneasa Shopping City, Cineplex, Imperia Club, Sansha.
Partener cultural de mobilitate: Suzuki.

Parteneri media: Digi24, Antena 3, România TV, TVR Cultural, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Actualități, RFI România, Romantic FM, Radio Itsy Bitsy, Zile și Nopți, Agerpres, Spot Media, Ziarul Metropolis, News București, Q Magazine, Marea Dragoste, Leviathan, Ordinea Zilei, București Business, Reușita.ro, 9am.ro, Kudika, Garbo, Romania Journal, Grupul de Presă SEMNAL, Nine O'Clock, Ziarul Puterea, Mediatrust.

Afisari: 72

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].