logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Cătălin Drulă: Organigrama Metrorex pare foarte împănată, cu poziţii foarte bine plătite faţă de piaţă

Imagine din galeria Agerpres

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Cătălin Drulă, susţine că organigrama societăţii Metrorex este aglomerată, "pare foarte împănată cu poziţii foarte bine plătite faţă de piaţă", iar consilierii directorului câştigă mai mult decât consilierii unui ministru.

"Dacă organigrama este aglomerată, mi-e şi aşa un pic jenă de exemplul acesta cu bietele casiere, dar totuşi avem automate lângă fiecare loc de casiere. Apoi, sistemul de metrou are mecanic şi ajutor mecanic, dar asta din motive de siguranţă, pentru că nu avem acel sistem în care dacă i se face rău unui mecanic să oprească automat, ca la trenuri. Dar acolo se poate face acel sistem, să investeşti în el. Şi sunt convins că sunt alte locuri unde e posibil (să disponibilizezi angajaţi, n.r.), când ne uităm la nişte consilieri, la nişte profile de psihologi, traducători şi altele. Organigrama pare foarte împănată, cu poziţii foarte bine plătite faţă de piaţă, şi faţă de piaţa publică şi faţă de cea privată. Doar un exemplu vă spun, consilierii directorului Metrorex câştigă dublu faţă de cât câştigă un consilier de ministru, adică 9.500 de lei în mână", a declarat Cătălin Drulă, la Digi 24.

În ceea ce priveşte neregulile găsite de Corpul de Control la Metrorex referitoare la negocierea dintre conducere şi sindicat privind creşterea salariilor cu 18%, Drulă a precizat că această negociere a fost făcută cu iresponsabilitate, iar soluţiile actuale sunt fie renegocierea contractului de muncă în condiţiile financiare actuale ale companiei, fie disponibilizarea personalului.

"Nu există decât varianta ori de a renegocia acel contract de muncă în condiţii fireşti pentru starea financiară a companiei sau aceeaşi sumă de bani nu poate să ajungă pentru tot personalul actual. Din păcate negocierea aceasta a fost făcută cu iresponsabilitate şi nu o spun eu ci o spune raportul Corpului de Control. Eu sper ca soluţia să nu fie aceea de a da afară oameni de la metrou, dar vă spun că nu era nevoie de negociere unui nou contract colectiv de muncă. Avem o lege de anul trecut, legea 55, care spune că toate contractele colective se prelungesc automat până la expirarea stării de alertă şi încă 90 de zile. Suntem încă în stare de alertă, deci nu era nevoie, legea spune clar că se prelungesc contractele anterioare. A fost o creştere şi o renegociere discreţionară, pentru că au vrut părţile, adică sindicatul şi Consiliului de Administraţie care reprezintă acţionarul. Este această şmecherie, acesta este cuvântul cel mai potrivit, în care se spune că majorarea salarială se face cu încadrarea în buget, dar impactul este doar pe ultimele două luni ale anului fără a te gândi că următorul an, în 2021, va fi un impact pe 12 luni, fără o sursă de finanţare pe anul următor", a explicat ministrul Transporturilor.

El a menţionat că joi a fost demis Consiliul de Administraţie al Metrorex, Corpul de Control sesizând că acesta a delegat negocierea contractului colectiv de muncă unei comisii formată din 15 oameni, din care 10 sunt membri ai sindicatului, ceea ce înseamnă că "a cam negociat sindicatul cu sine". Întrebat dacă va returna cineva aceste sume încasate în plus, Drulă a adăugat că va sesiza toate instituţiile abilitate, respectiv Curtea de Conturi şi DNA.

"Vom publica luni în forma sintetică raportul Corpului de Control. În concluzie sunt o serie de instituţii care trebuie sesizate şi o voi face fără îndoiala. E vorba de Curtea de Conturi, de DNA", a transmis el.

Drulă a menţionat că noul CA este format din profesionişti, oameni cu experienţă bancară, financiară şi în drept, care nu au profil politic.

În ceea ce priveşte situaţia spaţiilor comerciale de la metrou, subînchiriate de societatea sindicatului din Metrorex - Sindomet Servcom SRL -, ministrul Transporturilor a adăugat că raportul Corpului de Control a arătat că această societate nu avea dreptul să facă aceste subînchirieri de spaţii, contractul lor fiind expirat din 2018.

"Nu au dreptul legal, asta spune şi Corpul de control despre aceste spaţii, ocupă fără drept (aceste spaţii n.r.). Foarte mulţi îngreunează accesul la hidranţi sau emană gaze fierbinţi, este activitatea de patiserie care nu are evacuare conform cu legea (...), iar soluţia este desfiinţarea. Nu putem negocia între siguranţă, dacă avem acolo o situaţie în care călătorii trebuie evacuaţi? Ce să facă, să se calce în picioare?", a menţionat şeful MTI.

Întrebat dacă vor dispărea toate chioşcurile sau doar cele care blochează hidranţii, ministrul Transporturilor a răspuns: "Asta ne va spune ISU. Eu nu sunt expert în domeniul acesta, specialiştii ISU ne vor spune care sunt măsurile. Până la urmă răspunsul la toate aceste întrebări este că nu mai putem sta în această spirală a tăcerii, a lăsării lucrurilor cum sunt".AGERPRES/(AS - editor: Mariana Nica, editor online: Andreea Preda)

 

Citeşte şi: 

 

Drulă, despre raportul Corpului de Control la Metrorex: Lista de probleme, deficienţe şi abuzuri descoperită este lungă

 

* Ministrul Transporturilor: Scumpirea cartelei de metrou e o opţiune, tariful nu a mai crescut de 5-6 ani

 

* Drulă, despre Lotul 4 al autostrăzii Piteşti-Sibiu: A fost desemnat câştigătorul, o firmă austriacă, care execută şi Lotul 1

Afisari: 5

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 10-02-2025 21:18

Păun: Mă aștept ca președintele interimar să pună presiune mai mare pe instituțiile statului din sfera securității

România va avea un președinte interimar conform Constituției, cu toată legitimitatea în spatele său, care va putea să pună presiune mai mare pe instituțiile statului din sfera securității, apărării, având în vedere că, până în prezent, nu au fost luate măsuri împotriva manipulărilor care au loc pe rețelele de socializare, consideră C

Economic 10-02-2025 20:04

Hidroelectrica a produs mai puțină puțină energie electrică în 2024, comparativ cu 2023

Grupul Hidroelectrica raportează o producție de energie electrică brută de 14.224 GWh în 2024, în scădere cu 22% față de 2023, din care 13.928 GWh reprezintă producția brută obținută din surse hidro, potrivit unor date preliminare publicate luni pe site-ul Bursei de Valori București. Producția de energie electrică netă reprezintă 13.864 GWh (minus

Economic 10-02-2025 19:53

REPORTAJ: Boicot cu reduceri de un cot

'A fi sau a nu fi' a fost dilema boicotului la români, un demers nou intrat în viețile noastre și copiat de prin vecini, dar care a captat imaginația și energiile colective.   Jandarmi la Unirii, jandarmi la Uni

Economic 10-02-2025 19:36

Piedone anunță amenzi de 620.000 de lei la Termoenergetica

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) a amendat Termoenergetica București cu 620.000 de lei, pentru încălcarea legislației în vigoare în ceea ce privește furnizarea apei calde menajere și a agentului termic de încălzire, după verificarea a 31 de puncte termice și 86 de de unități locative, a anunțat, luni, președintele ANPC, Cri

Economic 10-02-2025 19:12

Imaginea României atârnă de un fir de ață; avem nevoie de lideri care să reafirme angajamentele statului în privința reformelor (consultant)

România are nevoie de lideri responsabili care să explice în spațiul public care sunt motivele demisiei președintelui Klaus Iohannis, care este parcursul schimbărilor de la vârfului statului și să reafirme angajamen

Economic 10-02-2025 18:20

Antreprenori din cinci țări au depus nouă oferte pentru construcția primului lot al autostrăzii Timișoara-Moravița

Antreprenori din România, Bulgaria, Italia, Turcia și Ucraina au depus nouă oferte pentru construcția primului lot al autostrăzii Timișoara - Moravița, respectiv Remetea Mare - Jebel, cu o lungime de 35,67 kilometri, a anunțat, luni, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, pe pagina sa de Facebook.  

Economic 10-02-2025 18:18

Barbu: Cât voi fi ministru, banii care vor fi investiți în agricultura din România nu vor mai fi investiți haotic

Ministerul Agriculturii va avea în continuare o politică bazată numai pe investiții, iar banii care vor ajunge în agricultura din România nu vor mai fi investiți haotic, ci acolo unde există deficit în balanța comercială, a afirmat, luni, ministrul de resort, Florin Barbu, la un eveniment de specialitate. El a anunțat proiectele pe care

Economic 10-02-2025 18:05

Șefa Reprezentanței CE în România: Microelectronica este de o importanță crucială pentru viitorul nostru european

România își concentrează atenția în microelectronică, un domeniul strategic esențial atât pentru dezvoltarea tehnologică și economică a Europei, cât și pentru creșterea competitivității economiei europene în contextul geoeconomic actual, susține șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, Ramona Chiriac. Ac

Economic 10-02-2025 17:45

Suciu (BNR): Suntem foarte atenți la evoluțiile care au loc în piață pentru a preîntâmpina orice evoluție negativă

Banca Națională a României este atentă la evoluțiile care au loc în piață pentru a preîntâmpina orice evoluție negativă, a declarat, luni, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României, Dan Suciu. Afirmația reprezentantului BNR vine în urma

Economic 10-02-2025 16:30

Barbu: Nu mai doresc ca în România fermierii să achiziționeze un purcel cu 125 de euro

Anul acesta vom finaliza diferența de ferme de reproducție, întrucât nu mai doresc ca, în România, fermierii să achiziționeze un purcel cu 125 de euro, ci vreau să producem acești purcei cu costuri între 50 și 60 de euro, a declarat, luni, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, într-o conferință de specialitate.

Economic 10-02-2025 15:42

Apele Române: Coeficientul de umplere în lacurile de acumulare a scăzut la 61,52%

Rezervele de apă din România se mențin în continuare scăzute, coeficientul de umplere în lacurile de acumulare fiind de 61,52%, cel mai scăzut din ultimii opt ani, a transmis Administrația Națională 'Apele Române' (ANAR), într-o

Economic 10-02-2025 14:45

Reportul la Loto 6/49 la categoria I este de peste trei milioane de euro

Reportul la Loto 6/49 la categoria I este de peste 16 milioane de lei (peste 3,22 milioane de euro), iar reportul cumulat la Noroc depășește 12,28 milioane de lei (peste 2,46 milioane de euro), informează, luni, Loteria Română. De asemenea, la Joker, la categoria I, se înregistrează un report în valoare de peste 10,70 milioane de lei (peste 2

Economic 10-02-2025 14:00

Gustă (AAF): Ne apropiem de borna de un milion de investitori în industrie

Numărul investitorilor în fondurile de investiții se apropie de un milion, iar estimările arată că această cifră ar putea fi atinsă la Paște, a declarat, luni, într-o dezbatere de specialitate, președintele Asociație Administratorilor de Fonduri (AAF), Horia Gustă. 'Ne apropiem de borna de un milion de investitori în industrie. Există o e

Economic 10-02-2025 13:59

Bogdan Ivan: Prin mințile sclipitoare din IT, transformăm țara într-un hub regional de tehnologii emergente

Prin mințile sclipitoare ale românilor din industria IT, transformăm țara noastră într-un hub regional de tehnologii emergente, a declarat ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan, la o reuniune internațională. Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatu

Economic 10-02-2025 13:44

Barbu: În momentul de față, este o problemă de a integra producătorii români în magazinele de retail din România

Integrarea producătorilor români în magazinele de retail din România este o problemă în momentul de față, fiindcă aici este vorba despre cantități, iar Ministerul Agriculturii a încurajat mereu realizarea de cooperative, a declarat, luni, ministrul Agriculturii, Florin Barbu. 'În momentul de față, este o