logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Planul de acțiuni preventive în domeniul energiei, un document esențial pentru asigurarea securității furnizării gazelor în România (Burduja)

Imagine din galeria Agerpres

Planul de acțiuni preventive în domeniul energiei, elaborat de Ministerul Energiei, reprezintă un document esențial pentru asigurarea securității furnizării gazelor în România, susține ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Conform unui comunicat remis vineri AGERPRES, Ministerul Energiei a promovat în Guvern ordonanța de urgență privind acordarea unui ajutor pentru Valea Jiului, în scopul asigurării unei tranziții echitabile pentru mineri.

În plus, a fost aprobat și proiectul de act normativ pentru aprobarea actualizării Planului de acțiuni preventive privind măsurile de garantare a securității aprovizionării cu gaze naturale în România, precizează sursa citată.

'Planul elaborat de Ministerul Energiei, rezultat al consultărilor cu diverse entități din sectorul gazelor naturale și al energiei electrice, reprezintă un document esențial pentru asigurarea securității furnizării gazelor în România. Acesta oferă o analiză detaliată a sistemului național de gaze, a rețelei regionale și a riscurilor asociate, propunând măsuri concrete pentru a garanta un flux continuu și sigur de gaze naturale. Acest plan reprezintă un instrument strategic pentru România, care abordează complexitatea sectorului gazelor naturale și propune soluții viabile pentru a asigura o aprovizionare sigură și continuă cu gaze naturale, protejând interesele tuturor consumatorilor. În egală măsură, sunt conștient de provocările cu care se confruntă comunitățile din Valea Jiului, o regiune cu o tradiție minieră profundă și un simbol al industriei extractive românești. Mii de familii și-au construit existența în jurul acestei industrii, iar tranziția energetică trebuie să aibă în centrul său oamenii și bunăstarea lor. Tocmai de aceea, în ședința de Guvern a fost aprobată o ordonanță de urgență menită să sprijine tranziția echitabilă a minerilor și să asigure siguranța exploatărilor miniere rămase', a declarat ministrul Energiei, citat în comunicat.

La inițiativa Ministerului Energiei, în ședința de Guvern de joi, 13 martie 2025, a fost aprobată ordonanța de urgență privind acordarea unui ajutor pentru Valea Jiului, în scopul asigurării unei tranziții echitabile pentru minerii din Valea Jiului și pentru punerea în siguranță a exploatărilor și prevenirea autoaprinderii zăcămintelor rămase.

'Ordonanța de urgență asigură implementarea etapizată a măsurilor de punere în siguranță a minelor, în conformitate cu Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și cu Decizia 2010/787/UE privind ajutorul de stat pentru minele necompetitive, fără a afecta securitatea energetică a României', se mai precizează în comunicat.

Astfel, prevederile ordonanței vizează alocarea sumei de 3,93 miliarde de lei sub formă de granturi pentru punerea în siguranță a minelor Lonea, Lupeni, Livezeni și Vulcan până în 2032. Fondurile sunt destinate asigurării condițiilor de siguranță în subteran, reconversiei profesionale, ecologizării și reabilitării zonelor miniere, menționează ministrul.

Din această sumă, peste 225 milioane de lei sunt alocați pentru plăți compensatorii destinate minerilor afectați de acest proces, iar 5,97 milioane de lei sunt prevăzuți pentru programe de reconversie profesională, facilitând integrarea foștilor mineri pe piața muncii.

Ordonanța prevede, de asemenea, că Electrocentrale Paroșeni va asigura neutralizarea huilei rezultate până în 2030, prevenind poluarea suplimentară, iar punerea în siguranță a unităților miniere necompetitive va fi realizată controlat, evitând pericolele de subsidență, gaze grizu și inundații.

Totodată, Guvernul României are în vedere asigurarea tranziției economice și sociale a regiunii prin crearea premiselor pentru noi investiții în energie regenerabilă și gaze naturale, încurajarea înființării unor companii de proiect pentru producția biocombustibililor pe bază de biomasă, dezvoltarea centralelor fotovoltaice sau centralelor pe gaz pentru a menține Valea Jiului pe harta producătorilor de energie la nivel național, se mai spune în document.

Potrivit sursei citate, Planul de acțiuni este elaborat în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1938/2017 al Parlamentului European și al Consiliului și definește responsabilitățile și obligațiile pentru întreprinderi, autorități naționale și Comisia Europeană și solicită Statelor membre să stabilească, din timp, gestionarea eficientă a situațiilor de criză și să instituie măsuri sub formă de acțiuni preventive și planuri de urgență.

Planul a fost elaborat de Ministerul Energiei în urma consultării întreprinderilor din sectorul gazelor naturale, a organizațiilor relevante care reprezintă interesele clienților casnici și industriali de gaze, a producătorilor de energie electrică și a operatorului de transport și de sistem de energie electrică și cuprinde elemente precum: descrierea sistemului de gaze naturale din România; descrierea consolidată a rețelei regionale de gaze naturale pentru fiecare grup de risc la care participă România, precum și rezultatele relevante ale evaluării comune și a evaluării naționale a riscurilor efectuate în conformitate cu prevederile art. 7 din Regulament, care includ lista scenariilor evaluate și o descriere a ipotezelor aplicate pentru fiecare scenariu, precum și riscurile identificate și concluziile evaluării riscurilor.

De asemenea, planul mai cuprinde, printre altele, descrierea modului de conformare cu standardul privind infrastructura, incluzând calcularea formulei N-1 nivel național, principalele valori utilizate pentru formula N-1, opțiunile alternative de conformare cu acest standard și capacitățile bidirecționale existente și descrierea măsurilor adoptate în scopul conformării cu standardul de furnizare, incluzând definiția clienților protejați, categoriile de clienți vizate și consumul lor anual de gaze (per categorie, valoare netă și procentaj din consumul final anual național de gaze), volumele de gaze necesare, capacitățile necesare și măsurile în vigoare pentru a se conforma.

Totodată, planul mai cuprinde descrierea măsurilor preventive existente sau care urmează a fi adoptate, incluzând o descriere a dimensiunii lor naționale și regionale, impactul lor economic și asupra clienților, precum și alte măsuri și obligații care au fost impuse întreprinderilor din sectorul gazelor naturale, întreprinderilor din domeniul energiei electrice, dacă este cazul, și altor organisme relevante care pot avea un impact asupra siguranței furnizării de gaze, cum ar fi obligațiile referitoare la funcționarea sigură a rețelei de gaze.

Planul cuprinde și descrierea viitoarelor proiecte de infrastructură, inclusiv proiectele de interes comun; obligațiile de serviciu public legate de siguranța furnizării; consultările cu părțile interesate; dimensiunea regională, incluzând calcularea formulei N-1 la nivelul fiecărui grup de risc la care participă România și mecanismele dezvoltate pentru cooperare între statele membre. AGERPRES/(AS - redactor: Nicoleta Bănciulea, editor: Oana Tilică, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 203

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 30-04-2025 08:32

OMV Petrom a înregistrat un profit net de un miliard de lei, în primul semestru, în scădere cu 24%

OMV Petrom a încheiat primul trimestru al acestui an cu un profit net de 1,07 miliarde lei, în scădere cu 24% față de cel obținut în perioada similară din 2024, conform datelor transmise, miercuri, Bursei de Valori București. Rezultatul din exploatare CCA excluzând elemente speciale a fost de 1,3 miliarde lei, mai mic cu 29%, reflect&ac

Economic 29-04-2025 21:00

ANAR: Coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri de acumulare a crescut la 75%

Coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri de acumulare din România a crescut de la 56% la aproape 75%, datorită precipitațiilor recente, a anunțat Administrația Națională ''Apele Române'' (ANAR) pe pagina de Facebook. ''La sfârșitul lunii martie, coeficientul de umplere în princi

Economic 29-04-2025 17:55

Alba: Cel mai mare parc fotovoltaic finanțat din PNRR, inaugurat la Teiuș de un dezvoltator danez

Cel mai mare parc fotovoltaic din România finanțat cu fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), o investiție totală de 55 milioane de euro, din care 15 milioane de euro reprezintă finanțarea nerambursabilă, a fost inaugurat marți în Teiuș, fiind, de asemenea, cel mai mare astfel de obiectiv realizat în cele 16 țări în care

Economic 29-04-2025 16:57

STB: Parada tramvaielor de odinioară, muzică de fanfară și povești din Capitală, de 1 Mai

Tramvaiele de odinioară vor circula de 1 Mai alături de noile tramvaie din flota Societății de Transport București (STB) pe calea dintre Depoul Victoria - Bucur Obor - Piața Sfântu Gheorghe, într-o călătorie desfășurată pe muzică de fanfară și și povești despre oameni, tramvaie și oraș, a anunțat, marți, STB. 'Societatea de Tra

Economic 29-04-2025 15:45

ANRE introduce activitatea de market making pe piețele de energie și gaze

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat Ordinul privind Regulile generale pentru implementarea activității de market making pe piețele organizate de energie electrică, începând din 1 iulie 2025, respectiv pe cele centralizate de gaze naturale, de la 1 aprilie 2026. Potrivit unui comunicat d

Economic 29-04-2025 15:17

Grindeanu, despre pana de curent din Spania: Situații de acest tip, care par de domeniul SF-ului, ar trebui luate în calcul

Scenariile în care ar putea avea loc o pană masivă de curent, precum cea de Spania, deși par să țină de domeniul științifico-fantastic (SF), ar trebuie să fie luate în calcul de cei care se ocupă cu situațiile de urgență, a afirmat, marți, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu. Acesta a fost întrebat d

Economic 29-04-2025 14:51

Un sfert dintre români asociază ziua de 1 Mai cu grătarele și socializarea (studiu)

Un sfert dintre români consideră sărbătoarea de 1 Mai în primul rând o zi dedicată grătarelor și socializării (24%), în special tinerii cu vârste între 25-34 de ani (29%), relevă rezultatele unui studiu dat publicității marți. Potrivit datelor centralizate de Reveal Search Marketing, în topul semnifica

Economic 29-04-2025 14:31

Chirițoiu: Telekom de doi ani tot se grăbește să vândă și cred că în curând îi va reuși; important e să luăm și o decizie bună

Telekom de doi ani se tot grăbește să vândă și cred că în curând îi va reuși treaba asta, însă piața de telecomunicații trebuie să rămână o piață care să funcționeze bine atât din punct de vedere al prețului, cât și al calității, a declarat, marți, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, la un eveniment

Economic 29-04-2025 14:13

Grindeanu: N-am știut că șapte spitale în București sunt blocate și fără autorizație de construcție; asta spune multe

Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a declarat marți că a aflat de la dezbaterea electorală de luni că în București sunt opt spitale care așteaptă după autorizații de construcție, iar dacă instituția pe care o conduce s-ar afla în aceeași situație și autostrăzile ar aștepta după autorizații ar fi asaltat de presă și acuzat că nu

Economic 29-04-2025 13:48

A murit Valeriu Tabără, președintele ASAS și fost ministru al Agriculturii

Academia de Științe Agricole și Silvice 'Gheorghe Ionescu-Șișești' a anunțat marți decesul președintelui instituției și fost ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără. 'Cu imens regret, Academia de Științe Agricole și Silvice 'Gheorghe Ionescu-Șișești' anunță trecerea în eternitate a eminentului om de știință, Prof. un

Economic 29-04-2025 13:22

Chiriţoiu: Piaţa de energie poate să funcţioneze bine, dar nu înseamnă că energia va fi şi ieftină

Piaţa de energie poate să funcţioneze bine, dar asta nu înseamnă că energia va fi şi ieftină, iar pentru competitivitate economică trebuie să ai energie ieftină, a declarat, marţi, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, la un eveniment de specialitate. "Piaţa asta de energie poate să funcţioneze bine, dar nu înseam

Economic 29-04-2025 13:08

Grindeanu: Ministerul Transporturilor nu va fi în situația de a pierde nici măcar un euro din PNRR

Ministerul Transporturilor nu se va afla în situația de a pierde nici măcar un euro din PNRR, în condițiile în care valoarea totală a proiectelor finanțate prin PNRR este de 20 de miliarde de euro, dar suma din PNRR este de 7,2 miliarde de euro, a explicat marți ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, într-o conferi

Economic 29-04-2025 12:24

Grindeanu: Suntem la al cincilea contract de pe A8; aproape 40% din lungime, acoperită de contracte

Autostrada A8 prinde contur, marți fiind semnat al cincilea contract, astfel că mai mult de 40% din lungimea acesteia este acoperită de contracte, a declarat marți, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, într-o conferință de presă. 'Suntem la al cincilea contract de pe A8. Un A8 care încet, încet p

Economic 29-04-2025 12:20

Buzău: Ambasadorul Argentinei consideră România o putere agricolă în UE care poate crește prin sistemul No-till

Ambasadorul Argentinei în România, Carlos Alejandro Poffo, a declarat, cu ocazia unui eveniment de promovare a tehnologiei No-till în agricultură, faptul că România este una dintre marile puteri agricole ale Uniunii Europene (UE) și are un potențial remarcabil pentru a-și extinde producția prin sistemul respectiv. DAJ Buzău a organizat

Economic 29-04-2025 11:52

Ministerul Finanțelor lansează, din 9 mai, a patra ediție FIDELIS din 2025, cu dobânzi de până la 7,80%

Ministerul Finanțelor lansează a patra ediție FIDELIS din 2025, ce se va desfășura între 9 și 16 mai și care vine cu dobânzi de până la 7,80% la emisiunile în lei și de până la 6,25% la cele în euro, informează MF printr-un comunicat. Cei care vor să-și investească economiile în Programul FIDELIS, ediț