Comunicat de presă - Institutul Auschwitz pentru Prevenirea Genocidului și a Atrocităților în Masă
Aproape 200 de viitori agenți ai Poliției de Frontieră, instruiți la Oradea în prevenirea atrocităților și protecția drepturilor omului
Institutul Auschwitz pentru Prevenirea Genocidului și a Atrocităților în Masă (IAPG), în parteneriat cu Școala de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră 'Avram Iancu' din Oradea, a organizat cea de-a cincea ediție a seminarului 'Consolidarea rezilienței democratice în zonele de frontieră în contextul unei crize globale a migrației'. Evenimentul, desfășurat în perioada 7-8 aprilie, a reunit 193 de elevi ai Școlii 'Avram Iancu' și continuă seria de sesiuni de formare, inițiată în martie 2023. De la începutul programului, peste 1.000 de agenți ai Poliției de Frontieră în formare au beneficiat de acest format educațional unic în România.
Seminarul a oferit participanților ocazia să aprofundeze subiecte importante pentru viitoarea lor profesie, precum mecanismele eficiente de gestionare a migrației și protecția drepturilor omului.
Activitățile interactive și studiile de caz au încurajat o abordare din multiple perspective a fenomenului migrației. Sesiunile au combinat componenta teoretică cu exerciții practice, axându-se, cu precădere, pe recunoașterea rapidă a situațiilor de risc și pe intervenția eficientă în astfel de contexte.
Un moment important al seminarului a fost exercițiul final, inspirat din proiectul 'Oameni, nu cifre', coordonat de IAPG și desfășurat în ultimii doi ani. Astfel, participanții au analizat, pe baza unor portrete jurnalistice ale unor imigranți în România, diferitele motivații care pot duce la părăsirea țării natale, riscurile de-a lungul călătoriei lor și modul în care protagoniștii reportajelor au fost primiți în România. Exercițiul a subliniat importanța empatiei și a responsabilității individuale și colective în gestionarea situațiilor complexe legate de migrație, punând accent pe dimensiunea umană a fenomenului, dincolo de aspectele statistice.
La finalul seminarului, cursanții au completat evaluări anonimizate, în care și-au exprimat aprecierea față de calitatea și diversitatea informațiilor primite. Majoritatea elevilor, în proporție de peste 99%, au afirmat că seminarul a fost util nu doar pentru înțelegerea fenomenului migrației, ci și pentru dezvoltarea abilităților necesare în viitoarea lor carieră de agenți ai Poliției de Frontieră, subliniind că l-ar recomandă și altor colegi.
'Seminarul a fost extrem de interactiv, datorită numeroaselor exerciții relevante pentru activitatea noastră viitoare. Prezentările au fost bine structurate și au contribuit la conturarea unei noi perspective asupra fenomenului migrației în contextul actual.' (Evaluare anonimă)
'Prezentarea factorilor, care împing masele de oameni către gesturi extreme, în contextul discriminării sociale sau rasiale, a fost exemplificată prin date istorice relevante. Au fost subliniate efectele acestora pe termen lung, precum și lecțiile dureroase ale trecutului, care nu trebuie uitate.' (Evaluare anonimă)
'Cel mai mult mi-a atras atenția partea interactivă, datorită abordării moderne și a preocupării prezentatorilor de a-i ajuta pe participanți să înțeleagă problemele reale cu care ne confruntăm în viața de zi cu zi. Acest seminar a știut cum să abordeze problemele privind migranții și să ne aducă la cunoștință cum putem ca viitori polițiști de frontieră să îi ajutăm pe cei ce au nevoie.' (Evaluare anonimă)
'Cel mai mult am apreciat că am înțeles, în mare parte, cât de greu este statutul de refugiat și cum am putea ajuta oamenii care sunt în asemenea situații.' (Evaluare anonimă)
Dr. Gabriela Ghindea (Director al Programelor din Bazinul Mediteranean, Institutul Auschwitz pentru Prevenirea Genocidului și a Atrocităților în Masă) a concluzionat:
'Suntem onorați și recunoscători pentru parteneriatul de succes cu Școala de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră 'Avram Iancu' din Oradea. În decursul ultimilor doi ani, acest seminar a devenit o componentă importantă a ofertei educaționale a Școlii, reflectând angajamentul comun pentru o abordare responsabilă și empatică a unor teme complexe și sensibile precum migrația.
Educația este temelia rezilienței democratice, iar prin astfel de inițiative oferim tinerelor generații strategiile și instrumentele necesare pentru a decoda și a răspunde echilibrat și constructiv provocărilor sociale care ne preocupă. Suntem încântați că, într-un context global din ce în ce mai complicat și instabil, am găsit parteneri de încredere și tineri profesioniști deschiși să se angajeze în dezbateri nuanțate, contribuind astfel la proiectul unei societăți în care repectarea drepturilor și demnității umane primează, iar cei vulnerabili sunt protejați.'
Despre organizatori:
Institutul Auschwitz pentru Prevenirea Genocidului și a Atrocităților în Masă (IAPG) este un ONG internațional pentru apărarea drepturilor omului care lucrează pentru a construi o lume care previne genocidul și alte atrocități în masă. De la înființarea să, în 2006, IAPG a oferit programe de educație, formare, asistență tehnică și cercetare privind prevenirea genocidului și a atrocităților în masă pentru pește 11.500 de decidenți din 95 de țări. De asemenea, IAPG încurajează și sprijină guvernele, societatea civilă și reprezentanții mediului academic să coopereze pentru prevenirea acestor crime prin intermediul unor rețele regionale și internaționale. IAPG oferă programe de formare și asistență tehnică direct instituțiilor de stat, cu scopul de a sprijini dezvoltarea de politici de prevenire sustenabile la nivel național și în cadrul forurilor internaționale. Institutul Auschwitz are birouri în New York (SUA), Buenos Aires (Argentina), Kampala (Uganda), Oswiecim - Auschwitz (Polonia) și București (România).
Școala de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră 'Avram Iancu' - Oradea a fost înființată în 1992, continuând tradiția învățământului de ordine publică și siguranță națională, atestat în Oradea din anul 1919. Instituție de învățământ postliceal, din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, coordonată de către Direcția Generală Management Resurse Umane și subordonată nemijlocit Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, este singura instituție la nivel național, care formează calificarea agent de poliție de frontieră nivel 5 - Conform Cadrului European al Calificărilor pe parcursul unui proces de învățământ de zi, cu durata de 1 an (1300 de ore de predare și stagiu de practică), și conform Standardului de Pregătire Profesională pentru treapta de bază a carierei polițistului de frontieră. Acordarea pentru școala orădeană de către Agenția Europeană Frontex a statutului de Academie Parteneră și câștigarea distincției 'Școală Europeană 2013', în urma unei competiții organizate la nivel național, este o recunoaștere a valorii activității și implicării acesteia, precum și a calității serviciilor educaționale.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].