VIDEO Adina Vălean: Statele UE angajează peste 48 de miliarde de euro pentru proiecte feroviare în planurile naţionale de redresare şi rezilienţă

Statele Uniunii Europene angajează, prin planurile naţionale de redresare şi rezilienţă, peste 48 de miliarde de euro pentru proiecte feroviare, iar proiectele de metrou şi cale ferată ale României însumează 4,5 miliarde de euro, a declarat, vineri, comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, la o conferinţă de presă prilejuită de sosirea în Gara de Nord a trenului "Connecting Europe Express".
"Pot spune că este un moment bun pentru investiţii şi modernizări ale infrastructurii feroviare. Din datele pe care le avem acum despre planurile naţionale de redresare şi rezilienţă, ştim că statele Uniunii Europene angajează peste 48 de miliarde de euro pentru proiecte feroviare. Şi în Planul Naţional al României proiectele de metrou şi cale ferată însumează 4,5 miliarde de euro. De asemenea, printr-un alt mecanism de finanţare la nivel european, aşa-numitul CEF - Connecting European Facility - România ar putea accesa în jur de 800 de milioane de euro pentru modernizarea reţelei feroviare", a afirmat Vălean.
Potrivit oficialului european, pentru a atrage aceste sume, recomandările Comisiei Europene sunt ca România să-şi planifice bine investiţiile, să aibă proiecte solide, o guvernanţă şi un management al acestor proiecte de investiţii cât mai performant.
"Banii există. Sigur, recomandările Comisiei Europene sunt ca România să-şi planifice bine investiţiile, să aibă proiecte solide, o guvernanţă şi un management al acestor proiecte de investiţii cât mai performant. Pentru o mai bună concepere şi administrarea proiectelor din România am organizat încă din februarie în acest an un grup de lucru la nivel înalt, în care experţii Comisiei Europene şi autorităţile din transporturi lucrează împreună în întâlniri ritmice pentru a creşte rata de succes a proiectelor româneşti finanţate european. Ieri a avut loc prima întâlnire în format fizic a grupului de lucru european cu grupul român", a precizat Adina Vălean.
În ceea ce priveşte trenul "Connecting Europe Express", ea a precizat că acesta îşi propune să promoveze trenul ca mijloc de transport pentru mărfuri şi pasageri, dar poate fi privit şi ca un laborator.
"El ne va arăta prin lunga lui călătorie europeană ce este nevoie să facem pentru a avea cu adevărat un spaţiu unic feroviar european. În mod ideal ar fi trebuit să avem un singur tren. În realitate, din cauza lipsei de interoperabilitate în reţeaua europeană, între anumite reţele de cale ferată europene am avut trei trenuri diferite - însă acesta e doar un amănunt de culise dintr-o listă de deficienţe şi obstacole pe care calea ferată la nivel european le întâmpină pentru a-şi atinge adevăratul potenţial. Dar agenda europeană în privinţa căilor ferate e ambiţioasă. Această agendă este discutată cu ocazia mai multor conferinţe care sunt organizate de-a lungul parcursului acestui tren în diferite oraşe europene. La Lisabona, de exemplu, am vorbit despre conectarea cu trenuri de mare viteză a capitalelor europene, la Bucureşti dezbatem finanţarea proiectelor de infrastructură feroviară, la Berlin vom prezenta concluziile unui studiu despre trenurile de mare distanţă, iar într-o altă conferinţă tema noastră este cum putem face transportul de marfă pe calea ferată mai atractiv pentru companii", a adăugat Adina Vălean.
Totodată, comisarul european a subliniat importanţa pe care trenurile o au pentru sistemul de transport european.
"Gara de Nord este o gară care face parte din istoria României, dar şi din istoria noastră personală, a românilor. Mă bucur că în Gara de Nord a oprit trenul Connecting Europe Express, un tren laborator, un tren experiment care călătoreşte vreme de 36 de zile prin toate capitalele europene. Punctul de plecare a fost Lisabona şi punctul final va fi Paris. În fiecare dintre cele aproape 40 de opriri, cetăţenii, societatea civilă, companiile feroviare şi specialiştii în cale ferată au ocazia să se întâlnească şi să discute despre importanţa pe care trenurile o au pentru sistemul de transport european, pentru că nu putem vorbi despre un sistem de transport european, despre o economie competitivă europeană fără a pune în centrul politicilor de transport calea ferată sau, altfel spus, trenurile", a mai spus ea.
Connecting Europe Express, un tren special creat cu prilejul Anului european al căilor ferate 2021, a sosit vineri în Gara de Nord. Garnitura a plecat din gara Lisabona pe 2 septembrie. El va opri în peste 100 de orăşele şi oraşe din 26 de ţări în cursul călătoriei sale de cinci săptămâni, înainte de a ajunge la Paris, pe 7 octombrie. Totodată, trenul va face o oprire notabilă la Ljubljana, conectând preşedinţiile portugheză, slovenă şi franceză ale Consiliului UE.
În total, traseul are o lungime de 20.000 km, iar trenul va traversa 33 de puncte de trecere a frontierei.
Pentru a marca acest eveniment, Reprezentanţa Comisiei Europene în România spune povestea căilor ferate prin intermediul unei expoziţii în Gara de Nord. Au fost selectate, cu ajutorul unui curator, 10 lucrări reprezentative din România, poveşti vizuale extraordinare. Imaginile sunt realizate de către artişti fotografi români care au cunoscut excelenţa în domeniul fotografiei şi au fost răsplătite de-a lungul timpului cu numeroase premii şi medalii la festivaluri şi saloane naţionale şi internaţionale aflate sub patronajul celor mai reputate organizaţii din domeniul artei fotografice. AGERPRES/(AS - autor: Oana Tilică, editor: Andreea Marinescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO
Citește și:
Trenul ''Connecting Europe Express'' soseşte vineri în Gara de Nord
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Ministerul Finanțelor a atras, joi, aproape un miliard de lei de la bănci
Ministerul Finanțelor (MF) a împrumutat, joi, 984,6 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligațiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 64 luni, la un randament mediu de 7,47% pe an, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). Valoarea nominală a emisiunii de joi a fost de 600 de milioane de lei,
Opt din zece români returnează ambalajele cu simbol SGR; jumătate sunt motivați de recuperarea garanției plătite (studiu)
Opt din zece români (82%) returnează toate ambalajele cu simbol SGR, procent în creștere cu 12% comparativ cu iunie 2024 (70%), iar 51% sunt motivați în principal de recuperarea garanției plătite, conform rezultatelor studiului realizat de Reveal Marketing Research. În ceea ce privește frecvența cu care românii returnează ambalaje
Tentative de fraudă de tip spoofing în numele Băncii Naționale a României
Banca Națională a României avertizează cu privire la intensificarea tentativelor de fraudă prin apeluri telefonice, mesaje și site-uri care disimulează o comunicare oficială a instituției bancare în vederea obținerii de date personale sau pentru efectuarea unor acțiuni care pot duce la tranzacții financiare bazate pe informații false.
ANRE propune o garanție de 30% din valoare pentru contractele încheiate pe piețele de energie electrică
Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei a publicat joi, în consultare publică, un proiect de Ordin privind introducerea pentru contractele încheiate pe piețele de energie electrică a unei garanții sub forma unui procent din valoarea contractelor, propunerea fiind ca această garanție fie de 30%, a declarat, într-o conferință de presă
Burduja: ONG-uri de mediu încearcă să blocheze printr-o nouă acțiune în justiție proiectul Neptun Deep
ONG-uri de mediu încearcă să blocheze printr-o nouă acțiune în justiție, complet nemotivată, proiectul Neptun Deep, care va scoate România și întreaga regiune din dependența energetică față de Rusia, a anunțat, joi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Nu cedăm! Astăzi nu voi vorbi ca ministru sau ca om politic.
DISB2025/Negrescu: România are toate argumentele să devină unul dintre liderii digitalizării europene
România are toate argumentele să devină unul dintre liderii digitalizării europene și faptul că, astăzi, discutăm despre blockchain, securitate, infrastructură și Inteligență Artificială ne arată că nu mai suntem doar spectatori la revoluția digitală, a declarat, joi, vicepreședintele Parlamentului European (PE), Victor Negrescu, într-un mesaj video trans
Creșteri de până la 4,6% ai indicilor bursieri, la începutul ședinței de joi de la BVB
Bursa de Valori București (BVB) a început în creștere pe toți indicii ședința de joi, iar rulajul se cifra, după 15 minute de la deschidere, la 13,343 milioane de lei (2,68 milioane euro), din care 11,71 milioane lei (2,35 milioane euro) tranzacții cu acțiuni. Indicele principal BET, care arată evoluția celor mai lichide 20 de comp
DISB2025/Anca Dragu: Finanțele digitale nu mai sunt doar un trend, ci o realitate prezentă
Finanțele digitale nu mai sunt doar un trend, ci o realitate prezentă, și înseamnă comisioane mai mici, acces mai ușor, viteză mai mare și productivitate sporită, a declarat, joi, la evenimentul la Digital Innovation Summit Bucharest (DISB) 2025, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu. 'Prezența unui guvernator al unei
DISB2025/Ivan: Peste 30 de servicii publice vor fi disponibile până la sfârșitul anului 2025, prin Cloud-ul guvernamental
Cloud-ul guvernamental al României va pune la dispoziția cetățenilor peste 30 de servicii publice până la sfârșitul acestui an, a anunțat, joi, la evenimentul la Digital Innovation Summit Bucharest (DISB) 2025, ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan. 'Modul în care vrem să
DISB2025/Vevera (ICI București): Tehnologia blockchain devine mai complexă și avem nevoie de oameni calificați care să o înțeleagă
Tehnologia blockchain oferă atât un potențial incredibil, cât și noi provocări în materie de reglementare și aplicare, iar pe măsură ce această tehnologie devine mai complexă, avem nevoie de oameni calificați care să o înțeleagă, a declarat, joi, la evenimentul la Digital Innovation Summit Bucharest (DISB) 2025, directorul general al Institutu
INS: Sporul natural al populației României s-a menținut negativ și în a doua lună a anului
Numărul nașterilor și cel al deceselor, înregistrate în februarie 2025, au scăzut atât față de perioada similară a anului trecut, cât și comparativ cu luna precedentă, iar sporul natural s-a menținut negativ, la minus 10.559 de persoane, arată datele publicate, joi, de Institutul Național de Statistică (INS). Conform st
INS: Produsul intern brut a crescut în 2024 cu 0,8% față de anul anterior
Produsul intern brut estimat pentru anul 2024 a fost de 1.760,11 miliarde de lei prețuri curente, în creștere, în termeni reali, cu 0,8% față de anul 2023, informează joi Institutul Național de Statistică (INS). În trimestrul IV din 2024, PIB a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,6%, comparativ cu trimestrul III 2024,
Bucureștenii sunt așteptați la Târgul de Florii din curtea Ministerului Agriculturii, de joi până sâmbătă
Producători și procesatori care dețin atestate de produse tradiționale și produse obținute conform unei rețete consacrate, montane sau sunt înregistrați pe sisteme de calitate europene participă, începând de joi, 10 aprilie, până sâmbătă, 12 aprilie, la Târgul de Florii, care se va desfășura în curtea Ministerului Agriculturi
Burduja: Încă 20 MW pentru energia României, din PNRR; o confirmare că banii europeni pot fi folosiți cu cap
Fondurile din PNRR energizează România, peste 600 MW noi pentru producția de energie verde fiind deja finalizați și puși în funcțiune pentru sistemul energetic românesc, a anunțat, miercuri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Astăzi a fost inaugurat unul dintre aceste proiecte, cu totul și cu totul special: un nume r
Fechet: Și persoanele mai puțin familiarizate cu calculatorul trebuie să aibă o șansă de a beneficia de 'Casa Verde Fotovoltaice'
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, vrea ca înscrierea în Programul 'Casa Verde Fotovoltaice' să fie accesibilă și persoanelor mai puțin familiarizate cu laptopul sau calculatorul. El a menționat, într-o conferință de presă susținută la Palatul Victoria, că până acum înscrierea în program a fost 'mai mult