Fetea (ACA): Valorificarea mierii a devenit tot mai dificilă, atât în România, cât și la nivel european

Valorificarea mierii a devenit tot mai dificilă, atât în România, cât și la nivel european, iar prețurile modice la care se vinde acest produs nu acoperă nici jumătate din prețul de producție al apicultorilor, a declarat, vineri, la Târgul Național al Mierii, președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea.
'În ultimii doi-trei ani de zile, apicultura a avut mult de suferit din cauza schimbărilor climatice, a secetei, iar toate efectele care au urmat acestor condiții au determinat apicultorii să facă cheltuieli deosebite pentru a menține în viață familiile de albine, nu pentru a face producție. Dacă ne referim la producție, este o problemă foarte dificilă valorificarea produsului miere atât în România cât și la nivel european. Chiar dacă s-au realizat producții mici de miere, nu putem să le valorificăm decât la prețuri modice, niște prețuri care nu acoperă nici jumătate din prețul de cost, din prețul de producție al fiecărui apicultor. Cheltuielile sunt mari, s-au scumpit combustibilii, energia, salariile, impozitele, taxele, mijloacele de transport sunt taxate mai puternic și așa mai departe. Toate aceste cheltuieli afectează în mod deosebit veniturile apicultorilor', a precizat Ioan Fetea.
Acesta a subliniat că în pofida acestor greutăți, 'apicultorii au rămas legați de această insectă' și continuă să-și desfășoare activitatea, pentru că 'fiecare dintre noi am pornit în această activitate din dragoste față de albină'.
'Problemele pe care le discutăm sunt multiple, multe dintre ele de peste 10-15 ani. (...) Chiar dacă o parte dintre ele s-au rezolvat, au apărut altele pe care le tot discutăm an de an și multe dintre ele nu se rezolvă și nici nu sunt perspective imediate de a se rezolva. Problemele sunt generale pentru Europa, nu le avem doar noi', a avertizat el.
Fetea i-a îndemnat pe consumatori să se apropie de produse naturale ale apicultorilor români, chiar dacă sunt mai scumpe decât cele care vin din import.
'Îndemn consumatorii să se apropie de aceste produse naturale, chiar dacă sunt mai scumpe față de cele care vin din import, măcar avem garanția că sunt de calitate și au și un efect terapeutic, pe lângă medicamentele pe care le folosim în diferite afecțiuni. De asemenea, trebuie să învățăm și copiii de mici să consume acest produs, pentru că la programul 'Mierea în școli' nici nu vreau să revin, deja este o rușine națională, pentru că de 18 ani există lege, dar nu se aplică această legislație privind consumul de miere în școli', a adăugat președintele ACA.
La rândul său, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice (ASAS) 'Gheorghe Ionescu-Șișești', Valeriu Tabără, și-a exprimat îngrijorarea față de înfloritul foarte timpuriu și de șocurile termice care pot să apară, fenomenele fiind extrem de periculoase pentru albine.
'Ne uităm cu îngrijorare la ceea ce se întâmplă în natură. Este vorba de aceste schimbări climatice și iată că am văzut primele albine zburând, deși nu suntem nici măcar la jumătatea lunii martie. Dacă este bine sau rău, rămâne de văzut. Cert este că noi ne punem problema mereu (...) ce înseamnă înfloritul acesta foarte timpuriu, temându-ne puțin de ceea ce poate urma: șocurile termice. Aici va trebui să găsim soluții în viitor ca sursele de miere să poată să acopere fiecare interval al unui an de activitate (...) Este absolut necesar să se continue programele apicole nu pentru un an, ci programele apicole care să aibă o acțiune multianuală, pentru că numai așa poți să-ți faci un plan de afaceri, să te bazezi pe anumite resurse, poți să ajungi la obiectivele pe care ți le fixezi. Vreau să spun fără nicio reținere: România este una din sursele de miere naturale de certă valoare. Prea suntem undeva în jos și poate că nu întotdeauna facem ceea ce ar trebui să facem ca să-i mărim valoarea și să dăm mai multă încredere celor care consumă', a subliniat Valeriu Tabără.
De asemenea, președintele filialei județene Ilfov și a municipiului București din cadrul ACA, Marian Pătrașcu, a transmis consumatorilor să nu se uite la preț când cumpără mierea românească, pentru că acesta nu reflectă nici pe departe munca și cheltuielile apicultorilor.
'Ar fi bine - și nu spun un slogan patriotic - să consumăm produsele stupului din România, ale apicultorilor români. De multe ori am spus-o și mă repet: mierea românească are acea particularitate, pe lângă aroma florilor, dulceața, nectarul are și acel gust sărat, dat de sudoarea apicultorului și în ultimii ani mierea este din ce în ce mai sărată. Recomand tuturor românilor și nu numai să consume această miere bună, adevărată. Să nu ne uităm la preț, pentru că prețul este departe de a reflecta munca și cheltuielile pe care pe care le facem. Ar fi păcat să nu ducem mai departe această activitate', a punctat Marian Pătrașcu.
Totodată, președintele Comitetului Sectorial Agricultură Piscicultură și Pescuit din România, Carmen Burtea, a anunțat că a fost transmis spre revizuire, 'cu prioritate zero', standardul ocupațional de apicultor.
'Vin către dumneavoastră cu o veste bună, împreună cu conducerea am reușit să introducem cu prioritate zero la revizuit standardul ocupațional de apicultor. De asemenea, l-am introdus și în strategia pentru locuri de muncă verzi până în 2036, astfel încât toți colegii mei de aici de pe platou să poată să aibă un cadru legal, să vină către dumneavoastră cu cele mai bune măsuri.(...) Mi-aș dori să vă văd nu numai pe câmpuri, lângă fermieri, ci aș vrea să vă văd cu stupine și în mediul urban și sper ca acest lucru să se întâmple cât de curând, pentru că avem ceva 'pe țeavă', ca să zic așa', a spus ea.
Prezentă la evenimentul organizat de ACA pe platforma Institutului de Cercetare și Dezvoltare pentru Apicultură din Băneasa, ambasadorul Austriei în Romania, Ulla Krauss-Nussbaumer, a transmis că exemplul vienez de apicultură urbană poate fi urmat și la București.
'Sunt foarte încântată să fiu aici și să descopăr că această relație între albine și miere este la fel ca relația între România și Austria. Consider că această relație se va dezvolta și mai mult pe baza exemplului vienez - albina în oraș. Sinceră să fiu nici nu știam de acest lucru acum câțiva ani, credeam că este o glumă, dar am putut constata că nu este. Faptul că la Viena pe majoritatea hotelurilor se află stupii, iar în momentul când te duci la masa de dimineață, ai mierea de deasupra clădirii, este nemaipomenit. Este interesant că vienezii preferă mierea vieneză și în același timp turiștii sunt extrem de plăcut impresionați să poate consuma mierea din locația respectivă și pleacă și cu mierea vieneză acasă', a explicat ambasadorul Austriei.
Prezent la Târg, Matthias Kopetzky din Austria, apicultor profesionist și expert în criminalitate economică, a invitat apicultorii români să se inspire din modelul vienez de a ține albine în zona urbană și chiar în zonă organică.
'Albinele au o tradiție în Viena de câteva sute de ani, de la Maria Tereza încoace, și avem un foarte interesant model cum se pot ține albine în zona urbană și mierea să fie de asemenea organică. Totul este posibil', a adăugat Kopetzky.
Bucureștenii sunt așteptați, de vineri până duminică, la ediția de toamnă a Târgului Național al Mierii, eveniment organizat de Asociația Crescătorilor de Albine din România (ACA) pe platforma Institutului de Cercetare și Dezvoltare pentru Apicultură din Băneasa. AGERPRES/(AS - redactor: Mariana Nica, editor: Andreea Marinescu, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Burduja: Am trecut cu bine de perioada cea mai dificilă pentru SEN; totul a fost gestionat impecabil
România a trecut cu bine de perioada cea mai dificilă pentru Sistemul Energetic Național (SEN) - prima și a doua zi de Paște, totul fiind gestionat impecabil atât din punct de vedere al echilibrului, cât și al tensiunilor din rețele electrice de transport și distribuție, a anunțat luni ministrul Energiei, Sebastian Burduja. &
INS: Producția de cărbune a scăzut cu 4,1% în primele două luni din 2025; importurile s-au redus cu 84,1%
Producția de cărbune a României s-a cifrat în primele două luni din 2025 la 330.600 tone echivalent petrol (tep), fiind cu 4,1% mai mică (minus 14.100 tep) față de cea din perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Importurile de cărbune au fost, în perioada men
ROMATSA plătește peste 19 milioane lei pentru pază și servicii de curățenie
Regia Autonomă ''Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian'' - ROMATSA organizează două licitații deschise, una pentru pază și monitorizare la sediile instituției, cu o valoare totală a contractului de 9,1 milioane lei și una pentru servicii de curățenie, cu o valoare a contractului de 11 milioane lei, fără TVA, potrivit unui anunț de
Șeful Salvamont Maramureș: Anul trecut am salvat 153 de cetățeni ucraineni; e tragic ce se întâmplă în țara vecină
Salvamont Maramureș a avut anul trecut 360 de intervenții și a salvat 477 de persoane, Maramureșul fiind din punct de vedere turistic un județ sigur, a transmis șeful salvatorilor, Dan Benga, la o întâlnire cu jurnaliști și tur-operatori. Din total, 71 de acțiuni de salvare s-au desfășurat în munți, în urma cărora au fo
Conturile Spotify pot fi monetizate fraudulos prin numeroase canale obscure (Eset)
Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase care pot fi monetizate prin multiple canale, inclusiv pe dark web sau, din ce în ce mai des, în rețelele obscure ale Telegram, avertizează experții Eset. Potrivit unui articol publicat pe blogul din România al producătorului de soluții antivirus, platforma de streaming mu
APCE: România a înregistrat în prima zi de Paște cel mai scăzut consum energetic din ultima perioadă
România a înregistrat în prima zi de Paște cel mai scăzut consum energetic din ultima perioadă, cu un minim istoric de doar 2.500 MW și un mix energetic dominat de surse curate, a anunțat Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie din România (APCE), care citează datele furnizate de Transelectrica. De asemenea
Programul a opt linii de transport în comun va fi prelungit luni seara pentru meciul Dinamo - Universitatea Craiova
Programul a opt linii de transport în comun va fi prelungit luni pentru preluarea spectatorilor meciului Dinamo - Universitatea Craiova, iar liniile 86, 90, 104 și 143 ar putea fi deviate, potrivit unei informări a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI). Liniile 1, 10, 40, 55, 86, 90, 10
ONRC: Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în ianuarie 2025
Numărul firmelor dizolvate a scăzut cu 8,73%, în ianuarie 2025, până la 3.564, față de 3.905 în anul anterior, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC). Cele mai multe dizolvări au fost înregistrate în București, respectiv 617 de firme (număr în scăde
Producția de țiței a României a scăzut cu 7, 6% în primele două luni din 2025; importurile s-au majorat cu aproape 10%
România a produs, în primele două luni din 2025, o cantitate de țiței de 415.400 tone echivalent petrol (tep), cu 34.000 tep mai mică (-7,6%) față de cea din perioada similară a anului anterior, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Importurile de țiței au totalizat, în ianuarie-februarie 20
Bursa de la București a câștigat peste 7 miliarde lei la capitalizare, în această săptămână
Bursa de Valori București (BVB) a câștigat 7,16 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 2%, în această săptămână, iar valoarea tranzacțiilor cu acțiuni s-a diminuat cu 139,7 milioane de lei (-38,97%), în comparație cu săptămâna anterioară. Potrivit datelor publicate de BVB și consultate de AGERPRES, capitalizar
CONAF: Forumul Național De Vocație Antreprenoare ajunge la Iași, pe 25 aprilie
Forumul Național De Vocație Antreprenoare, inițiativa Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), continuă cu cea de-a patra ediție, la Palatul Culturii din Iași, se arată într-un comunicat al CONAF transmis, vineri, AGERPRES. Prin acest forum itinerant, CONAF oferă comunității antreprenoriale un cadru de dialog, un set de instrumente
ROMPAN: Sectorul de panificație va avea 165 de milioane de euro pentru investiții în modernizarea și înființarea de unități noi
Sectorul de panificație din România va avea la dispoziție 165 de milioane de euro, din fonduri europene, pentru investiții în modernizarea și înființarea de unități noi, iar primele proiecte ar putea fi depuse începând cu luna iunie, a declarat pentru AGERPRES președintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panif
CNAB a recepționat noi lucrări de modernizare a Aeroportului Henri Coandă
Compania Națională Aeroporturi București anunță că, joi, 17 aprilie, au fost recepționate noi lucrări de modernizare prevăzute în cadrul fazei a treia din proiectul de sistematizare a suprafeței de mișcare a Aeroportului Henri Coandă. Potrivit unui comunicat al CNAB, investiția a vizat lucrări de amploare la mai multe obiective și face parte din strategi
Poșta Română a finalizat distribuirea pensiilor, cât și livrarea anticipată a prestațiilor sociale aferente lunii aprilie
Poșta Română a finalizat, înaintea Sărbătorilor de Paște, distribuirea prestațiilor sociale aferente lunii aprilie, operatorul precizând că a efectuat atât plata pensiilor, cât și livrarea anticipată a alocațiilor, indemnizațiilor și altor ajutoare sociale. Un sprijin suplimentar în această lună l-a reprezentat ajuto
Producția de gaze a scăzut cu aproape 2% în primele două luni; importurile s-au majorat cu 23% (INS)
Producția de gaze naturale utilizabile a României a fost, în primele două luni din 2025, de 1,26 milioane tone echivalent petrol, cu 23.800 tep sub cea din perioada similară a anului trecut (minus 1,9%), conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Pe de altă parte, în primele două luni din acest an, import