Senat-moţiune/ Năsui: Nu am destabilizat nicio economie; dezmăţul pe banii contribuabililor s-a încheiat

Dezmăţul pe banii publici s-a încheiat iar moţiunea nu mă va face să mă opresc, ci să continui mai puternic, a declarat marţi ministrul Economiei, Claudiu Năsui, la dezbaterea moţiunii simple împotriva sa intitulate "O Românie în agonie, cu Năsui la Economie", depusă de senatorii PSD.
"Nu am venit aici să fac declaraţii politice, am venit să demontez toate punctele pe care le-aţi ridicat. Unele merită explicaţii, pe care de altfel le-am dat de mai multe ori public, altele sunt pure minciuni.(...) Aţi depus această moţiune pentru că am deranjat interesele dumneavoastră financiare (...). Inventaţi cifre din burtă ca să pară că moţiunea are o bază, dar de fapt nu are niciuna. Nu am destabilizat nicio economie, doar economia de gaşcă cu care eraţi obişnuiţi şi pe care aţi sedimentat-o dumneavoastră, aceea care este branşată la banii contribuabilului. Aveţi impresia că puteţi să mă intimidaţi sau să mă şantajaţi, dar nu o să reuşiţi (...) Dezmăţul pe banii contribuabilului s-a încheiat. Oare credeaţi că dacă faceţi o moţiune o să mă opresc şi o să încep să finanţez iarăşi clientela dumneavoastră sau că o să încep să finanţez iarăşi clientela dumneavoastră, sau că o să încep să dau bani la grupuri de interese dacă îmi daţi telefoane şi puneţi presiuni politice? Absolut deloc. Nu faceţi decât să mă încurajaţi să continui mai puternic", a spus Năsui.
Acesta a analizat, pe rând, toate punctele din moţiune, începând cu cel privind lipsa unei strategii pentru susţinerea industriei, menţionând că, pentru prima dată, există "cea mai liberală şi corectă" strategie pentru susţinerea întregii economii, una de debirocratizare, de înlesnire a finanţării pentru toată lumea şi de reformă a companiilor de stat.
În ceea ce priveşte declanşarea unei anchete pentru Măsura 3, ministrul a precizat că el a fost primul care a vorbit despre nereguli şi care a făcut plângere la DNA.
"Nu sunt specialist în drept penal, dar o anchetă penală nu se declanşează de la sine. Eu am vorbit primul despre neregulile din această măsură, eu le-am adus la cunoştinţa prim-ministrului şi chiar eu am făcut plângerea la DNA. Fix asta cred că trebuie să facă orice ministru transparent în momentul în care vede că e o problemă, nu să o ascundă sub preş", a punctat şeful de la Economie.
Referitor la contul să de pe platformă, Claudiu Năsui a reiterat că, după preluarea mandatului, văzând blocajele din minister, s-a ocupat personal de deblocarea evaluărilor, şi că a accesat platforma de două ori, în 29 şi 31 decembrie, mult înainte să existe vreo informaţie relevantă în platformă.
"Şi am reuşit să deblochez evaluările crescând ritmul procesării lor de nouă ori, de la 90 evaluări pe zi la 845 evaluări pe zi. Ce am făcut primul lucru când am văzut că există ştirea şi neliniştea că aş fi avut cont pe platformă? Am cerut STS un log al accesării mele şi l-am pus pe pagina personală de Facebook, public, transparent", a spus ministrul Economiei.
Referitor la acuzaţiile privind legătura sa cu o firmă ce a aplicat şi ea la Măsura 3, acesta a explicat că el este acţionar cu 0,06%, şi că acea firmă nici măcar nu e eligibilă, deoarece nu a aplicat în ultimele 48 de ore, nu are procentul de cofinanţare la limită şi a ajuns pe poziţia 2.174, adică la 1.643 de locuri sub ultima poziţie potenţial eligibilă.
Claudiu Năsui a vorbit şi despre acuzaţia că ar vrea să vândă companiile de stat pe doi lei, arătând că, "după zeci de ani de căpuşare PSD-istă", multe companii au ajuns că valoreze doi lei sau chiar mai puţin pentru că au ajuns să înregistreze nişte pierderi uriaşe, din 37 de companii unde ministerul este acţionar semnificativ, 28 având grave probleme economice.
În ceea ce priveşte Schema pentru HoReCa, ministrul Economiei a afirmat: "Aici daţi dovadă că nu vă interesează deloc nici economia şi nici firmele, dacă vă interesa aţi fi ştiut ce s-a întâmplat cu această schemă şi ca să vedeţi cât de ridicolă e moţiunea: spuneţi că sunt aici de 70 de zile dar mă acuzaţi că amân de doi ani schema pentru HoReCA. Cum pot să amân de doi ani ceva când eu sunt de 70 de zile ministru? Dacă aţi fi avut curiozitatea să aflaţi şi aţi fi vrut să ajutaţi aceste firme, aţi fi văzut nu doar că am operaţionalizat schema pentru HoReCA, am dat Ordonanţa de Urgenţă 10 care repară şi o face mult mai funcţională, tocmai săptămâna trecută. Deci este exact invers decât povestiţi dumneavoastră".
Totodată, Năsui a catalogat drept "o mare minciună" afirmaţia potrivit căreia nu s-ar mai finanţa StartUp Nation şi a precizat că anul acesta sunt 673 milioane de lei pentru plata datoriilor din urmă.
"Datoriile StartUp Nation datează de pe vremea guvernării dumneavoastră, când începeaţi programe fără să le bugetaţi şi românii vă credeau că o să primească bani. Unii şi-au amanetat case, şi-au ipotecat apartamente ca să facă afaceri, crezând că vor veni la un moment dat banii de la dumneavoastră, banii de la stat. Anul trecut, Guvernul Orban a reuşit să dea 150 milioane de lei din fond de rezervă pentru datoriile acestea din urmă. Şi anul acesta, dacă vă uitaţi la buget, sunt 673 milioane de lei pentru a plăti din urmă datoriile StartUp Nation. Asta înseamnă să faci ceva pentru oamenii aceia, nu să plângi cu lacrimi de crocodili", a menţionat ministrul.
Senatul a respins, marţi, moţiunea simplă intitulată "O Românie în agonie, cu Năsui la Economie", cu 55 de voturi 'pentru', 72 'împotrivă' şi o abţinere.
Prin moţiune, cei 41 de semnatari, senatori PSD, au solicitat demiterea "imediată" a ministrului Economiei, Claudiu Năsui.
"Dacă o putere străină ostilă şi-ar fi propus să destabilizeze economia naţională şi producţia românească, cea mai rapidă cale de a realiza acest obiectiv ar fi fost să îl pună pe Claudiu Năsui ministru al Economiei. Niciun fel de forţe oculte externe şi nici cele mai perfide planuri de subminare a unei economii naţionale nu ar fi reuşit, într-un an de zile, dezastrul produs de Claudiu Năsui în fruntea Ministerului Economiei, în doar 70 de zile", se arată în documentul citat.
Semnatarii moţiunii susţin că planurile ministrului Economiei vizează "blocarea programelor de stimulare şi susţinere a economiei şi firmelor româneşti", "anulează acţiunile de susţinere a exporturilor româneşti" şi "vânzarea celor mai profitabile companii ale statului român".
Senatorii PSD l-au acuzat pe ministrul Năsui, pe care îl consideră "un ministru penal", că nu a redactat hotărârea de Guvern pentru organizarea instituţiei pe care o conduce, după desprnderea de Ministerul Energiei.
Iniţiatorii moţiunii mai susţin că "cei care profită de pe urma prezenţei lui Claudiu Năsui la Ministerul Economiei sunt doar securiştii din spatele său şi firmele controlate de familia Năsui". AGERPRES/(AS-autor: Nicoleta Gherasi, editor: Andreea Marinescu, editor online: Adrian Dădârlat, editor online: Adrian Dădârlat)
Citeşte şi:
VIDEO Senat: Moţiunea simplă a PSD împotriva ministrului Economiei - respinsă
LIVE UPDATE VIDEO Senat: Moţiunea simplă împotriva ministrului Economiei - dezbătută de senatori
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Tánczos Barna: Nu este adevărat că România nu este în stare să facă absorbție de fonduri
Ministrul Finanțelor, Tánczos Barna, a declarat, joi seara, la Craiova, că România se va apropia de 100% în ceea ce privește absorbția de fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), chiar dacă termenele pentru acest program nu vor fi prelungite de Uniunea Europeană. 'Când spun că o să ne apropiem
Hidroelectrica, despre inundațiile din 2014: Exploatarea SHEN Porțile de Fier I și Porțile de Fier II s-a făcut conform prevederilor legale
Exploatarea Sistemului Hidroenergetic și de Navigație (SHEN) Porțile de Fier I și Porțile de Fier II, în perioada 18 - 26 mai 2014, atunci când debitele Dunării au atins valori de peste 11.500 mc/s, situație prevăzută în documentele româno-sârbe, s-a făcut în deplină conformitate cu prevederile Convenției de exploatare din 1998 și ale Regu
ANCOM a adoptat noi reguli pentru resursele de numerotație și transferul numerelor între operatori
Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a adoptat noi reguli pentru resursele de numerotație și transferul numerelor între operatori, potrivit unui comunicat remis joi AGERPRES. 'În cadrul ședinței Consiliului Consultativ de astăzi, ANCOM a adoptat decizia care completează și clarifică cadrul de re
Burduja: La această oră, peste 30% din energia României este produsă de eoliene
Peste 30% din energia României este produsă de eoliene la această oră, la care se adaugă 20% hidro și 11% fotovoltaic, a scris, joi, pe Facebook, ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Vântul bate bine pentru România! La această oră, peste 30% din energia României este produsă de eoliene. Acest prag simbolic este un semnal clar: tr
Mircea Fechet: În România sunt între 10.419 și 12.770 de urși bruni; numărul optim este de 4.000
Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a anunțat, joi, că în România se află între 10.419 și 12.770 de urși bruni, 95% fiind probabilitatea de acoperire a intervalului estimat, în timp ce numărul optim de exemplare este de 4.000. Mircea Fechet a participat la o conferință de presă dedicată prezentării, în pre
Ministerul Finanțelor a atras, joi, aproape un miliard de lei de la bănci
Ministerul Finanțelor (MF) a împrumutat, joi, 984,6 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligațiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 64 luni, la un randament mediu de 7,47% pe an, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). Valoarea nominală a emisiunii de joi a fost de 600 de milioane de lei,
Opt din zece români returnează ambalajele cu simbol SGR; jumătate sunt motivați de recuperarea garanției plătite (studiu)
Opt din zece români (82%) returnează toate ambalajele cu simbol SGR, procent în creștere cu 12% comparativ cu iunie 2024 (70%), iar 51% sunt motivați în principal de recuperarea garanției plătite, conform rezultatelor studiului realizat de Reveal Marketing Research. În ceea ce privește frecvența cu care românii returnează ambalaje
Tentative de fraudă de tip spoofing în numele Băncii Naționale a României
Banca Națională a României avertizează cu privire la intensificarea tentativelor de fraudă prin apeluri telefonice, mesaje și site-uri care disimulează o comunicare oficială a instituției bancare în vederea obținerii de date personale sau pentru efectuarea unor acțiuni care pot duce la tranzacții financiare bazate pe informații false.
ANRE propune o garanție de 30% din valoare pentru contractele încheiate pe piețele de energie electrică
Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei a publicat joi, în consultare publică, un proiect de Ordin privind introducerea pentru contractele încheiate pe piețele de energie electrică a unei garanții sub forma unui procent din valoarea contractelor, propunerea fiind ca această garanție fie de 30%, a declarat, într-o conferință de presă
Burduja: ONG-uri de mediu încearcă să blocheze printr-o nouă acțiune în justiție proiectul Neptun Deep
ONG-uri de mediu încearcă să blocheze printr-o nouă acțiune în justiție, complet nemotivată, proiectul Neptun Deep, care va scoate România și întreaga regiune din dependența energetică față de Rusia, a anunțat, joi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Nu cedăm! Astăzi nu voi vorbi ca ministru sau ca om politic.
DISB2025/Negrescu: România are toate argumentele să devină unul dintre liderii digitalizării europene
România are toate argumentele să devină unul dintre liderii digitalizării europene și faptul că, astăzi, discutăm despre blockchain, securitate, infrastructură și Inteligență Artificială ne arată că nu mai suntem doar spectatori la revoluția digitală, a declarat, joi, vicepreședintele Parlamentului European (PE), Victor Negrescu, într-un mesaj video trans
Creșteri de până la 4,6% ai indicilor bursieri, la începutul ședinței de joi de la BVB
Bursa de Valori București (BVB) a început în creștere pe toți indicii ședința de joi, iar rulajul se cifra, după 15 minute de la deschidere, la 13,343 milioane de lei (2,68 milioane euro), din care 11,71 milioane lei (2,35 milioane euro) tranzacții cu acțiuni. Indicele principal BET, care arată evoluția celor mai lichide 20 de comp
DISB2025/Anca Dragu: Finanțele digitale nu mai sunt doar un trend, ci o realitate prezentă
Finanțele digitale nu mai sunt doar un trend, ci o realitate prezentă, și înseamnă comisioane mai mici, acces mai ușor, viteză mai mare și productivitate sporită, a declarat, joi, la evenimentul la Digital Innovation Summit Bucharest (DISB) 2025, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu. 'Prezența unui guvernator al unei
DISB2025/Ivan: Peste 30 de servicii publice vor fi disponibile până la sfârșitul anului 2025, prin Cloud-ul guvernamental
Cloud-ul guvernamental al României va pune la dispoziția cetățenilor peste 30 de servicii publice până la sfârșitul acestui an, a anunțat, joi, la evenimentul la Digital Innovation Summit Bucharest (DISB) 2025, ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan. 'Modul în care vrem să
DISB2025/Vevera (ICI București): Tehnologia blockchain devine mai complexă și avem nevoie de oameni calificați care să o înțeleagă
Tehnologia blockchain oferă atât un potențial incredibil, cât și noi provocări în materie de reglementare și aplicare, iar pe măsură ce această tehnologie devine mai complexă, avem nevoie de oameni calificați care să o înțeleagă, a declarat, joi, la evenimentul la Digital Innovation Summit Bucharest (DISB) 2025, directorul general al Institutu