VIDEO Ministrul german al Mediului: Vom sprijini România în eforturile sale de a ajunge membru al OECD

Germania va sprijini România în eforturile sale de a ajunge membru OECD, aceasta fiind una dintre cele mai importante țări partenere, în cadrul Europei, dar în special în această regiune, a declarat, vineri, ministrul federal al Mediului, Politicilor Climatice, Protecției Naturii și Securității Nucleare din Germania, Carsten Schneider, în urma unei întâlniri bilaterale pe care a avut-o cu omologul său român, Diana Buzoianu.
''România este o țară minunată, cu o natură superbă, cu Munții Carpații și Marea Neagră, iar aceste premise pentru viață sunt importante nu doar pentru aspectul economic, ci și pentru sănătatea noastră. Menținerea și prezervarea mediului împreună cu creșterea economică înseamnă un accent important pe energii regenerabile, pe economia circulară, pe consolidarea acestora și am discutat despre aceste aspecte, iar aceste lucruri vor însemna o altă legătură între noi și la nivel european. Am discutat să nu ne sprijinim doar la nivel european, unde să avem poziții comune, ci și în cazul comisiei pentru mediu, care există de 25 de ani. Vom sprijini România în eforturile sale de a ajunge membru al OECD. România este una dintre cele mai importante țări partenere în cadrul Europei, dar în special în această regiune. Vă mulțumesc pentru buna cooperare și Germania vă va sta alături!'', a transmis Schneider, în cadrul unei conferințe de presă comune.
Ministrul german al Mediului s-a arătat 'impresionat' de programul SUMAL, dar și de aplicația Ro-Alert.
''Am fost impresionat de ceea ce a realizat România în ultimii ani, mai ales prin programul SUMAL de protecție a pădurilor și de împiedicare a tăierilor ilegale. Este un model de exemplu în UE. Legăturile noastre nu se află doar la nivelul unui continent, ci și prin intermediul unui fluviu, fluviul Dunărea, care izvorăște din Germania și se varsă în Marea Neagră în România. Împreună trebuie să protejăm acest fluviu. Este în interesul nostru și mă bucur de cooperarea pe care o avem pentru protecția apelor în general și a fluviului Dunărea în special. Doresc noului Guvern nu doar succes în activitatea plină de provocări, dar în același timp doresc și să continuăm cooperarea continuă și sustenabilă ca până acum'', a spus Carsten Schneider.
Totodată, acesta și-a exprimat siguranța că România și Germania vor avea o bună colaborare în continuare.
''(...) Sunt sigur că atât noi doi, cât și țările noastre vom continua buna colaborare. Noi, ca Guvern federal, am primit un mandat să consolidăm și să contribuim la coeziunea Europei și a statelor membre și să transformăm această regiune într-una din cele mai puternice regiuni din lume. În acest cadru, desigur, trebuie să consolidăm și să protejăm tot ceea ce înseamnă mediu înconjurător și viață'', a adăugat el.
La rândul său, Diana Buzoianu a subliniat că România și Germania au 145 de ani de parteneriat diplomatic constituit pe baze solide, iar discuția bilaterală a avut ca temă modul în care se poate reduce poluarea în Delta Dunării, dar și directiva privind calitatea aerului, care trebuie transpusă în legislația fiecărui stat membru al UE.
''Tocmai am închis o discuție și tehnică de aproximativ o oră în care am menționat importanța colaborării. Sunt 145 de ani de parteneriat diplomatic între România și Germania, 145 de ani care au pus baze solide. Știm deja că Germania este unul dintre principalii parteneri de afaceri cu România, deci avem și pe partea aceasta multe colaborări. Dar, pentru noi, astăzi, discuția a fost legată de mediu, de protecția mediului, de directivele de la nivel european care pot fi transpuse. Am discutat de colaborarea care trebuie să aibă loc pentru a putea să scădem poluarea pe zona de deltă și să ne bucurăm cu toții de o biodiversitate, o comoară la nivel european. Am discutat și despre directiva privind calitatea aerului care a fost la finalul anului anterior modificată, îmbunătățită, care trebuie să fie transpusă în continuare de fiecare stat membru în parte. România are ca obiectiv să își transpună această directivă cât mai rapid posibil, dând dreptul cetățenilor să-și protejeze, până la urmă, sănătatea în acțiuni de reducere a poluării'', a afirmat ea.
Ministrul român al Mediului a dat asigurări că Germania va sprijini România în procesul acesteia de aderare la OECD.
''Am întrebat și ne bucurăm că am primit și un răspuns favorabil - de altfel știam că aceasta este și direcția - de parteneriat și de sprijin pentru accederea la OECD. În aceste zile suntem la Ministerul Mediului în ultimele etape pentru a scrie ultimele acte normative, condiții pentru accederea la OCDE și ne bucurăm să avem alături de noi aliați, pentru a face parte din acest for'', a precizat Buzoianu.
În altă ordine de idei, ea a atras atenția asupra faptului că schimbările climatice deja se resimt în România, sunt județe în curs de deșertificare, iar aceasta este o problemă comunitară.
''Am arătat tot sprijinul nostru de colaborare pentru a adresa problemele de mediu care de fapt la nivel european sunt similare. În timpul acestei conferințe, chiar în timp ce noi discutăm, în sala de lângă are loc conferința privind schimbările climatice, o conferință care aduce în atenția noastră schimbări care nu mai sunt abstracte, schimbări care sunt deja aici. În România le resimțim. Avem județe întregi din România care se deșertifică, orașe sau comunități care nu au acces la apă opt ore pe zi, de exemplu. Avem din ce în ce mai multe inundații, fenomene extreme meteo care ne impactează și este clar că problema schimbărilor climatice este o problemă comunitară. Este o problemă pe care cu siguranță nu o vom putea rezolva în România. Avem nevoie de aliați în toată Europa pentru a putea să găsim soluțiile care să ne facă pe noi mai adaptați la aceste schimbări care deja au venit în comunitățile noastre. (...) vom continua un dialog deschis și inclusiv în cadrul mediului, pe comisiile specifice pe mediu, m-am bucurat foarte mult că ați adus exact acest subiect în atenție. Cu siguranță va exista o colaborare deschisă și de ajutor, de bună practică și de experiență din partea ambelor state. Sunt convinsă că și România are modele de bune practică care pot fi preluate și am discutat și despre SUMAL (...), despre Ro-Alert, un sistem care, iată, este un exemplu de bună practică inclusiv la nivel european. Avem cu siguranță de învățat din bunele practici și din experiența dumneavoastră și cu siguranță și România poate aduce la masă bune practici care pot fi preluate'', a susținut șeful de la Mediu.
Ministrul federal pentru Mediu, Protecția Climei și Siguranță Nucleară, Carsten Schneider, efectuează o vizită în România, în perioada 24-26 iulie 2025. Conform unui comunicat al Ambasadei Republicii Federale Germania, vineri, la București, oficialul german a avut programate întâlniri cu politicieni români și cu reprezentanți ai societății civile, cu privire la protecția climei în România.
Ulterior, acesta s-a întâlnit cu ministrul român al Mediului, Diana-Anda Buzoianu, pentru a discuta despre aspecte legate de cooperarea bilaterală în domeniul climei și al protecției mediului, precum și despre intensificarea schimburilor și a colaborării dintre Germania și România la nivel european.
Întrevederea dintre cei doi miniștri a fost urmată de o conferință de presă comună susținută la Administrația Națională de Meteorologie.
Miniștrii s-au deplasat apoi împreună la Parcul Natural Văcărești, unde și-au continuat dialogul privind rezervațiile naturale din centrele urbane.
În plus, vineri după-amiaza, va avea loc o întâlnire cu organizații neguvernamentale din România. Călătoria va continua în Carpați, unde ministrul federal se va întâlni, printre alții, cu reprezentanți ai Fundației Conservation Carpathia, unde va discuta despre biodiversitate, reintroducerea speciilor dispărute și diversitatea ecologică locală. Printre altele, se va pune accentul pe importanța deosebită a pădurilor de fag din România pentru biodiversitate și protecția climei, precum și pe chestiuni ce privesc modul în care conservarea naturii și dezvoltarea economică pot fi reconciliate și realizate cu participarea societății civile din România. AGERPRES/(A - redactor: Oana Tilică, editor: Mariana Nica, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Taxele vamale de 15% la exporturile europene au un impact direct limitat asupra României (Concordia)
Taxele vamale de 15% la exporturile europene au un impact direct limitat asupra României, în condițiile în care exporturile țării noastre în SUA reprezintă sub 3% din totalul exporturilor, canalul indirect de transmisie fiind mai important în acest caz, susține Iulian Lolea, macroeconomist în cadrul Confederației Patronale Concordia.
UPDATE Deficitul bugetar a urcat la 3,68% din PIB, după primele șase luni
Deficitul bugetului consolidat a urcat la 3,68% din PIB după primele șase luni ale acestui an, de la 3,39% la finalul lunii mai, și a ajuns la 69,80 miliarde de lei, potrivit datelor publicate luni de Ministerul Finanțelor. Anul trecut, deficitul bugetar era de 63,67 miliarde de lei în aceeași perioadă, respectiv 3,62% din PIB.
DNSC: Continuă campaniile frauduloase care promovează o așa-zisă platformă de investiții de stat
Directoratul Național de Securitate Cibernetică avertizează în legătură cu continuarea campaniilor frauduloase care promovează o așa-zisă platformă de investiții de stat, asociată în mod fals cu imaginea Ministerului Finanțelor. 'Aceste mesaje, care promit randamente nerealiste de până la 150%, reprezintă tentative de înșelăciune și
ANSVSA: Amenzi de peste 1,4 milioane lei și suspendări de activitate pentru unii operatori economici de pe Litoral
Amenzi totale de aproape 1,42 milioane lei și decizii de suspendare temporară și interzicere a activităților au fost aplicate de către inspectorii sanitar-veterinari în perioada 14 - 26 iulie, în timpul controalelor efectuate la 458 de operatori economici de pe Litoral. Potrivit unui comunicat de presă al Autorității Naționale Sanitară Veterinară ș
Companiile mai au câteva zile să-și seteze sistemele la noile cote de TVA; momentan lipsesc normele metodologice (analiză)
Companiile mai au câteva zile să-și seteze sistemele la noile cote de TVA, de 11% și 21% de la 1 august 2025, dar încă nu se știe cu precizie la ce livrări se aplică cota redusă, momentan lipsind normele de aplicare, potrivit unei analize realizate de o companie de consultanță. 'Atenție la cotele de TVA reduse, deoarece trebuie să așteptăm Norm
RetuRO: 2,4 miliarde de ambalaje SGR au fost returnate în prima jumătate a anului
Aproximativ 2,4 miliarde de ambalaje cu garanție au fost returnate de către consumatori, de la începutul anului, iar RetuRO, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare, a predat către reciclatori o cantitate de 176.000 de tone de ambalaje. Potrivit unui comunicat al companiei transmis luni AGERPRES, în luna iunie au fost cole
Consolidarea fiscală poate să mențină rating-ul României la un nivel recomandat investițiilor pentru următoarele 6-12 luni (analiză)
Consolidarea fiscală începută recent are șanse bune să mențină rating-ul de țară al României la un nivel recomandat investițiilor pentru următoarele 6-12 luni, susține Mihai Chipirliu, CFA - Risk director, Allianz Trade, într-o analiză realizată de companie. 'Consolidarea fiscală începută recent are șanse bune să me
MF impune eficientizarea activității instituționale prin introducerea unui sistem de raportare zilnică și analize lunare
Ministrul Finanțelor impune eficientizarea activității instituționale prin introducerea unui sistem de raportare zilnică și analize lunare începând cu data de 1 august 2025, conform unui comunicat de presă al instituției. Potrivit sursei citate, începând cu data de 1 august 2025, angajații din aparatul propriu al Minist
INS: Veniturile totale medii lunare au crescut cu 13,7%, în primul trimestru; cheltuielile au avut o pondere de 83,8%
Veniturile totale medii lunare în fiecare gospodărie din România au ajuns, în primul trimestru al anului 2025, în termeni nominali, la 9.148 de lei (+13,7% față de perioada similară din 2024), din care 83,8% au mers către cheltuieli, în valoare de 7.667 lei, arată datele publicate, luni, de Institutul Național de Statistică (INS).
Peste cinci din 10 manageri din comerțul cu amănuntul consideră că prețurile vor crește în următoarele luni
Mai mult de jumătate (54,5%) dintre managerii români din comerțul cu amănuntul și 57% din construcții consideră că prețurile vor crește în perioada iulie - septembrie 2025, potrivit datelor publicate luni de Institutul Național de Statistică (INS). Conform datelor din ancheta de conjunctură, managerii din industria prelucrătoare pr
BNR lansează în circuitul numismatic o monedă din argint cu tema'130 de ani de la nașterea lui Alexandru Rosetti'
Banca Națională a României (BNR) lansează, de luni, în circuitul numismatic o monedă din argint cu o valoare nominală de zece lei, cu tema 130 de ani de la nașterea lui Alexandru Rosetti. Conform unui comunicat al BNR, aversul monedei prezintă o imagine a clădirii Universității București, unde Alexandru Rosetti a fost rector î
UGIR-1903: Cerem Guvernului revizuirea de urgență a întregii echipe de specialiști coordonate de vicepremierul Dragoș Anastasiu
Confederația patronală UGIR-1903 a solicitat Guvernului revizuirea de urgență a întregii echipe care a fost coordonată de vicepremierul Dragoș Anastasiu, imediat după ce acesta a anunțat că demisionează din funcție. 'Cerem Guvernului României revizuirea de urgență a întregii echipe de 'specialiști' care a fost coo
INS: Numărul pasagerilor care au circulat cu trenul a scăzut cu 7,5%, în primul trimestru din 2025
Numărul pasagerilor care au circulat cu trenul a fost, în primul trimestru din 2025, de 16,102 milioane, în scădere cu 7,5% comparativ cu perioada similară din 2024, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică. Potrivit sursei citate, parcursul pasagerilor a scăzut în perioada menționată cu 8,1%. &
Daniel Botănoiu (AFR): Producția de grâu ar putea atinge un nivel record în 2025; prețurile nu îi avantajează deloc pe fermieri
Recolta de grâu a României ar putea atinge 14 milioane de tone în acest an, ceea ce ar reprezenta o creștere spectaculoasă și un nivel record al producției de grâu din 1997 încoace, însă prețurile actuale nu îi avantajează deloc pe fermieri, susține președintele Asociației Fermierilor din România (AFR), Daniel Botănoiu.
Report de peste trei milioane de euro la Loto 6/49 și de peste cinci milioane de euro la Joker
Reportul la Loto 6/49, la categoria I, este de peste 16,2 milioane de lei (peste 3,19 milioane de euro), iar la Joker, la categoria I, se înregistrează un report de peste 26,42 milioane de lei (peste 5,21 milioane de euro), informează Loteria Română. Duminică, vor avea loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super