logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Disciplina scăzută la plată, nivelul redus al intermedierii financiare şi problema demografică, vulnerabilităţi ale economiei (Raport BNR)

Imagine din galeria Agerpres

Disciplina scăzută la plată în economie, nivelul redus al intermedierii financiare şi problema demografică sunt principalele vulnerabilităţi structurale la adresa stabilităţii financiare din România, arată "Raportul asupra stabilităţii financiare", publicat de Banca Naţională a României.

Potrivit băncii centrale, vulnerabilitatea structurală care a caracterizat sectorul companiilor nefinanciare din România în ultimii 20 de ani, cu implicaţii la adresa economiei reale şi a sistemului financiar, vizează ponderea importantă a companiilor nefinanciare cu deficienţe privind nivelul de capitalizare, coroborată cu o
disciplină scăzută la plată în economie.

"Deşi la nivel agregat aceasta s-a îmbunătăţit, dinamica în structură este eterogenă, iar riscul de translatare a problemelor întâmpinate către partenerii comerciali, dar şi către sectorul bancar se menţine ridicat. Impactul negativ al pandemiei COVID-19 poate fi augmentat de această vulnerabilitate", se precizează în documentul citat.

La finalul anului 2019, numărul de firme cu valori ale capitalurilor proprii sub limita reglementată se situa la 244.100, în scădere cu 5,9% comparativ cu anul precedent, reprezentând 35,4% din numărul total de companii nefinanciare. Dintre acestea, majoritatea (97%) aveau capitaluri proprii negative (237.000).

În aceste condiţii, autorii Raportului arată că, pentru a ajunge la nivelul reglementat al capitalurilor proprii, necesarul de capitalizare pentru companiile din această categorie este semnificativ. La finalul anului 2019, valoarea acestuia era de 154,6 miliarde de lei, în scădere cu 2,5% comparativ cu anul anterior.

"Un aspect important care caracterizează firmele subcapitalizate este gradul ridicat de persistenţă, respectiv rata de menţinere în această categorie. La finalul anului 2019, circa 30 la sută din firme se regăseau în această situaţie de cel puţin 10 ani, iar 14,2% dintre acestea au rămas subcapitalizate în fiecare an începând cu 2008. Durata medie în care companiile rămân subcapitalizate este de circa 7 ani. Analizând evoluţia pentru primele şase luni le anului 2020, necesarul de capitalizare a înregistrat o îmbunătăţire faţă de iunie 2019, atât pentru companiile din sectorul privat (-5 la sută), cât şi pentru cele de stat (-10 la sută)", se mai arată în Raportul asupra stabilităţii financiare.

Potrivit sursei citate, o consecinţă directă a numărului ridicat de companii subcapitalizate este disciplina laxă la plată în economie. Finanţarea companiilor se realizează într-o măsură importantă prin credit comercial (30% din pasivul acestora, iunie 2020), iar rata datoriilor comerciale restante, deşi în scădere, se menţine preocupant de ridicată (la 13% pentru toate companiile nefinanciare). În criza precedentă, rata de neplată a datoriilor comerciale a depăşit nivelul de 20 la sută, subliniază Raportul.

În context, reprezentanţii BNR recomandă ca iniţiativele guvernamentale care să fluidizeze circuitele monetare prin ameliorarea procesului de scontare a creanţelor comerciale să fie calibrate cu mai mare atenţie, ţintit către zonele care au perspective de dezvoltare sustenabilă. În caz contrar, aceştia atrag atenţia că există riscul ca sprijinul acordat sub formă de garanţii de stat să majoreze în final datoria publică fără ca efectele benefice să fie palpabile.

În ceea ce priveşte o altă vulnerabilitate a economiei, respectiv nivelul redus al intermedierii financiare, BNR arată că România are cea mai mică valoare a indicatorului pe plan european.

Astfel, creditul neguvernamental din bilanţul băncilor reprezintă 26,8 la sută din PIB la decembrie 2020, în timp ce ţări din regiune, precum Ungaria (35 la sută), Polonia (48 la sută), Bulgaria (52 la sută) sau Cehia (54 la sută), se situau la un nivel semnificativ mai mare. Media europeană a indicatorului era de 92 la sută.

"Această stare este determinată, pe de o parte, de problemele de capitalizare ale firmelor, iar, pe de altă parte, de preferinţa acestora de a apela la finanţări externe, în special de la compania-mamă, în cazul firmelor cu investiţii străine directe (ISD). Creşterea susţinută a îndatorării firmelor rezidente faţă de grupul nerezident din care fac parte (de circa 4 ori în intervalul decembrie 2009-decembrie 2020) constituie o preocupare din perspectiva riscurilor la adresa stabilităţii financiare; astfel, companiile cu datorii nefinanciare de la grup sunt expuse şocurilor dinspre economiile ţărilor de origine companiilor-mamă şi pot contribui la transmiterea acestora la nivelul economiei locale", arată documentul.

Reducerea ecartului ratelor dobânzilor între finanţarea în valută de la instituţiile de credit din România şi creditele acordate de instituţiile financiare nerezidente, respectiv finanţarea de tip ISD, a susţinut reluarea tendinţei ascendente în cazul creditului destinat companiilor nefinanciare acordat de băncile autohtone, de la sfârşitul anului 2018. Această reducere semnificativă a costului de finanţare pe care îl poate oferi o bancă din România comparativ cu un creditor nerezident creează noi posibilităţi ca o
parte din finanţarea firmelor provenind din exteriorul ţării să fie acordată pe plan intern, cu efecte benefice asupra reducerii datoriei externe şi creşterii intermedierii financiare interne, precizează Banca Naţională a României.

O altă vulnerabilitate, problema demografică, se manifestă în continuare, pe fondul persistenţei sporului natural negativ şi al fenomenului migraţiei din ultimii ani.

Potrivit BNR, tensiunile pe piaţa muncii sunt amplificate de îmbătrânirea accentuată a populaţiei, corelată cu creşterea ponderii persoanelor în vârstă dependente de populaţia activă (17,3% din populaţia după domiciliu la 1 ianuarie 2021 este reprezentată de persoane în vârstă de peste 65 ani în creştere cu 0,4 puncte procentuale faţă de anul anterior), precum şi de tendinţa continuă de scădere a populaţiei rezidente (-0,5% în 2021 vs. 2020).

În plus, pandemia COVID-19 a dus la creşterea mortalităţii (+14% în anul 2020 comparativ cu 2019) şi diminuarea numărului de nou-născuţi (-5% în anul 2020
faţă de anul 2019), astfel sporul negativ s-a deteriorat de la o medie lunară de 5.900 de persoane în anul 2019 la 9.880 de persoane în anul 2020.

"În acest context, pentru a reduce presiunea asupra populaţiei ocupate şi a susţine echilibrul pe piaţa muncii, este esenţială îmbunătăţirea disponibilităţii de personal calificat, coroborată cu eficientizarea sistemului educaţional, centrat pe pregătirea adecvată a forţei de muncă. Îmbunătăţirea abilităţilor digitale şi în domeniul noilor tehnologii poate întări capacitatea forţei de muncă de a se adapta la schimbările structurale generate de un grad în creştere de automatizare a activităţilor", se mai arată în Raportul publicat de banca centrală. AGERPRES/(AS - editor: Andreea Marinescu, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 1

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 16-01-2025 10:42

FMI vine la București pe 3 februarie pentru o analiză a ultimelor evoluții economice și o actualizare a prognozelor

O misiune a Fondului Monetar Internațional (FMI) va efectua o vizită la București, în perioada 3-7 februarie, a anunțat Geoff Gottlieb, reprezentant regional al FMI pentru Europa Centrală, de Est și de Sud-Est, într-un comunicat remis, joi, AGERPRES. 'Echipa FMI se va întâlni cu reprezentanți ai noului Guvern rom&ac

Economic 16-01-2025 10:32

Grindeanu: Sunt mari șanse ca la finalul acestui an să se circule pe autostradă, de la Pitești la București, pe mai mult de 140 km

Progresul fizic pe șantierul secțiunii 4 Tigveni - Curtea de Argeș a autostrăzii Sibiu - Pitești (A1) este de 60%, iar dacă se menține ritmul sunt mari șanse ca la finalul acestui an să se circule pe autostradă, de la Pitești la București, pe mai mult de 140 km, a notat, joi, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, pe pagina sa de Facebook.

Economic 16-01-2025 10:24

Trafic aerian record pe aeroporturile Capitalei, în 2024; s-a depășit cu aproape 9% maximul istoric din 2019

Cele două aeroporturi ale Capitalei au înregistrat anul trecut un trafic aerian record, numărul pasagerilor care le-au tranzitat fiind în urcare cu 9,22% în raport cu 2023, iar față de 2019, când s-a atins maximul istoric, creșterea este de 8,99%, informează joi Compania Națională Aeroporturi București (CNAB). Potrivit

Economic 16-01-2025 10:17

Consumul final de energie electrică în economie, în creștere cu 1,5%, în primele 11 luni ale anului trecut

Consumul final de energie electrică al României în primele 11 luni din 2024 a fost de 46,029 miliarde kWh, cu 1,8% mai mare față de perioada 1 ianuarie - 30 noiembrie 2023, consumul final de energie electrică în economie crescând cu 1,5%, cel al populației cu 3,2%, în timp ce iluminatul public a scăzut cu 4,7%, potrivit datelor publicate

Economic 16-01-2025 09:55

INS: Sporul natural al populației României a rămas negativ, în noiembrie 2024

Numărul nașterilor și cel al deceselor, înregistrate în luna noiembrie 2024, a crescut față de aceeași perioadă din anul anterior, însă sporul natural s-a menținut negativ, la minus 8.337 de persoane, arată datele publicate, joi, de Institutul Național de Statistică (INS). Conform statisticii oficiale, în noiembrie anul

Economic 16-01-2025 09:37

ANAF transmite informații referitoare la persoanele care beneficiază de asigurare de sănătate, fără plata contribuției

Categoriile de persoane fizice care beneficiază de asigurare de sănătate, fără plata contribuției, sunt definite în modificările aduse actelor normative la Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, precum și în Codul fiscal, informează un comunicat al ANAF transmis joi AGERPRES. Conform reglementărilor, benefic

Economic 16-01-2025 09:34

Câștigul salarial mediu net a crescut la 5.388 lei, în luna noiembrie 2024 (INS)

Câștigul salarial mediu net a crescut la 5.388 lei în luna noiembrie 2024, fiind mai mare cu 120 lei (+2,3%) față de luna octombrie a anului trecut, conform datelor publicate joi de Institutul Național de statistică (INS). Câștigul salarial mediu brut a fost 8.825 lei în noiembrie, cu 213 lei (+2,5%) mai mare decâ

Economic 16-01-2025 09:30

BERD: Investițiile în România au crescut anul trecut la 707 milioane de euro, cu un număr record de 44 de proiecte

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a investit anul trecut 707 milioane de euro în 44 de proiecte în România, o creștere semnificativă față de suma de 658 de milioane de euro investită în 23 de proiecte în 2023, iar accentul principal a fost pus pe sprijinirea tranziției verzi a țării, se arată într-un comunic

Economic 15-01-2025 22:52

CFR Călători a ''câștigat'' încă 12 trenuri electrice noi, ce vor uni Capitala cu Suceava, Iași și Galați

CFR Călători a ''câștigat'' alte 12 rame electrice din cele 37 contractate de Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) cu Alstom, care vor deservi patru rute de serviciu public, respectiv București Nord - Suceava, București Nord - Iași, București Nord - Galați, Iași - Cluj Napoca. 'Autoritatea pentru Reformă Ferovia

Economic 15-01-2025 18:34

Ministerul Energiei a sesizat CEISD în legătură cu intenția MVM Grup de a achiziționa E.ON Energie România

Ministerul Energiei a sesizat Comisia pentru Examinarea Investițiilor Străine Directe (CEISD) în legătură cu tranzacția prin care compania de stat ungară MVM Zrt. (MVM Group) intenționează să achiziționeze divizia de furnizare gaze și energie electrică a E.ON Energie România. Într-un comunicat transmis miercuri, Ministerul Energiei a arătat c

Economic 15-01-2025 17:39

Burnete (Concordia): Discuția despre competitivitatea economiei românești trebuie relansată și susținută de o strategie economică

Birocrația și reglementarea excesivă, lipsa forței de muncă și alte probleme structurale ale economiilor europene se regăsesc și în economia românească, cele mai multe amplificate de factori locali, susține directorul executiv al Confederației Patronale Concordia, Radu Burnete. 'Mediul de afaceri european este îngrijorat de mărirea decala

Economic 15-01-2025 16:34

Târgul de Cafea și Ceai aduce peste 380 de sortimente, în perioada 15 ianuarie - 4 februarie

Retailerul Auchan organizează, în perioada 15 ianuarie - 4 februarie 2025, cea de-a XIII-a ediție a Marelui Târg de Cafea și Ceai Auchan, anul acesta oferta incluzând peste 380 de sortimente, dintre care 100 sunt produse noi, a anunțat miercuri compania. 'Oferta de anul acesta reunește peste 380 de produse de cafea și ceai de la branduri

Economic 15-01-2025 15:42

Banca Națională a României a decis să mențină dobânda cheie la 6,5% pe an

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a decis miercuri să mențină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,5% pe an, a anunțat banca centrală. De asemenea, CA al BNR a hotărât menținerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,50% pe an și a ratei dobânzii la facilitatea de depoz

Economic 15-01-2025 15:07

38% dintre companiile globale se tem cel mai mult de atacurile cibernetice, în 2025 (barometru)

Patru din zece companii globale (38%) identifică atacurile cibernetice, în special scurgerile de date, ca fiind principalul risc la adresa afacerilor lor în 2025, după cum reiese din Allianz Risk Barometer, publicată miercuri. Pe locul secund în clasamentul riscurilor din acest an se află întreruperea activității, &icir

Economic 15-01-2025 14:54

Fechet: Peste 290 de milioane de ambalaje SGR, returnate în ultima lună a anului 2024

Peste 290 de milioane de ambalaje cu sigla SGR au fost returnate la nivelul lunii decembrie 2024, susține ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, într-o postare publicată, miercuri, pe propria pagină de Faceb