Negrescu: În plin război comercial, Guvernul aprobă taxa pe stâlp; România calcă din nou în străchini

România va simți efectele taxelor vamale de 20% impuse de SUA Uniunii Europene din prisma relațiilor comerciale pe care le are cu celelalte țări europene, mai ales cu Germania, Franța, Italia și Spania care exportă puternic în SUA, a declarat joi, pentru AGERPRES, consultantul economic, Adrian Negrescu.
În opinia sa, România are nevoie de măsuri menite să susțină consumul intern, lanțurile economice și să își reducă expunerea la războiul comercial declanșat de Trump. Industria auto este cea mai afectată, urmată de industria metalurgică, industria chimică, sectoare care vor fi lovite de efectele de rundă a doua ale războiului comercial.
'Dacă nu luăm măsuri, suntem victime sigure în războiul comercial declanșat de Trump. România are nevoie de măsuri menite să susțină consumul intern, lanțurile economice, să își reducă expunerea la războiul comercial declanșat de președintele Trump. Chiar dacă, la prima vedere, nu suntem foarte afectați - exporturile României în SUA nu trec de 4 miliarde de dolari anual, efectele le vom simți din prisma relațiilor comerciale pe care le avem cu celelalte țări europene, mai ales cu Germania, Franța, Italia și Spania care exportă puternic în SUA. Dacă aceste țări nu vor mai produce atât de mult pentru SUA, din prisma efectelor taxării suplimentare, și comenzile de produse, de subansamble și materii prime din România se vor reduce semnificativ. De la industria auto - cea mai afectată, la industria metalurgică (oțel, aluminiu, fier etc.) la industria chimică, toate aceste sectoare vor fi lovite de efectele de rundă a doua ale războiului comercial', a explicat Adrian Negrescu.
Potrivit acestuia, războiul comercial va ridica un nou val de inflație la nivel mondial pe care îl vom simți din a doua parte a anului.
'În esență, dincolo de aceste sectoare, cu toții vom avea de suferit, pentru că războiul comercial va ridica un nou val de inflație la nivel mondial pe care îl vom simți din a doua parte a anului. Deja există estimări că firmele de transport internațional vor majora tarifele cu 15-20% urmare a războiului comercial și asta înseamnă că îmbrăcămintea, încălțămintea, electronicele, electrocasnicele, mâncarea - tot ce importăm va deveni mai scump', a adăugat consultantul economic.
El a subliniat că acest război comercial riscă, din păcate, să ducă economia mondială în recesiune, pentru că interdependența comercială este una extrem de mare.
'Pare că președintele Trump nu a învățat nimic sau poate nu știe ce s-a întâmplat în anii '30 când, după criza bursieră din 1929, președintele Hoover a promulgat o lege a tarifelor, care creștea taxele vamale pentru bunurile importate din străinătate. Efectele s-au simțit pe scară amplă în economia americană - falimente, șomaj și o extindere a crizei bursiere în piața economică. Marea Depresiune a cuprins atunci întreaga lume. Vestea bună e că economiile nu mai sunt atât de vulnerabile ca atunci însă asta nu înseamnă că acest război comercial nu va produce victime multiple', a precizat Adrian Negrescu.
Potrivit acestuia, promisiunile autorităților privind acordarea de ajutoare de stat pentru domeniile afectate de războiul comercial 'par în acest moment ridicole'.
'Ce face România? Calcă în străchini. În plin război comercial, într-o perioadă în care investitorii sunt debusolați complet de măsurile anunțate de Trump, în cel mai nefericit moment cu putință, Guvernul aprobă astăzi taxa pe stâlp, pe construcțiile speciale. Un moment mai prost nu se putea să anunți o taxă unică la nivel mondial, o taxă pe care am mai aplicat-o și care s-a dovedit nocivă pentru economie, a alungat investitorii.
Romania calcă din nou în străchini, în stilul ei inconfundabil. Promisiunile autorităților privind acordarea de ajutoare de stat pentru domeniile afectate de războiul comercial par în acest moment ridicole. În primul rând că statul nu are bani pentru a acorda ajutoare financiare - să nu uităm că a înghețat până și alocațiile pentru copii, o decizie demnă de o țară bananieră - iar în al doilea rând nu s-a ținut nici până acum de cuvânt - celebrul și ridicolul proiect de 1 miliard de euro de reindustrializare a României nu a fost prins în bugetul pe 2025', a subliniat consultantul economic.
În opinia sa, pentru a ajuta economia românească, guvernanții ar trebui să anuleze taxa pe stâlp, cea pe cifra de afaceri pentru marile companii, să reducă taxele multiple lansate în ultimii doi ani, mai ales pentru sectorul IMM, să diminueze taxele pe muncă, printre cele mai mari din UE, și să stimuleze fiscal capitalul reinvestit. Totodată, el a făcut referire la necesitatea listării companiilor statului pe Bursa de Valori București.
'Nu cred ca mai e vreun investitor în Romania care să stea cu mâna întinsă la promisiunile autorităților. Dacă vor să ajute economia, să anuleze taxa pe stâlp, cea pe cifra de afaceri pentru marile companii - o altă decizie unică la nivel european, să reducă taxele multiple lansate în ultimii 2 ani mai ales pentru sectorul IMM, să diminueze taxele pe muncă, printre cele mai mari din UE, și să stimuleze fiscal capitalul reinvestit. Asta dincolo de ce se întâmplă în piața de capital, de unde aspiratorul guvernamental atrage toți banii disponibili prin controversatele emisiuni de titluri de stat. Să listeze pe Bursa de Valori companiile statului, să sprijine fondurile de investiții focusate pe susținerea companiilor românești, în esență să sprijine capitalul autohton mai ales printr-o predictibilitate fiscală', a completat consultantul economic.
Guvernul a aprobat, în ședința de joi, o Ordonanță de Urgență prin care au fost modificate reglementările referitoare la impozitul pentru construcțiile speciale, a anunțat ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, la finalul ședinței Executivului.
Președintele american a anunțat taxe vamale de 20% pentru produsele importate din Uniunea Europeană, 34% pentru cele din China, 31% pentru Elveția, 26% pentru India, 10% pentru Marea Britanie, 10% pentru Brazilia. Donald Trump a insistat că orice produs care intră în SUA va fi taxat cu cel puțin 10%.
Totodată, președintele american a anunțat taxe vamale de 46% pentru produsele importate din Vietnam, 49% pentru cele din Cambodgia, 37% pentru cele din Bangladesh și 32% pentru cele din Indonezia. De asemenea, au fost majorate taxele vamale pentru produsele importate din China cu încă 34 puncte procentuale, după tarifele anterioare de 20%. AGERPRES/(AS - redactor: Nicoleta Bănciulea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
ONRC: 1.628 de firme și PFA au intrat în insolvență în primul trimestru din 2025, în scădere cu 9,7%
Numărul societăților comerciale și al persoanelor fizice autorizate (PFA) intrate în insolvență în primul trimestru din 2025 a fost de 1.628, în scădere cu 9,71% față de perioada similară din 2024, când au fost înregistrate 1.803 insolvențe, conform datelor publicate pe site-ul Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC).
Consiliul Economic și Social invită candidații la Președinția României la o dezbatere electorală
Consiliul Economic și Social îi invită pe candidații la Președinția României la o dezbatere electorală, miercuri, 30 aprilie 2025, la sediul CES, pentru a-și prezenta viziunea într-un dialog reprezentanții organizațiilor patronale, sindicale și neguvernamentale. 'În fața provocărilor actuale cu care se confruntă societatea româ
Bugetul AFM pentru 2025 depășește 16,42 miliarde de lei și include finanțarea a 7 noi programe (minister)
Bugetul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), pentru anul 2025, va fi depăși 16,42 miliarde de lei, în creștere cu aproape 18% față de suma din anul anterior, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), transmis joi AGERPRES. 'Bugetul AFM aprobat astăzi (în ședința de Guvern, n.r.) este unul isto
România va avea un Program Național de Achiziții Ecologice pentru perioada 2025-2030
Guvernul a aprobat, joi, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), Programul Național de Achiziții Ecologice (PNAE) 2025-2030, prin care va fi stimulată achiziționarea la nivel de administrație centrală și locală a produselor, serviciilor și lucrărilor cu un impact redus asupra mediului, informează ministerul de resort, într-un comunicat de presă
Companiile, reticente să apeleze la transportul multimodal, din cauza infrastructurii de transport inadecvată și a lipsei de terminale moderne (studiu)
Companiile sunt reticente să apeleze la transportul multimodal, având în vedere infrastructura de transport inadecvată, lipsa unor terminale multimodale moderne conectate la toate modurile de transport, lipsa unor lanțuri logistice multimodale și a unor depozite pentru containere, costurile mari de transport și de transfer, timpul de tranzit ridicat și navigabili
UPDATE Trafic feroviar reluat în condiții normale în gara Brașov
Circulația feroviară a fost reluată la ora 13:40, în condiții normale de trafic, pe raza stației CF Brașov, inclusiv pe intervalele CF Dârste - Brașov și Brașov - Bod, a anunțat joi CFR SA. 'Regretăm disconfortul creat și asigurăm călătorii de faptul că personalul feroviar al SRCF Brașov a depus toate eforturile necesare pentru finalizarea operativă
Burduja: Guvernul pregătește un sistem de compensații financiare ce vor fi acordate persoanelor vulnerabile pentru cheltuielile cu energia electrică
Guvernul României pregătește un sistem prin care persoanele vulnerabile vor primi compensații financiare directe pentru cheltuielile cu energia electrică după data de 1 iulie 2025 și, în același timp, românii pot beneficia deja de prețuri corecte prin piața concurențială, a scris joi ministrul Energiei, Sebastian Burduja, într-o postare publicată pe p
Leul s-a apreciat, joi, în raport cu euro, dar a scăzut față de dolarul american
Moneda națională s-a apreciat, joi, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 4,9772 lei, în scădere cu 0,03 bani (-0,01%) față de cotația precedentă, de 4,9775 lei. În schimb, leul a pierdut teren în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,3734 lei, &i
Akos Molnar (Tușnad): Reducerea valorii voucherelor de vacanță pune frână pe turismul intern
Măsurile de reducere a valorii voucherelor de vacanță pun frână pe turismul intern, iar diminuarea pieței interne ar putea fi compensată prin atragerea turiștilor străini, a afirmat, joi, directorul general al societății Tușnad SA, Akos Molnar, la un eveniment de specialitate. ''Cu măsurile de reducere a valorii voucherelor se pu
Controale ANPC în sectorul 6: 55.000 de lei amenzi și două unități alimentare temporar închise
Comisarii pentru protecția consumatorilor au aplicat amenzi de 55.000 de lei în urma unor controale realizate miercuri la trei societăți cu puncte de lucru în Bulevardul Timișoara și, respectiv, Bulevardul Iuliu Maniu, și s-a dispus oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficiențelor la Sushi Torry și Patiseria Ioanid.
Plata taxei de pod de la Fetești - Cernavodă, disponibilă prin aplicația 24pay
Plata taxei de pod de la Fetești - Cernavodă este disponibilă prin aplicația 24pay, potrivit unui comunicat remis joi AGERPRES. ''24pay app vine cu o noutate îndelung așteptată de utilizatori, chiar înainte de începerea sezonului estival: de acum, plata taxei de trecere a podului de la Fetești - Cernavodă se poate fac
Frăsineanu: Implementarea unui sistem ''Clearing House'' va ajuta la uniformizarea colectării separate a deșeurilor de ambalaje municipale
Implementarea unui sistem ''Clearing House'' va conduce la uniformizarea în ceea ce privește colectarea separată a deșeurilor de ambalaje, generate în flux municipal, a declarat, joi, consilierul de stat în Cancelaria prim-ministrului, Mihaela Frăsineanu, la conferința ''SGR în România''.
Asociația Micilor Comercianți: Ar trebui introduse de urgență PET-urile de spirt, apă distilată și ambalajele de 5 litri în SGR
PET-urile de spirt, apă distilată și ambalajele de 5 litri trebuie introduse de urgență în Sistemul Garanție-Returnare (SGR) pentru o funcționare îmbunătățită a acestuia, este de părere vicepreședintele Asociației Naționale a Comercianților Mici și Mijlocii (ANCMM), Feliciu Paraschiv. ''Recunosc că la început ne-am op
Investiții de 169 milioane euro pe piața imobiliară din România, în primele trei luni
Piața imobiliară din România a consemnat un început de an pozitiv, cu un volum total al investițiilor de 169 milioane euro în primele trei luni, mai mult decât dublu față de trimestrul anterior și aproape la același nivel cu perioada similară a anului trecut, semnalând o revenire susținută a interesului investitorilor pentru active local
Webb (RetuRo): Peste un miliard de ambalaje cu sigla SGR au fost colectate în primele trei luni ale acestui an
Peste un miliard de ambalaje SGR au fost colectate în primele trei luni ale acestui an, iar peste 90% dintre acestea au fost deja reciclate, a declarat, joi, la conferința ''SGR în România'', director general și președinte al RetuRO, Gemma Webb. ''Cu RetuRo, am început acum al doilea an de activi