Agenţii de turism, gata să reînceapă excursiile în străinătate, odată cu ieşirea din starea de alertă

Agenţii de turism sunt pregătiţi să reînceapă de la 15 iunie sejururile în străinătate, odată cu ieşirea din starea de alertă impusă de pandemia de COVID-19, în acest sens fiind programate deja şi primele curse charter către destinaţii precum Turcia, Grecia, Egipt sau Tunisia.
Până atunci însă încearcă să se adapteze la noile condiţii prin excursii în ţară ţinând cont de măsurile de protecţie, igienă şi distanţare impuse pentru limitarea răspândirii noului coronavirus pe care să le transmită ulterior turiştilor.
A fost şi cazul unui grup de agenţi de turism care au făcut o vizită de o zi la Sibiu, cu autocarul, drumul fiind parcurs de toţi pasagerii cu măşti de protecţie, aşa cum prevăd măsurile actuale în vigoare.
"Mai sunt câteva zile până ieşim din starea de alertă şi nu putem să ieşim în afara graniţelor ţării şi trebuie să ne rezumăm la turismul intern, aşa cum e cazul şi excursiei noastre de astăzi. Aşteptăm data de 15 iunie, avem deja programate de pe 17 să începem şi turismul extern, cu primele curse către Grecia. Interesant este că oamenii au început să facă deja rezervări, inclusiv pentru turism extern şi sunt foarte mulţi dintre ei care aşteaptă să apară toate veştile din partea oficialităţilor pentru a şti exact cum se va desfăşura totul de pe 15 iunie încolo. Dar lumea vrea să călătorească. Odată cu ieşirea din starea de alertă aşteptăm să vedem care sunt noile reguli, măsuri, să vedem dacă va trebui să mai păstrăm purtarea obligatorie a măştii, sau vor fi alte măsuri ce se vor implementa. Eu nu cred că va fi foarte greu să păstrăm purtarea măştii în interiorul autocarului, spre exemplu, chiar dacă este vorba de mai multe ore de călătorie", a declarat Cosmin Vasile, destinantion manager Grecia la Hello Hollidays, organizatorul excursiei la Sibiu.
Unii agenţi au pus deja la punct detaliile pentru primele chartere turistice de la apariţia crizei noului coronavirus şi anunţă că preţurile vor fi aceleaşi de dinainte de pandemie.
"Au început să apară rezervările, cei care s-au panicat la sfârşitul lui martie şi începutul lui aprilie şi au renunţat şi-au dat seama că nu este totuşi chiar aşa de gravă situaţia şi au început să-şi reactiveze rezervările. Sunt şi rezervări noi, e un trend ascendent, numai că toată lumea parcă aşteaptă să se mişte ceva. Eu cred că trebuie să continue turismul şi cu aceste reguli, nu mi se pare un impediment că trebuie să fim mai atenţi la igienă. Toate hotelurile şi-au impus noile norme, a fost ca un fel de reacreditare în condiţii coronavirus. La hotelurie cu all-inclusive s-au luat măsuri astfel încât să se păstreze dintanţa, nu se mai îmbulzesc turiştii să-şi pună singuri mâncare, îşi aleg şi li se aduce la masă. Eu cred că e un avantaj, eşti mai mult băgat în seamă, eşti mai bine tratat. Turiştii întreabă în ce condiţii se va desfăşura sejurul lor şi e normal să ştie dacă au voie să facă diverse activităţi. La locurile de joacă pentru copii sunt reguli mai stricte, dar în rest consider că turiştii sunt mai răsfăţaţi, pentru că sunt trataţi cu mult mai multă atenţie şi implicare din partea personalului, pentru ca turistul să se simtă în siguranţă. Iar în ceea ce priveşte preţurile, acestea au rămas neschimbate faţă de anul trecut. La noi primele curse vor începe pe 22 iunie, cu Antalya, apoi 24 iunie în Egipt şi 26 iunie, Tunisia", a declarat pentru AGERPRES Roxana Bacioiu, director al agenţiei de turism Kuşadasi.
Ea afirmă că oamenii din turism aşteaptă cu nerăbdare decizii în ceea ce priveşte regulile pentru vacanţele în străinătate, unul dintre impedimente pentru atragerea turiştilor fiind acela că la întoarcere oamenii ar putea fi obligaţi să intre în izolare pentru o anumită perioadă.
"În momentul de faţă turismul s-a schimbat, nu mai este nimic din ceea ce a fost şi trebuie să ne adaptăm din mers, astfel încât să ne reinventăm. În momentul de faţă noi depindem de cei care ne conduc, nu sunt încă hotărâţi să ia măsuri astfel încât să noi putem acţiona. Noi, cei care lucrăm în turism, avem idei, dar nimeni nu ţine cont de ele, asta este problema. În primul rând trebuie să deblocăm această situaţie, să ştim când putem să zburăm, în ce condiţii se va putea ieşi din ţară, dacă oamenii trebuie să stea în carantină când se întorc. Clar asta demoralizează omul şi nu mai vrea să plece. Trebuie să se dea nişte reguli clare să putem să acţionăm şi noi. Incertitudinea este problema la momentul acesta pentru că nu ştim când se va putea pleca din ţară, să se circule aşa cum se făcea înainte de apariţia coronavirusului. În varianta optimistă eu cred că până în toamnă turismul îşi va reveni cât de cât, pentru că lumea o să vadă că nu se întâmplă nimic dacă pleacă în vacanţă. Reacţiile în urma unei vacanţe este cea mai bună variantă de publicitate, aşa a fost tot timpul", a mai spus Roxana Bacioiu.
"Cât va dura criza din turism? " este o întrebare care macină întregul sector, iar mulţi oameni din domeniu afirmă că acest lucru nu se va întâmpla mai devreme de un an. În ceea ce priveşte rezervările early-booking, acestea au fost reprogramate în proporţie de peste 90 la sută.
"Va mai dura câteva luni cu siguranţă până ca turismul să-şi revină. Sezonul acesta este un pic compromis pentru că foarte mulţi oameni care trebuiau să plece în lunile mai şi iunie nu au avut posibilitatea să călătorească. Şi atunci, o mare parte dintre rezervări, chiar 90 de la sută din rezervările tour-operatorilor au fost reprogramate pentru alte date. O să fie un pic înghesuială, cu ghilimele de rigoare, pe lunile august şi septembrie spre început. Dar noi bănuim că într-o lună de zile turiştii nu vor mai avea această frică de a călători şi vor veni din ce în ce mai mulţi în agenţii să-şi facă rezervări. Şi în momentul de faţă se fac rezervări, atât intern, cât şi extern, dar nu în ritmul pe care îl aveam noi înainte, comparând luna iunie de anul acesta cu cea de anul trecut. Toţi tour-operatorii din turism cred că toată această criză va dura cel puţin un an-un an şi jumătate, după care vom reveni la turaţie normală", a afirmat pentru AGERPRES Florin Popescu, de la Paralela 45 Experience.
Acesta este optimist că atât turiştii cât şi agenţii de turism şi hotelierii se vor adapta noilor reguli.
"Vor fi câteva reguli cu care turiştii cred că vor trebui să se obişnuiască în timp, cum ar fi purtarea măştii chiar şi după data de 15 iunie, în spaţiile închise. Văzusem că bulgarii, spre exemplu, scoseseră această obligativitate, la noi încă se analizează. Vor fi câteva reguli probabil cu care vom convieţui. Dar lucrurile revin uşor-uşor spre normal", a precizat Popescu.
O nouă normalitate pare să se întrevadă în turism, dar întreaga criză ar putea aduce şi un lucru bun, acela că oamenii ar putea învăţa să convieţuiască cu alte posibile virusuri, este de părere Cristian Anghel de la Map Travel & Events.
"În momentul actual ne limităm până pe 15 iunie la tot ce înseamnă România, respectând măsurile impuse şi încercăm să intrăm într-un normal în ceea ce priveşte turismul intern. Dacă vorbim de spaţii deschise nu este niciun fel de problemă, dar într-un hotel sau alt spaţiu închis s-ar putea să fie mai dificil. Poate recepţia hotelului, spre exemplu nu are destul spaţiu să respecţi distanţa de 1,5 metri între persoane. O adaptare, o nouă normalitate a oamenilor din turism, abia acum o gândim, acum o scriem, să vedem dacă ceea ce a fost înainte se mai aplică, sau trebuie cumva să ne adaptăm la ceea ce urmează de acum încolo. Cred că uşor-uşor ne vom adapta, pe parcurs. Eu sincer nu cred că va mai reveni turismul la ceea ce a fost acum un an. Sau dacă va fi să revină va avea nevoie de cel puţin două sezoane. Sezonul acesta este cumva de probă, iar următorul va fi în funcţie de cum va fi acest sezon. Şi abia apoi ne putem întoarce la ce a fost înainte sau va trebui să ne adaptăm unor alte condiţii. E posibil să fie unele restricţii, spre exemplu, legat de numărul de persoane care să fie într-un loc în care există mai mulţi factori de risc, de la a pune mâna pe orice obiect. Poate că toată nebunia asta va fi un fel de şcoală în care să reuşim să convieţuim cu orice alt virus, pentru că riscul poate exista şi pe viitor. Dar cel puţin doi ani cred că va dura", a spus el.
În ţară, destinaţiile în aer liber sunt cele mai căutate de turişti, aşa cum este cazul şi Muzeului Astra din Sibiu, cel mai mare complex muzeal în aer liber din România.
"Muzeul Astra s-a pregătit încă de la început să-şi întâmpine vizitatorii în deplină siguranţă respectând întru-totul măsurile de siguranţă. Muzeul este suficient de întins să poată primi simultan până la 2.500 de vizitatori. Vreau să vă spun cu mândrie că da, oamenii sunt dispuşi să vină. Dacă noi am simţit în cele două luni dorul vizitatorilor noştri acelaşi lucru se poate spune şi despre ei, pentru că am depăşit 20.000 de vizitatori din data de 15 aprilie până acum. Pentru perioada mai-iunie înseamnă undeva la o treime din normal, pentru că ne lipseşte foarte mult turismul naţional. Relaxările care s-au făcut până acum au permis doar vizitatorilor din Sibiu sau apropiere să vină. Ne lipseşte mult şi turismul extern. O normalitate probabil că va trebui să o redefinim cu toţii pentru că normalitatea se schimbă pe zi ce trece. Faptul că oamenii au venit chiar şi din Constanţa până aici înseamnă că ne apropiem din ce în ce mai mult de acea normalitate", a afirmat Mirela Iancu, director marketing cultural la Muzeul Astra din Sibiu. AGERPRES/(AS-autor: Adrian Ţone, editor: Nicoleta Gheras, editor online: Irina Giurgiui)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Boloș anunță oportunități de finanțare din fonduri europene pentru sănătate publică, servicii sociale și microîntreprinderi
Cele mai importante oportunități de finanțare din fonduri europene acoperă domenii esențiale precum sănătate publică, servicii sociale și susținerea micilor afaceri locale, a anunțat, joi, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. 'Nu lăsăm informația să se piardă: azi vă prezint cele mai importante oportunități de fin
CNS Cartel ALFA: Directiva privind salariul minim adecvat reprezintă un colac de salvare pentru milioane de lucrători
Peste 20 de milioane dintre cei mai slab plătiți lucrători din Uniunea Europeană ar putea beneficia de o creștere salarială dacă directiva privind salariul minim adecvat va fi pe deplin implementată în statele membre, susțin reprezentanții CNS 'Cartel ALFA'. 'Directiva privind salariul minim adecvat este o legislație deosebit
OIV: Producția de vin a României a scăzut cu aproximativ 19,8% în 2024, ajungând la 3,7 milioane hectolitri
Din cauza condițiilor climatice dificile, grindină și secetă în perioade critice, producția de vin a României a scăzut cu aproximativ 19,8% în 2024 comparativ cu 2023, ajungând la 3,7 milioane hectolitri, aceasta fiind una dintre cele mai semnificative scăderi procentuale din Uniunea Europeană, arată cel mai recent raport publicat de Organizaț
ANPC va afectua controale la furnizorii de energie electrică, până la jumătatea lunii iunie
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) va desfășura, timp de trei luni, acțiuni de control la nivel național pentru a verifica modul în care sunt respectate prevederile legale privind protecția consumatorilor în procesul de furnizare a energiei electrice. 'În perioada 17 aprilie - 16 iunie 2025, Auto
Iuliu Stocklosa a fost reales președinte al Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București
Adunarea Generală a membrilor Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB) l-a reales, joi, în funcția de președinte pe Iuliu Stocklosa. Potrivit unui comunicat al CCIB, Iuliu Stocklosa a fondat, în 1990, compania East Electric, membră a CCIB încă de la înființare. East Electric activează în prin
Maramureșul și Bucovina sunt printre cele mai căutate destinații de către români pentru vacanța de Paște (platformă)
Maramureșul și Bucovina au fost printre cele mai căutate destinații de către turiștii români pentru vacanța de Paște, conform unui studiu realizat de o platformă de rezervări. 'Cu peisaje spectaculoase, tradiții și obiceiuri autentice, cele două regiuni din nordul țării continuă să atragă anual sute de turiști. Aproximativ 41% dintre
Ministerul Finanțelor a împrumutat joi aproape 720 de milioane lei de la bănci
Ministerul Finanțelor (MF) a împrumutat, joi, 719,4 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). Suma împrumutată prin emisiunea de certificate de trezorerie cu discont are maturitatea la 11 luni, iar randamentul mediu e
Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025 (studiu)
Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025, relevă un studiu realizat de EY România, care dezvăluie preferințele consumatorilor pentru cheltuielile legate de această perioadă, într-un context marcat de inflație ridicată și instabilitate economică. Potrivit EY România, sondajul evidențiază accentul pus
ANCOM: Platformele online foarte mari au obligația de a atenua riscurile sistemice asupra proceselor electorale
Furnizorii de platforme online și de motoare de căutare online foarte mari au obligația de a evalua și atenua riscurile sistemice identificate, precum diseminarea de conținut ilegal, efectele negative asupra exercitării drepturilor fundamentale și asupra discursului civic sau proceselor electorale, se arată într-un comunicat de presă al Autorității Naționale pentru Adm
ANPC: Cozonaci cu până la 21 de E-uri în marile lanțuri de magazine, compoziție înșelătoare și probleme la declarația nutrițională
Inspectorii pentru protecția consumatorilor au analizat cozonacii puși în vânzare în marile lanțuri de retail din România și atrag atenția asupra aditivării excesive, în condițiile în care au fost identificate până la 21 de E-uri, compoziției înșelătoare cu ingrediente ambigue și problemelor la declarația nutrițională.
Apele Române: Barajul Valea de Pești funcționează în parametri normali
Barajul Valea de Pești funcționează în parametri normali și nu există niciun pericol pentru populație sau infrastructură, a anunțat, joi, Administrația Națională 'Apele Române'. Potrivit instituției, toate măsurile necesare pentru menținerea siguranței în exploatare au fost deja implementate, iar structura barajului nu este afectată.
BCR propune 10 sfaturi financiare de Sărbători, inspirate din tradițiile românești
Banca Comercială Română (BCR), prin programul Școala de Bani, propune un set de 10 sfaturi de educație financiară inspirate din tradițiile românești, care poate aduce în prim-plan esența Sărbătorilor de Paște: bucuria împărtășită, obiceiurile simple și alegerile cumpătate. Potrivit unui comunicat al băncii, remis AGERPRES, masa de Paște
ANAF: Prejudiciu de 2,5 milioane de lei, identificat la două societăți de transport alternativ de persoane din București
Inspectorii antifraudă au descoperit două societăți din București care desfășoară activitate de transport alternativ de persoane prin intermediul platformelor digitale și care au creat un prejudiciu la bugetul de stat de peste 2,5 milioane de lei, a anunțat, joi, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). 'Una dintre societăți a utilizat forța de mu
Patiserii vor 'coace' mai puțini cozonaci în perioada Sărbătorilor Pascale; 30% din producție pleacă la export
Patiserii estimează că vor 'coace' mai puțini cozonaci în perioada Sărbătorilor Pascale din cauza costurilor mai mari înregistrate după eliminarea facilităților fiscale în industria alimentară, dar și a adaosurilor comerciale ridicate practicate de unii comercianți. 'Anul acesta credem că facem mai puțini cozonaci deoarece costuri
FPIOR transmite un ghid de informare privind acordarea voucherelor de vacanță pe card
Federația Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR) a transmis miercuri un ghid de informare referitor la acordarea voucherelor de vacanță pe card, după adoptarea de către Guvern a mecanismului de decontare a voucherelor de vacanță. Astfel, un angajat poate primi voucherele de vacanță pe card dacă semnează o declarație