logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Ministrul Transporturilor: Eu îi sfătuiesc pe şoferii companiilor de ridesharing care au luat amenzi astăzi să se ducă să conteste în instanţă

Imagine din galeria Agerpres

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, îi sfătuieşte pe şoferii companiilor de ridesharing care au fost amendaţi joi de Poliţia rutieră să conteste sancţiunile în instanţă.

"Eu îi sfătuiesc pe şoferii care au luat amenzi astăzi (joi, n.r.) să se ducă să conteste în instanţă. Şi eu am fost amendat de Poliţie şi m-am dus şi am contestat când am considerat că mi s-a făcut o nedreptate", a declarat Cuc la Palatul Victoria, răspunzând unei întrebări referitoare la amenzile aplicate în cursul zilei de joi şoferilor unor companii care efectuau transport public de persoane contra cost în regim de închiriere.

 


Ministrul Transporturilor a subliniat, în context, că Ordonanţa care modifică Legea taximetriei, şi care a intrat în vigoare joi, nu interzice companiile de ridesharing, ci îşi propune să combată pirateria. El a arătat, în context, că declaraţiile din spaţiul public privind interzicerea UBER nu reprezintă decât un subiect de campanie electorală.

"Ce am reglementat noi până în acest moment nu interzice UBER să funcţioneze pe piaţă. Acesta este un subiect folosit de anumiţi oameni în campania electorală doar pentru a veni şi ei cu un subiect în presă. Pentru că alte lucruri nu au făcut. Acum i-a apucat pe toţi grija de legislaţie, în condiţiile în care ei nu au fost în stare să reglementeze, pentru că problema acestor platforme trenează cam de 5 ani. Spre deosebire de alţii care nu au făcut nimic noi lucrăm de o lună la proiectul de ordonanţă (privind reglementarea ridesharing, n.r.)", a afirmat Răzvan Cuc.

El a precizat, totodată, că în cursul zilei de miercuri a avut o nouă întâlnire, la sediul ministerului, cu reprezentanţii UBER, Clever şi Bolt, care au prezentat anumite sugestii la proiectul de act normativ.

"Săptămâna viitoare vom avea o altă întâlnire pentru a finaliza şi pentru a integra aceste observaţii şi reglementăm şi acest domeniu. Noi am dat o Ordonanţă, Ordonanţa 21, care vine că combată pirateria. Din câte ştiu, piraterie înseamnă când transporţi persoane şi nu declari acele sume pe care le încasezi. Eu ştiu că la UBER, când faci o comandă, plata se face online şi se eliberează o dovadă că ai făcut plata. Deci ei nu sunt piraţi. Am discutat cu reprezentanţii de la aceste platforme. Am văzut că au şi transmis mesaje către şoferii lor. Au spus că pot continua să funcţioneze. Nu există un act normativ adoptat în momentul de faţă care să obstrucţioneze UBER, Clever sau Bolt sau alte aplicaţii", a subliniat şeful de la Transporturi.

Poliţiştii rutieri bucureşteni au sancţionat joi patru conducători auto care efectuau transport public de persoane contra cost în regim de închiriere, pentru nerespectarea prevederilor Legii 38/2003.

Potrivit Brigăzii Rutiere a Capitalei, un conducător auto de 34 de ani a fost amendat pentru că efectua transport public de persoane contra cost în regim de închiriere, transportând clientul pe raza municipiului Bucureşti, deşi era autorizat să efectueze acest tip de transport pe raza altei localităţi în Ilfov.

De asemenea, trei şoferi au fost sancţionaţi pentru că nu deţineau autorizaţie taxi valabilă sau copie conformă pentru transportul de persoane în regim de închiriere.

Ca măsură complementară s-a dispus suspendarea dreptului de utilizare a vehiculului pentru o perioadă de 6 luni, prin reţinerea certificatului de înmatriculare şi a plăcuţelor cu numărul de înmatriculare, mai arată sursa citată.

Pe de altă parte, potrivit datelor Coaliţiei Pentru Economie Digitală (care reprezintă companiile Uber, Bolt şi Clever), numărul şoferilor activi pe aplicaţiile companiilor de ridesharing a fost, joi, mai mic cu 25% decât media zilnică, ceea ce a făcut ca timpul de aşteptare să crească la peste 10 minute.

"Acesta este rezultatul incertitudinii creată de întârzierea adoptării unor reglementări specifice şi de intrarea în vigoare a modificărilor la Legea taximetriei. Acestea din urmă pot da naştere unor abuzuri împotriva şoferilor care sunt înscrişi pe aceste platforme, cu amenzi de zeci de mii de lei şi chiar confiscarea plăcuţelor de înmatriculare pentru 6 luni", precizează sursa citată.

Cătălin Codreanu, preşedintele asociaţiei Coaliţia Pentru Economie Digitală, a arătat, în context, că, starea de incertitudine va continua până când noua reglementare va fi adoptată de guvern.

Ordonanţa de Urgenţă care modifică legea taximetriei, adoptată de Guvern la sfârşitul lunii martie, a intrat în vigoare joi.

Guvernul a eliminat sintagma "în mod repetat" din Legea 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere, astfel încât "sancţiunea să fie aplicabilă atât persoanelor fizice, cât şi persoanelor juridice pentru efectuarea de transport public în mod ilegal", a declarat, în martie, vicepremierul Daniel Suciu. AGERPRES/(AS - autor: Andreea Marinescu, editor: Nicoleta Gherasi, imagine. Marian Vlăduț, redactor video: Marilena Gheorghiță, grafician: Traian Arsenescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 1

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 22-01-2025 13:26

Fiecare comunitate din România este afectată de sărăcia energetică (specialist)

Fiecare comunitate din România este afectată într-un fel sau altul de sărăcia energetică sau de o dimensiune a acesteia, a declarat miercuri George Jiglău, lector universitar la Universitatea Babeș-Bolyai, la o conferință de specialitate despre implicarea comunităților în tranziția verde. Cercetător la think-tank-ul Centrul pentru Studiul Dem

Economic 22-01-2025 13:13

Căprariu (Deloitte): Directorii financiari români, mai puțin optimiști în privința perspectivelor financiare ale companiilor lor

Directorii financiari români sunt, în general, mai puțin optimiști în privința perspectivelor financiare ale companiilor lor în anul următor, ceea ce este de înțeles în contextul geopolitic actual, a declarat miercuri Zeno Căprariu, partener Audit, Deloitte România, coordonatorul CFO Program în România, în cadrul un

Economic 22-01-2025 12:35

2025, un an al provocărilor în imobiliare, dar și al oportunităților susținute de investițiile în infrastructură și de tendința de revenire a românilor în țară (raport)

Anul 2025 va fi unul al provocărilor, dar și al oportunităților susținute de investițiile în infrastructură și de tendința de revenire a românilor din străinătate, consideră consultanții Colliers, în raportul 'Top 10 previziuni pentru piața imobiliară din România în 2025'. Economia României și piața imobiliară intră

Economic 22-01-2025 11:43

Doar 8% dintre angajații din România cu venituri ridicate consideră economisirea o prioritate (studiu)

Angajații din România nu pun accent pe educația financiară, în condițiile în care doar 8% dintre persoanele cu venituri ridicate, de peste 10.000 de lei/lună, consideră economisirea o prioritate, în timp ce patru din zece români spun că utilizează până la 90% din venitul lunar, este concluzia unui studiu publicat, miercuri, de Centrul de F

Economic 22-01-2025 11:21

Aproximativ 184.000 de persoane și-au găsit un loc de muncă prin ANOFM, în 2024

Numărul persoanelor angajate, anul trecut, prin intermediul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), a fost de 183.849, arată datele publicate, miercuri, de către instituție. Astfel, din totalul persoanelor ocupate până la data de 31 decembrie 2024, un număr de 92.400 au peste 45 de ani, 30.853 au vârsta cuprinsă între 35 ș

Economic 22-01-2025 10:46

Popa (BNR): Ne aflăm într-o etapă critică a procesului de convergență; creșterea datoriei publice trebuie gestionată cu prudență

România riscă să intre într-o perioadă de stagnare economică și pierdere a competitivității dacă vom urma un model economic nesustenabil, caracterizat de creștere bazată predominant pe consum și îndatorare, fără investiții în tehnologie, reforme și inovație, consideră Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a Rom&

Economic 22-01-2025 09:23

INS: Producția de cărbune a scăzut cu 15,8% în primele 11 luni din 2024; importurile s-au redus cu 6,3%

Producția de cărbune a României a depășit, în primele 11 luni ale anului trecut, 1,758 milioane tone echivalent petrol (tep), fiind cu 15,8% mai mică (minus 329.700 tep) față de cea din perioada similară din 2023, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Importurile de cărbune au fost, în perioada menționată, d

Economic 21-01-2025 18:38

Bursa de la București a închis în creștere ședința de tranzacționare de marți

Bursa de la București a închis în creștere pe majoritatea indicilor ședința de tranzacționare de marți, cu un rulaj de 60,848 milioane de lei (12,227 milioane euro). Cele mai lichide titluri au fost ale Bursei de Valori București, cu schimburi de aproape 7,351 milioane de lei, urmate de acțiunile BRD-Groupe Societe

Economic 21-01-2025 16:20

Peste 1,306 milioane de posturi erau ocupate în instituțiile și autoritățile publice, în noiembrie 2024 (Ministerul Finanțelor)

Numărul posturilor ocupate în instituțiile și autoritățile publice din România era, în noiembrie 2024, de 1.306.197, cu 5.900 mai multe comparativ cu luna anterioară, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor (MF), consultate de AGERPRES. Peste 64% dint

Economic 21-01-2025 14:49

Boloș: În Consiliul ECOFIN a fost aprobat Planul Bugetar-Structural al României

Planul Bugetar-Structural al României a fost aprobat în Consiliul Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN), alături de planurile altor 20 de state membre, a anunțat, marți, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. ''Vestea zilei! În Consiliul ECOFIN a fost aprobat Planul Bugetar-Structural al Rom

Economic 21-01-2025 14:18

Garda Națională de Mediu a aplicat amenzi de aproape 130 de milioane de lei, în 2024 (raport)

Comisarii de mediu au efectuat, anul trecut, 47.566 de inspecții în domeniul controlului poluării și în cel al biodiversității, biosecurității și ariilor naturale protejate, în creștere cu 7,05% față de 2023, iar amenzile aplicate s-au ridicat la valoarea de 129,074 milioane de lei, reiese din raportul de activitate al Gărzii Naționale de Mediu (GNM

Economic 21-01-2025 14:16

Târg de produse agroalimentare românești, de Ziua Unirii Principatelor, în curtea Ministerului Agriculturii

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va găzdui în curtea instituției, între 23 -25 ianuarie 2025, un târg pentru promovarea produselor agroalimentare românești, cu ocazia sărbătoririi ''Zilei Unirii Principatelor Române - 24 ianuarie'', informează ministerul. Expozanții prezenți la

Economic 21-01-2025 13:09

Negrescu (consultant economic): Alegerea lui Trump, o oportunitate pentru România; putem reconstrui relațiile economice cu investitorii americani

Alegerea lui Donald Trump în funcția de președinte al Statelor Unite ale Americii reprezintă o oportunitate pentru România, fiind un moment T0 de la care putem reconstrui relațiile economice cu investitorii americani, neglijate în ultimii ani, susține consultantul economic Adrian Negrescu. 'Alegerea lui Trump reprezintă o oportunitat

Economic 21-01-2025 13:02

Hanga: În 2024, am înregistrat un nou maxim în ceea ce privește numărul de tranzacții la bursă, respectiv 2,6 milioane

Bursa de Valori București a înregistrat în 2024 cel mai mare număr de tranzacții, respectiv 2,6 milioane, în creștere cu 32% față de anul anterior, a declarat marți președintele BVB, Radu Hanga, la ceremonia de listare pe Bursă a emisiunii de obligațiuni a companiei Autonom. 'Privind înapoi la 2024, capitalizarea de piață a companii

Economic 21-01-2025 11:23

ANOFM: 97 programe de formare profesională vor începe în februarie, la nivel național

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) va organiza, în februarie, 97 programe de formare profesională pentru 1.418 persoane care beneficiază, conform legii, de servicii de formare profesională gratuite, organizate de agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă și a municipiului București. Programele de formare profesională cu ce