Boloș: Trebuie întreprinse toate diligențele pentru evitarea riscului de decomitere de peste 5 miliarde euro în 2025

Autoritățile de management care gestionează programele exercițiului financiar 2021 - 2027 au semnat cu beneficiarii 3.500 de contracte de finanțare în valoare totală de aproximativ 35,3 miliarde euro, din care aproape 18,5 miliarde euro contribuție UE, însă trebuie realizată o analiză obiectivă și întreprinse toate diligențele pentru evitarea riscului de decomitere de peste 5 miliarde euro aferent anului 2025, potrivit unui comunicat al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).
''Am avut zile pline în acest început de mandat, cu discuții aplicate alături de echipa de specialitate din cadrul ministerului, în care am stabilit acțiunile concrete, necesare pentru accelerarea implementării PNRR, impulsionarea finalizării perioadei de programare 2014-2020, consolidarea situației apelurilor de proiecte aferente exercițiului financiar 2021-2027, dar și pentru a preveni riscul de decomitere. De asemenea, analizăm cum putem ajusta și eficientiza măsurile sociale oferite exclusiv din fonduri europene, în strictă concordanță cu regulamentele UE. Timpul nu este de partea noastră, dar ne-am asumat să lucrăm în ritm accelerat la un plan pe care să-l implementăm printr-o colaborare strânsă cu toate instituțiile și beneficiarii implicați, pentru a livra rezultate vizibile încă de lunile următoare. România a demonstrat că poate atinge cele mai înalte standarde în absorbția fondurilor europene și o va demonstra în continuare, prin măsuri ferme pentru a elimina blocajele administrative și pentru a ne asigura că beneficiarii au tot sprijinul de care au nevoie'', a transmis ministrul Investițiilor, Marcel Boloș.
Conform comunicatului MIPE cu privire la planul de acțiune al ministrului Boloș, după preluarea mandatului, și direcțiile prioritare asumate pentru perioada următoare, rezultatele radiografierii inițiale au arătat că există în continuare oportunități pentru maximizarea eficienței în utilizarea fondurilor europene. Pentru a menține un ritm adecvat al absorbției și pentru a evita blocajele, una dintre prioritățile pentru perioada următoare este evaluarea și deblocarea implementării Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), astfel încât reformele și investițiile propuse să rămână în parametri optimi și să aducă beneficii reale.
''A fost efectuată o evaluare comprehensivă a investițiilor întârziate în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), acestea fiind încadrate în diferite categorii de risc. Simultan, se examinează posibile scenarii privind renegocierea PNRR, astfel încât România să rămână aliniată priorităților europene și să evite blocajele în accesarea următoarelor tranșe de finanțare'', se arată în comunicat.
Alocarea PNRR modificată este de 28,5 miliarde euro (14,9 miliarde euro în împrumuturi, 13,6 miliarde euro în granturi) și acoperă 66 de reforme și 113 investiții (179 de măsuri), structurate în jurul a 16 componente, care conțin 518 jaloane și ținte.
O altă prioritate vizează închiderea și monitorizarea atentă a proiectelor fazate din 2014-2020, pentru o valorificare integrală a fondurilor deja angajate. În acest sens, la final de 2024, România a primit 23,9 miliarde euro (din sumele solicitate Comisiei Europene pentru exercițiul financiar 2014-2020), ajungând la 99,4%. Este un rezultat care poziționează România printre liderii Uniunii Europene în atragerea fondurilor europene pentru coeziune, contribuind astfel la dezvoltarea economică și socială a țării.
Pentru a închide cu succes perioada de programare 2014-2020, eforturile se vor concentra pe verificarea și validarea finală a cheltuielilor efectuate, astfel încât toate sumele declarate să fie eligibile și conforme cu reglementările europene.
Această etapă presupune realizarea controalelor administrative și a auditului final, transmiterea pachetelor de închidere către Comisia Europeană și gestionarea eventualelor ajustări și corecții financiare, precizează reprezentanții MIPE.
A treia prioritate a ministrului Marcel Boloș se referă la prevenirea riscului de decomitere în cadrul financiar multianual 2021-2027, prin corelarea intervențiilor și a apelurilor de proiecte cu obiectivele financiare și indicatorii specifici.
Astfel, în perioada de programare 2021-2027, care aduce României 45 de miliarde de euro, prin 16 programe (8 programe naționale și 8 programe regionale), o atenție deosebită este acordată prevenirii riscului de decomitere pentru 2025.
''O prioritate imediată o reprezintă realizarea măsurilor care conduc la îndeplinirea condițiilor favorizante (setul de cerințe de bază pe care un stat membru trebuie să le îndeplinească înainte de a putea primi rambursări pentru proiectele finanțate prin fondurile europene). De asemenea, se va urmări o coordonare riguroasă în aplicarea unitară a măsurilor orizontale (cum ar fi ajutorul de stat, achizițiile publice, costurile simplificate etc.) la nivelul tuturor entităților implicate în gestionarea fondurilor nerambursabile'', conform MIPE.
Până în prezent, autoritățile de management care gestionează programele 2021-2027 au semnat cu beneficiarii 3.500 contracte de finanțare în valoare totală de aproximativ 35,3 miliarde euro, din care circa 18,5 miliarde euro contribuție UE (60% din alocarea UE). Autoritățile de management se vor concentra pe activitatea referitoare la încheierea contractelor de finanțare aferente alocărilor deja puse la dispoziția potențialilor beneficiari de fonduri europene, precum și lansarea apelurilor pentru acele priorități pentru care încă nu au fost lansate.
''Acum, trebuie realizată o analiză obiectivă și întreprinse toate diligențele pentru evitarea riscului de decomitere de peste 5 miliarde euro aferent anului 2025'', a subliniat ministrul.
Este important ca MIPE să asigure un cadru eficient de monitorizare și raportare, care să permită urmărirea atentă a progresului proiectelor și intervenția rapidă atunci când apar blocaje sau întârzieri.
În paralel, se va oferi asistență tehnică și de îndrumare beneficiarilor prin ghiduri, sesiuni de formare și ateliere, astfel încât aceștia să poată derula proiectele în conformitate cu cerințele europene și să evite neregulile.
Prin decretul semnat la 23 decembrie 2024 de președintele Klaus Iohannis, Marcel-Ioan Boloș a preluat mandatul de ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene. Acesta a venit la conducerea instituției după ce a mai deținut acest portofoliu în perioadele aprilie 2022 - iunie 2023 și noiembrie 2019 - decembrie 2020. AGERPRES/(AS - autor: Oana Tilică, editor: Mariana Nica, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Ministrul Muncii trimite Corpul de control la ANPIS
Ministrul Muncii, Petre Florin Manole, a dispus Corpului de control să demareze, luni, o anchetă referitoare la ajutoarele de urgență care au fost acordate unor angajați din Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) iar directorul general al instituției a fost convocat pentru a da explicații în legătură cu acest subiect. 'Ministerul
Președintele Adunării Naționale Coreene și ambasadorul Coreei de Sud au vizitat Centrala Nuclearoelectrică de la Cernavodă
Cosmin Ghiță, CEO Nuclearelectrica, a subliniat importanța colaborării cu Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) în două proiecte majore: retehnologizarea Unității 1 de la Cernavodă și dezvoltarea primei Instalații de Detritiere din România, potrivit unui comunicat al Nuclearelectrica transmis, sâmbătă, AGERPRES. Președintele Adunării Naționa
Pîslaru: Am deblocat semnarea contractelor pentru măsurile din componenta RePowerEU din PNRR
Semnarea contractelor pentru măsurile din componenta RePowerEU din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) privind voucherele pentru cetățenii care dețin panouri fotovoltaice și voucherele pentru populația vulnerabilă energetic a fost deblocată, a afirmat, sâmbătă, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dragoș Pîslaru. Ministrul
Barbu, la Arad: Viitorul agriculturii românești sunt asociațiile de fermieri și tinerii care investesc în tehnologii noi
Viitorul agriculturii românești sunt asociațiile de fermieri și tinerii care investesc în tehnologii noi, cu pasiune și viziune, a declarat, sâmbătă, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, care se află într-o vizită în județul Arad. Potrivit unei postări pe o rețea de socializare a Ministerului Agriculturii și
ANPC a controlat 173 operatori economici de pe litoral și a dat amenzi de 732.000 lei
București, 26 iul /Agerpres/ - Comisari din cadrul Comandamentului Litoral al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au controlat, în perioada 21-25 iulie, 173 de operatori economici, 146 dintre aceștia fiind amendați cu 732.000 lei, iar pentru zece oprindu-se temporar activitatea. Principalele abateri constatate: prestarea
Buzoianu, despre HG privind reorganizarea Romsilva: Punerea în transparență nu e o bifă; am primit sute de mesaje
Sute de mesaje au fost primite în urma punerii în transparență decizională a Hotărârii de Guvern privind reorganizarea Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Diana Buzoianu, apreciind, într-o postare pe o rețea de socializare, că demersul nu reprezintă o simplă 'bifă', ci este un instrument eficient p
Poșta Română are pentru prima dată un reprezentant oficial în cadrul Biroului Internațional al UPU
Compania Națională 'Poșta Română' (CNPR) are pentru prima dată un reprezentant oficial desemnat în cadrul Biroului Internațional al Uniunii Poștale Universale (UPU), această nominalizare fiind o recunoaștere a progreselor semnificative înregistrate de companie în ultimii ani pe scena internațională, a anunțat, vineri, CNPR.
Principalul indice al Bursei de Valori București, BET, se apropie de pragul de 20.000 de puncte
Principalul indice al Bursei de Valori București, BET, care include cele mai tranzacționate 20 de companii listate pe Piața Reglementată, s-a apreciat vineri cu 0,59%, atingând o nouă valoare record de 19.908,18 puncte. În această săptămână BET a crescut cu 0,71%, în ultima lună cu 7,56%, iar de la &ici
Mihaela Frăsineanu: România nu este afectată de deșertificare; fenomenul care se manifestă este aridizarea accentuată
România nu este afectată de deșertificare, ci fenomenul care se manifestă din ce în ce mai pregnant este aridizarea accentuată, însă vom putea vorbi peste niște ani de deșertificare, dacă nu se vor lua măsuri, a atras atenția, vineri, consilierul de stat Mihaela Frăsineanu, la o conferință pe tema schimbărilor climatice. '
Șerban (MTI): Portul Constanța se poziționează ca principal nod comercial al Mării Negre, cu aproape două miliarde de euro investiți
Portul Constanța se poziționează ca principal nod comercial al Mării Negre, cu investiții de aproape două miliarde de euro, deschizând un drum vital către Asia prin Orientul Mijlociu, a anunțat, vineri, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Ciprian Șerban. ''Astăzi, am fost în Portul Constanța, la invitația director
Ministerul Finanțelor: România a alocat peste 10,85 miliarde de lei obținuți de pe piețele externe în proiecte verzi
România a finalizat cu succes prima etapa de finanțare sustenabilă, obținând 10,85 miliarde de lei, echivalentul a 2,18 miliarde euro, din două emisiuni de obligațiuni verzi, ceea ce reprezintă un pas important spre atragerea de capital pentru proiecte cu impact pozitiv asupra mediului, a anunțat, vineri, Ministerul Finanțelor (MF).
ANPC: 1.539 operatori economici controlați, amenzi de 5,7 milioane lei și încasări de 1,7 milioane lei
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a controlat 1.539 de operatori economici la nivel național, în perioada 21 - 25 iulie, pentru 946 dintre aceștia fiind aplicate amenzi de peste 5,7 milioane lei. Potrivit unui comunicat al ANPC, principalele abateri constatate au fost: comercializarea produselor cu termen de va
CNAIR: Restricții de circulație în 15 județe pentru mașinile de mare tonaj, din cauza caniculei
Autovehiculele cu masa mai mare de 7,5 tone, cu excepția vehiculelor care efectuează transporturi de persoane și în regim de urgență sau de intervenție, vor avea sâmbătă, între orele 12:00 și 20:00, interdicție de a circula pe sectoarele de autostrăzi, drumuri expres și drumuri naționale din 15 județe. ''Sâmbătă
Burcea (ANAT): Nu cerem gratuități și privilegii, ci un cadru predictibil
Operatorii din turism nu cer gratuități și privilegii, ci un cadru predictibil, sprijin echilibrat și o voce guvernamentală care să înțeleagă diferența între economie reală și aparențe populiste, susține președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din România, Alin Burcea. Reprezentanții ANAT consideră că, î
VIDEO Ministrul german al Mediului: Vom sprijini România în eforturile sale de a ajunge membru al OECD
Germania va sprijini România în eforturile sale de a ajunge membru OECD, aceasta fiind una dintre cele mai importante țări partenere, în cadrul Europei, dar în special în această regiune, a declarat, vineri, ministrul federal al Mediului, Politicilor Climatice, Protecției Naturii și Securității Nucleare din Germania, Carsten Schneider, &