Planul de acțiuni preventive în domeniul energiei, un document esențial pentru asigurarea securității furnizării gazelor în România (Burduja)

Planul de acțiuni preventive în domeniul energiei, elaborat de Ministerul Energiei, reprezintă un document esențial pentru asigurarea securității furnizării gazelor în România, susține ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Conform unui comunicat remis vineri AGERPRES, Ministerul Energiei a promovat în Guvern ordonanța de urgență privind acordarea unui ajutor pentru Valea Jiului, în scopul asigurării unei tranziții echitabile pentru mineri.
În plus, a fost aprobat și proiectul de act normativ pentru aprobarea actualizării Planului de acțiuni preventive privind măsurile de garantare a securității aprovizionării cu gaze naturale în România, precizează sursa citată.
'Planul elaborat de Ministerul Energiei, rezultat al consultărilor cu diverse entități din sectorul gazelor naturale și al energiei electrice, reprezintă un document esențial pentru asigurarea securității furnizării gazelor în România. Acesta oferă o analiză detaliată a sistemului național de gaze, a rețelei regionale și a riscurilor asociate, propunând măsuri concrete pentru a garanta un flux continuu și sigur de gaze naturale. Acest plan reprezintă un instrument strategic pentru România, care abordează complexitatea sectorului gazelor naturale și propune soluții viabile pentru a asigura o aprovizionare sigură și continuă cu gaze naturale, protejând interesele tuturor consumatorilor. În egală măsură, sunt conștient de provocările cu care se confruntă comunitățile din Valea Jiului, o regiune cu o tradiție minieră profundă și un simbol al industriei extractive românești. Mii de familii și-au construit existența în jurul acestei industrii, iar tranziția energetică trebuie să aibă în centrul său oamenii și bunăstarea lor. Tocmai de aceea, în ședința de Guvern a fost aprobată o ordonanță de urgență menită să sprijine tranziția echitabilă a minerilor și să asigure siguranța exploatărilor miniere rămase', a declarat ministrul Energiei, citat în comunicat.
La inițiativa Ministerului Energiei, în ședința de Guvern de joi, 13 martie 2025, a fost aprobată ordonanța de urgență privind acordarea unui ajutor pentru Valea Jiului, în scopul asigurării unei tranziții echitabile pentru minerii din Valea Jiului și pentru punerea în siguranță a exploatărilor și prevenirea autoaprinderii zăcămintelor rămase.
'Ordonanța de urgență asigură implementarea etapizată a măsurilor de punere în siguranță a minelor, în conformitate cu Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și cu Decizia 2010/787/UE privind ajutorul de stat pentru minele necompetitive, fără a afecta securitatea energetică a României', se mai precizează în comunicat.
Astfel, prevederile ordonanței vizează alocarea sumei de 3,93 miliarde de lei sub formă de granturi pentru punerea în siguranță a minelor Lonea, Lupeni, Livezeni și Vulcan până în 2032. Fondurile sunt destinate asigurării condițiilor de siguranță în subteran, reconversiei profesionale, ecologizării și reabilitării zonelor miniere, menționează ministrul.
Din această sumă, peste 225 milioane de lei sunt alocați pentru plăți compensatorii destinate minerilor afectați de acest proces, iar 5,97 milioane de lei sunt prevăzuți pentru programe de reconversie profesională, facilitând integrarea foștilor mineri pe piața muncii.
Ordonanța prevede, de asemenea, că Electrocentrale Paroșeni va asigura neutralizarea huilei rezultate până în 2030, prevenind poluarea suplimentară, iar punerea în siguranță a unităților miniere necompetitive va fi realizată controlat, evitând pericolele de subsidență, gaze grizu și inundații.
Totodată, Guvernul României are în vedere asigurarea tranziției economice și sociale a regiunii prin crearea premiselor pentru noi investiții în energie regenerabilă și gaze naturale, încurajarea înființării unor companii de proiect pentru producția biocombustibililor pe bază de biomasă, dezvoltarea centralelor fotovoltaice sau centralelor pe gaz pentru a menține Valea Jiului pe harta producătorilor de energie la nivel național, se mai spune în document.
Potrivit sursei citate, Planul de acțiuni este elaborat în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1938/2017 al Parlamentului European și al Consiliului și definește responsabilitățile și obligațiile pentru întreprinderi, autorități naționale și Comisia Europeană și solicită Statelor membre să stabilească, din timp, gestionarea eficientă a situațiilor de criză și să instituie măsuri sub formă de acțiuni preventive și planuri de urgență.
Planul a fost elaborat de Ministerul Energiei în urma consultării întreprinderilor din sectorul gazelor naturale, a organizațiilor relevante care reprezintă interesele clienților casnici și industriali de gaze, a producătorilor de energie electrică și a operatorului de transport și de sistem de energie electrică și cuprinde elemente precum: descrierea sistemului de gaze naturale din România; descrierea consolidată a rețelei regionale de gaze naturale pentru fiecare grup de risc la care participă România, precum și rezultatele relevante ale evaluării comune și a evaluării naționale a riscurilor efectuate în conformitate cu prevederile art. 7 din Regulament, care includ lista scenariilor evaluate și o descriere a ipotezelor aplicate pentru fiecare scenariu, precum și riscurile identificate și concluziile evaluării riscurilor.
De asemenea, planul mai cuprinde, printre altele, descrierea modului de conformare cu standardul privind infrastructura, incluzând calcularea formulei N-1 nivel național, principalele valori utilizate pentru formula N-1, opțiunile alternative de conformare cu acest standard și capacitățile bidirecționale existente și descrierea măsurilor adoptate în scopul conformării cu standardul de furnizare, incluzând definiția clienților protejați, categoriile de clienți vizate și consumul lor anual de gaze (per categorie, valoare netă și procentaj din consumul final anual național de gaze), volumele de gaze necesare, capacitățile necesare și măsurile în vigoare pentru a se conforma.
Totodată, planul mai cuprinde descrierea măsurilor preventive existente sau care urmează a fi adoptate, incluzând o descriere a dimensiunii lor naționale și regionale, impactul lor economic și asupra clienților, precum și alte măsuri și obligații care au fost impuse întreprinderilor din sectorul gazelor naturale, întreprinderilor din domeniul energiei electrice, dacă este cazul, și altor organisme relevante care pot avea un impact asupra siguranței furnizării de gaze, cum ar fi obligațiile referitoare la funcționarea sigură a rețelei de gaze.
Planul cuprinde și descrierea viitoarelor proiecte de infrastructură, inclusiv proiectele de interes comun; obligațiile de serviciu public legate de siguranța furnizării; consultările cu părțile interesate; dimensiunea regională, incluzând calcularea formulei N-1 la nivelul fiecărui grup de risc la care participă România și mecanismele dezvoltate pentru cooperare între statele membre. AGERPRES/(AS - redactor: Nicoleta Bănciulea, editor: Oana Tilică, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care Altex intenționează să preia Bricostore
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care Altex România SRL intenționează să preia Bricostore România SA, a anunțat, marți, autoritatea de concurență. 'În urma analizei, Consiliul Concurenței a constatat că această tranzacție nu ridică obstacole semnificative în calea concurenței efective pe piața rom&a
Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,90% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat marți la 5,90% pe an, de la 5,89% pe an în ședința precedentă, conform datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). La începutul anului trecut, indicele era de 6,21%.
Report de peste 1,09 milioane de euro la Loto 6/49, pentru joi
Reportul înregistrat la jocul Loto 6 din 49 depășește 1,09 milioane de euro, la categoria I, în timp ce la Joker, aceeași categorie, s-au acumulat peste 3,36 milioane de euro, iar la Noroc 2,77 milioane de euro, informează Loteria Română. Potrivit sursei citate, joi, 24 aprilie, vor avea loc noi extrageri Loto 6/49, Noroc, Jo
Programul Noua Casă 2025 a devenit operațional
Programul Noua Casă 2025 a devenit operațional, după ce plafonul de garantare aprobat de către Ministerul de Finanțe în valoare de 500 milioane lei a fost alocat celor 13 finanțatori înscriși în program, a anunțat marți Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM). 'Pro
Rata de ocupare a populației în vârstă de muncă a crescut la 63,8% în 2024
Rata de ocupare a populației în vârstă de muncă (15-64 ani) a fost de 63,8%, în 2024, în creștere față de anul anterior cu 0,8 puncte procentuale, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), publicate marți. În anul 2024, rata de ocupare a populației în vârstă de 20-64 ani a fost de 69,
Burduja: Am trecut cu bine de perioada cea mai dificilă pentru SEN; totul a fost gestionat impecabil
România a trecut cu bine de perioada cea mai dificilă pentru Sistemul Energetic Național (SEN) - prima și a doua zi de Paște, totul fiind gestionat impecabil atât din punct de vedere al echilibrului, cât și al tensiunilor din rețele electrice de transport și distribuție, a anunțat luni ministrul Energiei, Sebastian Burduja. &
INS: Producția de cărbune a scăzut cu 4,1% în primele două luni din 2025; importurile s-au redus cu 84,1%
Producția de cărbune a României s-a cifrat în primele două luni din 2025 la 330.600 tone echivalent petrol (tep), fiind cu 4,1% mai mică (minus 14.100 tep) față de cea din perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Importurile de cărbune au fost, în perioada men
ROMATSA plătește peste 19 milioane lei pentru pază și servicii de curățenie
Regia Autonomă ''Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian'' - ROMATSA organizează două licitații deschise, una pentru pază și monitorizare la sediile instituției, cu o valoare totală a contractului de 9,1 milioane lei și una pentru servicii de curățenie, cu o valoare a contractului de 11 milioane lei, fără TVA, potrivit unui anunț de
Șeful Salvamont Maramureș: Anul trecut am salvat 153 de cetățeni ucraineni; e tragic ce se întâmplă în țara vecină
Salvamont Maramureș a avut anul trecut 360 de intervenții și a salvat 477 de persoane, Maramureșul fiind din punct de vedere turistic un județ sigur, a transmis șeful salvatorilor, Dan Benga, la o întâlnire cu jurnaliști și tur-operatori. Din total, 71 de acțiuni de salvare s-au desfășurat în munți, în urma cărora au fo
Conturile Spotify pot fi monetizate fraudulos prin numeroase canale obscure (Eset)
Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase care pot fi monetizate prin multiple canale, inclusiv pe dark web sau, din ce în ce mai des, în rețelele obscure ale Telegram, avertizează experții Eset. Potrivit unui articol publicat pe blogul din România al producătorului de soluții antivirus, platforma de streaming mu
APCE: România a înregistrat în prima zi de Paște cel mai scăzut consum energetic din ultima perioadă
România a înregistrat în prima zi de Paște cel mai scăzut consum energetic din ultima perioadă, cu un minim istoric de doar 2.500 MW și un mix energetic dominat de surse curate, a anunțat Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie din România (APCE), care citează datele furnizate de Transelectrica. De asemenea
Programul a opt linii de transport în comun va fi prelungit luni seara pentru meciul Dinamo - Universitatea Craiova
Programul a opt linii de transport în comun va fi prelungit luni pentru preluarea spectatorilor meciului Dinamo - Universitatea Craiova, iar liniile 86, 90, 104 și 143 ar putea fi deviate, potrivit unei informări a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI). Liniile 1, 10, 40, 55, 86, 90, 10
ONRC: Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în ianuarie 2025
Numărul firmelor dizolvate a scăzut cu 8,73%, în ianuarie 2025, până la 3.564, față de 3.905 în anul anterior, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC). Cele mai multe dizolvări au fost înregistrate în București, respectiv 617 de firme (număr în scăde
Producția de țiței a României a scăzut cu 7, 6% în primele două luni din 2025; importurile s-au majorat cu aproape 10%
România a produs, în primele două luni din 2025, o cantitate de țiței de 415.400 tone echivalent petrol (tep), cu 34.000 tep mai mică (-7,6%) față de cea din perioada similară a anului anterior, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Importurile de țiței au totalizat, în ianuarie-februarie 20
Bursa de la București a câștigat peste 7 miliarde lei la capitalizare, în această săptămână
Bursa de Valori București (BVB) a câștigat 7,16 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 2%, în această săptămână, iar valoarea tranzacțiilor cu acțiuni s-a diminuat cu 139,7 milioane de lei (-38,97%), în comparație cu săptămâna anterioară. Potrivit datelor publicate de BVB și consultate de AGERPRES, capitalizar