VIDEO Adina Vălean: Aştept ca zilele acestea să avem confirmarea oficială a adoptării PNRR

Opinia mea legată de partea de transporturi din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României este una foarte bună, proiectele fiind solid argumentate şi bine plănuite, iar zilele acestea aşteptăm confirmarea oficială a adoptării documentului, a declarat, vineri, comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, la o conferinţă de presă prilejuită de sosirea în Gara de Nord a trenului "Connecting Europe Express".
"Opinia mea personală legată de partea de transporturi din PNRR, pentru că pe aceasta o cunosc bine, este una foarte bună. Proiectele în momentul de faţă sunt foarte bune, sunt solid argumentate, sunt bine plănuite. Avem aşa-numitele puncte de reper în derularea lor pe care în momentul în care le atingem banii de la Comisia Europeană sunt livraţi. E adevărat, sunt multe puncte de reper, depinde de noi, de România, felul în care vom reuşi să ne ţinem de aceste proiecte. Ele, în momentul de faţă, sunt foarte bune, au un design foarte bun şi sunt solide. Eu aştept ca zilele acestea să avem şi confirmarea oficială a adoptării Planului României, astfel încât lucrurile să poată începe să se deruleze", a afirmat Vălean.
Potrivit oficialului european, există în toată Europa probleme legate de investiţii în infrastructura feroviară, iar Comisia Europeană vrea să vină până la finele anului cu o revizuire a regulilor privind finanţarea pe reţeaua de transport europeană TEN-T Core, care trebuie finalizată până în 2030.
"Trebuie să vă spun că în general în Europa am observat foarte multe dificultăţi, poate nu la nivelul care există în România, dar probleme legate de investiţiile în infrastructura feroviară sunt peste tot în Europa. Aceasta este şi provocarea noastră, a Comisiei Europene, de aceea am şi pus în condiţionalităţile pentru finanţarea în transporturi pentru PNRR-uri în primul rând proiectele care sunt sustenabile - cale feroviară, transport fluvial - tocmai pentru că este nevoie. Reţeaua de transport europeană TEN-T Core trebuie finalizată până în 2030 la nivel european. Sunt foarte multe întârzieri în general în Europa. Ne propunem ca, la sfârşitul acestui an, Comisia Europeană să vină cu o revizuire a regulilor privind această reţea, tocmai pentru a găsi metodele cele mai bune să stimulăm finanţările şi de asemenea să definim mai bine standardele. Vrem de asemenea să aliniem coridoarele de cale ferată cu cele rutiere, pentru a avea un mai bun punct de pornire în ceea ce înseamnă intermodalitate în general în transporturi", a menţionat ea.
În ceea ce priveşte linia de cale ferată dintre Videle şi Giurgiu, Adina Vălean a precizat că este prinsă în PNRR şi speră ca această conexiune spre sud să fie rezolvată până la sfârşitul lui 2026, poate şi mai repede, în funcţie de priorităţile de lucrări pe care le are Ministerul Transporturilor.
"Proiectele care sunt angajate de România prin PNRR au ca termen de finalizare a părţilor asumate în plan - pentru că nu sunt, să spunem, neapărat proiecte integrale, ci tronsoane - 2026. Pentru Braşov - Sighişoara sunt două tronsoane, un tunel şi tronsonul de cale ferată care sunt prinse în mecanismul de finanţare european Connecting Europe Faciliy, care are ca termen de finalizare 2023. Şi deşi este foarte întârziat, sper ca aceşti bani, aproape 800 de milioane de euro, să nu îi pierdem, pentru că ştiu că s-au început lucrările sau s-au semnat proiectele, au fost întârzieri mari cauzate de contestările în justiţie, dar acum lucrurile sunt în linie dreaptă şi sper ca ele să fie finalizate până la sfârşitul lui 2023, astfel încât să nu pierdem aceşti bani", a menţionat Vălean.
Comisarul european a atras atenţia că România a avut dintotdeauna întârzieri la absorbirea fondurilor europene pe fondul unei "oarecare instabilităţi de guvernanţă" a proiectelor.
"România a reuşit să modernizeze din 2007 până acum 500 de kilometri de cale ferată contra sumei de 5 miliarde de euro. Un motiv pentru care România, spun eu, a avut întârzieri în mod tradiţional, dintotdeauna de fapt, în absorbirea fondurilor a fost acela legat să spunem de o oarecare instabilitate de guvernanţă a acestor proiecte. Putem observa că acolo unde managementul de proiect, guvernanţa unui proiect este stabilă în timp şi nu depinde de diverse modificări/schimbări lucrurile au mers mai bine. Aceasta este una dintre recomandările pe care le facem, ca România să menţină o guvernanţă solidă a proiectelor. (...) trebuie urmărită derularea şi trebuie să existe o transparenţă foarte mare asupra paşilor intermediari în proiecte. De exemplu, proiectul Braşov-Sighişoara. Până când partea română a admis că vor exista întârzieri din cauza problemelor de contestare în justiţie au trecut 4 ani. Dacă se recunoştea de la bun început faptul că sunt nişte contestaţii care erau estimate că vor dura mai mulţi ani atunci se putea face, cu ajutorul Comisiei Europene, o realocare a fondurilor pe alte proiecte, care ar fi putut să meargă mai repede. Acestea sunt nişte lucruri pe care noi le-am observat şi pe care (...) dorim să le urmărim şi să sprijinim autorităţile din România pentru ducerea la bun sfârşit a proiectelor angajate pentru următoarea schemă financiară", a adăugat Adina Vălean.
Connecting Europe Express, un tren special creat cu prilejul Anului european al căilor ferate 2021, a sosit vineri în Gara de Nord. Garnitura a plecat din gara Lisabona pe 2 septembrie. El va opri în peste 100 de orăşele şi oraşe din 26 de ţări în cursul călătoriei sale de cinci săptămâni, înainte de a ajunge la Paris, pe 7 octombrie.
Vineri, trenul a ajuns în România, intrând pe la Giurgiu, la ora 9:55, iar în Bucureşti a sosit la ora 12:21, unde va sta până sâmbătă, la ora 7.50. Următoarele opriri în România sunt: Braşov (sosire 18 septembrie, ora 10:08, plecare 18 septembrie, ora 10:53), Sibiu (sosire 18 septembrie, ora 13:32, plecare 18 septembrie, ora 14:32), Copşa Mică (sosire 18 septembrie, ora 15:20, plecare 18 septembrie, ora 15:41), Cluj Napoca (sosire 18 septembrie, ora 18:23, plecare 18 septembrie, ora 18:53), Oradea (sosire 18 septembrie, ora 21:21, plecare 18 septembrie, ora 22:16), Arad (sosire 19 septembrie, ora 0:24, plecare 19 septembrie, ora 8:08). La ora 8:20 trenul va ajunge la Curtici pe unde va ieşi din ţară la ora 8:41, conform hărţii interactive. AGERPRES/(A - autor: Oana Tilică, editor: Andreea Marinescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Citește și:
Trenul ''Connecting Europe Express'' soseşte vineri în Gara de Nord
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Banca Națională a României lansează o monedă cu tema 175 de ani de la nașterea lui Ioan Andreescu
Banca Națională a României lansează în circuitul numismatic, începând cu data de 7 aprilie 2025, o monedă din argint cu tema 175 de ani de la nașterea lui Ioan Andreescu, conform unui comunicat de presă. Aversul monedei prezintă o compoziție grafică sub forma unei palete de pictură, inscripția 'ROMANIA' în arc de cerc, val
INS: Sosirile în structurile de primire turistică, în creștere cu 3% în primele două luni
Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică (inclusiv apartamente și camere de închiriat), în primele două luni din 2025, au însumat 1,6 milioane persoane, în creștere cu 3% față de perioada corespunzătoare din 2024, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), publicate vineri. Din numărul total
Daraban (CCIR): Piețele din Caraibe, o regiune cu un potențial semnificativ pentru antreprenorii români
Piețele din Caraibe este o regiune cu un potențial semnificativ pentru antreprenorii români care desfășoară activități în turism, investiții în infrastructură, industria alimentară și procesarea produselor agricole, pescuit și acvacultură, susține președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban.
Păun: Produsele exportate de România către SUA nu au o valoare adaugată foarte mare; se pot găsi alternative în interiorul UE
Valoarea totală a exporturilor României către Statele Unite este de circa 4 miliarde de dolari, aproximativ 50-60% din aceste exporturi reprezentând produse care nu au o valoare adaugată foarte mare și pentru care se pot găsi ușor alternative de export în interiorul Uniunii Europene, consideră Cristian Păun, profesor universitar de economie.
Cristian Păun: Taxa pe stâlp aduce un stres inutil mediului de afaceri din România
Taxa pe stâlp nu aduce bani mulți la bugetul statului, nici nu rezolvă dezechilibrul bugetar și, în plus, aduce un stres inutil mediului de afaceri din România, având în vedere taxele vamale cu care se va confrunta în perioada următoare, consideră Cristian Păun, profesor universitar de economie. 'Eu cons
Operatorii din transport trebuie să afișeze în interiorul mijloacelor de transport plăcuțe cu prețul călătoriei, în sistem braille
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a transmis joi, spre publicare în Monitorul Oficial, un Ordin conform căruia operatorii economici din domeniul transportului public trebuie să se asigure că în interiorul mijloacelor de transport există plăcuțe cu afișarea prețului per călătorie, mesajul fiind transmis în sistem braille, p
ANAF: Fraudă de peste un milion de lei identificată în domeniul comerțului online cu parfumuri
Inspectorii antifraudă au verificat un operator economic din Hunedoara care vindea parfumuri pe un site specializat și au constatat că persoanele care controlează societatea s-au sustras de la declararea vânzărilor și implicit a taxelor și impozitelor aferente, prejudiciul fiind estimat la peste un milion de lei. 'Inspectorii din cad
România a înregistrat anul trecut, pe relația cu SUA, un excedent comercial de peste 968 milioane euro (INS)
România a exportat anul trecut în Statele Unite ale Americii produse în valoare de peste 2,283 miliarde euro și a importat de 1,315 miliarde euro, rezultând un excedent comercial pe relația cu SUA de 968 milioane euro, conform datelor Institutului Național de Statistică, transmise la solicitarea AGERPRES. Valori ridicat
VIDEO Măsurile pentru reducererea la minimum a impactului tarifelor impuse de SUA vor fi discutate punctual săptămâna viitoare (ministru)
Guvernul pregătește deja scheme de ajutor pentru sectoarele care ar putea avea de suferit în urma noilor tarife impuse de Statele Unite, iar măsurile propuse vor fi discutate punctual săptămâna viitoare cu cei afectați, astfel încât să fie redus la minimum impactul asupra companiilor românești al acestor tarife, a declarat joi, la briefi
VIDEO Tanczos Barna: Am aprobat Ordonanța de Urgență prin care am modificat reglementările privind impozitul pe construcțiile speciale
Guvernul a aprobat joi Ordonanța de Urgență prin care a modificat reglementările privind impozitul pe construcțiile speciale, a declarat, joi, vicepremierul și ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, după ședința de Guvern. 'Astăzi am aprobat Ordonanța de Urgență prin care am modificat reglementările privind impozitul pe construcțiile special
Negrescu: În plin război comercial, Guvernul aprobă taxa pe stâlp; România calcă din nou în străchini
România va simți efectele taxelor vamale de 20% impuse de SUA Uniunii Europene din prisma relațiilor comerciale pe care le are cu celelalte țări europene, mai ales cu Germania, Franța, Italia și Spania care exportă puternic în SUA, a declarat joi, pentru AGERPRES, consultantul economic, Adrian Negrescu. În opinia sa, Rom&acir
Dobre (TradeVille): Concurența pe care o face statul duce și la creșterea numărului de investitori; avem mai mulți investitori la Bursă cu Fidelis
Concurența pe care o face statul, prin emisiuni precum Fidelis, duce și la creșterea numărului de investitori, iar pentru companiile care au rezultate bune există investitori, a explicat, joi, Alexandru Dobre, director general adjunct, TradeVille, în cadrul evenimentului de listare a două noi emisiuni de obligațiuni pe Sistemul Multilateral de Tranzacționare al
Burnete (Concordia): Impactul taxelor impuse de SUA se va vedea în România în industria auto, a mobilei sau articolelor din oțel
Exporturile directe ale României către Statele Unite reprezintă aproximativ 2% din totalul exporturilor naționale, însă impactul indirect al noilor taxe impuse de SUA poate fi resimțit în sectoare precum industria auto, a mobilei și a produselor din lemn, articolelor din oțel, fier, dar și a produselor din cauciuc și derivate, cea a echipamentelor i
VIDEO INTERVIU/Vevera (ICI): Zona umană va rămâne indispensabilă în ceea ce înseamnă dezvoltarea proiectelor și dezvoltarea zonei de tehnologie
Inteligența artificială a reușit să acopere o parte din deficitul de personal, preluând partea de acțiuni repetitive, de programare basic, dar zona de creativitate, cea de dezvoltare, vor rămâne clar zone umane la acest moment, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, directorul general al ICI București, Adrian-Victor Vevera.
Bontea (ANCOM): Suntem mai aproape de o piață poștală centrală pe colet, iar comerțul electronic este motorul
România se află tot mai aproape de o piață poștală centrală pe colet, iar comerțul electronic este motorul, 80% din traficul de colete provenind din cumpărăturile online, care generează peste jumătate din veniturile sectorului, a declarat, joi, vicepreședintele Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), Vlad Bontea,