logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Mircea Fechet: În România sunt între 10.419 și 12.770 de urși bruni; numărul optim este de 4.000

Imagine din galeria Agerpres

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a anunțat, joi, că în România se află între 10.419 și 12.770 de urși bruni, 95% fiind probabilitatea de acoperire a intervalului estimat, în timp ce numărul optim de exemplare este de 4.000.

Mircea Fechet a participat la o conferință de presă dedicată prezentării, în premieră, a rezultatelor preliminare privind populația de urs brun din România în cadrul proiectului 'Implementarea Planului național de acțiune pentru conservarea populației de urs brun din România cod SMIS 136899/319056'.

'După analizarea a peste 24.000 de probe recoltate din 25 de județe, realizatorii acestui studiu estimează că în România trăiesc între 10.419 și 12.770 de urși bruni, evaluarea maximă estimată de specialiști. Nivelul de încredere pentru aceste cifre, conform metodologiei, este de 95%. Așadar, putem afirma, pentru prima dată în istoria României, cu o bază științifică solidă, câți urși avem în pădure. Până acum am lucrat cu estimări mai mult sau mai puțin controversate. Acestea erau bazate pe observații vizuale sau alte metode indirecte, însă astăzi avem o imagine clară, pe baza ADN-ului pe care l-am verificat în fiecare probă', a spus ministrul Mediului.

Potrivit acestuia, proiectul este unul dintre cele mai ample și mai ambițioase desfășurate vreodată în România.

'Sperăm să punem România pe harta științifică internațională, pentru că acesta este cel mai mare și cel mai complex studiu genetic al populației de urs brun realizat vreodată la nivel mondial', a afirmat Fechet.

Cercetarea este pur românească, a arătat șeful de la Mediu, pentru că toate analizele s-au făcut în laboratorul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură 'Marin Drăcea' și au fost folosite echipamente de ultimă generație, în conformitate cu cele mai înalte standarde internaționale.

'În spatele acestor rezultate impresionante stă o bună mobilizare pentru că au fost implicați 672 de specialiști în cinegetică. Au avut câini special antrenați pentru colectarea probelor din parcurile naturale și naționale. Au avut o aplicație pentru a asigura trasabilitatea tuturor acestor probe, cu coordonate GPS, cu aplicație informatică. Nu vorbim doar de o cercetare științifică, ci de o schimbare de paradigmă a modului în care gestionăm populația de urși bruni din România', a arătat ministrul.

Mircea Fechet a subliniat că s-a făcut totodată o zonare națională a managementului populației de urs brun și s-a împărțit teritoriul României în patru categorii distincte.

'Vom avea zone cheie pentru conservare acolo unde nu va exista niciun fel de intervenție asupra populației de urs brun. Vom avea zone de management al conflictelor sau zone de risc, zone de management durabil și zone marginale. Vor fi locuri unde ursul n-are ce căuta, la fel cum vor fi locuri unde ursul va fi lăsat în pace pentru că va fi la el acasă', a precizat ministrul Mediului.

În acest context, ministerul urmează să finalizeze planul de monitorizare genetică pe termen lung.

'Vom aproba printr-un ordin de ministru, cel mai probabil, actul normativ până la finalul acestui an în legătură cu zonarea la care m-am referit mai devreme. Însă, concluzia mea este aceea că acest studiu deschide o nouă etapă în gestionarea populației de urs brun și sper eu că va reprezenta un echilibru între conservare, pe de o parte, și siguranța cetățenilor, între protecția biodiversității și interesul comunităților locale', a transmis Fechet.

El a adăugat că România are cea mai mare populație de urs brun din Europa.

'Suntem campioni și în legătură cu modul în care evaluăm toate aceste cifre, însă mai ales în lumina acestui număr pe care poate că mulți îl bănuiau sunt multe localități, sunt multe stațiuni unde urșii au devenit o prezență aproape zilnică', a menționat oficialul.

Drept urmare, susține ministrul, autoritățile sunt nevoite să ia măsuri de intervenție.

'Toți colegii specialiști spun că efectivul optim pentru populația de urs în România e undeva în jurul cifrei de 4.000. Bineînțeles că nu ne apucăm să luăm măsuri în sensul diminuării peste noapte a populației de urs brun. În continuare ne interesează statutul de conservare al speciei, dar ne interesează și mai mult decât atât siguranța cetățenilor', a explicat ministrul Mediului.

Acesta a precizat că va propune modificarea ordonanței 81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor și bunurilor acestora.

'Propunerea este ca în intravilanul localității să eliminăm intervenția graduală. Astăzi, înainte de a lua o decizie care să protejeze cu adevărat populația, primarul este obligat mai întâi să alunge ursul, după care să încerce o relocare și abia apoi are dreptul, conform legii, să împuște ursul respectiv sau să-l eutanasieze. Voi lăsa libertate reprezentanților autorităților publice locale, primarilor, să ia decizia pe care o apreciază că ar fi corectă în legătură cu situația cu care se confruntă din localitatea respectivă', a menționat Mircea Fechet.

În același timp, va fi simplificat și procesul birocratic în acest sens.

'În 2025, putem lua decizii mai rapide folosindu-ne de telefoane, de grupuri pe whatsapp sau alte aplicații de comunicații, de SMS, de orice alt instrument care să permită luarea unei decizii rapide, eficiente, pentru că viața omului are întotdeauna prioritate. Nimic nu poate fi mai important decât viața', a afirmat ministrul.

Joi au fost prezentate în premieră rezultatele preliminare privind populația de urs brun din România în cadrul proiectului 'Implementarea Planului național de acțiune pentru conservarea populației de urs brun din România cod SMIS 136899/319056'. Beneficiar al proiectului este Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, iar parteneri: Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură 'Marin Drăcea', Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt Brașov și Regia Națională a Pădurilor - RNP Romsilva.

Datele studiului prezentat au fost obținute pe baza rezultatelor analizelor probelor genetice, a diversității genetice și a structurii populaționale a speciei de urs brun din țara noastră. Au fost colectate 24.056 de probe la nivel de fonduri cinegetice și parcuri naționale. Fiecare urs este identificat printr-un profil genetic unic, obținut prin analizarea a 16 markeri ADN.

Studiul a avut la bază următoarele informații: rezultatele distribuției și analizelor probelor genetice de urs, colectate la nivel național din perioada 2022 - 2025; rezultatele studiilor anterioare referitoare la conservarea și managementul speciei urs brun la nivel național și regional; estimările oficiale, la nivel de fonduri cinegetice (2002 - 2024); pagubele provocate de urs în perioada 2017 - 2023; incidentele om-urs din perioada 2005 - 2024; apeluri 112 din perioada 2016 - 2024; locații ale urșilor monitorizați cu sistem GPS; bonitarea fondurilor cinegetice; hărți și informații referitoare la ariile naturale protejate; fondul forestier; zone agricole și alte zone cu vegetație; intravilan și zone turistice etc.

Bugetul total al proiectului este de 57,3 milioane de lei, iar perioada de implementare în două etape: iulie 2021 - decembrie 2023 și ianuarie 2024 - decembrie 2025. AGERPRES/(A - redactor: Cristian Anghelache, editor: Oana Tilică, editor online: Anda Badea)

Afisari: 1758

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 27-07-2025 18:47

UGIR-1903: Cerem Guvernului revizuirea de urgență a întregii echipe de specialiști coordonate de vicepremierul Dragoș Anastasiu

Confederația patronală UGIR-1903 a solicitat Guvernului revizuirea de urgență a întregii echipe care a fost coordonată de vicepremierul Dragoș Anastasiu, imediat după ce acesta a anunțat că demisionează din funcție. 'Cerem Guvernului României revizuirea de urgență a întregii echipe de 'specialiști' care a fost coo

Economic 27-07-2025 13:44

INS: Numărul pasagerilor care au circulat cu trenul a scăzut cu 7,5%, în primul trimestru din 2025

Numărul pasagerilor care au circulat cu trenul a fost, în primul trimestru din 2025, de 16,102 milioane, în scădere cu 7,5% comparativ cu perioada similară din 2024, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică. Potrivit sursei citate, parcursul pasagerilor a scăzut în perioada menționată cu 8,1%. &

Economic 27-07-2025 12:42

Daniel Botănoiu (AFR): Producția de grâu ar putea atinge un nivel record în 2025; prețurile nu îi avantajează deloc pe fermieri

Recolta de grâu a României ar putea atinge 14 milioane de tone în acest an, ceea ce ar reprezenta o creștere spectaculoasă și un nivel record al producției de grâu din 1997 încoace, însă prețurile actuale nu îi avantajează deloc pe fermieri, susține președintele Asociației Fermierilor din România (AFR), Daniel Botănoiu.

Economic 27-07-2025 12:33

Report de peste trei milioane de euro la Loto 6/49 și de peste cinci milioane de euro la Joker

Reportul la Loto 6/49, la categoria I, este de peste 16,2 milioane de lei (peste 3,19 milioane de euro), iar la Joker, la categoria I, se înregistrează un report de peste 26,42 milioane de lei (peste 5,21 milioane de euro), informează Loteria Română. Duminică, vor avea loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super

Economic 27-07-2025 12:22

Comisarii ANPC au dat amenzi de peste 250.000 lei pe litoral, sâmbătă noaptea

Comisarii de la Protecția Consumatorilor au dat amenzi de peste 250.000 de lei în urma unor controale efectuate sâmbătă noaptea pe litoral, a anunțat ANPC, printr-un comunicat. 'Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au desfășurat, în cadrul Comandamentului Litoral 2025, o amplă acțiune de control în

Economic 27-07-2025 11:49

Ministrul Muncii trimite Corpul de control la ANPIS

Ministrul Muncii, Petre Florin Manole, a dispus Corpului de control să demareze, luni, o anchetă referitoare la ajutoarele de urgență care au fost acordate unor angajați din Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) iar directorul general al instituției a fost convocat pentru a da explicații în legătură cu acest subiect. 'Ministerul

Economic 26-07-2025 16:10

Președintele Adunării Naționale Coreene și ambasadorul Coreei de Sud au vizitat Centrala Nuclearoelectrică de la Cernavodă

Cosmin Ghiță, CEO Nuclearelectrica, a subliniat importanța colaborării cu Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) în două proiecte majore: retehnologizarea Unității 1 de la Cernavodă și dezvoltarea primei Instalații de Detritiere din România, potrivit unui comunicat al Nuclearelectrica transmis, sâmbătă, AGERPRES. Președintele Adunării Naționa

Economic 26-07-2025 14:48

Pîslaru: Am deblocat semnarea contractelor pentru măsurile din componenta RePowerEU din PNRR

Semnarea contractelor pentru măsurile din componenta RePowerEU din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) privind voucherele pentru cetățenii care dețin panouri fotovoltaice și voucherele pentru populația vulnerabilă energetic a fost deblocată, a afirmat, sâmbătă, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dragoș Pîslaru. Ministrul

Economic 26-07-2025 13:55

Barbu, la Arad: Viitorul agriculturii românești sunt asociațiile de fermieri și tinerii care investesc în tehnologii noi

Viitorul agriculturii românești sunt asociațiile de fermieri și tinerii care investesc în tehnologii noi, cu pasiune și viziune, a declarat, sâmbătă, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, care se află într-o vizită în județul Arad. Potrivit unei postări pe o rețea de socializare a Ministerului Agriculturii și

Economic 26-07-2025 11:54

ANPC a controlat 173 operatori economici de pe litoral și a dat amenzi de 732.000 lei

București, 26 iul /Agerpres/ - Comisari din cadrul Comandamentului Litoral al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au controlat, în perioada 21-25 iulie, 173 de operatori economici, 146 dintre aceștia fiind amendați cu 732.000 lei, iar pentru zece oprindu-se temporar activitatea. Principalele abateri constatate: prestarea

Economic 26-07-2025 11:17

Buzoianu, despre HG privind reorganizarea Romsilva: Punerea în transparență nu e o bifă; am primit sute de mesaje

Sute de mesaje au fost primite în urma punerii în transparență decizională a Hotărârii de Guvern privind reorganizarea Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Diana Buzoianu, apreciind, într-o postare pe o rețea de socializare, că demersul nu reprezintă o simplă 'bifă', ci este un instrument eficient p

Economic 25-07-2025 21:06

Poșta Română are pentru prima dată un reprezentant oficial în cadrul Biroului Internațional al UPU

Compania Națională 'Poșta Română' (CNPR) are pentru prima dată un reprezentant oficial desemnat în cadrul Biroului Internațional al Uniunii Poștale Universale (UPU), această nominalizare fiind o recunoaștere a progreselor semnificative înregistrate de companie în ultimii ani pe scena internațională, a anunțat, vineri, CNPR.

Economic 25-07-2025 19:57

Principalul indice al Bursei de Valori București, BET, se apropie de pragul de 20.000 de puncte

Principalul indice al Bursei de Valori București, BET, care include cele mai tranzacționate 20 de companii listate pe Piața Reglementată, s-a apreciat vineri cu 0,59%, atingând o nouă valoare record de 19.908,18 puncte. În această săptămână BET a crescut cu 0,71%, în ultima lună cu 7,56%, iar de la &ici

Economic 25-07-2025 19:34

Mihaela Frăsineanu: România nu este afectată de deșertificare; fenomenul care se manifestă este aridizarea accentuată

România nu este afectată de deșertificare, ci fenomenul care se manifestă din ce în ce mai pregnant este aridizarea accentuată, însă vom putea vorbi peste niște ani de deșertificare, dacă nu se vor lua măsuri, a atras atenția, vineri, consilierul de stat Mihaela Frăsineanu, la o conferință pe tema schimbărilor climatice. '

Economic 25-07-2025 19:03

Șerban (MTI): Portul Constanța se poziționează ca principal nod comercial al Mării Negre, cu aproape două miliarde de euro investiți

Portul Constanța se poziționează ca principal nod comercial al Mării Negre, cu investiții de aproape două miliarde de euro, deschizând un drum vital către Asia prin Orientul Mijlociu, a anunțat, vineri, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Ciprian Șerban. ''Astăzi, am fost în Portul Constanța, la invitația director