Fetea (ACA): Valorificarea mierii a devenit tot mai dificilă, atât în România, cât și la nivel european

Valorificarea mierii a devenit tot mai dificilă, atât în România, cât și la nivel european, iar prețurile modice la care se vinde acest produs nu acoperă nici jumătate din prețul de producție al apicultorilor, a declarat, vineri, la Târgul Național al Mierii, președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea.
'În ultimii doi-trei ani de zile, apicultura a avut mult de suferit din cauza schimbărilor climatice, a secetei, iar toate efectele care au urmat acestor condiții au determinat apicultorii să facă cheltuieli deosebite pentru a menține în viață familiile de albine, nu pentru a face producție. Dacă ne referim la producție, este o problemă foarte dificilă valorificarea produsului miere atât în România cât și la nivel european. Chiar dacă s-au realizat producții mici de miere, nu putem să le valorificăm decât la prețuri modice, niște prețuri care nu acoperă nici jumătate din prețul de cost, din prețul de producție al fiecărui apicultor. Cheltuielile sunt mari, s-au scumpit combustibilii, energia, salariile, impozitele, taxele, mijloacele de transport sunt taxate mai puternic și așa mai departe. Toate aceste cheltuieli afectează în mod deosebit veniturile apicultorilor', a precizat Ioan Fetea.
Acesta a subliniat că în pofida acestor greutăți, 'apicultorii au rămas legați de această insectă' și continuă să-și desfășoare activitatea, pentru că 'fiecare dintre noi am pornit în această activitate din dragoste față de albină'.
'Problemele pe care le discutăm sunt multiple, multe dintre ele de peste 10-15 ani. (...) Chiar dacă o parte dintre ele s-au rezolvat, au apărut altele pe care le tot discutăm an de an și multe dintre ele nu se rezolvă și nici nu sunt perspective imediate de a se rezolva. Problemele sunt generale pentru Europa, nu le avem doar noi', a avertizat el.
Fetea i-a îndemnat pe consumatori să se apropie de produse naturale ale apicultorilor români, chiar dacă sunt mai scumpe decât cele care vin din import.
'Îndemn consumatorii să se apropie de aceste produse naturale, chiar dacă sunt mai scumpe față de cele care vin din import, măcar avem garanția că sunt de calitate și au și un efect terapeutic, pe lângă medicamentele pe care le folosim în diferite afecțiuni. De asemenea, trebuie să învățăm și copiii de mici să consume acest produs, pentru că la programul 'Mierea în școli' nici nu vreau să revin, deja este o rușine națională, pentru că de 18 ani există lege, dar nu se aplică această legislație privind consumul de miere în școli', a adăugat președintele ACA.
La rândul său, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice (ASAS) 'Gheorghe Ionescu-Șișești', Valeriu Tabără, și-a exprimat îngrijorarea față de înfloritul foarte timpuriu și de șocurile termice care pot să apară, fenomenele fiind extrem de periculoase pentru albine.
'Ne uităm cu îngrijorare la ceea ce se întâmplă în natură. Este vorba de aceste schimbări climatice și iată că am văzut primele albine zburând, deși nu suntem nici măcar la jumătatea lunii martie. Dacă este bine sau rău, rămâne de văzut. Cert este că noi ne punem problema mereu (...) ce înseamnă înfloritul acesta foarte timpuriu, temându-ne puțin de ceea ce poate urma: șocurile termice. Aici va trebui să găsim soluții în viitor ca sursele de miere să poată să acopere fiecare interval al unui an de activitate (...) Este absolut necesar să se continue programele apicole nu pentru un an, ci programele apicole care să aibă o acțiune multianuală, pentru că numai așa poți să-ți faci un plan de afaceri, să te bazezi pe anumite resurse, poți să ajungi la obiectivele pe care ți le fixezi. Vreau să spun fără nicio reținere: România este una din sursele de miere naturale de certă valoare. Prea suntem undeva în jos și poate că nu întotdeauna facem ceea ce ar trebui să facem ca să-i mărim valoarea și să dăm mai multă încredere celor care consumă', a subliniat Valeriu Tabără.
De asemenea, președintele filialei județene Ilfov și a municipiului București din cadrul ACA, Marian Pătrașcu, a transmis consumatorilor să nu se uite la preț când cumpără mierea românească, pentru că acesta nu reflectă nici pe departe munca și cheltuielile apicultorilor.
'Ar fi bine - și nu spun un slogan patriotic - să consumăm produsele stupului din România, ale apicultorilor români. De multe ori am spus-o și mă repet: mierea românească are acea particularitate, pe lângă aroma florilor, dulceața, nectarul are și acel gust sărat, dat de sudoarea apicultorului și în ultimii ani mierea este din ce în ce mai sărată. Recomand tuturor românilor și nu numai să consume această miere bună, adevărată. Să nu ne uităm la preț, pentru că prețul este departe de a reflecta munca și cheltuielile pe care pe care le facem. Ar fi păcat să nu ducem mai departe această activitate', a punctat Marian Pătrașcu.
Totodată, președintele Comitetului Sectorial Agricultură Piscicultură și Pescuit din România, Carmen Burtea, a anunțat că a fost transmis spre revizuire, 'cu prioritate zero', standardul ocupațional de apicultor.
'Vin către dumneavoastră cu o veste bună, împreună cu conducerea am reușit să introducem cu prioritate zero la revizuit standardul ocupațional de apicultor. De asemenea, l-am introdus și în strategia pentru locuri de muncă verzi până în 2036, astfel încât toți colegii mei de aici de pe platou să poată să aibă un cadru legal, să vină către dumneavoastră cu cele mai bune măsuri.(...) Mi-aș dori să vă văd nu numai pe câmpuri, lângă fermieri, ci aș vrea să vă văd cu stupine și în mediul urban și sper ca acest lucru să se întâmple cât de curând, pentru că avem ceva 'pe țeavă', ca să zic așa', a spus ea.
Prezentă la evenimentul organizat de ACA pe platforma Institutului de Cercetare și Dezvoltare pentru Apicultură din Băneasa, ambasadorul Austriei în Romania, Ulla Krauss-Nussbaumer, a transmis că exemplul vienez de apicultură urbană poate fi urmat și la București.
'Sunt foarte încântată să fiu aici și să descopăr că această relație între albine și miere este la fel ca relația între România și Austria. Consider că această relație se va dezvolta și mai mult pe baza exemplului vienez - albina în oraș. Sinceră să fiu nici nu știam de acest lucru acum câțiva ani, credeam că este o glumă, dar am putut constata că nu este. Faptul că la Viena pe majoritatea hotelurilor se află stupii, iar în momentul când te duci la masa de dimineață, ai mierea de deasupra clădirii, este nemaipomenit. Este interesant că vienezii preferă mierea vieneză și în același timp turiștii sunt extrem de plăcut impresionați să poate consuma mierea din locația respectivă și pleacă și cu mierea vieneză acasă', a explicat ambasadorul Austriei.
Prezent la Târg, Matthias Kopetzky din Austria, apicultor profesionist și expert în criminalitate economică, a invitat apicultorii români să se inspire din modelul vienez de a ține albine în zona urbană și chiar în zonă organică.
'Albinele au o tradiție în Viena de câteva sute de ani, de la Maria Tereza încoace, și avem un foarte interesant model cum se pot ține albine în zona urbană și mierea să fie de asemenea organică. Totul este posibil', a adăugat Kopetzky.
Bucureștenii sunt așteptați, de vineri până duminică, la ediția de toamnă a Târgului Național al Mierii, eveniment organizat de Asociația Crescătorilor de Albine din România (ACA) pe platforma Institutului de Cercetare și Dezvoltare pentru Apicultură din Băneasa. AGERPRES/(AS - redactor: Mariana Nica, editor: Andreea Marinescu, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Bursa de la București a deschis pe verde ședința de miercuri
Bursa de Valori București (BVB) a deschis miercuri în creștere pe toți indicii, iar rulajul se cifra la 8,3 milioane de lei (1,6 milioane euro) după 30 de minute de la debutul ședinței. Indicele principal BET, care arată evoluția celor mai lichide 20 de companii, înregistra o apreciere de 0,30%, iar indicele
Despăgubiri de 56 milioane de lei pentru locuințele afectate de furtuni, plătite anul trecut în baza asigurărilor facultative
Companiile de asigurări membre ale Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) au plătit anul trecut despăgubiri de 56 de milioane lei pentru daunele provocate locuințelor de furtuni, în baza polițelor de asigurare facultative, suma fiind în creștere cu circa 120% față de anul 2023, informează, miercuri, un comun
INS: Afacerile din serviciile de piață prestate populației au scăzut cu 1,9%, în primele două luni
Afacerile rezultate din activitatea de servicii de piață prestate populației au scăzut cu 1,9%, ca serie brută, în primele două luni ale acestui an, comparativ cu anul 2024, același trend fiind consemnat și ca serie ajustată (-2,6%), arată datele publicate,
Lucrările de construcții au crescut în volum cu aproape 17%, în primele două luni din 2025
Volumul lucrărilor de construcții a crescut în primele două luni ale anului în curs, ca serie brută, cu 16,7%, iar ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate cu 19,5% raportat la perioada similară din 2024, potrivit
INS: Volumul cifrei de afaceri din comerțul cu autovehicule și motociclete a crescut cu 3,1%, în primele două luni
Volumul cifrei de afaceri din comerțul cu autovehicule și motociclete a crescut în primele două luni din acest an, față de perioada similară din 2024, atât ca serie brută cu 3,1%, cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate cu 0,9%, arată
MF: România se va încadra în ținta de deficit asumată prin Planul Bugetar - Structural Național pe Termen Mediu
România își reafirmă angajamentul de a se încadra în deficitul de 7% din PIB în 2025 și, totodată, va continua această traiectorie și în următorii ani, așa cum prevede Planul Bugetar - Structural Național pe Termen Mediu agreat împreună cu Comisia Europeană, transmit reprezentanții Ministerului Finanțelor. Aceste preci
Poșta Română: Pensiile și prestațiile sociale aferente lunii mai vor fi distribuite începând cu data de 2 mai
Pensiile și prestațiile sociale aferente lunii mai 2025 vor fi distribuite începând cu data de 2 mai, a anunțat marți Compania Națională ''Poșta Română''. 'Pensiile și prestațiile sociale aferente lunii mai 2025 vor fi distribuite începând cu data de 2 mai 2025! Ne asigurăm beneficiarii că toate pensiile și pre
DNSC atenționează asupra unui scenariu de fraudă în care sunt folosite numele Poliției Române și BNR
Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează asupra unui tip de fraudă în creștere, în care sunt folosite apeluri telefonice false în numele Poliției Române și al Băncii Naționale a României (BNR). 'Un nou tip de fraudă a fost raportat în luna aprilie 2025, implicând apeluri telefonice car
FMI a revizuit în scădere, la 1,6%, estimările privind evoluția economiei românești în acest an
Fondul Monetar Internațional (FMI) a înrăutățit estimările privind creșterea economiei românești în acest an, de la 3,3% cât prognoza în octombrie, până la 1,6%, arată cel mai recent raport 'World Economic Outlook' (WEO), publicat marți de instituția financiară internațională. Conform noilor prognoze ale FMI, după o
ANPIS: 1,21 miliarde lei, valoarea alocațiilor de stat pentru copii plătite în martie 2025
Valoarea alocațiilor de stat pentru copii achitate în luna martie 2025 a fost de 1,21 miliarde de lei, iar suma medie plătită a fost de 335,42 lei pe beneficiar, conform datelor centralizate de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS). În luna martie 2025, au beneficiat de acest ajutor 3.609.898 copii, cei mai mulți din București
România, premiată din nou la campionatul mondial de robotică FIRST Tech Challenge 2025
Alianța echipelor românești CSH (Colegiul Național Pedagogic Carmen Sylva din Timișoara) și Eastern Foxes (Colegiul Național I.L. Caragiale din Ploiești) a ocupat locul 3 la nivel global la campionatul mondial de robotică FIRST Tech Challenge 2025, potrivit unui comunicat de presă al BRD. Conform sursei citate, elevii români au demonstrat, în
Ivan: Mai sunt 20.083 de locuri disponibile în Start-Up Nation 2025 pentru finanțarea afacerilor sustenabile
Aproape 20.100 de locuri sunt disponibile în cadrul ediției 2025 a programului Start-Up Nation, prin care sunt oferite oportunități concrete pentru tinerii români cu vârsta de până în 30 de ani, care doresc să-și transforme ideile în afaceri sustenabile, a anunțat, marți, ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului
APIA: Aproximativ 39,5 milioane de euro, plătite pentru crescătorii de caprine și ovine
Peste 39,5 milioane de euro au ajuns în conturile a 8.080 de beneficiari, ce activează în sectorul creșterii ovinelor sau caprinelor, informează Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), într-un comunicat de presă transmis, marți, AGERPRES. Plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru se
Prețul aurului a atins un nou maxim istoric - 480,8399 lei/gram; leul s-a depreciat ușor față de euro
Gramul de aur s-a scumpit marți cu 13,5413 lei (2,89%), ajungând la o cotație de 480,8399 lei, de la 467,2986 lei, cât anunțase joi Banca Națională a României (BNR), înregistrând din nou o valoare record. Moneda națională s-a depreciat nesemnificativ în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care Altex intenționează să preia Bricostore
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care Altex România SRL intenționează să preia Bricostore România SA, a anunțat, marți, autoritatea de concurență. 'În urma analizei, Consiliul Concurenței a constatat că această tranzacție nu ridică obstacole semnificative în calea concurenței efective pe piața rom&a