logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Ministrul Energiei: Consumatorii casnici de electricitate să încheie contracte pe piaţa liberă, unde preţurile sunt mai mici

Imagine din galeria Agerpres

Consumatorii casnici de electricitate ar trebui să încheie noi contracte pe piaţa liberă, unde găsesc preţuri mai mici decât ar plăti dacă rămân cu vechile contracte, de la 1 ianuarie, a declarat, luni, pentru AGERPRES, Virgil Popescu, ministrul Energiei.

Aceasta în contextul în care, de la 1 ianuarie 2021, piaţa de electricitate se va liberaliza complet, iar consumatorii care rămân cu vechile contracte vor plăti facturi mai mari cu valori cuprinse între 13% şi 26%.

Întrebat ce le recomandă consumatorilor să facă în aceste condiţii, ministrul a răspuns: "Există piaţa concurenţială (liberă - n.r.), care este mai ieftină decât piaţa universală (vechea piaţă reglementată - n.r.) şi există Hidroelectrica, care are un preţ mai mic de la 1 ianuarie. Oamenii ar trebui să se uite pe site-ul ANRE, la comparatorul de preţuri, şi să-şi aleagă oferta cea mai bună. Eu am spus acum vreo două săptămâni, în momentul în care Hidroelectrica a anunţat o ieftinire cu 4% a preţului la energie electrică de la 1 ianuarie, că oricine nu este mulţumit de furnizorul actual îşi poate alege un furnizor din piaţa concurenţială, respectiv poate să se mute la Hidroelectrica, care până acum oferă cel mai mic preţ şi de la 1 ianuarie mai mic decât preţul de anul acesta şi mai mic decât preţul reglementat care este până la 31 decembrie".

În opinia sa, furnizorii în acest moment speculează conservatorismul clienţilor casnici, care nu sunt obişnuiţi să caute şi să compare noi oferte.

"Dacă nu optezi pentru piaţa concurenţială, automat legea nu te lasă să rămâi fără curent electric şi atunci treci în piaţa universală, iar în piaţa universală furnizorii au profitat de acest aspect şi preţul este mai mare faţă de piaţa concurenţială. Evident că orice consumator casnic trebuie să se intereseze şi să-şi caute furnizorul cu preţul cel mai mic", a explicat oficialul ministerial, amintind, din nou, că Hidroelectrica a redus preţul.

El a menţionat că ANRE a obligat furnizorii să notifice toţi clienţii pe care îi au în portofoliu, în cursul lunii decembrie, că pot opta în cursul anului 2020 pentru un furnizor de piaţa concurenţială sau dacă nu, rămân în piaţa universală cu preţul care este mai mare.

"Furnizorii mai au obligaţia să facă inclusiv în cursul lunii ianuarie notificare către toţi clienţii, iar, dacă până la 31 ianuarie un client casnic optează pentru piaţa concurenţială, indiferent de ziua din ianuarie în care optează, i se calculează toată factura pe ianuarie la acel preţ din piaţa concurenţială. În plus, oricând în timpul anului, consumatorii se pot muta din piaţa universală în piaţa concurenţială sau îşi pot schimba furnizorul", a continuat ministrul.

Popescu s-a declarat convins că preţurile se vor aşeza în următoarele luni, la fel cum s-a întâmplat şi după liberalizarea pieţei gazelor, care a avut loc la 1 iulie 2020.

"După mine, este un comportament la limita bunei credinţe a furnizorilor, ei încearcă acum să-şi maximizeze profitul, aşa cum au încercat la gaze. Eu tot spuneam că se vor reduce preţurile cu 10%, ei tot spuneau că nu, că nu, că nu, până la urmă le-au redus. La fel, la electricitate sunt convins că în cursul anului 2021 preţurile se vor regla", a subliniat oficialul.

Întrebat dacă el consideră că este în regulă să facă reclamă companiei Hidroelectrica, în condiţiile în care este vorba despre o piaţă liberă, Popescu a afirmat: "Eu nu fac reclamă, eu doar le spun... Eu nu fac nicio reclamă Hidroelectricii, chiar dacă Hidroelectrica este o companie românească, deţinută de statul român, este o companie verde. Eu nu fac absolut nicio reclamă. Doar informez consumatorii casnici, iar acest lucru îl găsesc şi pe site-ul ANRE, îi informez că pot să se mute de la furnizorul actual la furnizorul Hidroelectrica, care a oferit o reducere de 4% începând cu 1 ianuarie a preţului. Deci sunt şi furnizori care nu scumpesc, ci ieftinesc".

Popescu a mai spus că, personal, are un contract încheiat cu Electrica pe piaţa liberă, pentru furnizarea de electricitate şi gaze la pachet, dar, la rândul său, se va uita dacă există oferte mai bune, aşa cum ar trebui să facă orice consumator.

"Evident că o să văd în cursul lunii ianuarie care este preţul pe piaţa concurenţială la Electrica şi, dacă nu-mi convine acest preţ, mă voi muta, evident", a susţinut ministrul.

Totodată, întrebat dacă, în opinia sa, există competiţie pe piaţa de electricitate între furnizori, el a arătat: "Eu cred că va fi competiţie. Monopolul celor trei mari va fi spart, pentru că au intrat pe această piaţă şi furnizori mai mici, şi furnizori mai mari din piaţa gazelor care acum vând şi energia electrică, deci eu cred că va fi o competiţie în piaţa de energie electrică şi în cea de gaze. Ca dovadă, pe piaţa gazelor s-a ajuns la un preţ mult mai mic decât era acum un an, sunt convins că şi în piaţa de energie electrică concurenţa va presa pe preţ şi va scădea preţul".

Reprezentantul Ministerului Energiei a mai spus că nu se pune problema amânării liberalizării pieţei, aşa cum a cerut Asociaţia Energia Inteligentă.

"Dacă amânăm liberalizarea cu şase luni, peste şase luni vom avea exact aceeaşi situaţie. Să amânăm liberalizarea ca să se regleze preţurile? Nu. Avem o asumare la Comisia Europeană şi deja am cerut o derogare de la regulamentul european până la 1 ianuarie 2021 şi România este un stat care îşi respectă obligaţiile. Eu cred că într-o lună, maximum două, preţurile se vor regla şi există o ofertă pe piaţă, mai mică decât a furnizorilor existenţi, deci nu văd motive pentru care ar trebui amânată liberalizarea", a precizat Popescu.

De la 1 ianuarie 2021, piaţa de energie electrică va fi complet liberalizată, iar ANRE nu va mai stabili preţurile pentru consumatorii casnici, acestea fiind calculate de furnizorul tradiţional şi se vor numi preţuri de serviciu universal.

Consumatorii fie rămân cu actualele contracte, la preţuri de serviciu universal, care cresc cu 13-26%, fie încheie alte contracte în piaţa liberă.

Potrivit calculelor Asociaţiei Energia Inteligentă, pe baza datelor din comparatorul de preţuri de pe site-ul ANRE, cel mai mult se va scumpi electricitatea pentru clienţii casnici ai Enel Distribuţie Banat, respectiv cu 26%. Urmează Enel Distribuţie Muntenia (inclusiv Capitala), unde electricitatea se va scumpi cu 23%, Enel Distribuţie Dobrogea, cu scumpiri de 18%, Electrica Transilvania Sud şi CEZ Distribuţie, cu 17% fiecare.

La clienţii Electrica Muntenia Nord, preţul creşte cu 15%, la Electrica Transilvania Nord, cu 14%, iar la E.ON Distribuţie, cu 13%.

În opinia Asociaţiei Energia Inteligentă, vinovată pentru situaţia creată este Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) care nici nu a informat consumatorii că piaţa urmează să fie liberalizată, dar nici nu a pregătit optim procesul din punctul de vedere al legislaţiei secundare. AGERPRES/(Autor: Florentina Cernat, editor: Andreea Marinescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)

 

Citeşte şi:

 

Afisari: 7

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 10-02-2025 13:59

Bogdan Ivan: Prin mințile sclipitoare din IT, transformăm țara într-un hub regional de tehnologii emergente

Prin mințile sclipitoare ale românilor din industria IT, transformăm țara noastră într-un hub regional de tehnologii emergente, a declarat ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan, la o reuniune internațională. Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatu

Economic 10-02-2025 13:44

Barbu: În momentul de față, este o problemă de a integra producătorii români în magazinele de retail din România

Integrarea producătorilor români în magazinele de retail din România este o problemă în momentul de față, fiindcă aici este vorba despre cantități, iar Ministerul Agriculturii a încurajat mereu realizarea de cooperative, a declarat, luni, ministrul Agriculturii, Florin Barbu. 'În momentul de față, este o

Economic 10-02-2025 13:40

ASF: Peste 572.000 de români au accesat, în 2024, aplicația 'Află la ce fond de pensii ești!'

Aproape 459.000 de români au accesat, în anul 2024, aplicația 'Află la ce fond de pensii ești!', disponibilă pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), și au identificat fondul de pensii Pilon II la care sunt participanți, numărul fiind în creștere cu peste 14,5% față de cel consemnat în anul precedent.

Economic 10-02-2025 13:00

Modificarea Directivei privind practicile comerciale neloiale s-ar putea face pe modelul României

Directiva 633 privind practicile comerciale neloiale va fi modificată în maximum două luni la nivelul Comisiei Europene pe modelul României, respectiv același adaos comercial practicat pe toate produsele agroalimentare indiferent de proveniență, interzicerea refacturării în magazinele de retail și limitarea la raft, a declarat, luni, ministrul Agric

Economic 10-02-2025 12:46

O nouă ediție a titlurilor de stat Tezaur începe luni, cu dobânzi neimpozabile de până la 7,95%

Românii pot investi, începând de luni, în titlurile de stat Tezaur, cu maturități de 1, 3 și 5 ani, cu dobânzi anuale de 6,95%, 7,65% și, respectiv, 7,95%, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului de Finanțe. Titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu și sunt în forma dematerializată, precizează

Economic 10-02-2025 12:26

Ocupația de enolog, recunoscută oficial în Clasificarea Ocupațiilor din România

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) a aprobat recunoașterea oficială a ocupației de enolog în Clasificarea Ocupațiilor din România (COR), în urma solicitării înaintate în 2024 de Asociația Degustătorilor Autorizați din România (ADAR). Potrivit unui comunicat transmis luni AGERPRES de către ADAR

Economic 10-02-2025 11:18

Rețele Electrice România a investit 1,2 miliarde lei în 2024 în modernizarea și digitalizarea rețelelor electrice de distribuție

Rețele Electrice România, operatorul de distribuție a energiei electrice parte din grupul PPC în România, a investit în 2024 aproximativ 1,2 miliarde de lei, din care 950 milioane lei din fonduri proprii și diferența din alte surse, în modernizarea și digitalizarea rețelelor electrice de distribuție, a anunțat, luni, compania.

Economic 10-02-2025 11:00

UNSICAR: România, pe locul trei în Europa la deficitul de protecție prin asigurări pentru catastrofe naturale

Catastrofele naturale și fenomenele meteorologice extreme sunt în creștere în întreaga lume, la fel și pierderile cauzate de acestea, iar România este în topul țărilor europene în ceea ce privește deficitul de protecție prin asigurări, arată Uniunea Națională a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări (UNSICAR

Economic 10-02-2025 10:37

Barbu, despre boicot: Dacă vorbim de politică, eu îi rog pe toți să dea jos labele de pe fermierii și procesatorii români

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, le transmite celor care fac politică în momentul da față să dea jos labele de pe fermierii și procesatorii români și îi invită în Comitetul de monitorizare a prețurilor, constituit la ministerul de resort, pentru anumite discuții privind practicile comerciale neloiale. 'Eu am tr

Economic 10-02-2025 10:22

Călătorii gratuite în București pentru cei care răspund corect unui chestionar privind fraudele online

Adulții și tinerii cu vârsta de peste 14 ani care își testează cunoștințele în privința fraudelor online pot câștiga călătorii gratuite cu transportul în comun în București participând marți, 11 februarie, la un concurs organizat între orele 9:00-18:00 în pasajul pietonal subteran de la Piața Universității, cu oca

Economic 10-02-2025 09:52

Spor natural negativ și în decembrie 2024 (INS)

Sporul natural s-a menținut negativ, la minus 9617, în luna decembrie 2024, numărul deceselor înregistrate fiind de 1,8 ori mai mare decât cel al născuților-vii, potrivit datelor publicate luni de Institutul Național de Statistică (INS). Astfel, în decembrie 2024, s-au înregistrat certificatele de naștere pentru 1

Economic 10-02-2025 09:42

INS: Deficitul balanței comerciale în 2024 a crescut cu 15,3%, la aproape 33,4 miliarde euro

Deficitul balanței comerciale (FOB/CIF) în anul 2024 a urcat la 33,393 miliarde de euro anul trecut, mai mare cu 4,4 miliarde de euro (+15,3%) decât cel înregistrat în 2023, arată datele publicate, luni, de Institutul Național de Statistică (INS). În luna decembrie 2024, exporturile FOB au însumat 6,581 mili

Economic 10-02-2025 09:22

Transelectrica începe construcția Liniei Electrice Aeriene (LEA) Constanța Nord - Medgidia Sud

Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA demarează investiția pentru construirea Liniei Electrice Aeriene (LEA) Constanța Nord - Medgidia Sud, care beneficiază de o finanțare nerambursabilă din Fondul pentru Modernizare în valoare de 111,874 milioane de lei, a anunțat luni compania. 'Compania Națională

Economic 09-02-2025 17:10

Poșta Română vrea să achiziționeze servicii de sănătate pentru angajați cu 36 milioane lei

Compania Națională 'Poșta Română' (CNPR) alocă 36 milioane lei, fără TVA, pentru achiziția de servicii de sănătate destinate angajaților companiei, contractul urmând să fie încheiat pe o perioadă de 36 de luni, potrivit unui anunț de participare postat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP). 'Con

Economic 09-02-2025 12:41

Bursa de la București a câștigat 5,76 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână

Bursa de Valori București (BVB) a câștigat 5,76 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 1,62%, în această săptămână, în timp ce valoarea tranzacțiilor cu acțiuni a crescut cu 2,44%, în comparație cu săptămâna anterioară. Potrivit datelor publicate de BVB, consultate de AGERPRES, capitalizarea bursieră a a