Comisarul european pentru Industrie, la București: Vom continua să susținem investițiile în sectorul bateriilor

Vom continua să susținem, la nivel european și la nivelul Comisiei Europene, sectorul bateriilor, mai ales investițiile în acest domeniu, a declarat joi Stephane Sejourne, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, responsabil pentru prosperitate și strategia industrială, care efectuează o vizită oficială la București.
Împreună cu ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan, și europarlamentarii români, Dan Barna și Dan Nica, oficialul european a vizitat fabrica românească 'Prime Batteries Technology', care furnizează baterii litiu-ion de ultimă generație și sisteme personalizate de stocare a energiei pentru o multitudine de sectoare și de întreprinderi din întreaga Europă.
'Prima mea vizită într-o capitală europeană am rezervat-o României. Este un mesaj important din partea Comisiei Europene pentru că România este una din țările cele mai industrializate din Europa și avem nevoie de România în acest moment de incertitudini economice și de reindustrializare', a spus Stephane Sejourne.
Potrivit acestuia, Comisia Europeană va simplifica cadrul de reglementare în domeniul reindustrializării, pentru eliminarea unor reguli care constrâng investițiile companiilor. 'Asta va fi miza acestei perioade, simplificarea lucrurilor fără a dereglementa. Acest lucru este așteptat cu nerăbdare de companii și de statele membre', a adăugat vicepreședintele executiv al Comisiei Europene.
El a anunțat că, în acest context, planul Clean Industrial Deal va fi publicat la finele lunii februarie de către Comisia Europeană, strategie ce trebuie să includă toate problematica sectorului de baterii, inclusiv decarbonizarea și competitivitatea companiilor.
'Această vizită este foarte importantă pentru că România va juca un rol cheie în dezvoltarea europeană industrială și în ceea ce privește materiile prime, și deschiderea de noi mine, care ar putea fi în interesul României, dar și în interes european. Suntem interesați să diversificăm aprovizionarea în Europa și, mai ales, să reîncepem să producem pe teritoriul european și, în acest sens, România este un foarte bun exemplu', a afirmat oficialul UE.
El a menționat că va reveni în România pentru a susține și sectorul oțelului. 'Nu vom putea avea oțel în Europa dacă nu susținem o filieră care să creeze cerere pentru acest oțel și apoi nu putem avea o industrie eoliană, a bateriilor, o industrie auto fără a avea oțel. Aceasta va fi un subiect în următoarele săptămâni. România este, de asemenea, în centrul preocupărilor noastre și vom ajuta acest sector. Am dorit să vin foarte repede pentru a da acest semnal de susținere, de asistență economică și de strategie comună, pentru că vom coordona lucrurile cu Comisia Europeană, în interesul românilor și de asemenea în interesul europenilor pentru că obiectivele noastre sunt și obiectivele Uniunii Europene', a mai spus Sejourne.
La rândul său, ministrul Bogdan Ivan a declarat că vizita comisarului european este extrem de importantă pentru că aduce un mesaj pentru toată industria din România, și anume că 'Uniunea Europeană susține România să fie un jucător în noile industrii'. El a precizat că, de săptămâna viitoare, va începe o serie de consultări cu 'industria mare din România pentru a crea un input pe care să-l ducem mai departe la Bruxelles'.
'Atunci când vorbim despre dezvoltarea industrială a Europei și reducerea dependenței față de alte continente, vorbim despre utilizarea la maximum a resurselor pe care le avem aici, iar România are resurse uriașe de materiale critice, are și o poziție geostrategică extrem de importantă', a mai afirmat ministrul.
Directorul operațional la Prime Batteries Technology, Cristian Pastuhov, a precizat că peste o lună și jumătate va crește capacitatea de producție a fabricii de stocare în baterii de la 300 de megawați-oră pe an, la 2,3 gigawați oră pe an.
'În contextul dezvoltării energetice românești, în ceea ce privește capacitățile de producție din surse regenerabile, respectiv centrale eoliene și fotovoltaice, bateriile sunt foarte importante în a crea un echilibru energetic național și nu numai', a declarat directorul.
El a menționat că fabrica exportă în special în Uniunea Europeană, dar și în țări din America Latină și Africa.
În perioada 8-9 ianuarie, Stephane Sejourne, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, responsabil pentru prosperitate și strategia industrială, efectuează o vizită oficială la București.
Înainte de prezentarea oficială a Pactului Comisiei Europene pentru o industrie curată și la câteva săptămâni de la lansarea dialogului strategic privind industria auto, această vizită marchează cea de-a patra etapă a turneului realizat de vicepreședintele executiv în cele mai strategice sectoare industriale și lanțuri de aprovizionare din Europa - incluzând, de această dată, un accent specific pe baterii.
Înaltul oficial a avut întâlniri și cu premierul Marcel Ciolacu, și cu președintele Senatului, Ilie Bolojan și a vizitat Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială (INCAS), principalul centru de cercetare în domeniul științelor aerospațiale din România. AGERPRES/(A - autor: Cristian Anghelache, editor: Andreea Marinescu, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
Unu din trei români nu au redirecționat niciodată cei 3,5% din impozitul pe venit (studiu)
Unu din trei români (33%) nu au redirecționat niciodată cei 3,5% din impozitul pe venit, 67% dintre românii din mediul urban au redirecționat cel puțin o dată și în măsură semnificativ mai mare cei cu vârste între 35-44 ani (80%), relevă un studiu realizat de Reveal Marketing Research și dat miercuri publicității.
Spătaru: România poate să-și reducă deficitul bugetar cu ajutorul resurselor minerale procesate corespunzător în lanțul de valoare
România ar putea să-și reducă substanțial deficitul, dacă nu să trecem pe excedent cu ajutorul resurselor minerale pe care le avem și pe care să le procesăm corespunzător în lanțul de valoare, a declarat, miercuri, la evenimentul 'Bucharest Leaders' Summit: The Path to 5.0. From Vision To Reality', Florin Spătaru, consilier de stat la Cancelar
Chiriac (Reprezentanța CE): Industria 5.0 merge dincolo de automatizare și digitalizare, este despre reinventarea producției
Industria 5.0 merge dincolo de automatizare și digitalizare, este despre reinventarea producției, astfel încât oamenii să rămână în centrul procesului, a declarat, miercuri, la evenimentul 'Bucharest Leaders' Summit: The Path to 5.0. From Vision To Reality', Ramona Chiriac, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în Român
Frăsineanu (Guvern): Eficiența resurselor și inovația în domeniul mediului trebuie să primeze într-o economie competitivă
Eficiența resurselor și adoptarea celor mai noi inovații în domeniul mediului trebuie să primeze într-o economie competitivă, a declarat, miercuri, la evenimentul 'Bucharest Leaders' Summit: The Path to 5.0. From Vision To Reality', Mihaela Frăsineanu, consilier de stat la Cancelaria prim-ministrului. 'Aș vrea să vă
Lorant Antal: Reindustrializarea în România și în Uniunea Europeană are nevoie de o regândire categorică a Green Deal
Reindustrializarea în România și la nivelul Uniunii Europene are nevoie de o regândire categorică a Green Deal, a declarat, miercuri, la evenimentul 'Bucharest Leaders' Summit: The Path to 5.0. From Vision To Reality', președintele Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale din Senat, Istvan-Lorant Antal.
Dragu: Republica Moldova merge foarte hotărâtă pe calea europeană, un parcurs clar și ireversibil
Republica Moldova merge foarte hotărâtă pe calea europeană, un parcurs clar și ireversibil, pentru că Uniunea Europeană reprezintă spațiul democrației, al prosperității și al păcii, a declarat, miercuri, la evenimentul 'Bucharest Leaders' Summit: The Path to 5.0. From Vision To Reality', Anca Dragu, guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei (BNM).
PAID România, majorare de capital la 193 milioane lei
Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID România) anunță finalizarea unei noi majorări de capital social, aprobată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), de la 19,341 milioane lei la 193,418 milioane lei, valoarea fiind acum de zece ori mai mare decât cea din momentul înființării, în 2009, conform unui comunica
Pauliuc (Comisia de apărare dim Senat): Prezența la vot de aproape 65% este o declarație de speranță
Românii nu au venit la urne, duminică, pentru spectacol, ci au venit pentru direcție, claritate și viitor, iar prezența la vot de aproape 65% nu este doar o statistică, ci și o declarație de speranță, a declarat, miercuri, la evenimentul 'Bucharest Leaders' Summit: The Path to 5.0. From Vision To Reality', președinta Comisiei pentru apărare, ordine
Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii lansează a opta ediție a burselor pentru cadrele didactice tinere
Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS) lansează, de miercuri, cea de-a opta ediție a programului Bursele ANIS pentru susținerea cadrelor didactice tinere care transformă educația prin tehnologie și metode inovatoare de predare. Potrivit unui comunicat al asociației, fiecare proiect selectat va fi recompensat cu un gran
Laszlo Borbely: Duminică, 'frumoșii nebuni' ai marilor orașe au pus umărul pentru ca România să fie protejată
'Frumoșii nebuni' ai marilor orașe au pus umărul, duminică, pentru ca România să fie protejată și sustenabilă, a declarat, miercuri, la evenimentul 'Bucharest Leaders' Summit: The Path to 5.0. From Vision To Reality', Laszlo Borbely, consilier de stat și coordonator al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă. '
Ministerul Energiei a fost informat, marți, despre decizia Sinteza de a renunța la implementarea proiectului de creare a capacității de producție de baterii
Ministerul Energiei a luat act de decizia companiei Sinteza SA de a renunța la implementarea proiectului de creare a unei capacități de producție de baterii, parte a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), notificare primită oficial în data de 20 mai 2025, informează ministerul printr-un comunicat. În acest context, po
INS: Consumul de materiale - mai mic cu 4,1% în 2023 față de 2022 și mai mare cu 73,6% față de 1994
Consumul intern de materiale (DMC) a fost mai mic în anul 2023 față de anul anterior cu 4,1%, dar mai mare cu 73,6% față de anul 1994, iar productivitatea materială în anul 2023 a fost 2,1 lei/tonă, arată datele publicate, miercuri, de Institutul Național de Statistică (INS). Conform statisticii, calculat ca sumă între intrăr
Forumul național De Vocație Antreprenoare a reunit peste 2.000 de participanți din toată țara
Forumul național De Vocație Antreprenoare, organizat de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) în octombrie 2024 - mai 2025, a reunit peste 2.000 de participanți din toată țara, a anunțat, marți, organizația. 'Forumul național De Vocație Antreprenoare, organizat de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin - CONAF &ic
Chiriac (Reprezentanța CE), despre viitoarea PAC: Implicarea autorităților naționale va fi esențială pentru a răspunde nevoilor cetățenilor și ale regiunilor
Politica Agricolă Comună și Politica de Coeziune rămân piloni centrali ai construcției europene, iar noua viziune bugetară urmărește să ofere mai multă flexibilitate și coordonare între nivelul european și cel național, fără a slăbi rolul acestor politici esențiale, a declarat șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, Ramona Chiriac, ca răspun
AmCham: Nicușor Dan și viitorul Guvern au de rezolvat rapid ecuația cu multe necunoscute a deficitelor
Camera de Comerț Americană în România (AmCham Romania) îl felicită pe președintele ales, Nicușor Dan, și transmite că acesta și viitorul Guvern, alături de Parlamentul României, au de rezolvat rapid ecuația cu multe necunoscute a deficitelor. 'Camera de Comerț Americană în România îl felicită pe președintele ales,