Mircea Fechet: În România sunt între 10.419 și 12.770 de urși bruni; numărul optim este de 4.000

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a anunțat, joi, că în România se află între 10.419 și 12.770 de urși bruni, 95% fiind probabilitatea de acoperire a intervalului estimat, în timp ce numărul optim de exemplare este de 4.000.
Mircea Fechet a participat la o conferință de presă dedicată prezentării, în premieră, a rezultatelor preliminare privind populația de urs brun din România în cadrul proiectului 'Implementarea Planului național de acțiune pentru conservarea populației de urs brun din România cod SMIS 136899/319056'.
'După analizarea a peste 24.000 de probe recoltate din 25 de județe, realizatorii acestui studiu estimează că în România trăiesc între 10.419 și 12.770 de urși bruni, evaluarea maximă estimată de specialiști. Nivelul de încredere pentru aceste cifre, conform metodologiei, este de 95%. Așadar, putem afirma, pentru prima dată în istoria României, cu o bază științifică solidă, câți urși avem în pădure. Până acum am lucrat cu estimări mai mult sau mai puțin controversate. Acestea erau bazate pe observații vizuale sau alte metode indirecte, însă astăzi avem o imagine clară, pe baza ADN-ului pe care l-am verificat în fiecare probă', a spus ministrul Mediului.
Potrivit acestuia, proiectul este unul dintre cele mai ample și mai ambițioase desfășurate vreodată în România.
'Sperăm să punem România pe harta științifică internațională, pentru că acesta este cel mai mare și cel mai complex studiu genetic al populației de urs brun realizat vreodată la nivel mondial', a afirmat Fechet.
Cercetarea este pur românească, a arătat șeful de la Mediu, pentru că toate analizele s-au făcut în laboratorul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură 'Marin Drăcea' și au fost folosite echipamente de ultimă generație, în conformitate cu cele mai înalte standarde internaționale.
'În spatele acestor rezultate impresionante stă o bună mobilizare pentru că au fost implicați 672 de specialiști în cinegetică. Au avut câini special antrenați pentru colectarea probelor din parcurile naturale și naționale. Au avut o aplicație pentru a asigura trasabilitatea tuturor acestor probe, cu coordonate GPS, cu aplicație informatică. Nu vorbim doar de o cercetare științifică, ci de o schimbare de paradigmă a modului în care gestionăm populația de urși bruni din România', a arătat ministrul.
Mircea Fechet a subliniat că s-a făcut totodată o zonare națională a managementului populației de urs brun și s-a împărțit teritoriul României în patru categorii distincte.
'Vom avea zone cheie pentru conservare acolo unde nu va exista niciun fel de intervenție asupra populației de urs brun. Vom avea zone de management al conflictelor sau zone de risc, zone de management durabil și zone marginale. Vor fi locuri unde ursul n-are ce căuta, la fel cum vor fi locuri unde ursul va fi lăsat în pace pentru că va fi la el acasă', a precizat ministrul Mediului.
În acest context, ministerul urmează să finalizeze planul de monitorizare genetică pe termen lung.
'Vom aproba printr-un ordin de ministru, cel mai probabil, actul normativ până la finalul acestui an în legătură cu zonarea la care m-am referit mai devreme. Însă, concluzia mea este aceea că acest studiu deschide o nouă etapă în gestionarea populației de urs brun și sper eu că va reprezenta un echilibru între conservare, pe de o parte, și siguranța cetățenilor, între protecția biodiversității și interesul comunităților locale', a transmis Fechet.
El a adăugat că România are cea mai mare populație de urs brun din Europa.
'Suntem campioni și în legătură cu modul în care evaluăm toate aceste cifre, însă mai ales în lumina acestui număr pe care poate că mulți îl bănuiau sunt multe localități, sunt multe stațiuni unde urșii au devenit o prezență aproape zilnică', a menționat oficialul.
Drept urmare, susține ministrul, autoritățile sunt nevoite să ia măsuri de intervenție.
'Toți colegii specialiști spun că efectivul optim pentru populația de urs în România e undeva în jurul cifrei de 4.000. Bineînțeles că nu ne apucăm să luăm măsuri în sensul diminuării peste noapte a populației de urs brun. În continuare ne interesează statutul de conservare al speciei, dar ne interesează și mai mult decât atât siguranța cetățenilor', a explicat ministrul Mediului.
Acesta a precizat că va propune modificarea ordonanței 81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor și bunurilor acestora.
'Propunerea este ca în intravilanul localității să eliminăm intervenția graduală. Astăzi, înainte de a lua o decizie care să protejeze cu adevărat populația, primarul este obligat mai întâi să alunge ursul, după care să încerce o relocare și abia apoi are dreptul, conform legii, să împuște ursul respectiv sau să-l eutanasieze. Voi lăsa libertate reprezentanților autorităților publice locale, primarilor, să ia decizia pe care o apreciază că ar fi corectă în legătură cu situația cu care se confruntă din localitatea respectivă', a menționat Mircea Fechet.
În același timp, va fi simplificat și procesul birocratic în acest sens.
'În 2025, putem lua decizii mai rapide folosindu-ne de telefoane, de grupuri pe whatsapp sau alte aplicații de comunicații, de SMS, de orice alt instrument care să permită luarea unei decizii rapide, eficiente, pentru că viața omului are întotdeauna prioritate. Nimic nu poate fi mai important decât viața', a afirmat ministrul.
Joi au fost prezentate în premieră rezultatele preliminare privind populația de urs brun din România în cadrul proiectului 'Implementarea Planului național de acțiune pentru conservarea populației de urs brun din România cod SMIS 136899/319056'. Beneficiar al proiectului este Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, iar parteneri: Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură 'Marin Drăcea', Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt Brașov și Regia Națională a Pădurilor - RNP Romsilva.
Datele studiului prezentat au fost obținute pe baza rezultatelor analizelor probelor genetice, a diversității genetice și a structurii populaționale a speciei de urs brun din țara noastră. Au fost colectate 24.056 de probe la nivel de fonduri cinegetice și parcuri naționale. Fiecare urs este identificat printr-un profil genetic unic, obținut prin analizarea a 16 markeri ADN.
Studiul a avut la bază următoarele informații: rezultatele distribuției și analizelor probelor genetice de urs, colectate la nivel național din perioada 2022 - 2025; rezultatele studiilor anterioare referitoare la conservarea și managementul speciei urs brun la nivel național și regional; estimările oficiale, la nivel de fonduri cinegetice (2002 - 2024); pagubele provocate de urs în perioada 2017 - 2023; incidentele om-urs din perioada 2005 - 2024; apeluri 112 din perioada 2016 - 2024; locații ale urșilor monitorizați cu sistem GPS; bonitarea fondurilor cinegetice; hărți și informații referitoare la ariile naturale protejate; fondul forestier; zone agricole și alte zone cu vegetație; intravilan și zone turistice etc.
Bugetul total al proiectului este de 57,3 milioane de lei, iar perioada de implementare în două etape: iulie 2021 - decembrie 2023 și ianuarie 2024 - decembrie 2025. AGERPRES/(A - redactor: Cristian Anghelache, editor: Oana Tilică, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Consumatorii români caută promoții la alimente, în timp ce produsele se scumpesc (analiză)
Războiul comercial al SUA cu China ar putea crea efecte în prețurile produselor alimentare din întreaga lume, chiar și în Europa, iar consumatorii, inclusiv românii, obișnuiți deja cu inflația, își schimbă preferințele când vine vorba de alimente, forțând industria să se schimbe, relevă o analiză realizată de analistul eToro,
Metrorex estimează pierderi de 181,83 milioane de lei în 2025, aproape similare cu cele din 2024 (proiect)
Metrorex estimează pentru anul în curs o pierdere de 180,83 milioane de lei, în scădere cu 0,21% față de nivelul pierderii preliminate în 2024, în valoare de 181,21 milioane de lei, deși veniturile din activitatea de transport de călători cu metroul sunt programate pe plus cu 87,83%, atât ca urmare a scumpirii unei călătorii de la 1,71 l
CORECTURĂ Radu Constantin: Hidroelectrica va veni în întâmpinarea celor 600.000 de clienți și după 1 iulie 2025
În știrea cu titlul 'Karoly Borbely: Hidroelectrica va veni în întâmpinarea celor 600.000 de clienți și după 1 iulie 2025', difuzată luni, la ora 16:46, pe fluxurile Economic Intern, Sector Privat şi www.agerpres.ro, se va citi corect 'Radu Constantin, Chief Administrative Officer Hidroe
ANM: Ritmurile vegetative ale culturilor vor evolua normal în cea mai mare parte a zonelor agricole
Rezerva de umiditate în ogor se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în cea mai mare parte a țării, iar ritmurile vegetative ale culturilor agricole vor evolua pe ansamblu normal în cea mai mare parte a teritoriului agricol, doar în depresiunile din centrul și nordul țării procesele de creștere și dezvoltare a
Dan Drăgan (Romgaz):Din 2027, prețul la gaze naturale va fi unul competitiv, coroborat cu importurile aflate în derulare
Prețul la gaze naturale va fi unul competitiv, din 2027, coroborat probabil cu situația importurilor aflate în derulare, susține Dan Drăgan, președinte al Consiliului de Administrație de la SNGN Romgaz SA. 'Fie că vorbim de energie electrică, fie că vorbim de gaze naturale, cu siguranță din 2027 prețul la gaze naturale va fi unul com
Năstase (Alro): Green Deal-ul e mort; ar trebui să îl ținem pe aparate, să nu distrugem investițiile din industria regenerabilelor
Green Deal-ul a murit, dar ar trebui să mai fie ținut o vreme pe aparate, pentru a nu distruge investițiile din industria regenerabilelor, a declarat, luni, la o conferință pe teme de energie, președintele Consiliului de Administrație al Alro, Marian Năstase. 'E clar că avem în continuare industrie. Avem industrie care a devenit extr
Românii au plătit, în medie, 246 euro pentru biletele de avion pentru vacanța de Paște (analiză)
România se menține și anul acesta în topul destinațiilor spre care se va zbura de Paște, semn că diaspora revine acasă de sărbători, prețul mediu al unui bilet de avion dus-întors în această perioadă fiind de 246 de euro, în creștere cu 14% față de 2024, potrivit unei analize de specialitate. 'Paștele răm&acir
Majorarea ajutorului de stat pentru reabilitarea sistemului de termoficare din București, aprobată de Comisia Europeană
Comisia Europeană a aprobat majorarea cu 16 milioane de euro a ajutorului de stat pentru finanțarea proiectului 'Reabilitarea sistemului de termoficare al Municipiului București', investiție de importanță strategică pentru eficientizarea rețelei din capitală, potrivit unui comunicat de presă al Consiliului Concurenței. În 2021, C
TAROM vine, de Paște, cu o reducere de 20% la toate zborurile
TAROM lansează o ofertă specială de Paște și reduce cu 20% tarifele la zborurile spre orice destinație, achiziționate în perioada 14 - 17 aprilie. Potrivit unui comunicat al companiei, perioada de călătorie este de la 15 mai 2025, cu excepția intervalului 1 iulie - 31 august, în cazul zborurilor externe. 'Cu ocaz
Năstase (Alro): Tarifele americane ne afectează în special prin faptul că o să fim invadați de marfă din Asia
Creșterea taxelor impusă de Statele Unite ale Americii afectează mai ales prin faptul că o să fim invadați de marfă din Asia, care va sufoca piața europeană, nemaiputând să se ducă în SUA, a declarat, luni, președintele Consiliului de Administrație al Alro, Marian Năstase, la o conferință pe teme de energie. 'Războaiele tarifar
Ministerul Finanțelor a împrumutat luni 440,2 milioane lei de la bănci
Ministerul Finanțelor (MF) a împrumutat, luni, 440,2 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligațiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 99 luni, la un randament mediu de 7,48% pe an, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). Valoarea nominală a emisiunii de luni a fost de 500
Chirițoiu: Plafonarea prețurilor la energie a fost excesivă și a permis unora să câștige mulți bani
Plafonarea prețurilor la energie a fost excesivă și a permis unora să câștige mulți bani, posibil legal, dar imoral, nejustificat din punct de vedere al oportunității, motiv pentru care plafonarea nu ar trebui să continue, a afirmat președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, la o conferință de specialitate. 'Noi (Consiliul Concurenței, n
Ghiță (Nuclearelectrica): Pregătim realizarea studiilor de fezabilitate și bancabilitate pentru proiectul SMR, pentru o decizie de investiție
Proiectul reactoarelor modulare mici (SMR) de la Doicești continuă și se pregătește realizarea studiilor de fezabilitate și de bancabilitate care vor determina o decizie de investiție și pașii următori, a declarat, luni, într-o conferință pe teme de energie, directorul general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță. 'Proiectul SMR continuă. Suntem î
MIPE: Investiție de aproximativ 21 milioane de euro în Institutul Oncologic 'Prof. Dr. Ion Chiricuță' din Cluj-Napoca
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), Marcel Boloș, a semnat luni un contract de finanțare în valoare de aproximativ 21 de milioane de euro pentru extinderea și modernizarea Institutului Oncologic 'Prof. Dr. Ion Chiricuță' din Cluj-Napoca, potrivit unui comunicat al ministerului de resort remis AGERPRES. Proiectul este finanțat
Fraudă de peste 5 milioane de lei în comerțul cu piese auto, descoperită la trei societăți din Timiș
Trei societăți din județul Timiș, care activează în domeniul comercializării pieselor și accesoriilor auto, au creat un prejudiciu bugetului de stat de peste 5 milioane de lei, potrivit unui comunicat de presă al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), transmis luni AGERPRES. 'Inspectorii antifraudă au identificat la trei