logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Senat

Intervenția senatorului Titus Corlățean pe tema interferenței externe, o amenințare la adresa securității democratice în Europa

Marți, 8 aprilie 2025, în contextul participării sale la cea de-a doua parte a Sesiunii ordinare a APCE (Strasbourg, 6-11 aprilie 2025), senatorul Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului și membru al Delegației Parlamentului României la APCE, a avut o intervenție în plen la dezbaterea raportului cu tema: interferența externă, o amenințare la adresa securității democratice (raportor: Zanda Kalnina Lukasevica, Letonia, Grupul Partidului Popular European).

Raportoarea letonă a făcut o analiză a nenumăratelor exemple de ingerințe externe din ultimii ani în viața politică și socio-economică internă a mai multor state europene, acțiuni concertate cu precădere de Federația Rusă.

Rezoluția adoptată de APCE condamnă aceste ingerințe externe și propune un set de acțiuni pe care Consiliul Europei și cele 46 de state membre ar trebui să le pună în practică, cu o dezbatere publică cât mai cuprinzătoare și o informare obiectivă a cetățenilor, pentru apărarea modelului de democrație europeană pe care îl împărtășim și pentru combaterea manipulării profesioniste a unei categorii largi de cetățeni din statele europene.

În expunerea sa pe marginea acestui raport, senatorul Corlățean a relevat că orice ingerință externă constituie o amenințare fundamentală și persistentă la adresa democrațiilor europene și a securității democratice. În consonanță cu raportoarea APCE, a arătat că agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei este dublată de ingerințe externe în state precum: Marea Britanie, Spania, România, Republica Moldova, lista nefiind exhaustivă. În opinia sa, un element-cheie al rezoluției adoptate în baza acestui raport este găsirea unui just echilibru ('echilibru delicat', potrivit raportoarei Adunării) între contracararea interferenței externe și necesitatea de a prezerva standardele internaționale în materia drepturilor fundamentale ale omului.

Totodată, a menționat că edificarea unor societăți reziliente reclamă existența unor instituții democratice solide. În același timp, a scos în evidență faptul că securitatea națională și Constituția nu pot să facă obiectul niciunei negocieri politice întrucât integritatea proceselor electorale trebuie prezervată. Din această perspectivă, a evidențiat faptul că hotărârile instanțelor judecătorești, inclusiv ale curților constituționale, bazate pe criterii legale și constituționale clare, ar trebui respectate de fiecare cetățean, indiferent dacă decizia le este sau nu favorabilă. În acest sens, a amintit ca punct de referință raportul Comisiei de la Veneția privind anularea rezultatelor alegerilor de către curțile constituționale.

În urma dezbaterii și a examinării în plen au fost adoptate, cu o largă majoritate (cu 141 de voturi pentru, 13 împotrivă și 4 abțineri) o rezoluție și o recomandarea în baza acestui raport.

Afisari: 108

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].