BCR propune 10 sfaturi financiare de Sărbători, inspirate din tradițiile românești

Banca Comercială Română (BCR), prin programul Școala de Bani, propune un set de 10 sfaturi de educație financiară inspirate din tradițiile românești, care poate aduce în prim-plan esența Sărbătorilor de Paște: bucuria împărtășită, obiceiurile simple și alegerile cumpătate.
Potrivit unui comunicat al băncii, remis AGERPRES, masa de Paște trebuie planificată 'ca pe o zi de târg în sat, cu listă și buget'.
'Așa cum bunicii mergeau la târg cu banii numărați în buzunar, și tu poți evita risipa făcând un plan de cumpărături și respectându-l. Aplică regula 50/ 30/ 20: 50% pentru lucrurile esențiale (masa, ouăle, cozonacul), 30% pentru mici plăceri, 20% pentru a pune deoparte chiar și în perioada Sărbătorilor', susțin reprezentanții băncii.
Totodată, pentru economii la bugetul familiei, recomandarea este să se gătească în casă, cu ce există deja, nu cu ce e 'în ofertă'.
'Tradițional, cozonacul, pasca sau drobul erau făcute din ce avea gospodarul în curte și cămară. Fă inventarul înainte să mergi la cumpărături și exersează shopping-ul inteligent: lista e sfântă, tentațiile trecătoare', precizează banca.
Totodată, cheltuielile spontane cu provocările de familie trebuie înlocuite.
'Transformă o zi de cumpărături în provocarea 'cheltuim maximum 100 de lei pe tot ce ne bucură.' Aici poți introduce și regula celor 24h - dacă ți se pare că nu ți-ar lipsi acel produs după o zi, poate nu e chiar necesar', se mai arată în comunicat.
De asemenea, reprezentanții BCR recomandă românilor 'decorațiuni handmade împreună cu familia'.
'Folosește ce ai prin casă: borcane, panglici, frunze, lână. Înveți copilul valoarea reutilizării și eviți cheltuielile inutile. E o lecție despre creativitate și despre cum nu trebuie să cumperi totul ca să creezi magie', menționează sursa citată.
O altă modalitate de a face economii este aceea de a schimba darurile scumpe cu gesturi simbolice.
'În loc de cadouri de vitrină, oferă timp, o poveste scrisă de mână sau o fotografie de familie. Tradiția spune că darul din inimă aduce noroc - și lasă loc pentru regula 'întâi tu': plătește-te pe tine prima dată, apoi dăruiește', se mai arată în comunicat.
Un alt sfat financiar aflat pe listă este acela de a-i implica pe cei mici în pregătirea bugetului.
'Oferă-le copiilor o mică sumă și lasă-i să decidă ce ar cumpăra pentru Paște. Învață-i, astfel, să aleagă și să prioritizeze. E un prim pas în educația lor financiară - și în deprinderea obiceiului de a lua decizii informate', susțin reprezentanții băncii.
'Refolosește ce poți - exact cum făceau părinții noștri', un alt sfat financiar pentru a face economii la bugetul familiei.
'Fața de masă, coșulețele de anul trecut, ouăle din lemn. În loc să cumperi în fiecare an ceva nou, reinventează ce ai. Așa eviți și Factorul Iepurașului de Paște: acele mici cumpărături 'drăguțe', care par ieftine, dar adunate îți pot da bugetul peste cap. Pune zilnic deoparte cât ai fi dat pe un iepuraș decorativ - și ai un mini-fond pentru vară', susțin reprezentanții băncii.
Un alt îndemn este acela de a se stabili un buget pentru cadouri, care să fie comunicat deschis.
'În multe familii de altădată se știa clar: 'asta avem, cu asta ne descurcăm.' Transparența financiară e parte din educația în familie. Și e un bun moment să explici de ce nu e sănătos să cumperi mai mult decât îți permite bugetul stabilit', menționează sursa citată.
Un alt sfat este acela de a investi în timp petrecut împreună, în a sta la masă, a merge la biserică sau a ieși la plimbare.
Conform sursei citate, adevărata valoare e în relații, nu în obiecte - și, exact ca în investiții, timpul e resursa care aduce cele mai mari câștiguri.
'Paștele este un moment ideal pentru reflecție personală: să consumăm conștient, să alegem cu grijă și să ne reconectăm cu valorile esențiale - printre care și grijă față de banii noștri și față de cei dragi. Fiecare sfat pe care l-am propus poate fi luat și ca o mică lecție de viață, pe care e bine s-o ducem mai departe și în rândul familiei și prietenilor noștri, dar și în comunitățile în care fiecare va ajunge în aceste zile', a declarat Nicoleta Deliu-Pașol, Head of Communication & CSR, BCR, citată în comunicat.
Astfel de sfaturi financiare - simple, practice și adaptate vieții de zi cu zi - pot fi învățate și aprofundate pe platforma Școala de Bani, dezvoltată de BCR, care oferă cursuri gratuite de educație financiară pentru toate vârstele și etapele vieții - de la copii și adolescenți, la părinți, cupluri sau viitori antreprenori, susțin reprezentanții băncii.
De la începutul acestui an, peste 20.000 de români au participat la activitățile programului Școala de Bani - dintre care aproximativ 2.000 sunt adulți - în cadrul a 168 de ateliere și conferințe organizate în 121 de orașe, cu sprijinul a peste 150 de angajați BCR.
Banca Comercială Română (BCR), membră a Erste Group, este unul dintre cele mai importante grupuri financiare din România, incluzând operațiunile de bancă universală (retail, corporate & investment banking, trezorerie și piețe de capital), precum și societățile de profil de pe piața leasingului, pensiilor private și a băncilor de locuințe.
BCR oferă o gamă completă de produse și servicii financiare, printr-o rețea de 20 centre de afaceri și 18 birouri mobile dedicate companiilor și 299 de unități retail situate în majoritatea orașelor din țară cu peste 10.000 de locuitori, dintre care 54% sunt unități unde operațiunile cu numerar se efectuează doar la echipamente (cashless). AGERPRES/(AS - redactor: Nicoleta Bănciulea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Tanczos: Avem nevoie în cel mai scurt timp de un guvern responsabil și reforme pentru restabilirea echilibrului macroeconomic
Riscul politic generat de rezultatul alegerilor poate afecta indicatorii economici și este nevoie în cel mai scurt timp posibil de formarea unui guvern responsabil și reforme imediate pentru a restabili echilibrul macroeconomic, consideră ministrul Finanțelor, Tanczos Barna. 'Vedem semne de ameliorare a condițiilor de piață: cursul l
ANPDCA: 8.074 de copii aveau, la finele lunii decembrie 2024, ambii părinți plecați la muncă în străinătate
Numărul total al copiilor din România care aveau ambii părinți plecați la muncă în străinătate era, la sfârșitul lunii decembrie 2024, de 8.074, cu 821 mai puțini comparativ cu situația de la finele lunii septembrie 2024, conform datelor centralizate de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA).
RetuRO avertizează asupra unor tentative de fraudare a sistemului de către un număr restrâns de comercianți
RetuRO SGR, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare (SGR), a intensificat recent măsurile de monitorizare și control, în urma identificării unor tentative de fraudare a sistemului de către un număr restrâns de comercianți. 'Este vorba despre 11 comercianți contractați, pentru care există suspiciuni rezonabile de compor
Unitatea 2 CNE Cernavodă va intra în programul de oprire planificată din 11 mai
Unitatea 2 CNE Cernavodă va intra în programul de oprire planificată începând cu data de 11 mai iar desincronizarea de la Sistemul Energetic Național va avea loc la ora 11:00, a anunțat vineri SN Nuclearelectrica. 'Opririle planificate reprezintă proiecte complexe, inițiate cu 24 de luni anterior datei planificate, av&aci
Prezidențiale2025/IMM România le-a solicitat celor doi candidați la funcția de președinte prezentarea viziunii lor economice
IMM România a solicitat prezentarea viziunii economice din partea celor doi candidați la funcția de președinte, care este importantă pentru antreprenori și are la bază dezvoltarea dialogului cu decidenții politici în scopul consolidării mediului de afaceri, conform unui comunicat al confederației patronale, remis, vineri, AGERPRES.
Societatea Națională a Sării a sistat de luni activitatea de producție și de vizitare la Salina Praid
Societatea Națională a Sării S.A - Salrom a sistat, de luni, activitatea de producție și cea de vizitare la Salina Praid, județul Harghita, unde s-au produs infiltrații în urma ploilor din ultima perioadă. 'Începând cu data de 05.05.2025, la Sucursala Salina Praid s-a sistat activitatea de producție și cea de vizitar
ANCOM: Conținutul generat cu IA, neetichetat clar, se raportează platformelor online unde a fost publicat
Platformele online și motoarele de căutare online ale căror servicii ar putea fi utilizate pentru a crea sau disemina conținut generat de Inteligența Artificială (IA) ar trebui să le ofere utilizatorilor interfețe și instrumente standard, ușor de utilizat, care să le permită să adauge etichete la conținutul generat de această tehnologie, se arată într-un comuni
DNSC a participat la exercițiul NATO de apărare cibenetică Locked Shields 2025
Specialiști din cadrul Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC) au participat, în perioada 5-9 aprilie 2025, la Locked Shields 2025, cel mai complex exercițiu de securitate și apărare cibernetică organizat sub egida NATO și găzduit în premieră la Biblioteca Centrală a Universității Politehnica din București, informează instituția înt
CFA România: Economia românească ar avea extrem de mult de suferit în cazul îndepărtării României de Uniunea Europeană
Economia românească ar avea extrem de mult de suferit în cazul îndepărtării României de Uniunea Europeană, iar fără accesul la fondurile europene, aceasta nu ar mai putea furniza nici pe departe nivelul actual de bunăstare, susțin economiștii Asociației CFA România, într-un material de opinie. 'O lectură
Ivan: Peste 800 de angajați de la șantierul naval din Mangalia vor primi salariile în două tranșe
Peste 800 de angajați activi de la șantierul naval din Mangalia vor primi salariile în două tranșe și am identificat 13 proiecte suplimentare de reparații navale, care vor începe de îndată, pentru a susține redresarea financiară a companiei, a declarat, vineri, pe Facebook, ministrul interimar al Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turis
AFM a validat 121 de dealeri pentru participarea în Programul 'Rabla pentru tractoare'
Lista cu 121 de dealeri validați pentru a participa în cadrul programului 'Rabla pentru tractoare' a fost publicată, vineri, pe site-ul Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). 'Deși în urma etapelor de evaluare și de soluționare a contestațiilor au fost validați mai mulți dealeri, doar 121 au semnat contractele și su
Autoritatea de concurență analizează tranzacția prin care Metlife vrea să preia administratorul de investiții PineBridge
Tranzacția prin care Metlife, Inc. intenționează să preia PineBridge Investments Americas Holdings Limited și, indirect, Digital Cable Systems S.A. și Akta Telecom S.A., este analizată de Consiliul Concurenței, se arată într-un comunicat de presă al instituției, transmis vineri AGERPRES. Conform prevederilor Legii concurenței nr. 21/1996
Ministrul Energiei a semnat un proiect de energie regenerabilă pentru administrația publică din Constanța
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a semnat contractul de finanțare pentru unul dintre cele mai ambițioase proiecte de producere a energiei din surse regenerabile dedicate autoconsumului în sectorul public, realizat cu sprijinul Fondului pentru Modernizare, prin Programul-cheie 1 - Surse regenerabile de energie și stocarea energiei - Sprijinirea investițiil
Moneda națională se apreciază după trei zile de cotații record; cursul coboară la 5,1165 lei/euro
Moneda națională s-a apreciat vineri, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 5,1165 lei, în scădere cu 0,57 bani (-0,11%) față de cotația precedentă, de 5,1222 lei. Pe de altă parte, leul a pierdut teren în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,5490 lei, în creșter
Boloș: Europa e realitatea care ne pune țara în mișcare: drumuri, școli, spitale, locuri de muncă
Într-un moment în care curentele izolaționiste încearcă să pună ziduri în jurul valorilor noastre, e bine să nu uităm unde am fi fost fără apartenența la UE, fără cele peste 100 de miliarde de euro care au intrat în România, a scris vineri ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, într-o postare pe Facebo