Cîţu: Deficitul bugetar pentru 2019 va depăşi 4% din PIB dacă nu facem nimic în următoarea lună şi jumătate
Deficitul bugetar la 10 luni este 2,84% din Produsul Intern brut, nivel care depăşeşte estimarea pentru întregul an, iar dacă nu facem nimic în următoarea lună şi jumătate deficitul bugetar va depăşi 4%, a declarat joi ministrul Finanţelor, Florin Cîţu.
"Deficitul la 9 luni trebuia să fie 2,28%, execuţia la 9 luni este 2,60%. Azi, vă prezint execuţia la 10 luni, exact cum mi-a predat-o domnul Teodorovici (fostul ministru al Finanţelor, n.r.), 2,84%. Este exact ceea ce am preluat eu, la 2,84%, mai mult decât trebuia să fie la sfârşitul anului(...) Deficitul astăzi, aşa cum arată situaţia, dacă nu facem nimic, deficitul bugetar este în jur de 4%, mai precis peste 4%", a spus Cîţu.
Potrivit datelor prezentate de ministrul Finanţelor, după primele nouă luni există o diferenţă la venituri de 21 miliarde lei, jumătate bani în economie necolectaţi şi cealaltă jumătate din fonduri europene, în timp ce, pe partea de cheltuieli, banii pentru investiţii şi pentru proiecte cu finanţare din fonduri europene nu sunt cheltuiţi.
"Veniturile estimate pentru primele 9 luni trebuiau să fie 249 miliarde lei, sunt 228 miliarde lei, 21 miliarde lei gaură, diferenţă, deficit. De unde vine diferenţa? Jumătate, 11 miliarde sunt bani în economie necolectaţi, asta este ceva ce trebuie să discut cu ANAF. Cealaltă jumătate vine din fonduri europene. Niciodată nu a fost intenţia celor de la PSD să ia acei bani. Aşa se împart cei 21 miliarde lei, sunt 11 miliarde lei necolectaţi din economia românească, restul din exterior.(...) La cheltuieli, banii pentru investiţii şi pentru proiecte cu finanţare din fonduri europene nu sunt cheltuiţi. Pare bizar că nu vrei să cheltuieşti bani pentru investiţii finanţate cu fonduri europene, dar banii sunt luaţi de acolo şi duşi către cheltuieli de personal, asistenţă socială, bunuri şi servicii, altă metodă prin care se transferau bani către baronii locali. Nu a existat niciodată un interes la PSD de a investi bani în buget ci de a-i pune în buget la începutul anului şi apoi să-i transfere către baronii locali şi programele electorale ale PSD", a explicat Cîţu.
El a subliniat că a discutat cu reprezentanţii Comisiei Europene, cu partenerii internaţionali despre datele reale, şi a menţionat că o mare parte din deficit a fost realizat în "ultimele zile după ce a căzut Guvernul PSD".
"Cam aşa arată situaţia şi aici a fost şi discuţia cu cei de la Comisie şi cu partenerii internaţionali, pentru că nimeni nu se aştepta să fie aşa de rea situaţia, dar în momentul în care prezinţi datele reale, asta este situaţia. Dacă nu facem nimic, mai avem o lună şi jumătate până la finalul anului, dacă nu facem nimic, deficitul la sfârşitul anului va ajunge peste 4%. Avem câteva soluţii. Sunt 11 miliarde lei din economia naţională care n-au fost colectaţi, acolo poate putem să facem ceva, mai avem câteva soluţii la care ne uităm. Dar asta este situaţia azi, când vorbim, rectificarea bugetară va veni, dacă nu apare ceva în următoarele două zile, cu un deficit mai mare de 4% pentru acest an. Deci pornim de la un deficit aprobat în Parlament de 2,7% şi ajungem la un deficit de 4%. Este clar şi dovezi sunt foarte multe, cel puţin o mare parte din acest deficit s-a întâmplat în ultimele zile după ce a căzut Guvernul PSD, o mare parte dintre cheltuieli au fost făcute atunci, o mare dintre contracte, facturi, au fost plătite în ultima perioadă", a mai afirmat şeful de la Finanţe.
Acesta a semnalat că, după primele 10 luni din 2019 deficitul la bugetul de pensii este de 2,9 miliarde lei, deşi trebuia să fie înregistrat un surplus de 2,9 miliarde lei, conform programului.
"Am tot discutat despre bugetul de pensii şi în Parlament a fost o întreagă dezbatere despre surplusul care trebuia să fie în acest an la bugetul de pensii. La 10 luni, după ce am preluat acest minister, deficitul este deja de 2,9 miliarde lei. Este o diferenţă de 6 miliarde între cele două şi suntem doar la 10 luni. Lucrurile pentru sfârşitul anului arată mult mai rău dacă nu facem ceva", a explicat Cîţu.
Ministrul Finanţelor a mai precizat că, după preluarea mandatului, a descoperit un deficit de 2 miliarde de lei la bugetul de asigurări sociale de stat, după 10 luni, provenit din neplata contribuţiilor.
"Pe partea fiscală derogările au fost o problemă, apoi aşa-numita revoluţie fiscală prin transferul contribuţiilor. Multe dintre salarii au scăzut, au fost zeci de mii de exemple. Avem jumătate dintre companiile din sectorul privat care nu au transferat contribuţiile pentru că Ordonanţa este încă în Parlament şi nu se ştie ce se va întâmpla. Acesta este un efect. Am descoperit un alt efect pervers al acestei revoluţii, avem o gaură de 2 miliarde de lei la Bugetul de asigurări sociale de stat prin neplata contribuţiilor. Asta la 10 luni doar. Nu am auzit-o niciodată pe Olguţa Vasilescu (fostul ministru al Muncii, n.r.), care astăzi este foarte guralivă şi vine şi ne dă lecţii, deci Olguţa guraliva nu a zis nimic de aceste 2 miliarde şi nu a zis nimic de ce nu le-a colectat", a subliniat Cîţu.
El a vorbit, de asemenea, şi despre cele 4 miliarde lei reprezentând TVA de returnat, arătând că, în primele două zile după ce a venit în Finanţe, s-a returnat un miliard de lei din această sumă.
"Peste 4 miliarde TVA de returnat. În pri mele două zile am returnat un miliard. Avem planul să returnăm tot până la sfârşitul anului", a mai spus ministrul Finanţelor.
Florin Cîţu a mai menţionat că rectificarea bugetară este primul obiectiv al mandatului său, urmată de bugetul pentru 2020, la care se lucrează în paralel.
"Situaţia pe care am preluat-o nu este una fericită, dar, aşa cum am spus şi în Parlament la audieri, de fiecare dată vom încerca să găsim soluţii, pentru că, dacă nu găsim soluţii azi, lucrurile vor degenera în viitor. Rectificarea bugetară este primul obiectiv în acest mandat, urmează bugetul pentru 2020, lucrăm în paralel şi cu bugetul pe 2020, care să vină cu un deficit bugetar mai aproape de ţintele pe care ni le asumăm cu partenerii internaţionali", a punctat şeful de la Finanţe.AGERPRES/(AS-autor: Andreea Marinescu, editor: Nicoleta Gherasi, imagine: Marian Vlăduț, redactor video: Marilena Gheorghiță, montaj: Traian Arsenescu, editori online: Simona Aruştei, Adrian Dădârlat)
Citiţi şi:
Cîţu: România a fost condusă după două bugete în ultimii trei ani, după metoda Al Capone
Bugetul pentru anul viitor va fi constituit pe proiecte majore, afirmă ministrul Finanţelor
Ministerul Finanţelor va fi reorganizat şi va avea un economist şef
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Burduja: Există fonduri pentru finanțarea proiectelor de modernizare a sistemului de termoficare; Primăria Capitalei trebuie să își facă treaba
Contractele de finanțare cu ELCEN au fost semnate în decembrie 2024, însă compania nu poate înainta cu aceste proiecte dacă Primăria Municipiului București nu își plătește datoria curentă de peste 1 miliard de lei către ELCEN, susține ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Într-un comunicat remis, vineri, AGERPRES
APIA: Înmatriculările de autoturisme electrificate au crescut cu 25,1%, în 2024
Înmatriculările de autoturisme noi au crescut cu 19,4%, în luna decembrie 2024 față de intervalul similar din 2023, în timp ce pe segmentul mașinilor 'verzi' s-a consemnat un salt de 25,1%, pe întreg anul trecut, arată datele Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări (DGPCI), prelucrate de Asociația Producătorilor și Impor
Burduja: Sunt încrezător că anul acesta vom marca o premieră și vom inaugura hidrocentrala Răstolița
Finalizarea hidrocentralelor începute înainte de 1989 reprezintă una dintre prioritățile Ministerului Energiei și sunt încrezător că anul acesta vom marca o premieră și vom inaugura hidrocentrala Răstolița, prima terminată după mai bine de 34 de ani, a declarat ministrul de resort, Sebastian Burduja. 'Una dintre priorităț
Biletele de avion sunt mai ieftine, în medie, cu până la 60% în ianuarie (analiză)
Ianuarie rămâne luna celor mai mici prețuri la biletele de avion, în medie cu până la 60% sub nivelul obișnuit către destinații precum Milano, Paris, Londra, Leeds, Malaga, Pescara, Viena, Londra sau Bari, arată o analiză publicată de o platformă de rezervări online. 'După îndelungi analize ale sistemelor de rezerva
APIA: Comisia Europeană a rambursat oficial României suma de 1,12 miliarde euro
Comisia Europeană a rambursat oficial României suma de 1,12 miliarde euro, respectiv rambursări provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), a anunțat, vineri, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). 'În conformitate cu declarația de cheltuieli FEGA, transmisă de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultu
Deficitul comercial a crescut cu 17,7%, la 30,054 miliarde de euro, în primele 11 luni din 2024
Deficitul balanței comerciale (FOB/CIF) în perioada 1 ianuarie - 30 noiembrie 2024 a fost de 30,054 miliarde de euro, mai mare cu 4,518 miliarde de euro (+17,7%) decât cel înregistrat în perioada similară a anului trecut, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, publicate vineri. Conform INS, în primele nouă luni ale
Noile date publicate de INS arată o stagnare a PIB în T3 față de T2 2024
Produsul intern brut a stagnat în cel de-al treilea trimestru al anului trecut, comparativ cu trimestrul anterior, arată noile date provizorii (2) publicate vineri de Institutul Național de Statistică. În comunicările precedente, INS a arătat, inițial, o stagnare a PIB în T3 față de T2 (date ajustate sezonier publicate în 14 noiembrie)
Holcim România va contesta în instanță decizia Consiliului Concurenței
Holcim România consideră decizia Consiliul Concurenței de a sancționa producătorii de ciment ca fiind 'lipsită de fundament' și anunță că va contesta în instanță sancțiunea prin care compania a fost amendată cu suma de 18,2 milioane de euro. 'Ca urmare a finalizării investigației privind piața cimentului, astăzi, Consil
Ministrul Energiei: Ne-am propus prelungirea termenelor de exploatare a centralelor pe cărbune
România va solicita Comisiei Europene (CE) prelungirea cu 2-3 ani a termenelor de exploatare a centralelor pe cărbune, pentru că nu are cu ce să înlocuiască în prezent aceste grupuri pe cărbune, a declarat, joi, într-o conferință de presă, ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Ne-am propus prelungirea termenelor d
Burduja: Până la 1 februarie vom lua o decizie finală referitoare la schema de compensare-plafonare
Unul dintre scenariile de lucru aflate pe masă este păstrarea schemei de compensare-plafonare și după 1 aprilie 2025, iar o decizie finală va fi luată până pe 1 februarie, a declarat, joi, într-o conferință de presă, ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Considerăm că avem argumente pentru ca la proiectul de buget să fim cel
Hossu (Cartel Alfa): Trebuie să ne asigurăm că România menține o participare robustă în sectoare precum energie, apărare și infrastructură
CNS 'Cartel Alfa' își exprimă îngrijorarea cu privire la potențialele riscuri pe care tendințele actuale de privatizare le pot provoca în România, solicitând menținerea participării statului în industriile de importanță strategică, potrivit unui comunicat remis joi AGERPRES. 'În contextul p
Comisarul european pentru Industrie, la București: Vom continua să susținem investițiile în sectorul bateriilor
Vom continua să susținem, la nivel european și la nivelul Comisiei Europene, sectorul bateriilor, mai ales investițiile în acest domeniu, a declarat joi Stephane Sejourne, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, responsabil pentru prosperitate și strategia industrială, care efectuează o vizită oficială la București. Împreună
Investitorii, cu ochii ațintiți pe schimbările de politici pe care Donald Trump le va impune (analiză)
Investitorii urmăresc cu nerăbdare deciziile legate de tarifele vamale pe care Donald Trump le-ar putea lua odată ce va ajunge în Biroul Oval de la Casa Albă, iar acest lucru se vede pe piețele financiare, unde indicele S&P 500, Dow Jones și Nasdaq evoluează practic lateral, cu câștiguri sub 1% de la începutul anului până în prezent,
Comisarii de la Protecția Consumatorilor au dat amenzi de 1,7 milioane lei unor operatori economici din turism
Comisarii de la Protecția Consumatorilor au aplicat amenzi de 1,7 milioane lei unor operatori economici din turism, în urma neregulilor constatate în cadrul controalelor desfășurate în perioada 16 decembrie 2024 - 7 ianuarie 2025, în zonele turistice cele mai frecventate în vacanța de iarnă din România. Conform reprezentanți
Consiliul Concurenței a sancționat Holcim România, Romcim și Heidelberg Materials România cu 217,9 milioane lei
Consiliul Concurenței a sancționat companiile Holcim România SA, Romcim SA și Heidelberg Materials România SA cu amenzi în valoare totală de 217,966 milioane lei (aproximativ 43,7 milioane euro) pentru coordonarea politicilor de stabilire a prețurilor, conform unui comunicat al instituției. Holcim Romania SA a primit cea mai mare amen