VIDEO Cristian Ghinea: IMM-urile vor beneficia de un instrument de capital de risc de jumătate de miliard de euro
Componenta de instrumente financiare şi granturi pentru mediul privat este una dintre cele mai avansate în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), iar printr-un acord semnat cu Banca Europeană de Investiţii şi Fondul European de Investiţii, va exista un instrument de capital de risc pentru IMM-uri de jumătate de miliard de euro, a declarat, joi, după şedinţa de Guvern, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.
"S-au spus tot felul de prostii despre PNRR, de pildă că nu ajută mediul privat. Componenta de instrumente financiare şi granturi pentru mediul privat este una dintre cele mai avansate. Am negociat cu Banca Europeană de Investiţii şi Fondul European de Investiţii, suntem pregătiţi să semnăm un acord imediat ce PNRR este aprobat şi această injecţie de capital în economia privată înseamnă o garanţie de portofoliu pentru solvabilitate de 400 de milioane de euro. Asta înseamnă că firmele aflate în criză pot să aibă un credit-punte până când se termină criza, cu garanţie acordată de stat. Va mai fi o garanţie de portofoliu pentru acţiune climatică, de 100 de milioane de euro. Deci, firme care vor să investească în retehnologizare pot să aplice aici. Un instrument de capital de risc pentru IMM-uri de jumătate de miliard de euro. Asta înseamnă că BEI şi FEI, imediat după aprobarea PNRR, vor începe procesul de selectare a unor bănci locale cărora li se oferă garanţii de portofoliu şi care vor putea să dea aceşti bani mai departe. Noi estimăm un efect de levier, în sensul în care pentru un euro pus prin acest instrument de garantare, în economia reală ajung 4 sau 5 euro", a menţionat Ghinea.
Demnitarul a făcut referire şi la fondurile de infrastructură dedicate digitalizării, educaţiei şi sănătăţii.
"Pe lângă aceste instrumente financiare vor fi granturi pentru digitalizare, de 200 de milioane de euro, care vor fi administrate de Autoritatea pentru Digitalizarea României şi o măsură de sprijin pentru listarea la Bursă. Avem o economie în care participarea la bursă este foarte limitată. Sunt diverse oprelişti tehnice pentru listare. Vom avea un instrument de 35 de milioane de euro dedicat pentru asistenţă tehnică acordată companiilor care vor să se listeze la Bursa de Valori de la Bucureşti. Avem 3,7 miliarde de euro la Educaţie şi sunt foarte mândru că avem 12% din PNRR pentru educaţie, ceea ce este mai mult decât recomandarea făcută de Parlamentul European, de 10%. Zece mii de laboratoare vor dota şcolile din România, 2.000 de microbuze "verzi", peste 80.000 de săli de clasă dotate cu mobilier, 50 de şcoli noi, "verzi". Tot o componentă avansată este cea de sănătate, de 2,5 miliarde de euro, unde vom construi sau dota 200 de centre comunitare, 3.000 de cabinete de medici de familie şi lucrăm la lista de spitale care vor fi construite sau renovate din acest fond de infrastructură pentru sănătate", a apreciat Cristian Ghinea.
În viziunea ministrului, pe componenta de transporturi, România are nevoie de investiţii în infrastructura rutieră şi de căi ferate.
"Cred că acest mesaj a fost înţeles. Acum lucrăm la reforme care să facă aceste investiţii acceptabile. Este ceea ce Comisia numeşte reforme însoţitoare la nişte investiţii. Cum a anunţat domnul Drulă (Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor, n.r.), gândim o reformă a modului de taxare a transportului, de a încuraja transportul pe căi ferate şi de a taxa în mod real gradul în care sunt utilizate drumurile publice. SE va trece de la rovinietă fixă la un sistem de taxare în care fiecare plăteşte în funcţie de volumul de marfă şi de distanţa pe care transportă marfă. În primii doi ani, primul pas va fi instalarea unor sisteme digitale de urmărire a mărfurilor în România, urmând apoi pasul tehnic de taxare", a punctat oficialul.
În acelaşi timp, acesta a negat informaţia conform căreia Comisia Europeană ar fi cerut autorităţilor române să prezinte în Parlamentul României cu PNRR.
"Sunt dispus să merg în Parlament, am fost la dezbateri în comisiile parlamentare, iar ultima la care rămăsese să merg a fost anulată de către conducerea comisiei, care nu aparţine coaliţiei de guvernare. Comisia Europeană a întrebat cu îngrijorare când va ratifica România acest tratat, dar nu intră în detalii despre procesul intern. Aştept în continuare observaţii tehnice pe conţinut, ce anume vrea PSD să schimbăm, să vorbim. Sunt dispus să am această discuţie. Altfel, răspunsul nostru a fost că avem un refuz de participare din partea Opoziţiei şi a rămas să se dea nişte telefoane la domnul Ciolacu (Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, n.r.) să accepte acest proces de ratificare care este absolut normal în fiecare ţară", a declarat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.
Potrivit lui Ghinea, România va depune, la 31 mai 2021, cereri şi proiecte şi reforme pentru toate cele 29,2 miliarde de euro alocate prin PNRR.
"Al doilea obiectiv al vizitei (la Bruxelles, n.r.) a fost să stabilim foarte clar că vom trage toate cele 29,2 miliarde (de euro, n.r.). Spun foarte clar: sunt doar două ţări din Uniunea Europeană care vor folosi toate împrumuturile din mecanismul de rezilienţă - România şi Italia. Un detaliu important la italieni este că jumătate din împrumutul lor merge spre finanţarea unor proiecte deja existente. De facto, nenorocul face că suntem şi singura ţară din Uniunea Europeană care se află în procedură de deficit excesiv. Asta face să ne fie greu să tragem împrumuturile fără să venim cu nişte angajamente clare de creştere ale veniturilor, pentru că altfel aceste împrumuturi vor atârna în balanţa deficitului bugetar. Practic, cele două elemente trebuie corelate şi asta am negociat intens la Bruxelles: care să fie calendarul legat de pronosticurile de creştere a veniturilor şi de când putem să începem să tragem împrumuturile din PNRR. Nu vă ascund faptul că a fost o sugestie, dacă nu chiar recomandare, din partea Comisiei, să nu tragem împrumuturile, să nu depunem acum cererile. Am respins această sugestie şi am fost foarte clari că România va depune la 31 mai cereri şi proiecte şi reforme pentru toate cele 29,2 miliarde", a afirmat oficialul.
Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României este documentul strategic care fundamentează priorităţile de reformă şi domeniile de investiţii la nivel naţional pentru instituirea Mecanismului de redresare şi rezilienţă.
Mecanismul este gândit pe şase piloni, şi anume: Tranziţie verde; Transformare digitală; Creştere inteligentă, sustenabilă şi favorabilă incluziunii, inclusiv coeziune economică, locuri de muncă, productivitate, competitivitate, cercetare, dezvoltare şi inovare, precum şi o piaţă internă funcţională, cu întreprinderi mici şi mijlocii (IMM-uri) puternice; Coeziune socială şi teritorială; Sănătate, precum şi rezilienţă economică, socială şi instituţională, în scopul, printre altele, al creşterii nivelului de pregătire pentru situaţii de criză şi a capacităţii de reacţie la criză; Politici pentru generaţia următoare, copii şi tineret, cum ar fi educaţia şi competenţele.
La începutul lunii mai, premierul Florin Cîţu a declarat că, la toate capitolele, au fost reduse sumele din PNRR, iar acesta se încadrează în 29,2 de miliarde de euro.
AGERPRES/(AS - autor: Daniel Badea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Adrian Dădârlat)
Citește și:
VIDEO Cîţu: România va depune la Bruxelles un PNRR cu toată suma - 29,2 miliarde de euro
Ciolacu: PNRR este departe de a fi gata; guvernanţii nu au reuşit să convingă executivul european
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
UNSAR: București și județul Ilfov, regiunea de dezvoltare cu cele mai multe locuințe ce dețin o asigurare facultativă
Regiunea de dezvoltare formată din Municipiul București și din județul Ilfov are cele mai multe locuințe protejate printr-o asigurare facultativă, cu o pondere de 29% din total, relevă datele publicate, marți, de Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR). Practic, trei din zece locuințe amplasate &i
Fișierele executabile și tip arhivă - cel mai popular mod de livrare de malware, în T3 din 2024 (raport)
Cel puțin una din zece (11%) amenințări transmise prin e-mail, identificate cu tehnologia HP Sure Click, a ocolit unul sau mai multe instrumente de securitate destinate protejării poștei electronice, arată cel mai recent raport Threat Insights, elaborat de HP Inc. Conform datelor publicate marți, în trimestrul al treilea din 2024, fișier
INS: Relativă stabilitate a activității în industria prelucrătoare și servicii; creștere accentuată a prețurilor în comerț, în următoarele luni
Industria prelucrătoare și serviciile vor înregistra o relativă stabilitate a activității economice și a numărului de salariați în perioada ianuarie - martie 2025, în timp ce în comerțul cu amănuntul se preconizează o creștere accentuată a prețurilor, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS) date luni publicității.
IMM România prezintă în Carta Albă a Turismului caracteristicile, riscurile, vulnerabilitățile și oportunitățile sectorului turistic
Carta Albă a Turismului din România, ediția a IV-a, prezentată luni de către IMM România, se referă la principalele caracteristici, riscuri, vulnerabilități și oportunități ale sectorului turistic, cu scopul de a influența viitoarele politici publice în domeniu și de a furniza informații cu privire la specificul turismului pe două domenii importante: unităț
Burduja: Terapia șoc verde trebuie să înceteze; Europa are resursele, tehnologia și oamenii necesari să revină în marea ligă a lumii
Politicile de 'înverzire' ale Europei nu au fost politici publice bine gândite, ci o ideologie urmată orbește, pe modelul unei terapii șoc, iar aceasta trebuie să înceteze și economia trebuie reconstruită pe baze solide, competitive și inovatoare, susține ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'În ultimele z
ANRE: Afirmațiile cu privire la structura organizatorică și la câștigurile salariaților instituției sunt false
Afirmațiile cu privire la structura organizatorică a ANRE și la câștigurile salariaților instituției sunt false, în condițiile în care Autoritatea are 28 de direcții și servicii și nu 61 iar salariul de bază mediu brut este de 23.000 de lei pe lună și nu de 9.000 de euro, a precizat luni Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei.
Report de peste 2,47 milioane de euro la Loto 6/49 categoria I
Un report în valoare de peste 12,33 milioane de lei (peste 2,47 milioane de euro) se înregistrează la Loto 6/49 în timp ce la Noroc este în joc un report cumulat care depășește 12,06 milioane de lei (2,42 milioane de euro), a anunțat, luni, Loteria Română. Joi, 30 ianuarie, vor avea loc noi trageri Loto 6/49, Noro
ANRE trebuie să fie reformată de la zero; fiecare salariat câștigă, în medie, 9.000 de euro pe lună (APCE)
Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie din România (APCE) atrage atenția asupra necesității unei reforme structurale și a unei schimbări majore în modul de funcționare al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), în condițiile în care interacțiunea cu aceasta este foarte dificilă. 'Prin t
Lucrările la lotul 3 A0 Sud sunt în grafic pentru a respecta termenul de finalizare, 15 aprilie 2025 (constructor)
Lucrările la lotul 3 Bragadiru - Joița al autostrăzii A0 Sud sunt în grafic, iar termenul de finalizare și deschiderea traficului, stabilite pentru data de 15 aprilie 2025, vor fi respectate, dă asigurări constructorul, într-un comunicat remis luni AGERPRES. 'Aktor face pași semnificativi către finalizarea segmentului de autost
România ar trebui să genereze încasări de trei miliarde de euro din turism până în 2035 (secretar de stat)
România ar trebui să genereze încasări de trei miliarde de euro din turism până în 2035, a declarat luni Terente Ciui, secretar de stat în cadrul Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT), la lansarea celei de-a patra ediții a Cărții Albe a Turismului din România. Secretar
Jianu: Turismul și-a revenit, din 2023, la nivelul prepandemic; 2024 a fost pe creștere
Turismul românesc și-a revenit deja, din 2023, ajungând la nivelul pe care îl avea înainte de pandemie, în anul 2019, a declarat luni fostul președinte al IMM România, senatorul PSD Florin Jianu, la lansarea celei de-a patra ediții a Cărții Albe a Turismului din România. 'Turismul și-a revenit și a
Consiliul Concurenței a declanșat o investigație pe piața serviciilor stomatologice
Consiliul Concurenței a declanșat o investigație privind posibila încălcare a legislației din domeniul concurenței de către Colegiul Medicilor Stomatologi din România, informează luni instituția. Potrivit unui comunicat al autorității de concurență, în cadrul investigației, au fost efectuate inspecții inopinate la sediul Cole
Burduja, despre protestele de la ELCEN: Nu vom da înapoi de la măsurile de eficientizare; nu putem avea un dialog cu Bucureștiul luat ostatic
Reducerea cheltuielilor publice este absolut necesară, iar apelul meu ferm și direct este ca acțiunile de protest ale angajaților ELCEN să nu pună în pericol furnizarea apei calde și căldurii în București, afirmă ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Precizarea ministrului vine în urma protestelor spontane declanșate luni di
Un ordin al Ministerului Finanțelor va reduce posibilitatea de interpretări abuzive ale legislației de către ANAF
Un ordin al Ministerului Finanțelor schimbă modul în care instituția se implică în mod direct pentru înțelegerea și aplicarea de către structurile teritoriale ANAF și de către contribuabili a legislației fiscale, conform unui comunicat de presă al Camerei Consultanților Fiscali. ''Ordinul Ministerului Finanțelor 6649/
Indicele ROBOR la trei luni a scăzut la 5,95% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut luni la 5,95% pe an, de la 5,96% pe an în ședința precedentă, conform datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). La începutul anului trecut, indicele era de 6,21%.